Ana SayfaGüncelBilim Kurulu üyesi: Mayıs sonu gibi yangın sönecektir ancak söndürmek yetmez

Bilim Kurulu üyesi: Mayıs sonu gibi yangın sönecektir ancak söndürmek yetmez

HABER MERKEZİ – Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19 salgınının ne zaman biteceğine ilişkin sorulara, “Mayıs sonu gibi yangın sönecektir. Ancak yangını söndürmek yetmez. Soğutma işlemi de yapmak gerekir” dedi ve ekledi: “Eğer bunu yapmadan yangın yerini terk ederseniz ikinci bir sıçrama olur ve yeni bir yangın başlar.”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınının Türkiye’deki gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

YouTube üzerinden halkın en çok sorduğu “Salgın ne zaman biter?”, “Normale ne zaman döneriz?” sorularını yanıtlayan Özlü, “Salgının bitmesine az kalmış gibi görünüyor” dedi ve bazı hususlara dikkat çekti.

Ramazanda meydana gelebilecek muhtemel risklerin özellikle önlenmesi gerektiğinin altını çizen Özlü, normale dönüş için Mayıs ayının sonuna işaret etti.

Özlü’nün açıklamaları şöyle:

“Salgın ne zaman biter, ne zaman normale döneriz diye soruluyor. En çok merak edilen hususlardan bir tanesi. Salgının bitmesine az kalmış gibi görünüyor. Uzamayan bir süreçte normalleşme çalışmaları başlayacak. Ama tabii burada dikkatli olmalıyız. Salgının bitmesi demek yeni vakaların ortay çıkaması demek. Hastaların taburcu olması, hasta yükümüzün azaltılması demek. Toplumda bulaşmanın engellenmesi ve izolasyonda olanların sürelerinin tamamlanması demek… Bu şekilde yangını sözdürmüş olacağız.
“Mayıs ayının sonunda belki ondan da önce bu süreci büyük ölçüde tamamlarız. Uzayan vakalar olacaktır ama tek tük kalacaktır. Mayıs sonu gibi yangın sönecektir. Ancak yangını söndürmek yetmez. Soğutma işlemi de yapmak gerekir. Eğer bunu yapmadan yangın yerini terk ederseniz ikinci bir sıçrama olur ve yeni bir yangın başlar. Normale geçişi dikkatli bir şekilde yönetmeliyiz.
“Özellikle ramazandaki risklerini iyi yönetmeliyiz. Bayram ziyaretleri, bayram namazı, iftarlar, iftar alışverişleri gibi riskler… Eğer tedbirlere devam edersek bu konuda gevşeme olmazsa ve ramazan risklerini iyi yönetirsek bayram sonu itibarıyla bu zor süreci tamamlayıp normale yavaş yavaş geçebiliriz.
“Bir kırılma olmadıkça bunun uzamayacağını söyleyebilirim. Yeni bir kırılma olursa çabalarımız boşa gider, sil baştan başlarız. O yüzden en kısa zamanda evden çıkabilmek için şimdi evden çıkmayalım. Yasak bitti diye dışarı çıkmayalım.”

Türkiye’de salgının seyri

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 27 Nisan itibariyle toplam test sayısı 92 bin 742.

Bakanlık, Covid-19 tanısı konulanların sayısının 112 bin 261’e yükseldiğini açıkladı.

27 Nisan’da 95 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları 2 bin 900’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre Covid-19 tanısı konulup tedavi altına alınanlardan son 24 saatte 4 bin 651’i iyileşti. Böylece iyileşenlerin sayısı 33 bin 791’e yükseldi.

Yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 736.




Önceki Haber
Britanya'da azınlıklar Covid-19 salgınından daha çok etkileniyor
Sonraki Haber
Pentagon elindeki UFO görüntülerini resmen yayımladı