Ana SayfaDünyaBM: Karantina günlerinde istenmeyen gebeliklerde milyonlarca artış olacak

BM: Karantina günlerinde istenmeyen gebeliklerde milyonlarca artış olacak

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Corona virüsü salgını sürecinde uygulanan karantina önlemleri nedeniyle en az 15 milyon daha aile içi şiddet vakasının görüleceğini, milyonlarca kadının da istenmeyen gebelik yaşayacağını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), küresel sağlık örgütü Avenir Health, Johns Hopkins Üniversitesi ve Avustralya’daki Victoria Üniversitesi ortaklaşa olarak Corona virüsü salgını döneminde artan ev içi şiddete ilişkin bir araştırmaya imza attı.

UNFPA Başkanı Natalia Kanem, araştırmanın bulgularını “Tam bir facia” diye nitelendirdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre BM’nin açıkladığı veriler 193 ülkeyi kapsıyor ve rapor edilmesi beklenmeyen olası vakaları da içeriyor.

Uzmanlara göre karantina önlemlerinin devam ettiği üç ay için 15 milyon daha aile içi şiddet vakası yaşanacak.

Araştırmaya göre salgın nedeniyle şiddeti önlemeye yönelik programların kesintiye uğraması ve kaynakların başka alanlara yönlendirilmesi yüzünden 2030’a kadar engellenebilecek vakaların sayısı üçte bir oranında azalacak.

Düşük ve orta gelirli 114 ülkede salgın önlemlerinin 3 ay devam etmesi durumunda 44 milyon kadın doğum kontrol haplarına erişemeyecek. Bunun sonucunda istenmeyen 1 milyon gebelik yaşanabileceği belirtiliyor.

Uluslararası Planlı Ebeveynlik Federasyonu’nun verilerine göre de 64 ülkede toplam 5000’den fazla klinik salgında kapandı.

Riskli kürtajlar ve kadın sünnetlerinde de artış

Doğum kontrol ve güvenli kürtaj alanında çalışmalar yürüten Marie Stopes International adlı uluslararası yardım örgütü de salgında faaliyetlerinin sınırlanması nedeniyle 3 milyon daha istenmeyen gebelik, 2,7 milyon riskli kürtaj ve 11 bin hamilelikle bağlantılı ölümün gerçekleşebileceği tahmininde bulundu.

Ayrıca salgın sürecinin kadın sünnetini önleme çabalarına da sekte vurabileceği belirtiliyor.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre araştırmacılar, mevcut programlarla 10 yıl içinde 5,3 milyon kız çocuğunun sünnet edilmesini engelleyebileceklerini umuyorlardı. Şimdi ise bunun üçte bir oranında azalabileceği öngörülüyor.

Yine salgın sürecinin etkisiyle önümüzdeki 10 yıl içinde çocuk yaşta zorla evliliklerin sayısının 13 milyon daha artacağı tahmin ediliyor.

Natalia Kanem, Arap ülkeleriyle Afrika’nın güneyi ve doğusunda çocuk evliliklerinin hızla arttığını, bir Afrika ülkesinde çocuk ölümlerinin bu yıl üç katına çıktığını açıkladı.

Bölgede birçok kadının sahip olduğu çocuk sayısının sekize kadar çıktığı ve bu insanların günde bir buçuk dolarla geçinmek zorunda oldukları belirtiliyor.

Previous post
Putin, Rusya'da yeterli bireysel koruyucu olmadığını kabul etti
Next post
Üşüyen 'Nar Çiçekleri' ve Mehmed Uzun – Roger Acun