Ana SayfaDünya‘Antivirüs’ümüz: Dayanışma

‘Antivirüs’ümüz: Dayanışma

ATİNA – Yunanistan’da hükümetin Corona virüsü salgını karşısında aldığı tedbirler ve desteği yetersiz bulan toplum kendisi için öz dayanışmasını geliştirdi. ‘Antivirüs dayanışma’ diyen birçok insan ve inisiyatif, başta mülteciler, evsizler, gereksinimlerini tek başlarına karşılayamayan yaşlılar olmak üzere ihtiyacı olan herkesle dayanışmayı örgütlüyor. Gazeteci Çağdaş Kaplan, ülkedeki dayanışma örneklerini sunuyor.


Haber: Çağdaş Kaplan


Yunanistan’da 28 Şubat’ta ilk Corona virüsü vakasının tespit edilmesinin ardından gün be gün Covid-19 tanısı konulan insanların sayısı artıyor.

Salgınla mücadele kapsamımda hükümet tarafından önce 10 Mart’ta tüm okullar ve üniversitelerin eğitimine ara verilmiş, ardından restoran, kafe, kuaför, spor salonları gibi işletmeler kapatılmıştı.

Vaka sayısının artması üzerine ise 23 Mart’ta tüm ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Bu tarihten bu yana insanlar sokağa sadece market, eczane, doktor, iş ya da yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım edebilmek için izinli olarak sokağa çıkıyor.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sotiris Tsiodras’ın dün yaptığı açıklamaya göre virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 49’a, toplam vaka sayısı da bin 314’e yükseldi.

Ülkede hükümet, salgın ile mücadelede sadece kısıtlayıcı tedbirlerle sınırlı kalmakla eleştiriliyor.

Sağlık sistemini güçlendirme, dezavantajlı grupların korunması ve yurttaşlara yeterli desteğin sağlanmaması toplumsal tepkiyle karşılanıyor.

Zira sağlık çalışanları her gün yaptıkları açıklamalarla koruyucu ekipman, personel ve yoğun bakım ünitelerinin sayısının yetersizliğine tepki gösteriyor.

Mülteciler ise Covid-19 salgınına karşı kaderine terk edilmiş durumda. Adalardaki mülteci kamplarının boşaltılması çağrısına rağmen 3 bin kapasiteli Moria kampında 20 binin üzerinde mülteci, insanlık dışı koşullarda tutulmaya devam ediyor, diğer kamplarda ise göstermelik bazı kısıtlamaların haricinde salgına karşı hiçbir önlem alınmış değil.

Ritsona mülteci kampında kalan hamile bir mülteci kadın ve eşinin virüs testi pozitif çıktı. Mülteci çiftin kaldığı kampta 2 bin 800 kişi kalıyor.

Son bir ay içinde ülkeye ulaşabilen mülteciler ise iltica hakları askıya alındığı için kapalı gözaltı merkezlerinde tutuluyor. Bu alanlar da denetime kapalı olduğu için içeride ne tür önlemler alındığı noktasında bir fikir yok.

Fotoğraf: Marios Lolos

Yine sokakta yaşayan insanlar ve madde bağımlıları için belediyelerin önlem alacağı, belediyelerin açacağı merkezlerde gıda ve sağlık hizmeti verileceği belirtilmesine rağmen bu da göstermelik bir iki örneğin haricinde henüz gerçekleşmiş değil.

Ülke yaşlı bir nüfusa sahip. Birçok yaşlı evlerinden markete dahi gidebilecek durumda değil. Onların temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeterli bir mekanizma da mevcut değil.

Toplumsal dayanışma devrede

Fotoğraf: Marios Lolos

Ülkede hükümet bu konulara kayıtsız kalınca toplumsal dayanışma devreye girdi.

Ülkenin birçok kentinde, bireyler, inisiyatifler, gençlik ve kadın örgütleri, sol, sosyalist, anarşist gruplar dayanışmalar örgütlemeye başladı. Bu dayanışmaların birçoğu sosyal medya üzerinden örgütleniyor ve sokakta hayat buluyor.

“Hiç Kimse Yalnız Değildir” ve “AntivirüsDayanışma” gibi sloganlarla örgütlenen bu dayanışmalar Corona virüsü salgını karşısında mülteciler, evsizler, ihtiyaçlarını karşılayamayan yaşlıların da aralarında olduğu birçok kesime gıda ve hijyen malzemesi desteği sunuyor.

Dayanışma örneklerinden bazıları şöyle:

AntiviruSolidarity

“Hiç Kimse Yalnız Değildir” sloganıyla birçok inisiyatifin içinde yer aldığı bir ağ kuruldu.

Sosyal medyada sol, sosyalist, anarşist grupların çağrısı üzerine başlayan kampanyaya herkes katılabiliyor.

Sosyal medyada #AntiviruSolidarityGR hashtag’i ile kampanyayı sürdüren oluşum, evsizler başta olmak üzere ihtiyacı olan herkese gıda ve hijyen malzemesi ulaştırmaya çalışıyor. Oluşum “Halk halkı koruyacak” diyor.

Evlere yemek götürüyorlar

Ben de Ötekiyim İnisiyatifi (O AΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ), sosyal medyadan bir çağrı yayınlayarak dayanışma örgütlemeye başladı. Açıklamalarında şunları belirttiler:

“Sokağa çıkma yasağından önce de belirlediğimiz bir adreste ihtiyacı olanlara dayanışma için sıcak yemek dağıtıyorduk.
“Bugün Kalithea Özgür İnisiyatifi (Αυτοοργανωμένα Στεκι Καλιθεας) ile birlikte artık ihtiyacı olanların yemeklerini evlerine götürüyoruz. İnisiyatifimiz gönüllülerin katkısına açıktır.”

İki inisiyatif de Covid-19 salgını nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından fiziksel mesafeyi korumak için günlük olarak gönüllü bağışçılardan topladıkları gıdalardan yaptıkları yemekleri kendilerine ulaşan insanların evlerine götürüp bırakıyor.

Fotoğraf: Marios Lolos

Özgür Kollektif (Η Ελευθεριακή Συλλογικότητα Καλλιθέας) adındaki bir oluşum ise mülteciler için gıda ve hijyen malzemesi dayanışması örgütlüyor.

Covid-19 salgınına karşı hükümetin hiçbir önlem almayarak salgınla baş başa bıraktığı mülteciler için toplanan yardımlar mülteci kamplarına ulaştırılıyor.

Huzurevine market alışverişi

Ruvikonas (Ρουβίκονας) isimli anarşist grup ise geçtiğimiz hafta yardım çağrısı yapan Atina Huzur Evi için market alışverişlerinden oluşan onlarca torba malzemeyi huzur evinin kapısına bıraktı.

Dünya Doktorları Yunanistan (Γιατροί του κόσμου) ise sağlık hizmetinden yararlanamayan mülteciler ve evsizler için açtıkları büroda ücretsiz sağlık hizmeti sunmaya başladı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hasta tutuklu Elif Kısa cezaevinden çıktı
Sonraki Haber
Van'da bir işçi yaşamına son verdi