Ana SayfaÇalışma Yaşamı1 Mayıs: Kazancı Yokuşu’nda anma, işyerlerinde kutlama

1 Mayıs: Kazancı Yokuşu’nda anma, işyerlerinde kutlama

HABER MERKEZİ – 1 Mayıs’ta, Corona virüsü salgını nedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bu nedenle İstanbul ve İzmir’de anma ve kutlama etkinlikleri şimdiden başladı. Kazancı Yokuşu’nda 1977 1 Mayıs’ında yaşamını yitirenler anılırken, İzmir’deki işyerlerinde ise işçiler salgına karşı ücretli izin ve sosyal haklarını talep etti.

İstanbul’da, 78’liler Girişimi ile başta HDP olmak üzere siyasi parti temsilcileri, “Kanlı 1 Mayıs” olarak adlandırılan 1977 1 Mayıs’ında yaşamını yitirenleri Taksim Meydanı’nda bulunan Kazancı Yokuşu’nda andı.

HDP Milletvekili Musa Piroğlu’nun da katıldığı anma, katliamda yaşamını yitiren işçiler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı.

İnsan hakları savunucusu Nimet Tanrıkulu, o dönemde öldürülen işçilerin faillerinin hala yargılanmadığına dikkat çekerek, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Tanrıkulu, “Arkadaşlarımızın kanları bu meydanda aktı. Kazancı yokuşunda aktı. Şimdilerde betonlaşmış bu meydanın toprağına, ağacına, yeşiline karıştı, arkadaşlarımızın kanı. 43 yıllık bir hesaptır bu, sorulmadı hala” dedi.

Tanrıkulu, sözlerinin devamında özetle şunları söyledi:

“Katliam unutulsun, kimse bilmesin diye adlarına bir anıt bile dikilmedi. Bu meydanda katledilen arkadaşlarımızı, kanları yerde, toprağın altında, ardımızda; Ahmed Arif’in değişiyle ‘öyle mahzun, öyle garip’ bırakıp gidemeyiz.
“Taksim 1 Mayıs Meydanı’dır. 1 Mayıs 1977 yılında arkadaşlarımızın bu meydana can bedeli verdiler bu ismi. Vazgeçmeyeceğiz! Taksim Meydanı, 1 Mayıs Meydanı olarak yasallaşana kadar vazgeçmeyeceğiz.
“1 Mayıs Katliamı ve Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu kurulana kadar, katliamın suçluları ve güçleri yargılanana kadar vazgeçmeyeceğiz. Katledilenlerin anısına Taksim’de Kazancı Yokuşu başına bir anıt yapılana kadar vazgeçmeyeceğiz.”

Anma, yaşamını yitirilenlerin katledildiği yere karanfiller bırakılmasının ardından son buldu.

İşyerlerinde kutlamalar

İzmir’de ise DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyeleri, örgütlü olduğu işyerlerinde işçilerle bir araya gelerek 1 Mayıs’ı kutladı.

İşçiler, taşıdıkları dövizlerle Corona virüsü salgınına karşı tam karantina, ücretli izin ve sosyal haklarını talep etti. Taleplerden öne çıkanlar şöyle:

  • Toplum sağlığı açısından zorunlu olmayan tüm işletmelerdeki üretime ara verilmeli
  • Ücretsiz izin uygulaması durdurulmalı, salgın kontrol altına alınıncaya kadar işçilere ücretli izin verilmeli
  • Herkese ücretsiz sağlık hakkı, yaygın test ve tam izolasyon sağlanmalı
  • Salgın sürecinde işsiz kalan herkese asgari ücret düzeyinde sosyal yardım yapılmalı
  • Başta sağlık çalışanları olmak üzere salgınla mücadele eden tüm çalışanlara nitelikli ve güvenli koruyucular derhal temin edilmeli
  • Salgınla mücadelede zorunlu çalışma yürüten çalışanlara gerekli testler periyodik yapılmalı, çalışanların dönüşümlü iş koşulları sağlanmalı
  • Vergide adalet sağlanmalı, zenginlerden servet vergisi alınmalı

Fotoğraflar: MA
Previous post
Mersin'de kendisinden boşanmak isteyen kadını yaralayıp kaçtı ardından tehdit etti
Next post
"Covid-19 testi yapılacak" yalanıyla ayrıldığı kadını alıkoydu