Ana SayfaCezaevleriVan M Tipi Cezaevi’nde “infaz” protestosu, savcılıktan yalanlama

Van M Tipi Cezaevi’nde “infaz” protestosu, savcılıktan yalanlama

HABER MERKEZİ – Van M Tipi Cezaevi’ndeki tutuklular infaz yasasında yapılacak değişikliği protesto etti. HDP Milletvekili Murat Sarısaç ve Van Barosu, af düzenlemesi dışında kalan tutukluların protestoyu başlattığını açıkladı ancak Başsavcılık, “herhangi bir isyan, yangın ya da ölü şeklinde bir durumun söz konusu olmadığını” söyledi.

Van M Tipi Cezaevi’nde kalan tutukluların, Meclis’e sunulan infaz yasası değişiklik teklifini ıslıklar ve çarşaf yakarak protesto ettiği iddia edildi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde cezaevinden seslerin yükseldiği duyulurken, ambulans ve itfaiye araçlarının cezaevine doğru hareket ettiği görüldü.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla, cezaevine giden avukatların “tutukluların infaz yasasında yapılacak değişikliklerden dolayı protesto haklarını kullandıklarını” ifade etti.

Konuya ilişkin bilgi veren Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar da “infaz yasasına karşı bir protesto niteliğinde bazı olayların olduğunu, bazı koğuşlarda çarşaf yakma eylemlerinin gerçekleştiğini” söyledi.

Sarısaç’ın aktardığına göre, cezaevinde bir yaralanma veya ona benzer bir durum yok ve olaylar durmuş durumda.

Başsavcılık’tan açıklama

Konunun gündeme gelmesi üzerine Van Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı açıklamada “isyan” ve “çıkan isyan sonucu ölü ve yaralıların olduğu” yönündeki haberleri yalanladı. Açıklama şöyle:

“31 Mart 2020 tarihinde Van M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumumuzda, Van Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez tarafından bizzat yerinde gerekli incelemeler yapılmış olup, yapılan incelemede haberlerin gerçeği yansıtmadığı, Van M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda herhangi bir isyan, yangın ya da ölü şeklinde bir durumun söz konusu olmadığı hususları, kamuoyunun bilgilerine saygı ile duyurulur.”

İnfaz düzenlemesine itirazlar

AKP ve MHP’nin hazırladığı teklifle, hâlihazırda Corona virüsü salgınına karşı tedirginliğin had safhada olduğu cezaevlerindeki 90 bin tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmesi bekleniyor.

Ancak özellikle siyasi partilerden HDP ile hak savunucuları ve hukukçular düzenlemenin “eşit” olmamasını gerekçe göstererek itirazda bulunuyor.

Çünkü yeni düzenleme siyasi tutukluları kapsam dışı bırakıyor.


Teklif Meclis’te: İnfaz düzenlemesi 1 hafta sonra görüşülecek, siyasiler kapsam dışı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
27 hak örgütünden çağrı: Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın
Sonraki Haber
Canlı Blog | Türkiye'de 'Corona'dan ölenlerin sayısı 200'ü aştı