Ana SayfaDünyaABD Temsilciler Meclisi’nden Trump’ın DSÖ’ye finansal yardımı kesmesine soruşturma

ABD Temsilciler Meclisi’nden Trump’ın DSÖ’ye finansal yardımı kesmesine soruşturma

HABER MERKEZİ – ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri komitesi, Başkan Donald Trump’ın Dünya Sağlık Örgütü’ne yapılan maddi yardımları kesme kararına ilişkin bir soruşturma başlattı ve konuyla ilgili bilgileri paylaşması için Dışişleri Bakanlığı’na bir hafta süre verdi.

ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi Başkanı Eliot Engel, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya mektup göndererek, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ / WHO) yapılan finansal desteğin kesilmesinin gerekçelerini açıklamasını istedi.

Demokrat Temsilciler Vekili Engel’in imzasını taşıyan mektupta, DSÖ’ye ayrılan fonun kesilmesi kararı kınandı.

Ayrıca Dış İlişkiler Komitesi, Başkan Trump’ın DSÖ fonunu kesmesine yönelik soruşturma da başlattı.

Trump’ın Corona virüsü salgını yayılırken DSÖ’ye yapılan finansal desteğin kesilmesi kararının kötü olan durumu daha da kötüleştireceğini savunan Engel, “Trump yönetiminin bu karar hakkında yaptığı açıklama yetersiz ve Dış İlişkiler Komitesi olarak bunun sebeplerini bulmakta kararlıyız” ifadesini kullandı.

Bir hafta süre verildi

Engel, mektupta, DSÖ’nün mükemmel olmadığını ve Çin makamlarıyla olan ilişkisi ile salgının ilk aşamasındaki tutumunun incelenmesi gerektiğine inandığını ancak örgütün salgınla mücadelede önemli bir rol oynadığını savundu.

Öte yandan, Trump yönetimi tarafından kendilerine bildirilen gerekçede kararın nedenlerine, finansal desteğin nasıl durdurulduğuna veya hangi şartlarda tekrar başlatılacağına ilişkin yeterli bilgi verilmediğini belirten Engel, Pompeo’ya kapsamlı bir cevap için 4 Mayıs’a kadar süre verdi.

Bu kapsamda hükümetten 11 başlıkta izahat istendi. Belgelerin en geç 4 Mayıs’ta saat 17.00’den önce kendilerine ulaştırılması talep edildi.

Engel ayrıca, DSÖ’ye ayrılan fonun durdurulması kararına ilişkin tüm belgelerin ve Başkan Trump yönetimi yetkililerinin Covid-19 salgını hakkında yaptığı tüm görüşmelerin kayıtlarını istedi.

Federal kurumlara yönelik mahkeme celbi düzenleme yetkisine sahip olan Engel, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde Komitenin elindeki tüm olanakları gözden geçireceği tehdidinde bulundu.

Konuyla ilgili ne ABD Dışişleri Bakanlığı ne de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi yorum yapmadı.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Trump, DSÖ’yü salgınla mücadelede başarısız ve Çin’e yakın durmakla suçlamış ve örgüte sağlanan finansal desteği askıya aldıklarını açıklamıştı.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Trump’ın sözlerini üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, ABD’nin DSÖ için uzun süreli ve cömert bir dost olduğunu ifade etmişti.

BM Genel Sekreteri Guterres da Trump’ın kararına, “Şu an Corona virüsüne karşı mücadelede DSÖ’nün ya da herhangi bir insani yardım kuruluşunun kaynaklarını azaltma zamanı değil, dayanışma zamanı” sözleriyle tepki göstermişti.

ABD’de Lindsay Graham, Mitt Romney ve Ted Cruz gibi Cumhuriyetçi senatörler, BM bünyesinde DSÖ’nün salgınla mücadele konusunda attığı adımların denetlemesi için bağımsız bir heyet kurulması talebinde bulunmuştu.


DSÖ’nün bağımsız heyet tarafından denetlenmesi istendi

DSÖ: Trump’ın maddi yardımları kesme kararını üzüntüyle karşılıyoruz

Trump DSÖ’ye sağlanan bütçeyi kesti, BM’den karara tepki




Önceki Haber
Canlı Blog | Covid-19 salgınında vaka sayısı üç milyonu aştı
Sonraki Haber
Britanya'da azınlıklar Covid-19 salgınından daha çok etkileniyor