Ana SayfaGüncelBakanlıktan yaşlı ve engelliler için yeni ‘Corona’ önlemleri

Bakanlıktan yaşlı ve engelliler için yeni ‘Corona’ önlemleri

HABER MERKEZİ – Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Corona virüsü salgınına karşı yaşlı ve engelliler için yeni tedbirler aldıklarını açıkladı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Engelli ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşların, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınına karşı yeni tedbirler aldığını duyurdu.

‘Koronavirüs Bilgilendirme Rehberi 2’nin tüm illerde bulunan kuruluşlara gönderildiğini kaydeden Selçuk, “Huzurevlerinde kalan büyüklerimizin ve personelimizin sağlığını korumak için kuruluşlarımızda alınması gereken önlemler ve prosedürler hakkında ikinci rehberi hazırladık. Böylece aldığımız tedbirleri bu rehberde topladık” diye konuştu.

Bu kuruluşlarda çalışanların 14 günlük vardiyayla çalıştığını belirten Selçuk, “14 günlük vardiya sistemi kapsamında dışarıdan gelen her personele COVID-19 testi yapılması isteniyor” bilgisini paylaştı.

Selçuk, çalışanların, “COVID-19 riski yoktur” ibaresinin bulunduğu bir belge ile kuruluşa giriş yapmak ve “Tekrar Kullanılamaz” anlamına gelen “NR” işareti bulunan maskeleri kullanmak zorunda olduğunu söyledi.

Sosyal İzolasyon Odaları oluşturuldu

Rehberde yer alan önlemler şöyle:

  • Özellikle diyabet hastası olan yaşlılar başta olmak üzere, yemek listeleri düzenlenirken protein ve C vitamini ağırlıklı hazırlanacak. Kuruluşlara açık ekmek yerine kapalı ekmek tedarik edilecek. Kuruluşlara dışardan yemek, meyve siparişi verilemeyecek.
  • Mecburi kargolar ise asgariye indirilecek ve güvenlikte dezenfekte edilerek kuruluşa alınacak.
  • Kuruluşlarda kalan yaşlı ve engelliler, aileleriyle sık sık görüntülü cep telefonundan görüştürülecek.
  • Yaşlı ve engellilerin, korunmaları için Sosyal İzolasyon Odaları oluşturuldu. Yaşlı kabulü yapılmayan ve yeni açılması planlanan kuruluşlar da birer Sosyal İzolasyon Kuruluşu olarak dizayn edildi ve gerektiğinde devreye alınması kararlaştırıldı.
  • Herhangi bir nedenle hastaneye yatan yaşlı/engelli, taburcu edilmesinden sonra 14 gün boyunca karantinaya alınacak.
  • Kuruluşlardaki yaşlı veya engelliler, mümkün olduğu ölçüde tek kişilik odalara geçirildi.
  • Mümkün olmaması durumunda, kuruluşlardaki odalar yatak başı mesafesi 2 metre olacak şekilde yeniden düzenlendi.
  • Takip çizelgeleri yardımıyla belirtilen saatlerde, yaşlıların ateş, nabız, öksürük şikayeti ve solunum sayısı takipleri yapılmaya devam ediliyor.
  • Takibi yapılan, engelli ve yaşlılarda da Covid-19 semptomlarının tespit edilmesi halinde, diğer sakinlerden izole ediliyor. Muhtemel bir vaka sonrasında ise kuruluş tam karantinaya alınıyor.



Önceki Haber
Diyanet'in nefret içerikli Cuma hutbesine tepki: Suç işlendi, özür dilenmeli
Sonraki Haber
Ağrı'da bir çocuğu cinsel istismara maruz bırakan erkek tutuklandı