Ana SayfaEkolojiYağmur yağdı, “yeni” Hasankeyf’i su bastı

Yağmur yağdı, “yeni” Hasankeyf’i su bastı

HABER MERKEZİ – Baraj altında bırakılan Hasankeyf’in yeni yerleşim yerinde alt yapı tamamlanmadığı için yollar sağanak yağışla birlikte su altında kaldı.

Batman’da etkili olan sağanak yağış, Hasankeyf’in yeni yerleşkesinde alt yapı tamamlanmadığı için yolların su altında kalmasına neden oldu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, aşırı yağışla birlikte Raman Dağı tarafından gelen sel suları, Dicle Nehri’ne geçiş hattı olmadığı için yeni yerleşkenin yollarına aktı.

Kaldırım taşlarının dahi kimi yerlerde olmadığı yerleşkede, özellikle belediye binası ile devlet hastanesi arasında bulunan yol su altında kalırken, sürücüler yoldan geçmekte zorlandı.

İlk insan izlerinin 300 bin yıl önce görüldüğü, ilk yerleşimin ise 12 bin yıl önce gerçekleştiği, adeta bir açık hava müzesi olan antik kent ve en az 24 medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.

Hasankeyf, Avrupa’daki en önemli mimari ve arkeolojik sitlerden biri.

12,000 yıllık bir tarihin izlerini taşıdığı gibi, zengin bir biyolojik çeşitlilik de sergiliyor.

Sadece 20’sinde arkeolojik kazısı kısmen yapılmış 289 höyük, 199 yerleşim yeri, en az 100 endemik tür ve soyu tükenme tehlike listesinde bulunan canlıya ev sahipliği yapıyor.

İslam mimarisinin M.S. 12 ila 15’inci yüzyıllara ait bazı baş yapıtlarına sahip olan Hasankeyf, özellikle Artuklu ve Eyyubi dönemleri olmak üzere, Selçuklu şehir kültürünün en iyi korunmuş tanıkları arasında yer alıyor.

Hasankeyf, 1978 yılında Türkiye’nin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi, 1981 yılından beri ise Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün koruması altındaydı.

Ancak bölgedeki Ilısu Barajı ile bu antik kent sular altında kalıyor.

Hasankeyf ile milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi, su tutma işleminin sonunda tamamen baraj suları altında kalacak.

Previous post
İran'da 85 bin tutuklu serbest bırakıldı, HDP'den çağrı var
Next post
Meclis’e 10 yeni fezleke geldi, dokuzu HDP'li vekiller hakkında