Ana SayfaDünyaTürkiye, Suriye’ye ait bir savaş uçağını daha düşürdü

Türkiye, Suriye’ye ait bir savaş uçağını daha düşürdü

HABER MERKEZİ – Milli Savunma Bakanlığı, İdlib’de Suriye ordusuna ait bir L-39 tipi savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı. Pazar günü de rejime ait iki SU-24 tipi savaş uçağı düşürülmüştü.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) “Bahar Kalkanı” adı verilen harekat kapsamında Suriye ordusuna ait bir savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı.

Açıklamada, İdlib’de düşürülen uçağın L-39 tipi olduğu belirtildi.

Suriye resmi haber ajansı SANA da uçağın düşürüldüğünü aktardı.

Savunma Bakanlığı, 1 Mart Pazar günü iki SU-24 tipi savaş uçağının düşürüldüğünü duyurmuştu.

Aynı gün Suriye ordusu ülkenin kuzeybatı hava sahasının tüm uçak ve İHA’lara kapatıldığını açıklamıştı.

İdlib saldırısının ardından neler oluyor?

Fotoğraf: AFP

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 27 Şubat’ta Rusya destekli Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine dönük hava saldırısında 34 asker hayatını kaybetmişti.

Akabinde Türkiye, İdlib’de Suriye ordusu mevzilerine misilleme atışları düzenlediğini açıklamıştı.

Türkiye ve dünyadan art arda açıklamalar gelirken, NATO ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil olarak toplanmıştı.

Ankara ile Moskova’dan gelen karşılıklı İdlib açıklamalarında ise iki ülke arasındaki son dönemdeki görüş ayrılıkları ön plana çıkmıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’deki saldırının Rusya ile koordinasyona rağmen gerçekleştiğini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye’nin İdlib’deki birliklerinin konumuna dair Moskova’yı bilgilendirmediğini söylemiş ve “Türk askerleri teröristlerin arasındaydı” ifadesini kullanmıştı.

Saldırının ardından yaklaşık 1,5 gün sonra kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ‘Türkiye’nin Suriye’de ne işi var?’ sorusunu eleştirmiş, Türkiye’nin Suriye’den çekilmeyeceği mesajı vererek “Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz” demişti.

Erdoğan’ın bu açıklaması, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın, Ankara ile Moskova arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda tarafların Suriye’de gerilimi azaltma konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmasının akabinde gelmişti.

Saldırının ardından yoğun bir diploması trafiği de yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in İdlib gündemiyle 5 Mart’ta Moskova’da bir araya gelecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kundura Sinema'nın Mart ayı programında sinemacı kadınlar var
Sonraki Haber
Türkiye’nin sınırlarında insani kriz: “Bütün sınırlar açılmalı”