Ana SayfaGüncelBakan Koca’nın anlattığı ‘filyasyon’ nedir ve Türkiye’de nasıl uygulanıyor?

Bakan Koca’nın anlattığı ‘filyasyon’ nedir ve Türkiye’de nasıl uygulanıyor?

HABER MERKEZİ – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 salgınıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, vaka artış hızının düşüşe geçtiğini ve bunu ‘filyasyon’ yöntemi sayesinde başardıklarını ifade etti. Peki ‘filyasyon’ nedir ve Türkiye’de nasıl uygulanıyor?

Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi nedenlerden kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isim.

Bir başka ifadeyle kaynak arama çalışması.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün internet sitesindeki Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele Rehberi’nde de filyasyon şöyle tanımlanıyor:

“Saha incelemesi/filyasyon kaynağın ve etkenin belirlenmesine yönelik çalışma yapılması ve/veya temaslılar dahil koruma ve kontrol önlemlerinin alınmasıdır.”

Bu çalışma neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği, başka kişilerin risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde edilebiliyor.

Uzmanlar, filyasyon çalışmalarının bulaşıcı hastalıklarla mücadelede çok önemli olduğunu söylüyor.

“4 bin 600 kişilik bir ekip”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Türkiye’de filyasyon yönteminin uygulandığını ve vaka artış hızının azaltılmasında bu yöntemin önemli rol oynadığını söyledi.

“Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz bununla sağladık. 11 Mart’tan itibaren biz her vakada biz filyasyon yöntemini uyguladık.
“Pozitif çıkan her hastanın temas ettiği kişilere ulaşıp onları taramaya çalıştık. Bunun ne kadar titizlik gerektiren bir süreç olduğunu anlamak zordur.
“Filyasyon, bulaşıcı bir hastalıkla ilgili bulaş zincirinin taranmasının adıdır. Vaka artış hızını kontrol altına almayı bu yöntemle yaptık. Bizim gibi uygulayan başka bir ülke olmadı.”

Sağlık Bakanı Koca’nın verdiği bilgiye göre, pozitif çıkan kişilerin temasta olduğu 261 bin 969 kişi tespit edildi, bu kişilerin yüzde 95,8’ine ulaşıldı ve takipleri yapıldı.

Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayısı 4 bin 600 kişiden oluştuğunu söyleyen Koca, “Filyasyon çalışması 81 ilimizde yapılmaktadır. Temaslı takibin en yüksek yüzde 99’la Zonguldak’tır. Vakaların en yoğun olduğu İstanbul’da bin 200 ekip görev almaktadır” dedi.

Türkiye’de nasıl uygulanıyor?

Sağlık Bakanı Koca’nın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de 81 ilde bir Corona virüsü vakası tespit edildiğinde, söz konusu kişinin iş ve aile bilgileri otomatik olarak Sağlık Bakanlığı’nın sistemine düşüyor.

Bu noktada filyasyon ekipleri harekete geçiyor.

Üç kişiden oluşan filyasyon ekipleri vaka ortaya çıkar çıkmaz 48 saat boyunca tarama yapıyor.

Doğrudan adrese ulaşan ekipler her yeni vakada hastalığa karşı yeni bir ağ kuruyor.

Filyason çalışmalarının bir bölümü de aile hekimleri tarafından yürütülüyor.


Haberi BBC Türkçe’den derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
UNICEF: Aşısı kampanyalarının ertelenmesi 117 milyon çocuğu etkileyebilir
Sonraki Haber
Canlı Blog | Vaka sayısı 2 milyon sınırında: Salgında son durum ne?