Ana SayfaDünyaTürkiye son 10 yılda özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke

Türkiye son 10 yılda özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke

HABER MERKEZİ – Türkiye bu yıl da “özgür değil”. Freedom House’un raporuna göre son 10 yılda 31 puan gerileyen Türkiye, dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke oldu.

Merkezi ABD’nin Washington eyaletinde bulunan düşünce kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi), “Dünyada Özgürlükler 2020” raporunu açıkladı.

“Demokrasi İçin Lideri Olmayan Bir Mücadele” başlıklı raporda 195 ülke ve 15 bölge değerlendirildi.

Raporda 83 ülke “Özgür”, 63 ülke “Kısmen Özgür”, 49 ülke ise “Özgür Olmayan” kategorilerinde sınıflandırıldı.

Türkiye yine ‘Özgür Olmayan’ ülkeler kategorisinde

Geçen yıl olduğu gibi gibi bu yıl da “Özgür Olmayan Ülkeler” kategorisinde yer alan Türkiye, son 10 yılda dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke oldu.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre 2020’de yakından izlenecek 10 ülke arasında yer alan Türkiye için “Belediye seçimleri, zafer kazanan muhalefet için dönüm noktası olsa da temel insan haklarında kısıtlamalar sürdü. Suriye’nin kuzeyinde devletin düzenlediği harekata karşı seslerini yükseltenlere baskı uygulandı” ifadeleri kullanıldı.

Raporda ayrıca, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesiyle oluşan boşluğu Rusya ve Türkiye’nin doldurmasıyla, bölgedeki Kürt nüfusa karşı yeni bir kötü muamele dalgasının yayıldığı ve IŞİD’le mücadelenin tehlikeye girdiği de savunuldu.

Suriye’nin ardından Libya’da yoğunlaşan çatışmalarda Rusya ve Türkiye’nin rollerine de raporda dikkat çekildi.

Dünyadaki durum

10 yılda 31 puan gerileyen Türkiye’nin önündeyse 32 puan kayıpla Orta Afrika ülkesi Burundi yer aldı.

“Özgür Olmayan” kategorilerindeki 49 ülke arasında en kötü durumda olan 10 ülke ise şöyle: Tacikistan, Libya, Somali, Suudi Arabistan, Ekvador Ginesi, Kuzey Kore, Türkmenistan, Güney Sudan, Eritre ve Suriye.

Son 20 yıldır “Özgür” kategorisinde yer alan 41 ülkenin 25’inin puanlarındaysa bu yıl net düşüşler kaydedildi.

Buna örnek olarak Pekin yönetimi karşıtı protestoların düzenlendiği Hong Kong’da polisin baskısı nedeniyle dört puanlık düşüş yaşandı.

“Demokrasi tüm dünyada saldırı altında” denilen raporda, bu saldırının etkilerinin sadece Çin, Rusya ve İran gibi otoriter ülkelerde değil, temel hak ve özgürlükleri yıllardır savunan ülkelerde de hissedildiği belirtildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tahliye edilen cinsel istismar sanığı yine aynı suçu işledi
Sonraki Haber
İdlib'de iki asker daha yaşamını yitirdi