Ana SayfaGüncelTürkiye-AB sınırlarında insani kriz: Atina’dan ‘mülteci anlaşması öldü’ çıkışı

Türkiye-AB sınırlarında insani kriz: Atina’dan ‘mülteci anlaşması öldü’ çıkışı

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği Komisyonu Üyesi Hahn, Türkiye’ye ek mali yardım için Ankara’nın mülteciler üzerinden sürdürdüğü politikasına son vermesi gerektiğini söyledi. Yunanistan lideri Miçotakis ise Türkiye ve AB arasındaki mülteci anlaşmasının ‘öldüğünü’ belirtti. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, “AB, Türkiye’ye çağrı yapmak yerine önce verdiği sözleri tutmalı, 18 Mart Mutabakatı’nı bir bütün olarak kendisi uygulamalıdır” açıklamasında bulundu.

Ankara’nın Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellememe kararının ardından ‘kapıları açması’ ile birlikte Türkiye-Avrupa Birliği (AB) sınırlarındaki insani kriz sürüyor.

Ege Denizi’ndeki geçişlere izin verilmezken, özellikle Yunanistan’a açılan sınır kapılarında mültecilerin bekleşiyi devam ediyor.

Yunanistan hükümeti geçişleri engellemek için tazyikli su kullanırken, Türkiye ise “geri itmeleri engellemek amacıyla” bin özel harekat polisini Yunanistan sınırına konuşlandırmış durumda.

Fotoğraf: AFP

İki ülke arasındaki sınır hattındaki insani kriz sürerken, AB ve Yunanistan’dan çeşitli açıklamalar geldi.

AB Türkiye’ye ek mali yardımı şarta bağladı

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Bütçeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, mülteciler için Türkiye’ye ek mali yardımın bazı şartlara bağlı olduğunu söyledi.

Welt gazetesine yaptığı açıklamada, “Mültecileri AB’ye yönlendiren Ankara’nın şantajcı siyasetine son verilmesini bekliyoruz” şeklinde konuşan Hahn, ancak bunun gerçekleşmesi halinde AB’nin “Türkiye’deki mültecilere destek için ek mali yardıma” hazır olabileceğini belirtti.

Hahn, söz konusu ek mali yardımın Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasında öngörülenden daha az olacağını da sözlerine ekledi.

Yeşiller’den yeni anlaşma çağrısı

Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Annalena Baerbock ise 2016 yılında imzalanan mutabakatın “başarısızlığa” uğradığını belirtti.

Yeni ve daha iyi bir anlaşma yapılmasını isteyen Baerbock, “Başarısızlığa uğrayan anlaşmalar yerine yeni, hukukun üstünlüğünü garanti edecek; geçmişte yapılan hatalardan çıkartılacak derslerle insanların gereksinimlerini karşılayacak ve Erdoğan bir kere üfleyince 27 AB üyesinin domino taşı gibi düşmeyeceği bir mutabakata ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

Yunanistan başbakanı: Mülteci anlaşması öldü

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de, CNN televizyonuna verdiği demeçte, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmayı “ölü” olarak nitelendirdi.

“Burada karşı karşıya olduğumuz göç veya mülteci sorunu değil” diyen Miçotakis, “Sorun, Türkiye’nin kendi siyasi çıkarları için mülteci ve göçmenleri siyasi piyon olarak bilinçli bir şekilde kullanmaya çalışması” suçlamasında bulundu.


Yunanistan’da binler mülteciler için sokakta: Birlikte yaşayabiliriz


Diğer yandan 6 Mart’ta Hırvatistan’da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları (Dış İlişkiler Konseyi) Olağanüstü Toplantısı’ndan sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’nin kapıları açmasının 2016’da imzalanan anlaşmanın çiğnenmesi anlamına geldiğini söyledi.

Borrell, Türkiye’deki mülteci yükünün farkında olduklarını, 6 milyar eurodan daha fazla yardımda bulunabileceklerini ancak Türkiye’nin önce mültecileri “pazarlık kozu olarak kullanmasından” vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, “Dünyada en fazla sayıda mülteciye en iyi şekilde ev sahipliği yapan bir ülkeyi göç konusunu siyasi bir amaçla kullanmakla itham etmek, yıllardır maruz kaldığımız ikiyüzlü yaklaşımın yeni bir göstergesidir” dedi.

Açıklamada ayrıca, “AB’nin, uluslararası hukuk ve insan haklarını ihlal eden ve sınırına gelen masum insanlara her türlü eziyeti reva gören Yunanistan’a arka çıkarak kendi ilke ve değerleriyle çelişmesi ise ayrıca ibret vericidir” ifadesi kullanıldı.

Erdoğan Brüksel’e gidecek

Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in daveti üzerine hafta başında Brüksel’e gidecek.

Gündemde mülteciler ile Türkiye-AB ilişkileri bulunuyor.

Mülteci mutabakatı

18 Mart 2016’da yürürlüğe gire Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşması kamuoyunda ’18 Mart Mutabakatı’ olarak da biliniyor.

Anlaşma, Suriye’deki savaştan kaçan mültecileri kabul eden Türkiye’nin desteklenmesi, AB’ye yönelik göç akınının önlenmesine ilişkin işbirliğini öngörüyor.

Anlaşma kapsamında Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye ödemesi öngörülen 6 milyar euronun nasıl kullanılacağı da belirlenmişti.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe
Previous post
Kürt illerindeki kadınlara göre en büyük sorun ekonomi ve işsizlik
Next post
Corona virüsü: Emniyetten yanıltıcı paylaşımlarla ilgili işlem