Ana SayfaGüncelYüze yakın isimden Hasankeyf için çağrı

Yüze yakın isimden Hasankeyf için çağrı

HABER MERKEZİ – Ahmet Ümit, Jehan Barbur, Levent Üzümcü, Deniz Çakır, Ercan Kesal ve Zülfü Livaneli’nin de aralarında olduğu yüze yakın isim, Ilısu Barajı ile sular altında kalacak olan Hasankeyf için ortak açıklama yaptı. “Tarihi Hatadan Dönün!” denilen açıklamada, “Su tutmaya başlanan bölgede, baraj kapaklarının kontrollü bir şekilde açılmasını ve tutulan suların boşaltılarak Hasankeyf’in yaşatılmasını istiyoruz” çağrısında bulunuldu.

12 bin yıllık tarihe sahip Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yapılmak istenen Ilısu Barajı’nda tüm tepkilere rağmen su tutma işlemi devam ediyor.

Hasankeyf ile milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi, su tutma işleminin sonunda barajın suları altında kalacak.

Baraj sularının yükselmesiyle yok olmaya yüz tutan Hasankeyf’in köylerini ziyaret eden Hasankeyf Koordinasyonu bileşenleri basın toplantısı düzenledi.

Yapılan açıklamada 40 köyün bütünüyle sular altında kaldığı ve 60 köyde de evlerin ve tarım arazilerinin büyük bir bölümünün suya gömüldüğü belirtildi.

Ardından Türk Tabipler Birliği (TTB) üyesi Dr. Nazmı Algan, Hasankeyf için yüze yakın ismin imzası bulunduğ metni okudu.

Metinde şu ifadelere yer verildi:

“Baraj Kapaklarını Kontrollü Olarak Açın, Hasankeyf’te Tarihi Hatadan Dönün!
Dünya kültürel mirasının en değerli varlıklarından olan ve 12 bin yıldan bu yana yaşamın kesintisiz sürdüğü Antik Hasankeyf Kenti son nefesini vermek üzere! İçinde bulunduğumuz şu günlerde, eğer müdahale edilmezse tamamen sular altında kalacak ve sonsuzluğa gömülecek Hasankeyf için, siz sorumluları son kez uyarmak istiyoruz!
Hiçbir rasyonel ihtiyaç ve gerekçeyle açıklanamayacak, işlevsiz bir baraj projesi için böylesi bir değerimizi yok etmeyelim.
Bizler, bu ülkenin sanatçıları, aydınları ve yazarları olarak, siz yetkililere, sorumlulara sesleniyoruz!
Su tutmaya başlanan bölgede, baraj kapaklarının kontrollü bir şekilde açılmasını ve tutulan suların boşaltılarak Hasankeyf’in yaşatılmasını istiyoruz.
Bu tarihi hatadan hep birlikte dönelim! Hasankeyf’i yaşatalım!”

İmzacılar

A.Mücella Yapıcı, Ahmet Ümit, Ali Bilge, Ali Uçansu, Altan Erkekli, Aydın Engin, Ayfer Düztaş, Ayşe Cemal, Ayşe Erzan, Ayşegül Devecioğlu, Barış Atay, Barış Bağcı, Betül Arım, Beyza Üstün, Birce Akalay, Binnaz Toprak, Can Atalay, Celal Yıldırım, Celil Nalçakan, Cemil Qoçgiri, Cengiz Bozkurt, Cezmi Baskın, Damla Kılıçoğlu, Deniz Çakır, Deniz Türkali, Diljen Roni, Doğan Bermek, Emine Uşaklıgil, Ercan Kesal, Erdoğan Aydın, Erdoğan Kahyaoğlu, Erhan Güleryüz, Erol Babaoğlu, Esra Koç, Fırat Tanış, Genco Erkal, Gençay Gürsoy, Gülseren Onanç, Güney Zeki Göker, Gürhan Ertür, Hacer Ansal, Haluk Levent, Hüsnü Arkan, Iraz Yöntem, İrfan Değirmenci, Jehan Barbur, Kıraç, Levent İnanır, Levent Üzümcü, Mebuse Tekay, Melek Ulagay Taylan, Mem Ararat, Metin Uca, Mikail Aslan, Mustafa Paçal, Mustafa Peköz, Nakiye Boran, Nazar Büyüm, Nazım Dikbaş, Neslihan Yargıcı, Nesrin Nas, Nesteren Davutoğlu, Neşe Erdilek, Nevin Soyukaya, Nilüfer Açıkalın, Nurcan Baysal, Nurhan Özenen, Nurten Ertuğrul, Onur Akın, Orhan Alkaya, Orhan Aydın, Orhan Silier, Oya Baydar, Özgür Mumcu, Rıza Akın,Saygın Ersin, Selim Temo, Sinan Tuzcu, Soner Olgun, Suavi, Şebnem Sönmez, Şevval Sam, Tarık Günersel, Tatyos Bebek, Ülkü Duru, Viki Çiprut, Yasemin Bektaş, Yavuz Ekinci, Yekta Kopan, Zeynep Tanbay, Zülfü Livaneli

Hasankeyf’in önemi

İlk insan izlerinin 300 bin yıl önce görüldüğü, ilk yerleşimin ise 12 bin yıl önce gerçekleştiği ve bir açık hava müzesi olan antik kent ve en az 24 medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.

Hasankeyf, Avrupa’daki en önemli mimari ve arkeolojik sitlerden biri.

12,000 yıllık bir tarihin izlerini taşıdığı gibi, zengin bir biyolojik çeşitlilik de sergiliyor.

Sadece 20’sinde arkeolojik kazısı kısmen yapılmış 289 höyük, 199 yerleşim yeri, en az 100 endemik tür ve soyu tükenme tehlike listesinde bulunan canlıya ev sahipliği yapıyor.

İslam mimarisinin M.S. 12 ila 15’inci yüzyıllara ait bazı baş yapıtlarına sahip olan Hasankeyf, özellikle Artuklu ve Eyyubi dönemleri olmak üzere, Selçuklu şehir kültürünün en iyi korunmuş tanıkları arasında yer alıyor.

Hasankeyf, 1978 yılında Türkiye’nin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi, 1981 yılından beri ise Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün koruması altındaydı.


Hasankeyf’e girişler kapatıldı

Hasankeyf ve Dicle Vadisi için son çağrı: Hala projeyi durdurabiliriz

Hasankeyf ile Dicle Vadisi’ni bağlayan tek yol da artık su altında

Sadece 3 km kaldı: Sular Hasankeyf’e doğru ilerliyor

Hasankeyf’te tarih yerinden edilirken: El-Rızk Camisi de taşındı

Uzmanlardan Hasankeyf çağrısı: Hala bu yanlıştan dönülme şansı var

Yıkım devam ediyor: “Hasankeyf ve Dicle Vadisi kıyamet günlerini yaşıyor”

Fotoğraflarla: Köyler suya gömüldü, baraj Hasankeyf’e doğru ilerliyor

Yıkım devam ediyor: “Hasankeyf ve Dicle Vadisi kıyamet günlerini yaşıyor”

Hasankeyf’te tarihi çarşı boşaltıldı, esnaf dükkanını yaktı

Hasankeyf’te tarihi eserler ‘koruma’ adı altında betona gömülüyor

Hasankeyflilere zorunlu göç dayatması: “Evlerimiz elimizden alındı, ne yapalım?”

Hasankeyf: Tarihin yıkımı ve ‘keşfi’ bir arada

Su tutma işlemi devam ediyor: Hasankeyf’te 10 köy sular altında

Nedeni Ilısu Barajı: Mezopotamya’nın ilk antik liman kenti sulara gömüldü

Hasankeyf Economist’te: ‘Tarihi sular altında bırakmak’

Hasankeyf Koordinasyonu: 100 bin insan zorla yerinden edilecek

Fotoğraflarla: Hasankeyf’in yok edilişi Guardian’da

Hasankeyf’ten yeni uydu görüntüleri


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İki sınır arasında: Yunanistan tarafından notlar
Sonraki Haber
Bakan Koca: İçimizde Corona virüsünü taşıyan insanlar olabilir