Ana SayfaCezaevleriBatman Cezaevi’nden dumanlar yükseldi: Ne oldu, kim ne dedi?

Batman Cezaevi’nden dumanlar yükseldi: Ne oldu, kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde infaz düzenlemesi dışında kalan adli tutukluların yangın çıkardığı belirtilirken, cezaevinden uzun süre dumanların yükseldiği bildirildi. HDP, milletvekillerinin cezaevine giderek durumun yakından takip edildiğini duyurdu. Batman Barosu ise koğuşlara müdahalelerin yapıldığını ve herhangi bir can kaybının olmadığını açıkladı. Batman Başsavcılığı da “Cezaevinde yaşanan olay kontrol altına alınmış olup, olayda herhangi bir can kaybı ve yaralanma bulunmamaktadır” diye belirtti.

Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde adli tutukluların bulunduğu bölümde yangın çıktı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde cezaevinden ‘isyan’ seslerinin geldiği duyulurken, dumanlar yükseldiği görüldü.

Mezopotamya Ajansı muhabirlerinden Ahmet Kanbal’ın aktarımlarına göre cezaevine ambulanslar, zırhlı araçlar ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Tutuklu yakınlarının ise cezaevi çevresinde toplandığı bildirildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi de Twitter üzerinden bir video paylaşarak, yetkililerden açıklama beklendiğini ifade etti.

Cezaevinde yaşanan olaylar ile ilgili avukat girişine müsaade edilmediği bilgisi paylaşan İHD Batman Şubesi, ardından yaptığı açıklamada “Başsavcı adli koğuşlarda özellikle uyuşturucu mahkumu olanların olduğu bölümde yangın çıktığını, ölü veya yaralı olmadığını bildirmiştir” ifadelerini kullandı.

Batman Barosu: Can kaybı yok

Batman Barosu da yaşananlara ilişkin ilk açıklamasında “Cezaevindeki durum ile ilgili olarak uyuşturucu mahkumlarının olduğu birkaç koğuşta ceza indirimlerinin kendilerini kapsamaması nedeniyle koğuşlarda yangın çıkartma söz konusu, duman dağıldıktan sonra müdahalelerin yapılacağı bilgisi verilmiştir” ifadelerini kullandı.

Ardından gelen açıklamada ise “gelen bilgilere göre koğuşlara müdahalelerin yapıldığını ve herhangi bir can kaybının olmadığını belirtmek isteriz” denildi.

Twitter üzerinden açıklamalarına devam eden Batman Barosu, “Son gelen bilgilere göre koğuşları boşaltmak adına mahkumların ikna edildiği, koğuşların boşaltılmasının devam ettiği ve çok şükür ki herhangi bir can kaybının bulunmadığı şeklindedir. Tarafımıza hastaneye kaldırılan kimsenin bulunmadığı yönünde bilgi de iletilmiştir. Yani hastaneye kaldırılan mahkum da bulunmamaktadır” diye belirtti.

HDP milletvekilleri cezaevinde

Yaşanan gelişmeler üzerine bir açıklama da HDP’den geldi.

Açıklamada “Partimiz, Batman Cezaevinde yaşanan gelişmeleri öncelikle İHD ve Batman Barosu’yla görüşerek yakından takip etmektedir. Milletvekillerimiz Feleknas Uca, Necdet İpekyüz ve Sıddık Taş olay yerindedir ve gelişmelere müdahil olmaktadır” denildi.

HDP’nin açıklamasının devamında şunlar kaydedildi:

“Merkezi düzeyde de olayın gidişatına ilişkin gerekli girişimler hassasiyetle sürdürülmekte, herhangi bir olumsuz gelişmeye mahal vermemek için ilgili uyarılar tarafımızca yapılmaktadır.
“Bu vesileyle ilgili kurum ve kişileri derhal kamuoyunu bilgilendirmeye, kaygıları giderecek bir tutum sergilemeye çağırıyoruz. Konuyu aynı hassasiyetle takip etmeye devam ederken, halkımızın da göstereceği hassasiyet ve duyarlılığın önemine işaret etmek istiyoruz.”

Başsavcılıktan açıklama

Son olarak AA’nın aktardığına göre Batman Başsavcılığı, yaptığı açıklamada “Batman M Tipi Ceza İnfaz Kurumunda akşam saatlerinde, bazı adli suçluların karıştığı münferit bir olay meydana gelmiştir. Olay kontrol altına alınmış olup, Ceza İnfaz Kurumu normal işleyişine dönmüştür. Olay nedeniyle herhangi bir can kaybı ya da yaralanma bulunmamaktadır” dedi.

İnfaz düzenlemesine itirazlar

AKP ve MHP’nin hazırladığı ve bu sabaha karşı Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilen teklifle, hâlihazırda Corona virüsü salgınına karşı tedirginliğin had safhada olduğu cezaevlerindeki 90 bin tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmesi bekleniyor.

Ancak özellikle siyasi partilerden HDP ile hak savunucuları ve hukukçular düzenlemenin “eşit” olmamasını gerekçe göstererek itirazda bulunuyor.

Çünkü yeni düzenleme siyasi tutukluları kapsam dışı bırakıyor.


İnfaz düzenlemesi Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
IMF ve Dünya Bankası'ndan 28 ülkeye 'Corona' desteği
Sonraki Haber
Canlı Blog | Türkiye'de can kayıpları 500'ü aştı