Ana SayfaGüncelTürkiye-AB sınırında insani kriz, Avrupa’dan mülteci karşıtı açıklamalar

Türkiye-AB sınırında insani kriz, Avrupa’dan mülteci karşıtı açıklamalar

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin kapıları açmasından sonra Avrupa’ya geçmek isteyen mülteciler Yunanistan ve Bulgaristan sınırında. İnsani kriz artarak sürüyor. Avrupa ülkeleri mültecilerin geçişini engellemek için seferber olurken, yapılan açıklamalarda Türkiye’ye tepkinin yanı sıra mültecileri kapıda tutmanın yolları aranıyor. Avrupa’dan konuya dair gelen açıklamaları derledik.


AB: Bizi sınamaya çalışanlar hayal kırıklığına uğrayacak

Fotoğraf: Sedat Suna / EPA

Yunanistan’ın Türkiye sınırını ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Avrupa’nın birliğini sınamaya çalışanlar hayal kırıklığına uğrayacaktır” açıklamasında bulundu.

Mültecileri “kapıda tutmak için” Yunanistan’a verilen maddi ve askeri desteğe dair bir takım bilgiler aktaran von der Leyen, “Bu hattı tutacağız ve başaracağız. Türkiye bir düşman değil ve insanlar da bir amaca ulaşmanın aracı değiller. Gelecek günlerde bu iki şeyi de hep aklımızda tutacağız” diye konuştu.

Yunanistan: Türkiye jeopolitik bir manivela olarak kullanıyor

Yunanistan Başbakan Kiriakos Miçotakis, Türkiye’yi mültecileri “kendi amaçları için jeopolitik bir manivela olarak kullandığını” savunarak, Türkiye’nin bu şekilde AB ile daha önce yaptığı anlaşmayı da ihlal ettiğini söyledi.

Meselenin artık bir mülteci ve göçmen sorunu olmaktan çıktığını iddia eden Miçotakis, “Bu, Avrupa’nın da sınırlarını oluşturan Yunanistan’ın doğu sınırlarında asimetrik bir tehdittir” dedi.

Miçotakis, Avrupa’nın güvenliğini ölçüt alarak, uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku çerçevesinde hareket ettiklerini iddia etti.

Avusturya: Bu, AB ve Yunanistan’a bir saldırı

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz İdlib saldırısı sonrasında Türkiye’nin sınır kapılarından sığınmacıların geçişine izin vermesi sonrasında binlerce mültecinin AB sınırına akın etmesi konusunda açıklama yaptı.

Viyana’da konuşan Kurz, “Türkiye’nin baskısına boyun eğersek ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan on bin insanın AB’ye akın edip etmeyeceği kararını vererek zafer kazanırsa, işte o zaman yüz binlerce insan (Avrupa’ya) gelir ve kendi içinde sınırları olmayan Avrupa da tarih olur” dedi.

Avusturya Başbakan Yardımcısı Werner Kogler de Erdoğan’ın izlediği stratejiyi sert bir dille eleştirdi. Kogler, “Burada Türkiye Cumhurbaşkanının kötü niyetli bir provokasyonu söz konusu” ifadesini kullandı.

Göçmenlere yanlış sözler verilerek kasıtlı olarak Türkiye-Yunanistan sınırına yönlendirildiğini söyleyen Kogler, “Bu, AB ve Yunanistan’a bir saldırı” dedi.

Macaristan: Yunan-Türk sınırını savunmak yeterli olmayacak

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 130 bin mültecinin Türkiye-Yunanistan sınırını geçtiğini ve bu insanların mümkün olduğu kadar güneyde durdurulması gerektiğini söyledi.

Orban, Polonya, Slovakya, Macaristan ve Çekya liderleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında “Yunan-Türk sınırını savunmak yeterli olmayacak. Son çare olarak Avrupa’nın dış sınırını savunacağız” ifadesini kullandı.

Fransa: Türkiye şantaj yapıyor

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türkiye’yi Suriyeli mültecilerle ilgili Avrupa’ya “şantaj” yapmakla suçladı.

Ulusal mecliste konuşan Le Drian, “Göçmenlerin Türkiye tarafından Avrupa üzerinde baskı ve şantaj unsuru olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez” ifadelerini kullandı ve Ankara’nın halihazırda kendi topraklarında bulunan göçmen ve mültecileri ‘araçsallaştırdığını’ söyledi.

Almanya: AB sınırları Türkiye’deki mültecilere kapalı

Alman İçişleri Bakanlığı, Türkiye’nin AB sınırlarına akın edenlere sosyal medya aracılığıyla seslenerek “sınırlarımız kapalı” mesajını verdi.

İngilizce, Farsça ve Arapça yapılan paylaşımlarda Türkiye sınırlarından Avrupa’ya geçmeyi umut edenlere şu sözlerle seslendi: “AB dış sınırlarında düzeni sağlamak için vargücümüzle Yunanistan’ı destekleyeceğiz. Avrupa sınırları Türkiye’deki mültecilere açık değildir. Bu Almanya sınırları için de geçerlidir.”

Hollanda: Türkiye’ye daha fazla para verelim

Hollanda hükümeti, Avrupa Birliği’nin “mültecileri geri alması karşılığında Türkiye’ye daha fazla para vermesine” yeşil ışık yaktı.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakan Yardımcısı Ankie Broekers-Knol, “Türkiye, mülteci almak için Avrupa’dan daha fazla para istiyorsa, buna hayır demeyeceğiz” dedi.


Bu haberde DW Türkçe, Euronews ve BBC Türkçe’den yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadın Kadına Öykü Yarışması’na başvurular uzatıldı
Sonraki Haber
Evli olduğu kadını öldüren Özgür Polat'a indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet