Ana SayfaDünyaUAÖ: Yunanistan’ın insanlık dışı tedbirleri mültecilerin hayatlarını tehlikeye atıyor

UAÖ: Yunanistan’ın insanlık dışı tedbirleri mültecilerin hayatlarını tehlikeye atıyor

HABER MERKEZİ  – Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’nin sınır kapılarını açmasından sonra Avrupa’ya geçmek isteyen mültecilere Yunanistan’ın engel olmasına tepki gösterdi. Örgüt, mültecilerin ülkeye girmesini engellemek için alınan insanlık dışı tedbirlerin Yunanistan’ın insan hakları yükümlülüklerine korkunç bir ihanet olduğunu ve şiddetten kaçan insanların hayatını tehlikeye atacağını söyledi.

27 Şubat’ta İdlib’de düzenlenen hava saldırısında 34 askerin hayatını kaybetmesi sonrası Türkiye, Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği mesajını vermişti.

Bunun üzerine çok sayıda mülteci İstanbul, İzmir, Aydın, Edirne ve Çanakkale başta olmak üzere birçok noktadan kara ve deniz yoluyla sınırı geçmek için yola çıkmıştı.

Ancak Yunanistan, mültecilerin ülkeye girişine engel oluyor.

“Herkesin sığınma hakkı var”

Mültecilerin soğuk ve yağışlı havada bekleyişi sürerken, Uluslararası Af Örgütü’nden (UAÖ) açıklama geldi.

Açıklamada, Yunanistan yetkilileri tarafından mültecilerin ülkeye girmesini engellemek için alınan insanlık dışı tedbirlerin Yunanistan’ın insan hakları yükümlülüklerine korkunç bir ihanet olduğu ve şiddetten kaçan insanların hayatını tehlikeye atacağı belirtildi.

Yunanistan Ulusal Güvenlik Konseyi’nin sığınma başvurularını bir aylık süreyle geçici olarak askıya alacaklarını, ülkeye yeni giriş yapanların geldikleri ülkenin “elverişli” olması halinde, sığınma kaydı yapılmaksızın acilen geri gönderileceği açıklamasını da hatırlatan Af Örgütü, “Yunanistan yetkililerinin böyle bir durumda ‘elverişli’ sözcüğünü nasıl yorumladığı belli değil” açıklamasında bulundu.

Örgüt, konuya ilişkin UAÖ Avrupa Enstitüleri Ofisi Direktörü Eve Geddie’nin de sözlerine yer verdi.

Geddie, herkesin sığınma hakkı olduğunu söyledi ve ekledi:

“İnsanları sığınma süreci işletilmeden sınır dışı etmek, onları savaşın vahşetlerine geri göndermek veya ağır insan hakları ihlallerine karşı savunmasız bırakmak anlamına gelir. Bu da geri göndermeme (non-refoulement) ilkesinin ihlalidir.
 “Yunanistan yetkililerinin sorumsuzca başvurduğu tedbirler AB hukukunu ve uluslararası hukuku açıkça ihlal ederek insanların hayatını tehlikeye atıyor. Sığınmacılar bir kez daha acımasız bir siyasi oyunda pazarlık kozu olarak kullanılıyor.”

“Hayatlarını güvenli hale getirin”

Örgüt, Yunanistan yetkililerini ülkeye ulaşan mültecileri ve onlara destek olmak için sahada bulunan sivil toplum örgütleri ile aktivistleri korumak için gereken tüm tedbirleri almaya çağırdı.

“Yunanistan aşırı güç kullanmaktan kaçınmalı ve denizde arama-kurtarma çalışmalarının sürdürülebilmesini güvence altına almalıdır. Yunanistan’a sığınmak isteyen insanlara suçlu veya güvenlik tehdidi muamelesi yapmak yerine yardımcı olunmalıdır” diyen Eve Geddie, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“AB üyesi devletler Türkiye’ye ulaşan sığınmacılara ilişkin sorumluluk paylaşımı konusunda hem mali destek vererek hem de Avrupa’ya güvenli geçiş yolları sağlayarak daha fazlasını yapmalıdır. Avrupa Komisyonu da sığınmacıların yeterli kabul ve sığınma prosedürlerine erişiminin sağlanması için Yunanistan ve Bulgaristan’ın ihtiyaç duyabileceği her türlü desteği acilen koordine etmelidir.”

Türkiye’nin sınırlarında insani kriz: “Bütün sınırlar açılmalı”

İki sınır arasında: Yunanistan tarafından notlar


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da Las Tesis dansı yapan altı kadın hakkında hapis istemi
Sonraki Haber
İstanbul Valiliği'nden 'savaşa hayır' eylemlerine 10 Mart'a kadar yasak