Ana SayfaDünyaAP’den “infaz” tepkisi: Muhalifler, virüsün ölümcül riskiyle karşı karşıya bırakılıyor

AP’den “infaz” tepkisi: Muhalifler, virüsün ölümcül riskiyle karşı karşıya bırakılıyor

HABER MERKEZİ – Siyasi tutukluların kapsam dışı bırakıldığı infaz yasasının yürürlüğe girmesine tepki gösteren Avrupa Parlamentosu, “İktidar partileri, muhalif olarak gördükleri siyasetçilerin, gazetecilerin, insan hakları savunucularının hayatlarını bilerek Kovid-19 hastalığının ölümcül riskiyle karşı karşıya bırakıyor” ifadelerini kullandı.

Siyasi tutukluların kapsam dışı bırakıldığı infaz yasası Meclis’te AKP-MHP oylarıyla kabul ederek yürürlüğe girdi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Sergey Lagodinsky, söz konusu düzenlemeye ilişkin ortak bir açıklama yaptı.

90 bin mahkumun serbest bırakılmasını sağlayan ancak siyasi aktivitelerinden dolayı cezaevinde olanlarla yargılama öncesi tutuklu olanları kapsamayan yasa değişikliğinin büyük hayal kırıklığına yol açtığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Türk parlamentosunun adil, sorumlu ve ayrımsız bir yasa değişikliği yaparak, aşırı dolu cezaevlerinde tutulanların hayatlarını kurtaracağını umuyorduk. Böyle bir yasa, özellikle haksız yere siyasi nedenlerle hapsedilenler için gereklidir. Ancak bunun yerine iktidar partileri, muhalif olarak gördükleri siyasetçilerin, gazetecilerin, insan hakları savunucularının hayatlarını bilerek Kovid-19 hastalığının ölümcül riskiyle karşı karşıya bırakıyor.
AB ve üye ülkeler bu sorunu her seviyedeki Türk meslektaşlarıyla görüşmelidir. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni, Türkiye’de siyasi nedenlerle hapsedilen ve alıkonulan vatandaşların davalarında gerekli kararları hızlandırmaya çağırıyoruz. Kovid-19 salgını ile mücadelede hepimizin aynı tarafta olduğu bu zor zamanlarda Türk halkıyla dayanışmamızı ifade ediyoruz. Türkiye’nin, İtalya ve İspanya gibi AB ülkeleri de dahil olmak üzere yabancı ülkelere tıbbi destek vermeye hazır olmasını takdir ediyoruz. AB’nin de Türkiye’yi virüsle mücadelesinde desteklemeye hazır olduğunu yineliyoruz.
Karşı karşıya olduğumuz zorluk çok büyük ve biz ona karşı politik görüşlerinden veya mahkumiyetlerinden bağımsız olarak tüm vatandaşların hayatlarını kurtararak ayrımcı olmayan ve demokratik bir şekilde birlikte mücadele etmek istiyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İşverene işçiyi 'üç ay ücretsiz izne çıkarma' hakkı tanındı
Sonraki Haber
Ablam Selma’ya – Sevinç Altan