Ana SayfaGüncel24 Nisan: ‘İnkar bir gün daha sürmesin, soykırım son bulsun’

24 Nisan: ‘İnkar bir gün daha sürmesin, soykırım son bulsun’

HABER MERKEZİ – 24 Nisan Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü dolayısıyla adaletin tesisi ve müşterek bir geleceğin kurulması yolunda bir dizi adımın atılması talebinde bulunan Nor Zartonk ve Arjantin Ermenileri Derneği, “İnkar sürdükçe, soykırım sürmektedir” dedi ve ekledi: “Bir yüz yıl geçti. Bir gün daha geçmesin.”

Nor Zartonk ve Arjantin Ermenileri Derneği, Ermeni Soykırımı’nın 105’inci yılında yayımladıkları ortak mesajda, “Ermeni halkı için ve aynı yıllarda soykırıma uğrayan Süryani ve Pontus halkları için adalet ve yüzleşme talep ediyoruz” dedi.

İnkar Bir Gün Daha Sürmesin, Soykırım Son Bulsun!” başlığıyla yayımlanan açıklamada, bugüne kadar verilen mücadeleler sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’nin tümden inkar siyasetini terk ettiği belirtildi, “Ancak süregelen inkar ve yalan siyaseti Ermenilere karşı nefreti, ırkçılığı her gün yeniden üretmekte; Ermeniler halen sözlü ve fiziksel saldırılarla karşılaşmaktadır” denildi.

“Gerçekler yok edilemeyeceği gibi değiştirilemez de. Ancak geçmişin bugün ve gelecek üzerindeki etkileri hafifletilebilir, birlikte adil bir gelecek inşa edilebilir” mesajı da veren Nor Zartonk ve Arjantin Ermenileri Derneği, geçmişle yüzleşilmesi, adaletin tesisi ve müşterek bir geleceğin kurulması yolunda öncelikle şu adımların atılmasını talep etti:

  • Türkiye’nin tek taraflı olarak kapattığı Ermenistan sınırını koşulsuz şartsız açmasını
  • Kökleri bu topraklar olan Diaspora Ermenileri’ne yurttaşlık verilmesini
  • Yaşananların bir soykırım olduğunun tanınmasını ve özür dilenmesini
  • Soykırım faillerinin basında ve ders kitaplarında ifşa edilmesini
  • Hala okul ve sokak isimlerinde yer alan soykırım faillerinin adlarının, soykırımdan kurtaranların adları ile değiştirilmesini
  • İnkarcılığı sürdüren ve destekleyen her türlü kişi ve kurumun ifşa edilmesini ve bunlarla işbirliğinin sona erdirilmesini
  • İnkar propagandası için kurulmuş bütün kurumların lağvedilmesini ve bunlara ayrılan bütçenin toplumsal bir yüzleşmenin sağlanması için kullanılmasını

Açıklama “Bu talepler doğrultusunda yürütülecek birleşik bir mücadele, geçmişte ve bugün halen yaşanmakta olan benzeri cürümleri engelleyecektir” ifadesiyle devam etti.

“İnkar sürdükçe, soykırım sürmektedir” denilen açıklama şöyle son buldu:

“Türkiye ve dünya halklarını başarısızlığa mahkum bu inkar siyasetini bertaraf etmek ve birlikte barış içerisinde yaşayacağımız adil bir geleceği inşa etmek için Nor Zartonk’un ve Arjantin Ermenileri Derneği’nin taleplerini sahiplenmeye, bu mücadelede kendi sözleri ve sesleriyle yer almaya davet ediyoruz. Bir yüz yıl geçti. Bir gün daha geçmesin.”

24 Nisan: Ermenistan’da ışıklar söndü, çanlar çaldı

Mimariden hafızaya, Muş’ta Ermeni yapıların izini sürmek

Gece ve Sis: Tarihin ilk soykırımı

1915’ten bugüne uzanan hikayeler: “Ermeni Portreleri”




Önceki Haber
Şantiyenin içinden: İşçiler salgında işte bu şartlarda çalıştırılıyor
Sonraki Haber
HDP: Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşiyoruz