Ana SayfaDünyaYasağın da başladığı Yunanistan’da son durum

Yasağın da başladığı Yunanistan’da son durum

ATİNA – Corona virüsü salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağının uygulandığı Yunanistan’daki son durumu ve yasağın sokağa yansımasını gazeteci Çağdaş Kaplan’dan dinliyoruz.


Haber: Çağdaş Kaplan


Yunanistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Tsiodras Kikilias, bugün 71 yeni tip Corona virüsü (Covid-19) vakasının daha tespit edildiğini, vaka sayısının 695’e yükseldiğini açıkladı.

Bugün salgında iki kişi yaşamını yitirdi, can kaybı sayısı ise 17’ye çıktı.

Vakaların yüzde 54’ünün erkek, yüzde 46’sının da kadınlarda tespit edildiğini açıklayan Kikilias alınan önlemlere de değinerek, “Eğer sert önlemler almazsak Yunanistan’ın yüzde 50’si hastalanacak” uyarısında bulundu.

Sivil Savunma ve Kriz Yönetimi Bakanı Yardımcısı Nikos Chardalias da tespit edilemeyen vaka sayıları ile birlikte virüsün 8 ila 10 bin arasında insana enfekte olmuş olabileceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Öte yandan ülkede bu sabah saat 06.00’dan bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandı.

Uygulanan sokağa çıkma yasağı kesin bir hüküm içermiyor.

Eczane, market ve fırın gibi yerlerden ihtiyaçlarını karşılamak isteyenler “13033” numaralı hatta isim/soyisim, adres, sokağa çıkma nedeni ve gideceği adresin bilgilerini içeren bir SMS atarak sokağa çıkabiliyor. Ya da forma.gov.gr adresinden indirilen forma yine aynı bilgiler yazılıp imzalamak da sokağa çıkabilmek için yeterli.

Sokakta yapılacak bir polis kontrolünde yurttaşların attıkları SMS’i ya da doldurdukları formu göstermeleri zorunlu. Yunanistan’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı aslında biraz esnek ve yurttaşların inisiyatifine bağlı.

Yine evcil hayvanlarını ihtiyaçlarını gidermek için sokağa çıkartmak isteyenler de bunun için 13033’e bir SMS atarak hayvanları ile birlikte sokağa çıkabiliyor.

Zorunlu olarak çalışmak zorunda olanlara ise işyerlerinden bugün belgeler verildi. Çalışanlar bu belgelerle mesai saatleri içerisinde yaya ya da araçlarıyla sokağa çıkabiliyor.

Yurttaşlar şahsi araçlarıyla seyahat etmeleri durumunda araçta kendileri ile birlikte en fazla bir kişi daha bulunabilir. Ancak bu ticari taksiler için geçerli değil. Ticari taksiler üç kişiye kadar araçlara alabiliyorlar.

Sadece 50 otel açık

Alınan önlemler kapsamında ülkede otellerin de hizmet vermesi yasaklandı. Ülke genelinde belirlenen sadece 50 otel açık kalacak.

Ülkede şu an marketler, fırınlar, eczaneler, benzin istasyonları, bankalar ve bazı devlet daireleri açık.

Yasak sokağa nasıl yansıyor?

Haftanın ilk iş günü ilan edilen yasak sonrası sokağa çıkma oranında büyük bir düşüş olsa da yine günün belli saatlerinde araç trafiği yoğun.

Atina’nın en merkezi caddelerinden biri olan Patision ve bu caddeye çıkan ara yollarda yaya trafiği az olsa da araç trafiğinde normal günlerdekinden sadece biraz düşük seyrediyor.

Diğer yandan ihtiyaçlarını karşılamak için sokağa çıkan yurttaşların büyük bir kısmı uyarılara rağmen maske ve eldivensiz dolaşıyor.

Bu ihtiyaçlarını karşılamak için eczanelerin kapısını çalan yurttaşlar ise elleri boş dönüyor. Yaklaşık iki haftadır eczanelerde bu ürünleri bulmak mümkün değil. Eczanelerin birçoğu camlarına “Maske, dezenfektan, alkol, eldiven bulunmamaktadır” ilanları astı.

Önlemler kapsamında geçtiğimiz hafta hükümetten “maske, dezenfektan, alkol, eldiven süpermarketlere de gönderilecektir” açıklaması yapılsa da henüz bu sağlanmış değil.

Sokaklarda yoğun bir polis kontrolü de yok. Patision, Averaof, 3 Septemviriou caddelerinde geçirdiğimiz yaklaşık bir saatlik süre içerisinde herhangi bir polis kontrolü gözlemleyemedik.

Öte yandan dün yasağın ilanı ile birlikte Yurttaşları Savunma Bakanlığı’ndan evsizler ve madde bağımlıları ile ilgili de açıklama yapılmıştı. Evsizler için belediyelerin merkezlerini açacağı ve ihtiyaçlarının karşılanacağı açıklanmıştı.

Fakat Atina Belediyesi’nin yasağın ilk gününde bu yönlü bir çalışması olmadı. 3 Septemviriou Caddesi’nde evsizler hala kaldırımlarda kurdukları çadırlarda kalmaya devam ediyor.

Hangi tedbirler alınmıştı?

Ülkede ilk vaka 28 Şubat’ta tespit edilmişti. Dış kaynaklı olduğu açıklanan vakanın ardından gün be gün vaka sayısının artması üzerine hükümet tarafından 10 Mart’ta tüm okullar ve üniversitelerin eğitimine ara verildi.

Bu kararın sonrasındaki günlerde ise önlemler genişletildi ve toplu taşıma kısıtlandı, restoran, kafe, bar, kuaför ve spor salonlarının açık tutulması yasaklandı.

“Evde kal” kampanyasının başlatıldığı ülkede halkın büyük çoğunluğunun okulların eğitime ara vermesinin ardından tıpkı komşu İtalya’da olduğu gibi sahil kesimlerine ve adalara doğru hareket etmeye başladı.

Bunun için hükümetten ek önlemler geldi. Plajlar kapatıldı ardından adalara sabit ikametleri olmayanların girişi yasaklandı.

Fakat tüm bu önlemlere rağmen sahil kesimlerine hareket kesilmeyince dün esnek ve yurttaşın inisiyatifine bırakılmış olsa da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Önceki Haber
Sabiha Gökçen’deki uçak kazası: Kaptan pilota ev hapsi şartıyla tahliye
Sonraki Haber
52 kurumdan çağrı: Yüzünüzü çocuklara dönün