Ana SayfaCezaevleri20 baro başkanından çağrı: İnfaz düzenlemesinde kanun önünde eşitlik sağlanmalı

20 baro başkanından çağrı: İnfaz düzenlemesinde kanun önünde eşitlik sağlanmalı

HABER MERKEZİ – Meclis’te görüşülmesine başlanan infaz yasasına ilişkin ortak açıklama yapan 20 baro başkanı, “Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan eşitlik ilkesi gereğince infaz yasasında bir ayrıma gidilmeden, kanun önünde eşitliğin sağlanmasını talep ediyoruz” çağrısında bulundu.

AKP ile MHP’nin hazırladığı ve Adalet Komisyonu’nda kabul edilen “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı.

Konuyla ilgili 20 baro başkanından ortak yazılı açıklama geldi.

Açıklamada infaz yasasında öngörüldüğü gibi sadece bazı suçlar kapsamında infazda indirim yapılamayacağı vurgulandı.

“Taslakta infazın uygulanmasına ilişkin bir kısım lehte düzenlemelerle birlikte evrensel hukuk kurallarını ihlal eden düzenlemelerin de olduğu görülecektir” denilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Anayasanın 10. maddesinde ‘Herkes, dil, irk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Anayasal güvence altına alınan eşitlik ilkesine de apaçık aykırı olacaktır. Adil yargılanma ilkesinin son dönemlerde ihlal edildiği ve uygulanmadığı, Türkiye’de yargıya güvenin yüzde 20’lerin altına düştüğü bir ortamda, düzenlemenin kamuoyuna yansıdığı içerikle gerçekleşmesi; icraata ‘af’, düşünceye ise ‘ceza’ olacaktır.”

Ülkedeki cezaevlerinin mevcut kapasitelerinin çok üzerinde dolu olduğu vurgulanan açıklamada, “Nitekim Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin ‘Hükümetler şimdi, her zamankinden çok daha fazla, yasal bir temel olmadan hapsedilen, siyasi mahkumlar ve sadece eleştirel ya da muhalif görüşler ifade ettikleri için hapsedilenler dahil her kişiyi serbest bırakmalıdır” çağrısı hatırlatıldı.

“Kanun önünde eşitliğin sağlanmalı”

Siyasi iktidara eleştirel bakış açısından, muhalif kimliklerinden, siyasi faaliyetleri ve düşüncelerinden ötürü pek çok yurttaşın, uluslararası hukuk kriterlerine aykırı Terörle Mücadele Kanunun (TMK), katı ve taraflı uygulanmasının mağduru olarak cezaevlerinde tutulduğu belirtilen açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Cezaevlerindeki tüm tutuklu ve hükümlülerin yaşamı devlete emanettir. Koronavirüs ayrım gözetmeksizin her kesimden insana bulaşmaktayken, infazda eşitsiz ve ayrımcı bir düzenleme yapılması, bazı suçtan mahkum olanlara siz cezaevinde kalın, hayati tehlikeniz sürsün; denilmesi anlamına gelir ki, bu durum sosyal, demokratik hukuk devletinde mazur görülemez ve asla kabul edilemez.
“TBMM Genel Kurulunda görüşülecek kanun teklifinde değişikliğe gidilerek herkese uygulanabilecek bir düzenlemenin vakit kaybetmeksizin bir an önce hayata geçirilmesinin yasal ve insani bir zorunluluktur. Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan eşitlik ilkesi gereğince infaz yasasında bir ayrıma gidilmeden, kanun önünde eşitliğin sağlanmasını talep ediyoruz.”

İmzacılar

Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, Adıyaman Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu, Ağrı Barosu Başkanı Av. Salih Aydın, Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan, Antep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Artvin Barosu Başkanı Av. Ali Uğur Çağal, Batman Barosu Başkanı Av. Abdulhamit Çakan, Bingöl Barosu Başkanı Av. Hanifi Budancamanak, Bitlis Barosu Başkanı Av. Fuat Özgül, Dersim Barosu Başkanı Av. Kenan Çetin, Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın, Hakkari Barosu Başkanı Av. Ergün Canan, İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, Mardin Barosu Başkanı Av. İsmail Elik, Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Muş Barosu Başkanı Av. Feridun Taş, Siirt Barosu Başkanı Av. Nizam Dilek, Şırnak Barosu Başkanı Av. Nuşirevan Elçi, Urfa Barosu Başkanı Av. Abdullah Öncel, Van Barosu Başkanı Av. Zülküf Uçar


HDP’den infaz düzenlemesi protestosu

Genel Kurul’da görüşülecek olan infaz düzenlemesi öncesi HDP’den çağrı

11 siyasi parti: Ayrımcı ve insanlık dışı tutuma karşı adaletin sesini yükseltelim

HDP şerh düştü: İnfaz düzenlemesi açık ve ağır bir insan hakkı ihlali


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ teklifi AKP-MHP oylarıyla reddedildi
Sonraki Haber
Cadı Üçlemesi’nin ilk halkası olan '13+' erişime açıldı