Ana SayfaÇalışma YaşamıAltı ev işçisi kadın Corona virüsüne yakalandı

Altı ev işçisi kadın Corona virüsüne yakalandı

HABER MERKEZİ – Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Gülhan Benli, üyelerinden altısının çalışırken Corona virüsüne yakalandığını söyledi ve hükümete seslenerek ev işçisi kadınların ihtiyaçlarının karşılanmasını istedi.

Türkiye’de giderek yayılan Corona virüsü salgınından etkilenen kesimlerden biri de ev işçisi olarak çalışan kadınlar.

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası (Evid-Sen) Genel Başkanı Gülhan Benli, salgınla birlikte gündelik temizlik işçiliği yapan kadınların yaşadıkları sorunları anlattı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Semra Turan’a konuşan Benli, salgından kaynaklı birçok ev işçisinin bu sürede işsiz kaldığını, yatılı olarak çalışanların ise haklarından yararlanamadığı gibi şiddette maruz bırakıldığını dile getirdi.

Sendikanın altı üyesinde virüs tespit edildi

Sendikalarına üye olan kadınlardan altısının Corona virüsüne yakalandığı bilgisini paylaşan Benli, Covid-19 tanısı konulan üyelerinin evlerinde tedavi gördüğünü aktardı.

“Salgının ilk belirtileri olan kusma ve ateş döneminde gittikleri hastanelerin dolu olmasından kaynaklı tedavileri hastanede yapılmadı ve eve gönderildiler. Yaklaşık 15 gündür evde karantinadalar. Tedavilerini telefon üzerinden doktorlardan aldıkları bilgi üzerine devam ediyorlar.”

“Şu anda durumları iyi” bilgisini paylaşan Benli, ev işçisi kadınların yaşadıkları sorunların salgınla birlikte daha da arttığını vurguladı.

Evid-Sen Genel Başkanı, karşılaştıkları sorunları şöyle anlattı:

“Yatılı evlerde kalan kadınların dışarı çıkmamaları için ev sahipleri tarafından kapılar üzerlerine kilitleniyor. Zorla evde tutularak, şiddete maruz bırakılıyorlar. Bu durum işverenlerin kendilerini korumaya alması, salgında bile hizmetlerinin eksik olmamasını istemelerinden kaynaklanıyor.
“Çünkü kadınların dışarıya çıkması salgını eve getirmesi anlamına geliyormuş. Onun için de kadınlara haftalık izinleri verilmeyip, ‘otur oturduğun yerde, dışarı çıkıp hastalığı getirip bize bulaştıracaksın’ gibi söylemlerle hayatlarına müdahale ediliyor.
“Oysa Corona virüsüne yakalanan üyelerimizden biri çalıştığı evde salgın hastasına baktığı için kendisi de yakalanıyor.”

Ev işçisi kadınların birçoğunun yine bu dönemde işten çıkarıldığını söyleyen Benli, işten çıkarılan kadınların ailelerindeki erkekler tarafından eve para götürmediği için de fiziksel ve sözlü şiddete maruz bırakıldıklarını ifade etti.

‘Ekonomik ihtiyaçları giderilmeli’

Türkiye’de ev işçisi kadınların hala kayıt dışı çalıştırıldığını, haklarından yararlanamadığına dikkat çeken Benli, hükümetten şu taleplerde bulundu:

“En azından bu salgın sürecinde temel ihtiyaçlarını karşılamalılar. Ne yazık ki buna dair de bir şey göremiyoruz. Nasıl ki sermayeye yönelik paketler açıklanıyorsa ev işçisi kadınlar için de özel bir paket açıklanmalıdır.
“Ev işçisi kadınların maruz kaldığı şiddeti önlemek için ekonomik ihtiyaçları giderilmelidir. Bu taleplerimizi bir an önce duyun ve karşılayın.”



Önceki Haber
Mor Dayanışma’dan online özsavunma atölyesi
Sonraki Haber
Cumhuriyet muhabiri Ocak’a dava