Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Can kaybı 1000’i geçti, 31 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Canlı Blog | Can kaybı 1000’i geçti, 31 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında dünya genelindeki vaka sayısı 1 milyon 650 bini, can kayıpları 100 bini geçti. Can kaybının 1.006’ya yükseldiği Türkiye’de 31 ilde haftasonu sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Dünya ve Türkiye’den güncel gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:45 | Ankara, İzmir ve Adana belediye başkanları halka ‘panik yapmayın’ çağrısında bulundu


23:38 | Soylu: Bu normal bir sokağa çıkma yasağı değil

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, haftasonu için 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Soylu, “Bu normal bir sokağa çıkma yasağı değil. Bunlar, bulaştan kurtulmak için ortaya konulan tedbirler” dedi.

“Sokağa çıkma yasağı, pazardan itibaren devam edecek diye telaş söz konusu olmasın. Pazar saat 24.00 itibarıyla bitecektir” diyen Soylu, yurttaşların kararın ardından market ve fırınlara akın etmesine ilişkin ise şöyle konuştu:
“Milletimizin telaşı var bunu da normal karşılıyorum ama bu telaşa gerek yok. Yarın fırınlar açık, kendi araçlarıyla ekmek dağıtabilecekler.
“Marketlerde veya birtakım fırınlarda oluşturulan bu kalabalığa gerek olmadığını, herkesin sakin olması gerektiğini ifade ediyorum.”

23:35 | Sokağa çıkma yasağı kapsamı dışında olanlar kim?

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre haftasonu için ilan edilen sokağa çıkma yasağından muaf tutulanlar şöyle:

  • Açık olacak işyeri, işletme ve kurumlarda yönetici, görevli ve çalışanlar
  • TBMM çalışanları
  • Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar
  • Acil çağrı merkezler çalışanları
  • Birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar
  • Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar
  • Ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar,
  • Gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar
  • Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,
  • PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları
  • Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunanlar
  • Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışanlar
  • Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar
  • Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar

23:31 | Sokağa çıkma yasağı kapsamına girmeyen işyerleri hangileri?

İçişleri Bakanlığı, 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta ilan edilen sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili detayları yeni bir genelgeyle duyurdu.

Buna göre sadece aşağıdaki iş yerleri ve işletmelerin hafta sonu boyunca açık kalmasına karar verildi:

  • Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamül ruhsatlı işyerleri
  • Tüm sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin (tıbbi maske dahil) üretiminin yapıldığı işyerleri
  • Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler
  • Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları (huzurevi, yaşlı bakım evi, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri vb.)
  • Her bir 50.000 nüfusa bir adet olmak üzere göre valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner klinikleri
  • Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Tüpraş, termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi)
  • PTT, Kargolar vb dağıtım şirketleri
  • Hayvan barınak, çiftlik ve bakım merkezleri

23:21 | İmamoğlu: Bize sokağa çıkma yasağı kararı önceden bildirilmedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter üzerinden sokağa çıkma yasağı kararıyla ilgili önceden bilgilendirilmediklerini söyledi.

İmamoğlu, “Sokağa çıkma yasağı kararı ansızın alınmamalı. İBB olarak bu kritik karardan haberdar değiliz, bilgilendirilmedik. Yarın İstanbul’da hangi hizmetleri verip vermeyeceğimizi bile bilmiyoruz. Ortak akıl ve iş birliği olmayan her karar sadece kafa karışıklığı ve panik yaratır” dedi.


22:38 | İtalya’da kısıtlayıcı tedbirlerin süresi 3 Mayıs’a kadar uzatıldı

İtalya’da bir aydır ülke genelinde uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerinin süresi 3 Mayıs’a kadar uzatıldı.

İtalya’da Şubat sonunda ülkenin kuzeyinde uygulanmaya başlanan karantina tedbirleri, 10 Mart’tan itibaren ülke geneline yayılmıştı. Aşamalı olarak sıkılaştırılan tedbirlerin 13 Nisan’da sona ermesi planlanıyordu.

BBC Türkçe’de Övgü Pınar, hükümet de, bilim kurulunun tavsiyelerine dayanarak tedbirlerin süresini 3 Mayıs’a kadar uzatma kararı aldığını duyurdu.

Bu akşam bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Giuseppe Conte, “Kısıtlayıcı önlemlerin süresini 3 Mayıs’a kadar uzatıyoruz. Bu, zor ama gerekli bir karardı” dedi.

Conte, 14 Nisan Salı gününden itibaren bazı işletmelerin kontrollü olarak açılacağını, bunlara kitabevi, kırtasiye ve çocuk giyim mağazalarının da dahil olduğunu söyledi.

Conte, karantina tedbirleri sonrası ikinci aşamaya geçmek için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

İtalya’da Corona virüsü salgınında ölü sayısı 18 bin 849, toplam vaka sayısı ise 147 bin 577.


22:26 | Yasak ilanı duyurusunun ardından ‘sosyal mesafe’ ortadan kayboldu

Fotoğraf: Hasan Özhan Ünal

İçişleri Bakanlığı’nın bu gece yarısından itibaren aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in de bulunduğu 30 büyükşehir ile Zonguldak’ta 48 saat boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurmasının ardından yurttaşlar marketlere akın etti.

Marketlerden ihtiyaçlarını karşılamak isteyenler ‘sosyal mesafeyi’ de ortadan kaldırdı.

İstanbul’daki marketlerden birindeki görüntüler kameralarımıza yansırken, maske takılmadığını gözlemledik.

Bir süre sonra bazı yurttaşların uyarıları sonucunda market önünde 1’er metre mesafe konularak sıraya geçildi.


22:20 | ÖHD ve MATUHAYDER: Silivri’de tutukluların ‘Corona’ testleri negatif

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi ile Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAYDER), Silivri 5 No’lu L Tipi Cezaevi’nde iki tutuklunun Corona virüsü testinin pozitif çıktığı iddiaları üzerine, cezaevinde tutuklular ile görüştü.

Zafer Sağlam, Mehmet Fatih Etli, Hamza Ulu, Hamza Polat ve Necati Boz isimli tutuklularla görüştüklerini açıklayan ÖHD ve MATUHAYDER, yaptığı görüşmeler neticesinde testlerin pozitif çıktığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Açıklamada Polat ve Sağlam’a Corona virüsü testi yapıldığını ancak Etli, Ulu ve Boz isimli tutuklulara ise herhangi bir test yapılmadığını ve kendileri hakkında karantina kararı olmadığı belirtildi.

ÖHD ve MATUHAYDER’in açıklamasında test sonuçları yazılı olarak kendilerine teslim edilmeyen ve halen karantinada tutulan Sağlam ve Polat’ın test sonuçlarının akıbetini sormak ve salgının birçok belirtisine ilişkin rahatsızlıkları devam eden Etli’nin hastaneye sevk edilmesi için cezaevi idaresi ile görüşmek istediklerini ancak taleplerinin kabul edilmediği belirtildi.

Açıklamanın devamında “Cezaevi idaresinin mahpuslara ve avukatlarına şeffaf bilgi vermekten kaçınması, virüs semptomlarını bulunduran mahpusların şikayetlerini dikkate almayıp hastaneye sevk etmek yerine kendilerine ilaç verip koğuşlarına geri göndermesi bizi endişelendirmektedir. Sonuçların bir an önce mahpuslar ve avukatları ile paylaşılması ve hastalık şikayeti bulunan mahpusların steril ve sağlıklı bir şekilde hastaneye sevk edilmesi ve tedavilerinin yapılması gerekmektedir” denildi.


22:05 | Cezaevindeki tüm görüşler 30 Nisan’a kadar ertelendi

Adalet Bakanlığı, Corona virüsüyle mücadele kapsamında daha önce cezaevlerinde alınan tedbirlerin süresini, Bilim Kurulu’nun önerisi doğrultusunda 30 Nisan’a kadar uzattığını duyurdu.

Twitter üzerinden yapılan açıklamada, tedbirler çerçevesinde tutuklu ve hükümlü yakınlarının zorunlu durumlarda ziyaretlerini başsavcılık kararıyla yapabileceği belirtildi.

Açıklamada, avukatların zorunlu durumlarda maske ve eldiven takarak kapalı görüş yapabileceği de belirtildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, söz konusu tedbirleri ilk kez 13 Mart’ta katıldığı Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından kamuoyuna açıklamıştı.

Bu önlemlerin süreleri 28 Mart’ta iki hafta süreyle uzatılmıştı.


21:58 | 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta hafta sonu sokağa çıkma yasağı

İçişleri Bakanlığı, bu gece saat 00.00’dan başlamak üzere 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

Yasak, Pazar günü saat 23.59’a kadar sürecek.

Bakanlık, TSİ 22.15’te valiliklere gönderilen genelgenin detaylarının kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

Yasağın geçerli olacağı iller şöyle:

Adana, Ankara, Antalya, Antep, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Maraş, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Urfa, Van ve Zonguldak


21:17 | İstanbul’da metrobüs şoförleri koruyucu kıyafetle çalışacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter üzerinden üzerinden yaptığı açıklamada Corona virüse karşı önlemler kapsamında metrobüs şoförlerinin koruyucu kıyafetle görev yapacaklarını duyurdu.

İmamoğlu, YouTube üzerinden Karar gazetesi yazarlarına verdiği söyleşide, Kirazlı-Başakehir arasında hizmet eden metroyu süren sekiz metro sürücüsünün Corana virüsü testinin pozitif çıktığını açıklamıştı.


20:58 | Dünya genelinde ‘Corona’dan ölenlerin sayısı 100 bini geçti

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 100 bini geçti.

Üniversitenin Covid-19 salgınına dair verileri anbean aktardığı internet sitesinde virüs kaynaklı ölümlerin sayısı 100 bin 376 olarak gözüküyor.

Covid-19 tanısı konulanların sayısı da 1 milyon 650 bin 210 olarak aktarılıyor.

Tanı konulup iyileşenlerin sayısı ise 368 bin 669.


20:50 | Fransa’da son 24 saatte 987 kişi yaşamını yitirdi

Fransa’da Corona virüsü salgını nedeniyle son 24 saatte 987 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede toplam can kaybı 13 bin 197’ye yükseldi


20:05 | İmamoğlu: Sekiz metro sürücüsü ‘Corona’ya yakalandı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Karar gazetesi yazarları Ahmet Taşgetiren, Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un Corona virüsü salgınıyla ilgili sorularını, YouTube üzerinden canlı yayınlanan programda yanıtladı.

İmamoğlu, Kirazlı-Başakehir arasında hizmet eden metroyu süren sekiz metro sürücüsünün Corana virüsü testinin pozitif çıktığını açıkladı.

İmamoğlu, “İETT bünyesinde de 4 bin 976 şoförümüz var. Kronik hastalıkları olanlar sadece İETT’de değil, tüm kurumlarımızda izin verdik. Şu anda, bin 431 çalışanımız, otomatikman izinliler. Sahada da bu tehdidin altında şoförlerimiz var. Bu yayılmacılık eğer devam ederse, sizin zorunlu hizmetinizi yerine getiren insanları da yoğun bir şekilde risk altına itiyorsunuz” diye konuştu.

Özel araç kullanımının da oldukça yüksek olduğunu söyleyen İmamoğlu,” 20 yaş altı yasağından sonra da istediğimiz seviyelerde değil” dedi.

İBB’nin ihtiyaç sahibi insanlara yapılan yardımlar hakkında da konuşan İmamoğlu,  İBB’ye son  yedi günde 450 bin yardım başvurusu geldiğini söyledi.


19:46 | Türkiye’de ‘Corona’dan ölenlerin sayısı 1.006’ya yükseldi

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugün uygulanan test sayısı 30 bin 864.

Bakanlık, Covid-19 tanısı konulanların sayısının 4 bin 747 artarak, 47 bin 29’a yükseldiğini açıkladı.

Son 24 saatte 98 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları 1.006’ya çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan 2 bin 423’ü iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 667.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Hastaneye, yoğun bakıma yatış ve entübe edilen hasta sayısının stabil döneme girdiğini, artış hızının azaldığını söyleyebiliriz” dedi.

“İstanbul’da şu anda yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 59,5. Normal yatak doluluk oranı da yüzde 50,2. Şu an bir sorun yok” diyen Koca’nın açıkladığı verilere göre, toplam yoğun bakım hastalarının sayısı bin 667.


19:40 | İtalya’da ölü sayısı 19 bine yaklaştı

İtalya’da Covid-19 nedeniyle son bir günde 570 kişi hayatını kaybetti.

Toplam can kaybı 18 bin 849’a ulaştı.

Yoğun bakımda tedavi gören Covid-10 hastalarının sayısı da son bir hafta boyunca her gün düşüş gösterdi.

Halen yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı 3 bin 497.

Son bir günde iyileşenlerin sayısı ise bin 985 oldu.

Salgının başından bu yana tespit edilen vakalar içinde iyileşenlerin sayısı 30 bin 455’e çıktı.

İtalya Sağlık Yüksek Enstitüsü Başkanı Silvio Brusaferro bugün yaptığı açıklamada, salgın eğrisinde net biçimde bir düşüş görüldüğünü söyledi.

Brusaferro, “Bu iyi bir işaret ama tedbiri elden bırakmamalıyız” diyerek karantina önlemlerinin sürdürülmesi gerektiğini belirtti.


19:32 | Britanya’da son 24 saatte 980 kişi hayatını kaybetti

Britanya’da Covid-19 salgını nedeniyle son 24 saatte 980 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkede toplam can kaybı 8 bin 958’e ulaştı.

Dün 19 bin 116 testin yapıldığı Britanya’da 5 bin 706 kişinin test sonucu pozitif olarak açıklanmıştı.

Britanya Sağlık Bakanı Matt Hancock, yoğun bakımdan çıkan Başbakan Boris Johnson’ın sağlık durumunun iyiye gittiğini duyurdu.

Bu arada Guardian gazetesi, huzurevlerinde Covid-19 nedeniyle ölen yaklaşık bin kişinin kayıtlara geçmediğini yazdı.


18:47 | Güney Kore’de iyileşen 91 Covid-19 hastasının test sonucu yeniden pozitif çıktı

Güney Kore’de tedavisi tamamlanan ve iyileşen 91 Covid-19 hastasının test sonucunun yeniden pozitif çıktığı açıklandı.

Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Jeong Eun-kyeong yaptığı açıklamada, iyileşen hastalarda virüsün yeniden aktifleşmiş olabileceğini söyledi.

BBC Türkçe, Kore Üniversitesi Guro Hastanesi bulaşıcı hastalıklar bölümünden Prof. Dr. Kim Woo-joo’nun “91, sadece bir başlangıç, bu sayı daha da artacak” dediğini aktardı.

Yetkililer, iyileşen Covid-19 hastalarının sonucunun yeniden pozitif çıkmasına neden olan faktörün henüz bilinmediğini, araştırmaların devam ettiğini açıkladı.

Ülkede Covid-19’a yakalanıp iyileşen toplam hasta sayısının 7 binin üzerinde olduğu bildirilmişti.

Güney Kore’de bildirilen günlük vaka sayısı günden güne azalıyor. Ülkede son 24 saatte 27 yeni vaka, dört can kaybının olduğu açıklanmıştı.

Bugün itibariyle ülkede toplam vaka sayısı 10 bin 450, hayatını kaybedenlerin sayısıysa 208.


18:16 | Bağcılar’da bazı meydan ve caddeler yaya trafiğine kapatıldı

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde bazı meydan ve caddeler Corona virüsü salgınına karşı alınan önlemler kapsamında yaya trafiğine kapatıldı.

Bağcılar Kaymakamlığı’nın açıklamasına göre bu meydan ve caddeler şöyle:

  • Bağcılar Meydanı
  • Güneşli Meydanı
  • Güneşli Mahallesi Kirazlı Caddesi
  • Hürriyet Mahallesi Menderes Caddesi
  • Fatih Mahallesi Eski Pazar Caddesi
  • Yenigün Mahalles 628. Sokak
  • Kirazlı Mahallesi – Yeni Mahalle Ahmet Kabaklı Caddesi

Sultanbeyli ilçesindeki Kent Meydanı da Corona virüsü salgını tedbirleri kapmasında yaya trafiğine kapatılmıştı.


18:04 | Belçika’da ölü sayısı 3 bini aştı

Belçika’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 325 kişinin daha haaytını kaybettiği açıklandı.

Ülkede toplam ölü sayısı 3 bin 19’a ulaştı.

Bunların yüzde 40’ının, bakım merkezlerinde hayatını kaybeden kişilerden oluştuğu açıklandı.

Toplam vaka sayısı ise 26 bin 667’e ulaştı.

Ülkede bin 278’i yoğun bakımda olmak üzere, 5 bin 610 kişinin de hastanedeki tedavisi sürüyor.


17:46 | İBB metrobüs istasyonlarına da termal kamera yerleştirdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Corona virüsü tedbirleri kapsamında metrobüs istasyonlarına termal kamera yerleştirdi.

İBB tarafından yapılan açıklamada termal kameraların Uzunçayır, Zincirlikuyu, Mecidiyeköy, Şirinevler ve Avcılar istasyonlarına kurulduğu belirtildi.

Termal kamera sistemi güvenlik personelinin görev yaptığı noktalardaki bilgisayarlara görüntü aktarıyor.

Güvenlik personeli, turnikelerden geçen kişilerin ateş derecelerini, ekrandan takip edebiliyor. Sisteme ateşi yüksek çıkan yolcular, en yakın sağlık kuruluşlarına yönlendiriliyor.

İBB daha önce önce metro istasyonlarına termal kamera yerleştirmişti.


17:00 | Balıkesir’in turistik ilçelerine haftasonu yasağı

Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde bulunan turistik Ayvalık, Gömeç, Burhaniye ve Edremit ilçelerine özel araçla giriş çıkışlar yasaklandı.

Konuyla ilgili olarak Balıkesir Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “bu günden itibaren, 11 Nisan Cumartesi ve 12 Nisan Pazar günleri Ayvalık, Gömeç, Burhaniye ve Edremit ilçelerinde yaşayan/bulunan tüm vatandaşlarımız (ikamet edenler) hariç belirtilen ilçelerimize İlçe Hıfzıssıhha Kurulu Kararlarına göre özel araçlarla giriş ve çıkışlar geçici olarak yasaklanmıştır” denildi.

Bu ilçelerde yaşayan ya da bulunanların belirtilen süre boyunca ilçelerinde kalmaları gerektiği belirtildi.

Ayrıca ilçelere giriş/çıkışlarda gözetilen şartlar açıklamada izah edilirken, bunlar için gerekli belgelere dair bilgiler aktarıldı.

  • Valilik açıklamasının tamamı BURADA

16:50 | Lübnan cezaevlerinde ‘Corona’ isyanı

Corona virüsünün hızla yayılmasından korkulan cezaevlerinde serbest kalma talebini dile getiren Lübnanlı tutuklular, “genel af” talebiyle eylemlere başladı.

Kapasitesi 250 kişi olduğu halde 600 ile bin 100 arası tutuklunun bulunduğu Trablus kentindeki Qoubbeh Hapishanesi’nde, tutuklar yataklarını ve hücrelerindeki eşyaları ateşe verdi.


16:20 | Sadece New York’ta vaka sayısı 160 bine yaklaştı, toplu mezarlar kazılıyor

Toplam vaka sayısının 460 bini aştığı ABD’de, sadece New York eyaletindeki Corona virüsü vakaları ise ABD dışındaki tüm ülkeleri geçti.

New York eyaletinde son 24 saat içinde 10 bin yeni vaka saptandı ve toplam vaka sayısı 159 bin 937’ye çıktı.

Vaka sayısı bakımından dünyada ABD’nin ve onun New York eyaletinden sonra gelen İspanya’da şu ana kadar 153 bin, İtalya’da 143 bin vaka tespit edildi.

New York’ta salgın nedeniyle ölenler geçici olarak toplu mezarlara defnediliyor.

İnsansız hava araçları (İHA), New York şehrinin Bronx bölgesinde eski kimsesizler ve yoksullar mezarlığının bulunduğu Hart Adası’nı havadan böyle görüntüledi:


16:00 | Eczanelerde ücretsiz maske dağıtımı başladı

Eczanelerde ücretsiz maske dağıtımının bugün itibariyle başladığı bildirildi.

20-65 yaş arası yurttaşlara ücretsiz maske dağıtılması kararlaştırılmıştı.

Ücretsiz maskelerini almak isteyen yurttaşların eczanelere gidip TC kimlik numaralarını ve cep telefon numaralarını sisteme kaydettirmeleri gerekiyor.

Bu bilgileri veren kişiler cep telefonlarına gelen doğrulama kodunun ardından ücretsiz maskelerini alacak.


15:17 | Sultanbeyli Kent Meydanı yaya trafiğine kapatıldı

İstanbul’un Sultanbeyli ilçesindeki Kent Meydanı, Corona virüsü salgını tedbirleri kapmasında yaya trafiğine kapatıldı.

Sultanbeyli Belediyesi ekipleri meydanın çevresine barikatlar koyarak giriş ve çıkıları kapattı.


15:05 | Van’da Cumhuriyet ve Maraş caddelerine giriş çıkışlar kısıtlandı

Van’da Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu yeni kararlar aldı.

Bu kapsamda, kentin Cumuhriyet Caddesi-İkinisan kavşağına kadar, Maraş Caddesi-Semaverli kavşağa kadar olan bölümü trafik ve yaya geçişine bugün saat 14.00 itibariyle kısıtlama getirildi.

Valilik yaptığı açıklamada, “Karar gereği kısıtlama bulunan caddelere zorunlu haller dışında araç ve yayaların girmesi yasaklanmıştır” denildi. Açıklamanın devamında ise şunlar kaydedildi:

“Caddelere giriş-çıkışlar polis kontrolünde gerçekleştirilirken, trafik akışı transit sağlanacak. Araçlar caddede yolcu indirip bindirmeyecek.

“Kısıtlama bulunan caddeye zorunlu olarak giren vatandaşlar, çıkışta yaptıkları işlemleri belgeleyeceklerdir.

“Yaptıkları işlemleri belgeleyemeyen vatandaşlara, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğinde 3150 TL idari para cezası uygulanacaktır.”

Kentte ayrıca mağaza ve marketlerde çalışan personel ile alışveriş yapan müşterilere maske takma zorunluluğu getirildi.


14:47 | TTB: Sağlıkta Dönüşüm Programı salgınla mücadelede başarısız

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın Covid-19 salgınıyla mücadelede yetersiz kaldığını ifade eden TTB, “‘Kamu-özel ortaklığı’ adı altında milyarlarca dolar maliyetli işletmelerin hızla kamu hastanelerine dönüştürülmesi ve sağlık hizmetlerinin finansmanının genel bütçeden sağlanması” önerisinde bulundu.


14:10 | Erdoğan: Hamdolsun salgına nispeten daha hazırlıklı yakalandık

Türk Konseyi’nin “Kovid-19 Salgınıyla Mücadelede İşbirliği ve Dayanışma” konulu video konferans zirvesine katılan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin salgınla mücadelesine dair konuştu.

Erdoğan, “Son 17 yılda sağlık alanına yaptığımız yatırımlar sayesinde hamdolsun salgına nispeten daha hazırlıklı yakalandık” dedi.

Sağlık malzemelerinin üretimi ve tedariki konusunda şu ana kadar ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını savunan Erdoğan, “Kendi ihtiyaçlarımızı karşılamanın yanı sıra tüm imkanlarımızı zorlayarak kardeşlerimizin yanında olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.


14:00 | Bolivya’da çok sayıda tutuklu tahliye ediliyor

Bolivya’da hükümet, cezaevlerinde Corona virüsünün yayılması tehlikesine karşı bazı hükümlü ve tutukluları tahliye etme kararı aldı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre El Mundo gazetesi, yaşı 58 ve üzerinde olan, cinayet, cinsel saldırı ve çocuk istismarı gibi suçları işlememiş kişilerin tahliye edileceğini yazdı.

El Mundo’nun duyurduğu tahliye yasa tasarınının parlamentoda onaylanması gerekiyor.

Bolivya’da cezaevlerindeki doluluk oranının yüzde 300 olduğu belirtiliyor.

Bolivya’da Covid-19 yüzünden olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Ülkedeki resmi vaka sayısının 264, can kaybının da 18 olduğu kaydediliyor, ancak uzmanlar gerçek sayıların bunun çok daha üzerinde olduğu görüşünde.


13:45 | HDP Sözcüsü: Diyarbakır’da adeta bir sıkıyönetim ilan edilmiş durumda

HDP Sözcüsü Ebru Günay, iktidarın salgınla ilgili gerçekçi ve şeffaf bilgileri toplumla paylaşmadığını ve sürecin otoriter bir şekilde yönetilmeye çalışıldığını söyledi.

“Neredeyse OHAL ilan etme yetkisi de valilere ve kaymakamlara bırakılmak üzere. Meclis’in tasarrufunda olan, ülkeyi yönetme biçimleri neredeyse vali ve kaymakamlara verilecek” diyen Günay, buna ilişkin Diyarbakır’da alınan kararları örnek gösterdi.

“Mesela Diyarbakır Valisinin İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarını alarak uyguladığı tedbirler var. Ama bakarsanız bu tedbirler bir sıkıyönetim tedbiri. Toplumun temel dinamiklerini, dayanışma ağlarını da yasaklayan tedbirler var. Adeta bir sıkıyönetim ilan edilmiş durumda.”


13:15 | İran’da son 24 saatte 122 kişi daha yaşamını yitirdi

İran’da son 24 saatte Corona virüsü nedeniyle 122 kişinin daha yaşamını yitirdiği, tespit edilen yeni vaka sayısının ise bin 972 olduğu açıklandı.

Böylece ülkede toplam can kaybı 4 bin 232’ye, toplam vaka sayısı ise 68 bin 192’ye ulaştı.

Tedavi gören hastalardan 3 bin 969’unun durumunun kritik olduğu bildirildi.

Ülkede şu ana kadar iyileşen toplam hasta sayısının da 35 bin 465 olduğu belirtildi.


12:50 | Mardin’de 3 mahalle daha karantinaya alındı

Mardin Valiliği, Corona virüsü salgını nedeniyle Kızıltepe ve Artuklu ilçelerine bağlı 3 kırsal mahallenin daha karantinaya alındığını duyurdu.

Karantinaya alınan mahallelerin isimleri şöyle: Eymirli (Kızıltepe), Ahmetli (Artuklu) ve Yardere (Artuklu)

Valiliğin açıklamasında, “Kızıltepe İlçe Hıfzıssıhha Kurulu ve Artuklu İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nca 10/04/2020 tarih ve Saat 12.00 itibariyle ikinci bir karara kadar istisnai durumlar dışında giriş ve çıkışlara izin verilmemesi, gerekli tüm güvenlik ve sağlık tedbirlerinin azami derecede alınmasına karar verilmiştir” denildi.

Kentte daha önce Derik’e bağlı Kovalı Mahallesi ve bağlı Tepecik Mezrası’nda 8 Nisan’da ilan edilen karantina sürüyor.

Son açıklamayla birlikte kent genelinde karantinaya alınan yerleşim yerlerinin sayısı 5’e yükseldi.


12:43 | İspanya’da ‘Corona’dan 605 kişi daha yaşamını yitirdi

İspanya’da, Covid-19 salgınında son 24 saatte 605 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Böylece virüs kaynaklı can kayıpları 15 bin 843’e yükseldi.

Perşembe günü hayatını kaybedenlerin sayısı 15 bin 238’di.

Ülkedeki vaka sayısı ise 157 bini geçti.


12:30 | Irak Kürdistan Bölgesi’nde sokağa çıkma yasağı 16 Nisan’a kadar uzatıldı

Irak Kürdistan Bölgesi’nde Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı uzatıldı.

İçişleri Bakanlığı, 14 Mart’tan beri uygulanan sokağa çıkma yasağının 16 Nisan’a kadar uzatıldığını açıkladı.

Açıklamada, sokağa çıkma yasağının Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe kentlerinin genelinde uygulanacağı belirtildi.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı 324. İyileşenlerin sayısı da 133’e ulaşmış durumda.

Şu ana kadar Covid-19 salgını nedeniyle üç kişi ise hayatını kaybetti.


12:28 | Nusaybin’de bir mahalle salgına karşı kendi önlemini kendisi alıyor

Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Eskihisar mahallesinin sakinleri salgına karşı kendi tedbirlerini kendileri alıyor.

Mahalleyi kapatan yurttaşlar sosyal mesafeyi zorunlu hale getirirken, dışarıdan gelenleri karantinaya almış durumda.

Onların tüm ihtiyaçları ise kolektif bir şekilde karşılanıyor.


12:15 | Endonezya’da vaka sayısı 3 bin 500’ü geçti

Endonezya’da son 24 saatte 219 yeni Corona virüsü vakası tespit edildi.

Sağlık Bakanı Achmad Yurianto, 26 kişinin de hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ülkede vaka sayısının 3 bin 512’ye yükseldiği bildirildi.


12:10 | Chicago’da bir cezaevinde 450 Corona virüsü vakası

Fotoğraf: Reuters

ABD’nin Chicago kentinin en büyük cezaevinde yapılan testler sonucu 450 Corona virüsü vakası tespit edildi.

Bu 450 vakanın içinde tutuklular dışında gardiyanların da yer aldığı belirtiliyor.

Söz konusu vaka sayısı, ABD’de tek bir yerde tespit edilmiş en yüksek rakam.


11:47 | Imperial College of London’un Covid-19 tahmini: Türkiye riskli ülkelerden

Imperial College of London, dün yayınladığı haftalık raporda Covid-19 salgını ile ilgili tahminlerde bulundu.

bianet’ten Mehmet Baltalı’nın aktardığı rapora göre, Türkiye’de virüsün yayılma oranı 2,81.

Virüs yayılma oranının 2’nin üstünde olması salgının daha da yayılacağının işareti.

Bu da Türkiye’yi Almanya ve Britanya ile beraber riskli ülkeler sınıfına sokuyor.


11:28 | Çorum’da bir yerleşim yeri daha karantinaya alındı

Çorum’un Kargı ilçesine bağlı Yeşilköy, Corona virüsü salgını önlemleri kapsamında karantinaya alındı.

Çorum Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Yeşilköy köyünün, İlçe Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin kararı doğrultusunda 14 gün süreyle karantina altına alındığı açıklandı.

Açıklamada, “Karantina süresince köye giriş ve çıkışlar kolluk kuvvetlerinin kontrolünde sağlanacaktır” denildi.

Çorum’da daha önce Mecitözü’nün Bekişler, Sungurlu’nun Oyaca, Laçin’in Çamlıpınar, Uğurludağ’ın Eskiçeltek ve Kargı’nın Oğuz köyleri ile Bahçelievler Mahallesi karantinaya alınmıştı.


11:17 | Yemen’de ilk Corona virüsü vakası

Dünyada Corona virüsü salgını hızla yayılmaya devam ederken, Yemen’de de ilk vakanın tespit edildiği duyuruldu.

Ulusal Acil Durum Komitesi tarafından yapılan açıklamada, iç savaşın sürdüğü Yemen’in Hadramout kentinde Corona virüsü vakasının tespit edildiği ardından gerekli müdahalenin yapıldığı açıklandı.

Komite, sağlık ekipleri ve ilgili kurumların gerekli önlemleri aldıklarını belirtti.

Öte yandan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, salgın nedeniyle Yemen’de 2 hafta süreyle ateşkes ilan ettiklerini duyurmuştu.


11:15 | Güney Kore’de sadece 27 yeni vaka

Fotoğraf: Reuters

Her vakayı yakın takibe alıp, virüs yayılma zincirini kısa zamanda tespit edip bütün kişileri sıkı izolasyon altına alarak ‘Corona’ ile mücadele yürüten Güney Kore’de tespit edilen yeni vaka sayısı sadece 27 oldu.

Böylece ülkede arka arkaya dokuzuncu kez günde 100’den daha az yeni vaka kayda geçmiş oldu.

Yeni vakalarla birlikte Güney Kore’de toplam vaka sayısı 10 bin 450 oldu.


11:10 | Türkiye’den Britanya’ya tıbbi yardım malzemesi gönderildi

Türkiye, Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında Britanya’ya tıbbi malzeme yardımı gönderdi.

AA’da yer alan haberde, maske, N95 maske ve tulumdan oluşan yardım malzemelerinin Etimesgut Askeri Havaalanı’ndan A400M tipi kargo uçağıyla Britanya’ya götürülmek üzere yola çıktığı belirtildi.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, Britanya 65 bin 872 vaka ile dünyada en fazla Corona virüsünün görüldüğü sekizinci ülke. Türkiye ise 42 bin 282 vaka ile dokuzuncu ülke konumunda bulunuyor.

Britanya’da virüs nedeniyle şu ana kadar yaklaşık 8 bin kişi hayatını kaybetti. Türkiye’deki can kaybı ise 908.


11:03 | Eczacılar Odası Başkanı: İstanbul’da 20 eczane çalışanında ‘Corona’ çıktı

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, kentte 20 civarında eczanenin çalışanlarında Corona virüsü tespit edildiğini söyledi.

MA’dan İdris Sayılgan’a konuşan Sarıalioğlu, bir eczacının entübe durumda hastanede tedavi altında olduğunu ve diğerlerinin de evlerinde karantinada tutulduğu bilgisini paylaştı.


11:00 | Koronavirüs Bilim Kurulu bugün toplanıyor

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu bugün video konferans yöntemiyle toplanacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantı sonrası saat 19.00 sularında basın açıklaması yapacak.

Bakanlığın dün akşam açıkladığı son verilere göre vaka sayısı 42 bin 282’e, can kaybıysa 908’e yükseldi.

Toplam iyileşen hasta sayısı ise 2 bin 142.


10:13 | Yoğun bakımlardaki hekimler: Hasta sayısı artıyor, hastalık nedeniyle doktor sayısı azalıyor

Ankara, İzmir ve İstanbul’daki büyük kamu hastanelerinde görev yapan üç yoğun bakım uzmanı, Corona virüsü salgını başladığından bu yana yoğun bakım servislerinde yaşananları BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e anlattı.

Hekimlerin anlatımlarına göre, “Covid-19 nedeniyle hasta olan hekimler var. Hasta sayısı artıyor, doktor sayısı azalıyor.”

Salgının Türkiye’den önce çeşitli ülkelerdeki seyrinin ve olası risklerin çok belirgin olduğunu ifade eden bir hekim, Türkiye’nin bu salgına hazırlık yapmakta geciktiğini savundu.


10:00 | Meksika’da iki hamile kadın ‘Corona’dan hayatını kaybetti

Meksika’da iki hamile kadın Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti, 3 bin 441 vakanın tespit edildiği ülkedeki can kaybı ise 194’e yükseldi.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Hugo Lopez-Gatell, hamile kadınlardan birinin ölmeden önce bir oğlan çocuğu dünyaya getirdiğini duyurdu.

Euronews’te yer alan habere göre Lopez-Gatell, yeni doğan bebeğin bir süre solunum sıkıntısı çektiğini, durumunun halen ‘ciddi’ olduğunu sözlerine ekledi.

Reuters haber ajansı, iki kadının da obez kategorisinde, birinin yüksek tansiyon diğerinin ise diyabet hastası olduğunu yazdı.

Ülkede sıkça görülen obezite ve diyabetin, Covid-19 için risk faktörlerinin başında geldiği belirtiliyor.


09:45 | İstanbul’da ücretsiz maskelerin dağıtım süreci nasıl olacak?

İstanbul Eczacı Odası, Sağlık Bakanlığı ile Türk Eczacıları Birliği’nin yaptığı görüşmeler sonucunda, ücretsiz maske dağıtımının eczaneler üzerinden yapılmasına karar verildiğini açıklamıştı.

Buna göre, süreç şu şekilde işleyecek:

  • Sağlık Bakanlığı’nın temin edeceği maskeler ecza depolarına ulaştırılacak ve ardından eczanelere dağıtımı yapılacak.
  • Eczaneler, sadece bir depo üzerinden 500 adet (10 kutu) maske talebinde bulunabilecek.
  • Yurttaşlar, Sağlık Bakanlığı tarafından cep telefonlarına gönderilecek mesajdaki kodu eczanelere bildirerek maske alabilecek.
  • Yeni uygulamayla 20-65 yaş arasındaki insanlara “Kişi başına 10 gün için 5 adet maske” verilecek.

Uygulamanın eczanelere maskelerin ulaşmasının ardından başlayacağı belirtiliyor.


09:28 | BM: Salgın nedeniyle cinsiyet eşitsizliği 25 yıl geriye gidebilir

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Corona virüsü salgınının mevcut eşitsizlikleri derinleştirdiğini söyledi.

Guterres, salgının özellikle kadınlar ve kız çocukları için ekonomik etkisinin yıkıcı olduğunu ve toplumsal cinsiyet alanında son 25 yılda yaşanan kısıtlı ilerlemenin geri çevrilebileceği uyarısında bulundu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre dünya genelinde kadınların yüzde 60’ının kayıtdışı ekonomide çalıştığını ve daha az para kazandığını belirten Guterres, bu nedenle yoksullaşma risklerinin daha fazla olduğunu söyledi.

Guterres, bir yandan çok sayıda kadının gelirinden olduğunu diğer yandan da kapanan okullar ve artan yaşlı bakımı ihtiyacı nedeniyle ev içi ücretsiz emeklerinin katlanarak büyüdüğünü belirtti.


09:21 | “Gebe ve çocukların aşısı gibi birinci basamak sağlık hizmetleri verilemiyor”

Herkes birincil tehlike olarak Corona virüsüne kitlenmişken sağlık sisteminde “birinci basamak” olarak tanımlanan sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinin işleyemez hale geldiği belirtiliyor.

MA’dan Sedat Yılmaz’a konuşan Prof. Hamzaoğlu, “Herkes salgınla ilgilendiği, salgınla yatıp kalktığı için de örneğin yeni doğan bebeklerimizin, çocuklarımızın, gebelerimizin aşıları, bebeklerimizin izlenimleri gibi hizmetlerin ne durumda olduğu ile ilgili bilgimiz yok. Ama yapılamadığını biliyoruz” dedi.

Prof. Hamzaoğlu, sistemdeki bu tıkanma nedeniyle 50 ve 60’lı yıllarda yapılan geleneksel doğum tarzı tedavi yöntemlerin artmasından endişe ediyor.


09:17 | “İstanbul’da yoğun bakımlar dolu”

Corona virüsü nedeniyle can kayıplarının arttığı Türkiye’de, salgının birkaç hafta içerisinde pik yapması beklenirken, salgının merkez üssü İstanbul’da yoğun bakımlar büyük oranda doldu.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Ankara Üniversitesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, İstanbul’da yoğun bakımların büyük oranda dolu olduğu yönünde bilgilerin geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Hatta bazı hastanelerin ameliyathanelerinin de yavaş yavaş yoğun bakıma çevrildiği konusunda bilgim var. İstanbul için genel kanaat şu: İşler çok iyi gitmiyor, birtakım şehirler nispeten daha iyi. Çok yoğun hasta geldiği takdirde tüm sağlık sistemlerinde olduğu gibi bizim de sistemimizin çökmekten başka çaresi olamaz.”


09:01 | ABD’de can kayıpları 16 bini geçti

Johns Hopkins Üniversitesi, Covid-19 pandemisinin merkez üssü haline gelen ABD’de son 24 saat içinde yaklaşık 2 bin kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bununla birlikte İtalya’dan sonra dünyada Corona virüsü kaynaklı en çok ölümün meydana geldiği ABD’de toplam can kaybı sayısı 16 bin 690’a çıktı.

Ölümlerin üçte biri ise New York eyaletinde yaşandı.

Diğer yandan ülke genelinde Covid-19 teşhisi konulanların sayısı 466 binin, iyileşenlerin sayısı da 25 binin üzerine çıktı.


08:52 | IMF: Türkiye de dahil tüm üyelerimizle temas halindeyiz

Uluslararası Para Fonu (IMF), Covid-19 pandemisi sürecinde Türkiye de dahil olmak üzere tüm üye ülkelerle temas halinde olduğunu açıkladı.

Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisi için 2020’ye yönelik büyüme tahminini Corona virüsü öncesinde açıkladığı yüzde 3’ten yüzde 0,5’e düşürdü.


08:35 | Oxfam raporu: Salgın nedeniyle 500 milyon kişi yoksullaşabilir

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Corona virüsü salgını kaynaklı ekonomik krizin 500 milyon civarında insanı yoksullaştırabileceği uyarısında bulundu.

Avustralya Ulusal Üniversitesi ile Kings College London Üniversitesi’nin araştırmasına atıf yapan kuruluş, küresel yoksulluğun 30 yıl sonra ilk kez artışa geçeceğini vurguladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Oxfam raporunda, “Ekonomik kriz muhtemelen sağlık krizinden çok daha ciddi olacak” ifadesini kullandı.

Araştırmaya göre dünya genelinde 400 ila 600 milyon arasındaki kişinin yoksullaşacağı tahmin ediliyor.

Araştırmalara göre salgın sona erdiği zaman, 7.8 milyarlık dünya nüfusunun yarısına yakını yoksulluk içinde yaşıyor olabilir.

Yeni yoksullaşacak kesimin yüde 40’ının Yakın Asya, Pasifik bölgelerinden olacağı, üçte birinin de Sahraaltı Afrika ve Güney Asya’da olacağı öngörülüyor.


08:10 | Dünya genelinde vaka sayısı 1.6 milyonu geçti

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre dünya genelinde vaka sayısı 1 milyon 600 bini geçti.

Üniversitenin Covid-19 salgınına dair verileri anbean aktardığı internet sitesinde, virüse yakalananların sayısı 1 milyon 601 bin 984 olarak gözüküyor.

Salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 95 bin 731, Covid-19 tanısı konulanlardan iyileşenlerin sayısı da 355 bin 66.


08:00 | Türkiye’de Corona virüsünün seyri

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam saatlerinde açıkladığı verilere göre Corona virüsüne yakalananların sayısı 42 bin 282’ye yükseldi.

Bakanlık, Perşembe günü 96 kişinin daha hayatını kaybettiği açıkladı. Böylece Türkiye’de can kayıpları 908’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan 2 bin 142’si iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 552.




Önceki Haber
Oğlunun cenazesini üç yıl sonra PTT ile gönderdiler
Sonraki Haber
İnfaz düzenlemesinin 7 maddesi daha kabul edildi