Ana SayfaEkolojiAraştırma: Doğal hayatın talanı virüslerin hayvandan insana geçişinin temel nedeni

Araştırma: Doğal hayatın talanı virüslerin hayvandan insana geçişinin temel nedeni

HABER MERKEZİ – SARS, Ebola, HIV, Covid-19… Yapılan yeni bir araştırma, zoonotik hastalıklara neden olan 142 tür virüsün hayvanlardan insanlara geçmesinin temel nedeninin vahşi yaşam alanlarının insan eliyle yok edilmesi olduğunu ortaya koydu. Bilim insanlarına göre, habitat yıkımı ile virüslerin yayılımı arasında doğrudan bir bağlantı var.

Aralarında yeni tip Corona virüsünün (Covid-19) de olduğu zoonotik hastalıklara neden olan 142 tür virüsün hayvanlardan insanlara geçmesinin temel nedeni, hayvanların doğal yaşam alanlarının insan eliyle yok edilmesi.

Araştırma, ABD’deki UC Davis Veteriner Fakültesi’nden araştırmacıların bulgularına dayanıyor.

Bulaşıcı hastalıklardaki artış ile çevresel değişim arasındaki bağlantıyı inceleyen araştırmacılar, hayvanlardan insanlara ve konakçı olarak geçişe yardımcı olduğu düşünülen türlere yayılan 142 tip virüsü mercek altına aldı.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin yayınladığı listede yer alan tehdit altındaki türlerin bolluğu, yok olma riskleri ve türlerin azalmasının altında yatan nedenler ile virüslerin ortaya çıktığı dönemler eşleştirildi.

NTV’nin aktardığına göre, araştırmacılar, türlerin yok olması ile salgın hastalıklar arasında doğrudan bir bağlantı buldular.

Diğer taraftan hayvancılık sektörününün doğadaki vahşi memeli türlerinden sekiz kat daha fazla zoonotik virüsü insanlar arasında dolaşıma soktuğu açığa çıktı.

Ayrıca sayıları bolca artan ve insan egemen ortamlara iyi adapte olan vahşi hayvanların da insanlarla daha fazla virüs paylaştığı ortaya konuldu.

Bunlar arasında, evlerin yakınında ve çiftliklerin çevresinde yaşayan bazı kemirgen, yarasa ve primat türleri de yer alıyor.

Zoonotik hastalık hakkında

Bakteriler, virüsler, parazitler ve prionlar bu hastalıklara neden olabiliyor.

Ebola, HIV, çoğu grip türü ve Covid-19, zoonotik hastalıkların örnekleridir. Ancak, insanları enfekte eden bin 415 patojenin yüzde 51’inin zoonotik olduğu biliniyor.

Zoonotik hastalıklar, hayvanlardan insanlara sıçrayan bir patojenin neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olarak tanımlanıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çocuklar için 'Corona' kitabı: 'Benim Kahramanım Sensin, Covid-19 ile Savaşan Çocuklar'
Sonraki Haber
Berfin Özek şikayetinden vazgeçti, avukat Mehtap Sert'ten açıklama