Ana SayfaGüncelÜç ilde avukat ve siyasetçilere gözaltı, HDP’den tepki

Üç ilde avukat ve siyasetçilere gözaltı, HDP’den tepki

HABER MERKEZİ – Diyarbakır ve Urfa’da yapılan ev baskınlarında aralarında avukatların da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Şırnak’ta da yerine kayyum atanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu gözaltında. HDP gözaltı operasyonuna tepki göstererek, “Avukatların adalet arayışını baskı ve zorla engelleyemezsiniz” dedi.

Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında bu sabah saatlerinde Diyarbakır Barosu’na kayıtlı dört avukatın evleri polislerce basıldı.

Avukatların ev ve iş yerlerine düzenlenen baskının ardından iki avukat gözaltına alındı.

Aynı operasyon kapsamında Urfa Barosu’na kayıtlı yedi avukat ile Şırnak Barosu’na bağlı bir avukat da gözaltına alındı.

Diyarbakır Barosu’nun yaptığı açıklamaya göre soruşturma dosyasında ‘kısıtlılık’ kararı var.

“Avukatlar bir kez daha saldırı altında!” başlığıyla yapılan açıklamada, “Bu kısıtlama kararı tek başına soruşturmanın hukuksuzluklar üzerine bina edildiğini göstermektedir. Kısıtlanan ve gizlenen soruşturmanın selameti değil; adalettir, hukuktur ve silahların eşitliğidir” ifadeleri kullanıldı.

MA’nın aktardığına göre baskınlarda gözaltına avukatlardan isimleri öğrenilenler şöyle: Cemo Tüysüz, Sevda Çelik Özbingol, Hidayet Enmek, Emin Baran, Hüseyin İzol, Şeyhmus İnal, Metin Özbadem.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) yapılan açıklamada ise, derneklerine üye avukatların gözaltına alındığı belirtilerek, “Mesleğimize, mesleki pratiğimize karşı baskılar artarken tekrar ediyoruz savunma susturulamaz Meslektaşlarımız derhal serbest bırakılsın!” denildi.

HDP: Avukatların adalet arayışını engelleyemezsiniz

Avukatlara dönük operasyonun yanı sıra Şırnak’ta da görevden alınarak yerine kayyum atanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu gözaltında.

Söz konusu gözaltılara tepki gösteren HDP, “Avukatların adalet arayışını baskı ve zorla engelleyemezsiniz” başlığıyla yazılı açıklama yaptı.

Aralarında HDP PM üyesi avukat Metin Özbadem ve HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’nun önceki dönem üyesi olan avukat Hidayet Enmek’in de bulunduğu avukatlar ile Cizre Belediye Eşbaşkan Berivan Kutlu’nun gözaltına alındığı hatırlatılan açıklamada, “AKP-MHP iktidarının muhalif kesimleri sindirmek için uydurduğu ‘gizli tanık beyanı’ gözaltı kararına gerekçe yapılmıştır” denildi.

Açıklamanın devamı ise şöyle:

“Mevcut iktidar özgürlükçü avukatların varlığını tehdit olarak algılamakta, savunma hakkına yönelik hukuku ayaklar altına alarak saldırılarda bulunmaktadır. Kürt ve muhalif avukatlar, müvekkilleri üzerinden kriminalize edilmeye çalışılmakta, gözaltına alınmakta ve tutuklanmaktadır.
“İtirafçı beyanlarını referans alarak gözaltı kararı verenlere hatırlatırız ki, özgürlükçü avukatlar uygulanan ‘düşman hukuku’ karşısında adaleti savunmaktan vazgeçmediler, vazgeçmeyecekler. Avukatların adalet arayışını baskı ve zorla engelleyemezsiniz.
“Savunma hakkına dönük bu hukuksuz saldırılar durdurulmalı, gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır!”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazi Katliamı'nın üzerinden çeyrek asır geçti
Sonraki Haber
Ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerine zorla müdahale hazırlığı