Ana SayfaGüncelTTB’nin anketi: Her beş sağlık çalışanından üçü tıbbi maske olmadan çalışıyor

TTB’nin anketi: Her beş sağlık çalışanından üçü tıbbi maske olmadan çalışıyor

HABER MERKEZİ – TTB’nin Corona virüsüne ilişkin risk değerlendirmesi anketine katılan sağlık çalışanlarının yüzde 60’ının tıbbi maske olmadan çalıştığı ortaya kondu. Anketin sonuçları, sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu donanım konusunda hala ciddi eksiklikler yaşadığını gösteriyor.

Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) sağlık çalışanlarının yeni tip Corona virüsüne (Covid-19) maruz kalımını ölçmek amacıyla hazırladığı risk değerlendirmesi anketinin ön raporu açıklandı.

20 Mart’ta web tabanlı ve öz bildirime dayalı olarak başlatılan anketi ilk iki günde 74 ilden bin 820 sağlık çalışanının yanıtladığı aktarıldı.

Yanıt veren sağlık çalışanlarının yüzde 31’inin en az bir kronik hastalığı bulunuyor. Yüzde 4’ü 65 yaş üzerinde, yüzde 1’i ise gebe.

Sağlık çalışanlarının yüzde 70’inin çalıştığı sağlık kurumunda birden fazla Corona virüsüne yakalanan hastası olduğu bulgusunu ortaya koyan anket, sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu donanım konusunda hala ciddi eksiklikler yaşadığını gösteriyor.

Anket, sağlık çalışanlarının Covid-19 şüpheli ya da kesin tanılı bir hastaya hizmet verirken kişisel koruyucu donanıma erişim konusunda halen ciddi sorunlar yaşadıklarını da ortaya koyuyor.

Ankete yanıt verenlerin yüzde 78’i N5 maske, yüzde 74’ü siperlik ya da koruyucu gözlük, yüzde 71’i tek kullanımlık önlük/tulum, yüzde 60’ı tıbbi maske, yüzde 52’si önlük forma ve yüzde 38’i de eldivene erişim konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor.

Ankete yanıt veren sağlık çalışanlarından yüzde 6’sının bir sağlık kurumunda teyitli Covid-19 hastasıyla yüz yüze (1 metre mesafede) teması olduğu da anlaşılıyor.

Anketin diğer sonuçlarından bir kısmı ise şöyle;

  • Yanıt verenlerin yüzde 48’i çalıştığı kurumda Covid-19 için ayrı bir triaj mekanı sağlanmadığını,
  • Yüzde 44’ü Corona virüsü salgınında nasıl korunacağına dair çalıştığı kurum tarafından bir eğitim verilmediğini
  • Yüzde 53’ü Corona virüsü salgınında iş organizasyonuyla ilgili yapılacak değişiklikler konusunda bilgi verilmediğini,
  • Yüzde 50’si Corona virüsü ile ilgili birimine özel tanı, tedavi şemalarıyla ilgili rehber vb. eğitim materyali verilmediğini ifade ediyor.

Anketin sonuç bölümünde, risk değerlendirmesi çalışmasının ilk verilerinin sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu donanım ve çalışma koşulları konusunda ciddi yetersizlik ve sorunlara işaret ettiği tespiti yapıldı.

Bu koşulların meslek hastalığı ve iş kazası yönünden yüksek risk oluşturduğu, sağlık çalışanlarında kaygı ve korkuya neden olduğu vurgulandı.


Anket sonuçlarının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
AKP'yle görüşme öncesi HDP: İnfazda eşitlik istiyoruz
Sonraki Haber
İnşaat işçileri: Canımız hiçe sayılıyor, şantiyeler kapatılsın