Ana SayfaManşetAraştırma: Kadına şiddette karantina sürecinde yüzde 28’lik artış var

Araştırma: Kadına şiddette karantina sürecinde yüzde 28’lik artış var

HABER MERKEZİ – Karantina sürecinde kadına yönelik şiddettin artığına dair dünyanın farklı yerlerinden bilgiler gelirken, konuya ilişkin olarak Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi de Türkiye’de yaşayan bin 873 kadınla yürüttüğü araştırmanın bulgularını paylaştı. Kadınların beyanı esasında, karantina öncesine kıyasla karantina sürecinde kendilerine yönelik şiddet yüzde 27,8 oranında arttı. Bununla birlikte, kadınların yüzde 64,8’i şiddete maruz kalan tanıdıkları olmadığını belirtti.


Haber: Evrim Şaşmaz


Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi, “Covid-19 Karantinasından Kadının Etkilenimi ile Kadın ve Çocuğa Yönelik Şiddete İlişkin Türkiye Araştırma Raporu”nun sonuçlarını açıkladı.

3-8 Nisan 2020 tarihleri arasında aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Balıkesir, Mersin, Adana, Samsun, Malatya, Diyarbakır, Van, Urfa, Batman, Mardin’in de bulunduğu 28 kentte yaşayan bin 873 kadının katılımıyla gerçekleşen çalışma iki bölümden oluşuyor.

İlk bölüm kadınların yaş, medeni hal, eğitim, meslek ve gelir durumları gibi demografik verilerine ulaşmayı sağlayacak sorulardan, ikinci bölüm ise karantina sürecinde kadınların yaşadığı sorunları, kadın ve çocuğa dönük yaşanan şiddetin boyutunu, şiddetin faillerini ve çözüm önerilerini tespit etmeye yönelik sorulardan oluşmakta.

Yarıya yakınının 18-34 yaş grubu gençlerden oluştuğu görülen katılımcılardan 55,1’i evli, yüzde 36,8’i bekar, yüzde 7,1’i de boşanmış kadınlar.

Ankete katılanların yarısından çoğu yüksek öğretim mezunu. Bununla birlikte katılımcılardan yüzde 40,2’si gelir getiren hiçbir işte çalışmadıklarını beyan etti.

Katılımcıların yaşadığı hanelerde yaşayan kişi sayısına bakıldığında çoğunun çekirdek aile sayısına denk gelecek bir nüfusla yaşadığı tespit edildi.

“Karantina sürecinde hanede işsiz kalan oldu mu?” sorusu yöneltilen katılımcılardan yüzde 59,3’ü ‘Hayır’ derken, yüzde 40,7’si ‘Evet’ dedi. Hanede işsiz kalanlar olduğunu söyleyenlerin oranlarının yaş ve hane aylık geliri yükseldikçe azaldığı görülüyor.

“Karantina sürecinde erkekler dâhil diğer aile bireyleriyle ev içi iş bölümü yapıldı mı?’ sorusuna görüşmecilerin yanıtları ise şöyle:

  • Yüzde 34,8’i Evet
  • Yüzde 33,1’i Kısmen
  • Yüzde 32,1’i Hayır

Yaş grubu ilerledikçe, eğitim durumu yükseldikçe, gelir durumu arttıkça ev içi iş bölümü yaptığını söyleyenlerin oranında artış olduğu gözlendi.

“Karantina süreci içinde ev içi tartışma veya çatışmalar yaşadınız mı?” sorusu yöneltilen katılımcıların yüzde 69,4 gibi büyük bir kısmı ‘Evet’ derken, yüzde 30,6’sı ‘Hayır’ dedi.

Yaş grubu arttıkça, eğitim durumu yükseldikçe, hane aylık geliri yükseldikçe ev içi tartışma yaşadıklarını söyleyenlerin oranında azalmalar olduğu görüldü.

Bu soruya ‘evet’ diyenlere “Ev içi tartışmaların karantina öncesinde mi yoksa şimdi mi daha yoğun olduğu” da soruldu. Soruyu yanıtlayanların yüzde 52,6’sı ‘Öncesi ile şimdi aynı’, yüzde 39,5’i ‘Şimdi daha yoğun’, yüzde 7,9’u ise ‘Önce daha yoğundu’ dedi.

Yine ev içi tartışmaların en çok hangi aile ferdiyle yaşandığı da soruldu. Yüzde 32,4’ü eş, yüzde 16,3’ü kardeşlerle, yüzde 15,7’si çocuğum ile derken, yüzde 13,2’si ise soruyu yanıtsız bıraktı.

“Karantina süreci içerisinde aşağıdakilerden hangisine veya hangilerine maruz kaldınız?” sorusuna birden fazla yanıt veren katılımcıların yanıtları şöyle oldu:

  • Yüzde 23,7’si psikolojik şiddete
  • Yüzde 10,3’ü ekonomik şiddete
  • Yüzde 4,8’i dijital şiddete
  • Yüzde 1,7’si fiziksel şiddete
  • Yüzde 1,4’ü cinsel şiddete
  • Yüzde 57’si bu şiddet biçimlerinden hiçbirine

Şiddete maruz kalanların yarısından fazlası ise bu şiddetin faili olarak eş/baba/erkek kardeşi gösterdi.

‘Karantina süreci öncesinde hane içerisinde herhangi bir şiddete maruz kaldınız mı?’ sorusuna görüşmecilerin yüzde 84,8’i ‘Hayır’, yüzde 15,2’si ‘Evet’ şeklinde yanıt verdi.

Oysa katılımcıların yüzde 57’si karantina sürecinde şiddete maruz kalmadığını söylemişti. Yani bu yanıtlara göre, kadına şiddette, karantina sürecinde yüzde 27,8’lik bir artış söz konusu.

“Karantina süreci içerisinde şiddete maruz kalan tanıdıklarınız var mı?” sorusuna ise yüzde 64,8’i ‘bilgim yok/haberdar değilim’, yüzde 24,6’sı ‘hayır’, yüzde 10,6’sı ‘evet’ dedi.

Öte yandan 6284 sayılı yasadan ve ‘Acil Yardım ve İhbar Hatlarından’ haberdarlık oranı yüksek olmasına rağmen şiddete maruz kalan kadınların yüzde 98,5’i, yani neredeyse tamamı herhangi bir ihbarda bulunmadıklarını beyan etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Salgına ilişkin son bulgular neler, tedavi ve aşı çalışmaları ne aşamada?
Sonraki Haber
Türkiye sinemasında kadın olmanın hikayesi: “Onun Filmi” erişime açıldı