Ana SayfaToplumsal CinsiyetYargıtay erkeğin iddiasına itibar etmedi, “‘haksız tahrik’ indirimi verilemez” dedi

Yargıtay erkeğin iddiasına itibar etmedi, “‘haksız tahrik’ indirimi verilemez” dedi

HABER MERKEZİ – Yargıtay kadına yönelik şiddete ilişkin iki karar önemli verdi. Bunlardan biri “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı haberdar edilmedi” diye dosyaların usulden bozulup sanıkların tahliyesinin yolunun kapatılması diğeri ise ‘tahrik indirimi’ hususunda.

Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu (YİBGK) kadına yönelik şiddet yargılaması sırasında “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı haberdar edilmedi” diye dosyaların usulden bozulup sanıkların tahliye edilmesinin önüne geçecek bir karara imza attı.

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre kanun gibi sonuç doğuran ve tüm mahkemeleri bağlayan 13 Aralık 2019 tarihli karar, 29 Şubat’taki Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu içtihat sonrası, binlerce kadına şiddet ve kadın cinayeti dosyasının bu gerekçe ile bozularak, yeniden yerel mahkemelere gönderilmesi sona erdi.

‘Haksız tahrik’ talebine ret

Yargıtay Ceza Genel Kurulu (YCGK) ise 12 kez bıçaklanarak öldürülen kadının, cinayetten önce fail erkeğe hakarette bulunmasının, itmesinin ve tokat atmasının “haksız tahrik” sebebi kabul edilemeyeceğine hükmetti.

Yargıtay bu kararı, Erzurum’da 17 Mart 2015’te Lokman Serçeoğlu tarafından öldürülen Hanım Ç.’ye ilişkin dava kapsamında verdi.

Erzurum 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Serçeoğlu’na “haksız tahrik” ve “iyi hal indirimi” uygulanmadan müebbet hapis cezası verildi.

Ardından sanık Serçeoğlu, Hanım’ın cinayet günü kendisine küfredip tokat attığını, iteklediğini iddia ederek “haksız tahrik” indirimi yapılmadığı gerekçesiyle kararı temyiz etti.

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, cezayı fazla bularak bozdu.

Erzurum 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi ise ilk kararında direndi ve gerekçesinde, “Sanık savunmasına itibar edilerek her sokak ortasındaki kadın cinayetinde haksız tahrik hükümlerinin uygulanması sonucunu doğuracağı açıktır” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine dosya YCGK’ye taşındı. Kurul, sanığa “haksız tahrik” indirimi uygulamayan mahkemenin kararını isabetli buldu.

Kurul, Hanım’ın ilişkiyi sürdürme niyetinin olmadığını açıkça dışarı vurduğuna, sanık hakkında kadının başvurması sonucu mahkûmiyet ve uzaklaştırma kararı verildiğine, cinayet sırasında yakasından çekildiği ve tokat atıldığı yönündeki iddialarına, vücudunda darp cebir izi bulunmadığı yönündeki rapor nedeniyle itibar edilemeyeceğine hükmetti.




Önceki Haber
Ankara'da Sputnik çalışanlarının evlerine saldırı
Sonraki Haber
Erdoğan ile Putin'in görüşme tarihi belli oldu