Ana SayfaCezaevleriAf Örgütü: İran’da cezaevlerindeki ‘Corona’ protestolarında en az 35 tutuklu öldürüldü

Af Örgütü: İran’da cezaevlerindeki ‘Corona’ protestolarında en az 35 tutuklu öldürüldü

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü, İran’daki cezaevlerinde tutuklu bulunanların Corona virüsüne yakalanma endişesiyle protesto eylemleri yaptığını, bu eylemlerde en az 35 tutuklunun öldürüldüğünü duyurdu.

Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgının görüldüğü ülkelerden biri de İran.

Ülkede virüsten kaynaklı ölümler 4 bini aşarken, önlemler kapsamında aralarında siyasilerin de bulunduğu yaklaşık 100 bin tutuklunun 19 Mart ile 3 Nisan arasında iki haftalık dışarı çıkmasına karar verildiği açıklanmıştı.

Söz konusu çıkış izinleri de 19 Nisan’a kadar uzatılmıştı.

Ülkede bu gelişmeler yaşanırken, Uluslararası Af Örgütü’nden en az sekiz cezaevinde binlerce tutuklunun son günlerde Corona virüsüne yakalanma endişesiyle protesto eylemlerinde bulunduğunu açıkladı.

Af Örgütü, cezaevi gardiyanları ve güvenlik güçlerinin tutuklulara karşı gerçek mermiler ve gaz bombaları kullandığını belirtirken, en az 35 tutuklunun öldürüldüğü, 100 dolayında tutuklunun da yaralandığı bilgisini verdi.

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Müdür Yardımcısı Diana Eltahawy, “Tutukluların Covid-19’a karşı korunmak gibi meşru taleplerine cevap vermek yerine, İranlı yetkililerin bu kaygıları susturmak için yine insanları öldürmesi iğrenç bir durum” dedi.

Eltahawy, sorumluların adalet önüne çıkarılması amacıyla cezaevinde işkence ve ölümlere ilişkin bağımsız bir soruşturma başlatılmasının aciliyet oluşturduğunu kaydetti.

Af Örgütü, İranlı yetkililere “düşünce mahkumlarını derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakma” çağrısında da bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Berfin Özek şikayetinden vazgeçti, avukat Mehtap Sert'ten açıklama
Sonraki Haber
Kalp krizi geçirmişti: Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya ikinci kez yoğun bakıma kaldırıldı