Ana SayfaGüncelTahir Elçi cinayeti iddianamesi: Tanıklar ve kameralar vurulma anını görmedi

Tahir Elçi cinayeti iddianamesi: Tanıklar ve kameralar vurulma anını görmedi

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinden beş yıl sonra hazırlanan iddianamede, üçü polis dört sanık şüpheli olarak yer aldı. Elçi’nin vurulma anının gören bir kameranın olmadığı belirtilen iddianamede, güvenlik gerekçesiyle olay yerinde inceleme yapılamadığı ve Elçi’yi öldüren merminin bulunamadığı ifadeleri yer aldı. İddianameye tepki gösteren Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, “Görünen o ki gerçeğin üstü bir kez daha örtülecek ve gerçek failler cezasız kalacak” dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te Diyarbakır Suriçi’nde öldürülmesiyle ilgili iddianame beş yıl sonra hazırlandı.

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan 40 sayfalık iddianamede, şüpheli polisler S.T., M.S ve F.T’nin “Bilinçli taksirle öldürmeye sebebiyet verme” suçundan ayrı ayrı 2 yıldan 6 yıla kadar değişen hapis istemiyle cezalandırılmaları talebinde bulunuldu.

Soruşturmada şikayetçi sıfatıyla Elçi’nin eşi Türkan Elçi’nin ifadesinin yanında, dinlenilen 49 kişiden 25’i polis olan tanıkların Elçi’nin vurulma anını ve kim tarafından vurulduğuna dair görgülerinin olmadığı belirtti.

Polisler suçlamaları reddetti

İddianamede Dört Ayaklı Minare’de görevli görevli olan beş polisin tanık olarak bir yıl sonra 10 Aralık 2016’da ifadelerine başvurulduğu bilgisine yer verildi.

İddianamede cinayetin üzerinden beş yıl geçtikten sonra ilk defa şüpheli sıfatıyla polisler F.T., M.S ve S.T,’nin 9-10 Ocak tarihlerinde alınan ifadelerinde, Tahir Elçi’yi vurmadıklarını ve kim tarafından vurulduğunu görmediklerini beyan ederek suçlamaları reddetti.

Diğer şüpheli Uğur Yakışır ise “kasten öldürme, olası kast ile öldürme, 6136 sayılı yasaya muhalefet, devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma, mala zarar verme” ile suçlanıyor ve hakkında ağırlaştırılmış müebbete varan hapis cezası isteniyor.

Yakışır, Elçi’nin yanı sıra aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan’ın cinayetiyle ilgili de suçlanıyor.

“Deliller toplanılmadı”

Elçi’nin vurulduğu yerde olay yeri incelemenin ve delillerin güvenlik gerekçesiyle toplanılmadığı belirtilen iddianamede, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) mermi çekirdekleri ve boş kovanlar üzerinde yaptığı incelmelerde eşleşme sağlayamadığı, görüntüler üzerinde manipülasyon düşündürür bir ize rastlanılmadığı, belirli bir tarihe ait video dosyalarının silinemeyeceği ve yapılan inceleme sonucunda “wipe” işleminin gerçekleştirildiğinin tespit edilemediği şeklindeki raporlarına yer verildi.

İddianamede Londra Üniversitesi’nin hazırladığı raporun tespitlerine yer verilerek, ATK’den yeni rapor istenmesine rağmen ATK’nin rapor hazırlamayacağı yönünde rapor gönderdiğine işaret edildi.

İddianamede savcı, Elçi’nin vurulma anının ve bulunduğu pozisyonun görüntüsünün bulunmadığı bilgisini verdi.

“Görünen o ki gerçeğin üstü bir kez daha örtülecek”

İddianamenin hazırlanmasıyla ilgili Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Twitter’dan açıklama yaparak, tepki gösterdi.

Aydın, “4 yıl 4 aydan bu yana devam eden soruşturma sonucunda hazırlanan İddianame, tam bir hayal kırıklığı. İddianamenin mantığı tam olarak şu: İşi örgüte yığ ve kurtul. Görünen o ki gerçeğin üstü bir kez daha örtülecek ve gerçek failler cezasız kalacak” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Sur semtindeki 16’ıncı yüzyıldan kalma Şeyh Mutahhar Camii yanındaki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yapıyordu.

O sırada Gazi Caddesi’nde bir çatışma çıkmış, YPS’liler ile iki polis arasındaki çatışmada polisler yaralanmış, biri daha sonra hayatını kaybetmişti.

Olay yerinden kaçan YPS’liler, basın toplantısının yapıldığı Yenikapı Caddesi’ne koşmuş, burada bulunan sivil polis memurları ile karşılıklı ateş açılmıştı. Tahir Elçi, bu sırada vurularak ölmüştü.

Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, “Bu olay mutlak surette aydınlatılacak, bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz. Hedef sadece Tahir Elçi değil, Türkiye’dir” diye konuşmuştu.

Birkaç gün sonra yaptığı açıklamada Davutoğlu, Tahir Elçi cinayetinin sorumluluğunun PKK’ye ait olduğunu söylemişti.

Baro: Üç polisten biri kesin fail

Cinayetle ilgili etkin soruşturma yapılmadığını sık sık kamuoyuyla paylaşan Diyarbakır Barosu, olay yerindeki gazetecilerin çektiği görüntüleri Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture’a (Adli Mimarlık) göndererek bilirkişi raporu istemişti.

Hazırlanan raporda, Tahir Elçi’nin öldürüldüğü esnada ateş açan polislerin atış yönü, atış sayısı ve Elçi’nin yere düştüğü an üzerinden yapılan incelemeler sonucunda olası üç polis tespit edilip, bu polislerden birinin ise Elçi’yi öldüren kesin fail olduğu belirtilmişti.

Ancak Forensic Architecture’ın hazırladığı raporu Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na sunan Diyarbakır Barosu, rapora ilişkin savcılığın herhangi bir işlem yapmadığını, raporun işaret ettiği şüpheli polislerin kimliklerinin belirlenmediği ve ifadelerine başvurmadığını açıklamıştı.

Başsavcılık rapor doğrultusunda işlem yapmazken, Forensic Architecture’ın raporu sonrası Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) yeni bir rapor hazırlanmasını istemişti.

Yeni rapor için dosyanın tamamını ATK’ye gönderen savcılığın talebi, Adli Tıp tarafından reddedilmişti.

4 yıl boyunca işlem yapılmayan dosya, 2019’un Mayıs ayında Diyarbakır’a atanan Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz’un göreve başlaması ile yeniden açılmıştı.

Elçi’nin ölüm yıldönümü olan 28 Kasım 2019 günü yaptığı açıklamada dosyada önemli mesafe kat edildiğini savunan Yavuz, “Baro’nun sunduğu tüm taleplere olumlu yaklaşıyoruz. Kısa sürede dosyanın tamamlanması için çalışıyoruz” demişti.

Başsavcı’nın bu açıklamasından 43 gün sonra, Forensic Architecture’ın hazırladığı raporda olası fail olarak tespit edilen üç polisin ifadeleri alınmış oldu.


Elçi cinayeti: Diyarbakır Barosu’ndan ‘şüpheli’ polislerin tutuklanmamasına tepki

Tahir Elçi cinayetinin üzerinden 4 yıl geçti

Elçi cinayeti: Görevdeki üç polis 4 yıl sonra “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi

Diyarbakır Barosu Başkanı: Elçi cinayetinin muhtemel failleri tespit edildi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Elektriğe üç ay zam yok
Sonraki Haber
'Sağlık Bakanı’nın tweetlerinde açıklanan buzdağının görünen kısmı' diyen TTB'den öneriler