Ana SayfaDünyaYunanistan: Sınırı geçen 66 mülteciyi gözaltına aldık

Yunanistan: Sınırı geçen 66 mülteciyi gözaltına aldık

HABER MERKEZİ – Yunanistan’a geçmek için Edirne sınırına giden binlerce mültecinin tampon bölgedeki bekleyişi sürüyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas, sınırı geçen 66 mültecinin gözaltına alındığını duyurdu.

Suriye’nin İdlib vilayetinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birliklerine 27 Şubat’ta düzenlenen saldırının akabinde AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” açıklamasının ardından yüzlerce mülteci, Avrupa’ya gitmek için Edirne’ye doğru yola çıkmıştı.

Bulgaristan ve Yunanistan sınırındaki kentte 27 Şubat gece saatlerinde başlayan mülteci hareketliği artarak devam ediyor.

Sınırı tüm geçişlere kapatan Yunanistan ise belli aralıklarla mültecilere biber gazıyla müdahale ediyor.

’66 mülteci gözaltına alındı’

Sayıları binlere ulaşan mültecilerin bekleyişleri devam ederken, Yunanistan’da Başbakan Kiryakos Miçotakis başkanlığında olağanüstü bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya Yunanistan Genelkurmay Başkanı, Dışişleri, Savunma, İçişleri Bakanları ve üst düzey sahil güvenlik yetkilileri katıldı.

Toplantının ardından açıklama yapan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas, sınırı geçen 66 mültecinin gözaltına alındığını duyurdu.

“Bu kişilerin Suriye & İdlib ile ilgileri olmadığı anlaşılmıştır. Bu gibi geçişlerin önlenmesi kara ve deniz sınırlarımızdaki güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkardık. Ege Denizi’nde 52 sahil koruma botu devriye geziyor.”

‘Sorumlu Erdoğan olacaktır’

Türkiye hükümetinin sınır kapılarını açması ve mültecilerin durumu Yunanistan basının en önemli gündem maddelerinden biri oldu.

Radyo ve Televizyon kanallarında yapılan kimi yorumlarda “Deniz geçişlerinde olası bir boğulma olursa ya da sınır çatışmalarında kan dökülürse bunun tek sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan olacak” görüşlerine yer verildi.

Soylu’dan açıklama

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 27 Şubat akşamından bu yana Türkiye’den Edirne üzerinden Avrupa’ya geçen mülteci sayısının 76 bin 358 olduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Associated Press

İdlib saldırısı ve ardından neler oldu?

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 27 Şubat’ta Rusya destekli Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine dönük hava saldırısında 34 asker hayatını kaybetti.

Akabinde Türkiye, İdlib’de Suriye ordusu mevzilerine misilleme atışları düzenlediğini açıkladı.

Saldırının ardından yoğun bir diploması trafiği yaşandı. Türkiye ve dünyadan art arda açıklamalar geldi. NATO da Türkiye’nin talebiyle olağanüstü toplandı.

Yine acil olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri, taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

Ankara ile Moskova’dan gelen karşılıklı İdlib açıklamalarında ise iki ülke arasındaki son dönemdeki görüş ayrılıkları ön plana çıktı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’deki saldırının Rusya ile koordinasyona rağmen gerçekleştiğini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye’nin İdlib’deki birliklerinin konumuna dair Moskova’yı bilgilendirmediğini söyledi ve “Türk askerleri teröristlerin arasındaydı” ifadesini kullandı.

Bunlarla birlikte Kremlin’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart ya da 6 Mart’ta Moskova’da bir araya gelmesi üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Saldırının ardından yaklaşık 1,5 gün sonra kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ‘Türkiye’nin Suriye’de ne işi var?’ sorusunu eleştirdi, Türkiye’nin Suriye’den çekilmeyeceği mesajı vererek “Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz” dedi.

Erdoğan’ın bu açıklaması, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın, Ankara ile Moskova arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda tarafların Suriye’de gerilimi azaltma konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmasının akabinde geldi.

Öte yandan Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği yönünde verdiği mesajların ardından Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarında yoğunluk artmış durumda.


Karınca, BBC Türkçe



Önceki Haber
Ne yapmalı, nasıl yapmalı?
Sonraki Haber
Ankara'da Sputnik çalışanlarının evlerine saldırı