Ana SayfaGüncelYeni parti için başvuru yapıldı, kurucular kurulu belli oldu

Yeni parti için başvuru yapıldı, kurucular kurulu belli oldu

HABER MERKEZİ – AKP’den istifa eden eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yeni partilerinin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na verdi. 90 kişinin bulunduğu kurulda Sadullah Ergin, Nihat Ergün, Selma Aliye Kavaf gibi AKP’de bakanlık yapmış isimlerle eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir de var. Yeni partinin kuruluş toplantısı Çarşamba günü Ankara’da yapılacak.

AKP’den istifa eden eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın başkanlığında kurulacak yeni partinin çalışmaları tamamlandı.

İsminin Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) olacağı iddia edilen yeni partinin başvuru dilekçesi, İçişleri Bakanlığı’na teslim edildi.

Ali Babacan başkanlığındaki yeni partinin 90 kişilik kurucular kurulunda  Babacan’ın yanı sıra eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Selma Aliye Kavaf, eski Bilim ve Sanayi Bakanı Nihat Ergin, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin yer aldı.

Geçmişte AKP’den milletvekilliği görevlerini üstlenen isimler de Babacan’ın önderliğindeki partide kurucular arasında yer aldı.

Listede eski Çankırı Milletvekili İdris Şahin, eski Rize Milletvekili Hasan Karal, eski Adıyaman Milletvekili Ahmet Faruk Ünsal, eski Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, eski Urfa Milletvekili Abdurrahman Müfit Yetkin, eski Bitlis Milletvekili Abdurrahim Aksoy ile geçmişte AKP Balıkesir Milletvekilliği yapan ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa ettirilen Ahmet Edip Uğur ve AKP’den kısa süre önce istifa eden İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu yeni partinin kurucuları arasında yer aldı.

Yine kurulda gazeteci, yazar Gülay Göktürk, akademisyen, yazar Metin Gürcan, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER)’in eski başkanı Sanem Oktar da kurucular arasında yer aldı.

Parti tüzüğünde kadın kotası yüzde 35, gençlik kotası yüzde 20, engelli kotası yüzde bir olarak belirlendi. Kadın kotası kurucular kuruluna yüzde 30 olarak yansıdı.

Kurucular kuruluna ilişkin kamuoyuna duyurulan dosyada parti amblemi veya ismi yer almıyor.

“Korku siyaseti var”

Ali Babacan, Fox TV’de yayımlanan İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programında yeni partisinin resmi kuruluş dilekçesini bugün İçişleri Bakanlığı’na vereceklerini söylemişti.

Güçlendirilmiş bir parlamenter sistemden yana olduklarını ifade eden Babacan, “Bu, sadece benim görüşüm değil 90 kurucumuz ve uzmanların ortak görüşü. Parlamenter sistemden kastımız geriye dönüş değil. Güçler ayrılığının olduğu Meclisin denetleme ve yasama fonksiyonunu en iyi yerine getirdiği bir sistemden bahsediyoruz” diye konuştu.

Babacan, Küçükkaya’nın, “Partizin adı adı Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) mi olacak?” şeklindeki sorusuna, “Partinin ismini Çarşamba günkü lansman programında teyit edeceğiz. Bu çıkan isim olabilir de, başka bir isim de olabilir” yanıtını verdi.

Korkular üzerinden beslenen bir siyaset olduğunu söyleyen Babacan, “Temel ilkeleri ihya eden, özgürlükleri demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ihya eden bu evrensel değerler temeline oturmuş kendi vatandaşı için çok daha yaşanabilir Türkiye’yi oluşturmak bugünün ihtiyacı” dedi.

Şu anki yönetimle bunu gerçekleştirmenin mümkün olmadığını sözlerine ekleyen Babacan, “Bu siyaset tarzıyla bu ülkenin refaha erişmesi mümkün değil” dedi ve ekledi:

“Korku siyaseti var Biz Türkiye için refah seviyesi çok daha arttığı, insanların korkmadan geleceğini planladığı bir Türkiye istiyoruz. Bunları yapmazsak Türkiye çok daha kötü günleri görür.”

Birinci sırada basın özgürlüğü

Açıklayacakları parti programının birinci sayfasında basın özgürlüğüne yer vereceklerini söyleyen Babacan, “İfade özgürlüğü olmayınca problemleri dile getiremiyorsunuz. Problemlerini tartışmayan bir ülkenin sorunları çözmesi mümkün değil. Sorun var diyeni susturuyorsanız bir şekilde o ülke sorunlarını konuşamıyor emektir” şeklide konuştu.

Gazetecilerin tutuklanmasına da değinen Babacan, “Her devletin kendi güvenliği ile ilgili bazı refleksleri olabilir. Ancak bunun gelişmiş ülkelerde nasıl uygulandığına bakmak lazım. Almanya’nın Fransa’nın bir güvenlik riski yok mu? Bu olmasına rağmen basın özgürlüğü nasıl beraberce ele alınıyor buna bakmak lazım. Türkiye’deki sorunların temelinde kötü yönetim yatıyor” dedi.

“Kişilerle uğraşmayacağız”

Sistem kısmının çok önemli olduğunu ama bütün suçun da sisteme atılmaması gerektiğini belirten Babacan, “Sistem değişmeden önce de bu sorunların çoğu vardı. Meclisin bir denetim gücü vardır. Yeni sistemde de Meclis’in bu fonksiyonunun çalışıyor olması lazım. Meclis’in sistemdeki yeri önemsizleşmiş durumda. Sistem değişikliğinden önce de sorunlar vardı” ifadelerini kullandı.

Küçükkaya’nın “Siz Erdoğan ile mücadele edebilir misiniz?” sorusuna Babacan, “Bizim hedefimiz Türkiye’nin sorunlarıyla biz kişilerle uğraşmayacağız. Biz ülkenin meseleleriyle uğraşacağız. Rakip olacağız doğru ama biz mevcut siyasi partilerin hepsine de rakip olarak çıkıyoruz. Hedefimiz sadece o parti ve o partinin tabanı değil.  Siyasi partinin tam ortasında ve ana akım bir siyasi hareket başlatıyoruz” yanıtını verdi.

Osman Can yer almayacak

Öte yandan Eski AKP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Osman Can, yeni partide yer almayacağını açıklamıştı.

“Yaklaşık 11 aylık süreç içerisinde çeşitli çalışmalar yaptım, bilgi ve fikir paylaşımlarında bulundum. Konularında uzman, yenilikçi, ortak umudu ve ilkeleri paylaşan dostlarımı önerdim. Ancak bugün gelinen noktada, yeni siyasi partinin kuruluş aşamasında ortaya çıkan farklı parametreler nedeniyle yer alamayacağım anlaşıldı.”
Previous post
Feminist Gece Yürüyüşü'nde gözaltına alınan kadınlar serbest
Next post
Ürdünlü çocuğa tokat atan kişiye verilen cezada hükmün açıklanması geri bırakıldı