Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Can kaybı 70 bini aştı, 300 bine yakın kişi iyileşti

Canlı Blog | Can kaybı 70 bini aştı, 300 bine yakın kişi iyileşti

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında dünya genelinde vaka sayısı 1 milyon 300 bine yaklaştı. Ölü sayısı 70 bini aştı. Türkiye’de açıklanan toplam can kaybıysa 649. Ancak olumlu gelişmeler de var: bugüne dek 270 binin üzerinde hasta iyileşti. Dünyadan ve Türkiye’den güncel gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:09 | MHP Genel Başkan Yardımcısı ‘Corona’ nedeniyle hastaneye yatırıldı

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Twitter üzerinden Covid-19 nedeniyle hastaneye yatırıldığını duyurdu.


22:29 | Britanya Başbakanı Johnson yoğun bakıma kaldırıldı

Corona virüsüne yakalanan ve dün gece saatlerinde hastaneye kaldırılan Britanya Başbakanı Boris Johnson’un yoğun bakıma kaldırıldığı duyuruldu.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, 55 yaşındaki Johnson’ın sağlık ekibinin tavsiyesi üzerine yoğun bakıma kaldırıldığı yer aldı.

BBC Türkçe, Johson’ın göğüs röntgeni, akciğer tomografisi, elektrokardiyogramı, oksijen oranı, alyuvar ölçümü, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarına bakılması beklendiğini aktardı.

27 Mart’ta yapılan testin sonucu pozitif çıkan Johnson, kendisini karantinaya almıştı.

Hastalık belirtilerinin sürmesi nedeniyle dün gece hastaneye kaldırılmıştı.

Johnson, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “rutin testler için hastaneye gittiğini ve kendisini iyi hissettiğini” yazmıştı.


22:20 | ABD’de hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bini geçti

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre ABD’de ülke genelinde Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bin 335’e çıktı.

Vaka sayısı 347 bini geçtiği ülkede, en fazla vaka görülen eyalet New York.

Eyalette 122 binden fazla vaka tespit edildi.

New York Valisi Andrew Cuomo, günlük basın toplantısında, eyaletteki ölü sayılarının “korkutucu” olduğunu söyledi ve ekledi:

“Her şeyi düzeltebileceğimizi düşünmek istiyoruz ama düzeltemeyiz. Reddedemeyeceğimiz bir gerçek var, virüs ölümcül bir düşman ve hassas olan insanları kaybedeceğiz. Sağlık sistemimiz tam anlamıyla çalıştığında kurtarabileceğimiz kimseyi kaybetmeyeceğimizden emin olmalıyız. Bu durumun yarattığı ruh sağlığı açısının, tecridin yarattığı stresin de farkındayız. Herkes bu durumla başa çıkmaya çalışıyor.”


21:25 | İTO: İzmir’de 111 sağlık çalışanı ‘Corona’ya yakalandı

İzmir Tabip Odası (İTO), İzmir’de 111 sağlık çalışanının Corona virisüne yakalandığını duyurdu.

İTO’nun yayımladığı verilere göre, bu 111 sağlık çalışanından 69’u hekim, 27’si hemşire/ebe, 10’u temizlik personeli, ikisi sekreter, üçü memur.


21:06 | Fransa’da bir günde 833 kişi öldü

Fransa’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 833 kişi hayatını kaybetti.

Bu, salgının ülkeye girişinden bu yana görülen en yüksek ölü sayısı.

Ülkede şu ana kadar ölenlerin sayısı 8 bin 911’e yükseldi.

Fransa, İtalya ve İspanya’da sonra ölü sayısının en yüksek olduğu 3. ülke olmuş oldu.

Fransız Sağlık Bakanı Olivier Veran, “Bu salgında henüz yükselişin sonuna gelmedik” dedi.

Fransa’da Mart ayı ortasında ilan edilen sokağa çıkma kısıtlaması devam ediyor.


20:56 | Yunanistan’da ölü sayısı 80’e yaklaştı

Gazeteci Çağdaş Kaplan, Atina’dan son durumu bildiriyor

Yunanistan’da Covid-19 salgınına karşı ilan edilen sokağa çıkma yasağının 15. günü.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sotiris Tsiodras, virüs nedeniyle yaşamlarını yitirenlerin sayısının 79’a yükseldiğini açıkladı.

Ülkedeki toplam vaka sayısı ise bin 755’e çıktı. Vakalarının 90’ı yoğun bakım ünitesinde.

İskeçe’nin Echinos köyündeki karantina uzatıldı.

Öte yandan Covid-19 vakalarının tespit edildiği Atina’nın kuzeyindeki Ritsona ve Malakasa mülteci kamplarındaki karantina sürüyor.

Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis, sokağa çıkma yasağı kapsamında ‘yasağı ihlal eden’ mültecilere kesilen para cezalarının BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından mültecilere verilen aylık ödenekten kesileceğini açıkladı.

Mitarakis, ayrıca UNHCR’dan kamp ve gözaltı merkezlerine ATM kurulana kadar mültecilere aylık ödeneğin yapılmamasını istediklerini söyledi. Mitarakis’in bu açıklamaları kamuoyunda büyük tepki topladı.


20:42 | İtalya’da 17 Mart’tan bu yana en düşük vaka kayda geçildi

İtalya’da Corona virüsü salgınında son 24 saatte 636 kişi hayatını kaybetti.

Can kayıplarında dünkü gerilemenin ardından yeniden bir yükseliş görüldü.

Bugüne kadar kayıtlara geçen can kaybı sayısı ise 16 bin 523’e ulaştı.

Toplam vaka sayısı da bir günde 3 bin 599 artarak 132 bin 547’ye çıktı.

Bu sayı, 17 Mart’tan bu yana en düşük vaka olarak kayıtlara geçildi.

Yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı da üç gün üst üste düşüş gösterdi. Ülkede halen yoğun bakımda tedavi gören hastası sayısı 3 bin 898.

İtalya’da dört haftadır ülke genelinde uygulanan karantina tedbirleri 13 Nisan’a kadar uzatılmıştı.


20:32 | İstanbul’da 60 Aile Sağlığı Merkezi çalışanının ‘Corona’ testi pozitif çıktı

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu, Covid-19 pandemisi sürecinde İstanbul’daki sağlık hizmetlerinin durumuyla ilgili üçüncü raporunu açıkladı.

Rapor, Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerini (BBSH), yani Aile Sağlığı Merkezleri (ASM’ler), İlçe Sağlık Müdürlüklerinin (İSM’ler) durumunu ele alıyor.

İstanbul’da 4 bin 500’ü aile hekimi, 4 bin 200’ü aile sağlığı çalışanı olmak üzere toplam yaklaşık 11 bin 000 sağlık çalışanı yaklaşık bin 200 ASM’de hizmet veriyor.

İstanbul Tabip Odası, kentteki ASM’lerde bugüne kadar yaklaşık olarak otuzu aile hekimi olmak üzere altmış sağlık çalışanında Covid-19 pozitifliği saptandığını açıkladı.

Covid-19 tanısıyla tedavi gören, rapor verilen, karantinaya alınan aile hekimlerinin ücretleri Sağlık Bakanlığınca kesiliyor.


19:52 | Türkiye’de Covid-19 tanısı konulanların sayısı 30 bini geçti

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugünkü test sayısı 21 bin 400.

Corona virüsüne yakalananların sayısı 3 bin 148 artarak, 30 bin 217’ye yükseldi.

Son 24 saatte 75 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylece Türkiye’de can kayıpları 649’a çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan bin 326’sı iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 415.


19:39 | Sağlık kuruluşlarına girişte maske zorunluluğu getirildi

Sağlık Bakanlığı, tüm sağlık kuruluşlarına girişlerde yurttaşların tıbbi (cerrahi) maske takma zorunluluğu getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce 81 ilin valiliklerine hasta ziyaretleri hakkında gönderilen yazıda, Covid-19 salgını süresince hasta ziyaretleriyle ilgili yapılan düzenlemelere ilave tedbirler getirildiği belirtildi.

Bu kapsamda, Mart ve Nisan aylarında uygulanması istenilen tedbirlerin bakanlık tarafından yapılacak ikinci bir duyuruya kadar uygulanmaya devam edileceği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Tüm sağlık kuruluşlarına girişlerde vatandaşlarımızın tıbbi maske (cerrahi maske) takmaları zorunlu olup, sağlık kuruluşu içerisinde maskesiz dolaşıma izin verilmemesi, tedbirlerin kamu, üniversite ve özel sektöre ait tüm sağlık kuruluşlarında uygulanması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi sağlanacak.”


19:15 | Erdoğan: Parayla maske satışı yasak

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarabya’daki Huber Köşkü’nde video konferans yöntemiyle gerçekleşen kabine toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Parayla maske satışının yasak olduğunu ifade Erdoğan, “Marketlerde verilen maskeler de ücretsizdir. Salgın bitene kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stokumuz ve üretim planlamamız vardır” dedi.

“Her şehrimizde bulunan il hıfzıssıhha kurullarıyla ilgili il pandemi kurulları ihtiyaca göre ilave tedbirler de geliştirebiliyorlar” diyen Erdoğan, hastalığı yayma tehlikesi olan apartman, mahalle, köy, ilçe belde düzeyinde olan yerlerin karantinaya alınabileceğini söyledi.

Günlük 20 bin testi geçtiklerini belirten Erdoğan, “Çalışan ve görevli olanları dışındakilerin evde kalması sağlanarak hareketlilik azaldı” dedi.

Erdoğan ayrıca, Yeşilköy Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe Havalimanı bölgelerinde biner odalı iki hastanenin inşasının 45 gün içinde biteceğini söyledi.


18:16 | Meclis’te çalışan üç personel ‘Corona’ya yakalandı

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Meclis’te çalışan üç personelin Corono virüsü testinin pozitif çıktığını duyurdu.

Şentop gazetecilerin soruları üzerine, şimdilik Meclis Genel Kurulu’ndaki 23 Nisan özel oturumunun iptalinin söz konusu olmadığını ifade etti.

Şentop, geçtiğimiz günlerde Corona virüsü teşhisi konulan Meclis hastanesindeki görevli doktorun da durumunun iyi olduğunu söyledi.


17:35 | Bağcılar’da 4 bina karantina altına alındı

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde Corona virüsü nedeniyle 4 bina karantina altına alındı.

Bağcılar Kaymakamlığı’nın konuya dair açıklaması şöyle: “4 Nisan’da toplanan İlçe Hıfzıssıhha Kurulumuz tarafından yapılan değerlendirmelerde; ilçemiz Merkez, Çınar, Kirazlı ve Kazım Karabekir mahallelerindeki 4 binada ikamet eden vatandaşlarımızda yapılan Covit-19 testlerinin pozitif çıkması nedeniyle, bu binalarda Umumi Hıfzıssıhha Kanunu hükümleri uyarınca karantina tedbiri uygulanmasına karar verilmiştir.”

Öte yandan Bağcılar Merkez Mahallesi 737’nci Sokak’ta bulunan 4 katlı bir binanın giriş çıkışları da polisler tarafından şerit ile kapatıldı.


17:32 | 11 siyasi parti: Ayrımcı ve insanlık dışı tutuma karşı adaletin sesini yükseltelim

Yarın Meclis’te görüşülecek infaz düzenlemesine dair 11 siyasi parti ortak bir açıklama yaptı.

Altında HDP, DBP, Devrimci Parti, EMEP, ESP, SODAP, Sol Parti, SYKP, TİP, TKP ve Yeşil Sol Parti’nin imzasının olduğu açıklamada, “İnfaz yasasında eşitlik istiyoruz, Adaletin sesini yükseltmeye çağırıyoruz” başlığını taşıyor.

Açıklamada ‘cezaevlerinin salgın açısından son derece riskli olduğu’ belirtilirken, AKP ile MHP’nin hazırladığı infaz düzenlemesinin eşitlikçi olmadığı vurgulanıyor.

“Bu düzenleme bu haliyle yasalaşırsa, toplumda yeni yaralar açılacak ve cezaevindeki mahpuslar, adeta idam cezasının birer öznesi olacaklardır” denilen ortak metinde, ‘adaletin sesini yükseltmeye çağrısı’ yapılıyor.


17:00 | Hastaneye kaldırılan Johnson’dan açıklama

Corona virüsüne yakalanan ve dün gece saatlerinde hastaneye kaldırılan Britanya Başbakanı Boris Johnson, sağlık durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Johnson Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Dün akşam doktorumun tavsiyesi üzerine halen Corona virüsü semptomları gösterdiğim için bazı rutin testler için hastaneye gittim. İyi hissediyorum ve bir yandan bu virüsü yenmek ve herkesin güvende olmasını sağlamak için ekibimle beraber çalışıyorum” ifadelerini kullandı.


16:56 | Avrupa Konseyi: Cezaevlerinde koruyucu önlemler uygulanamaz, ‘düşük riskli tutuklular’ serbest bırakılsın

Avrupa Konseyi, korona virüsü salgını nedeniyle ‘düşük riskli tutukluların’ serbest bırakılması için üye ülkelere çağrıda bulundu.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović tarafından yapılan açıklamada, Corona virüsünün hızla yayılmasını sağlayacak koşullara sahip cezaevlerinde, sosyal mesafe ve izolasyon gibi koruyucu önlemlerin uygulanamayacağını dile getirdi.

Mijatović şu çağrıyı yaptı:

“Cezaevlerinde nüfusu azaltmak için birçok ülke evde tutukluluk, genel af, soruşturmaların askıya alınması gibi uygulamalarla cezai prosedürleri uyarlıyor. Bütün üye ülkeleri, cezaevi nüfuslarını azaltmak için tutuklama yerine alternatif cezai prosedürleri uygulamaya davet ediyorum.

“Cezaevi nüfusunun azaltılması, Avrupa genelinde sağlık ve hijyen regülasyonlarının uygulanması ve çalışanların üzerindeki baskıyı azaltmak için için zaruridir.”


16:50 | Yerlerine kayyım atanan belediye eşbaşkanları ihtiyaç sahiplerine destek verecek

Görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Bismil Belediyesi Eşbaşkanları Gülşen Özer ve Orhan Ayaz, HDP’nin Corona virüse karşı dezavantajlı yurttaşların ekonomik yüklerini azaltmak için başlattığı “Kardeş Aile Kampanyası”na destek verecek.

Kampanya kapsamında 10 aile ile destek ve dayanışma içerisinde olacaklarını belirten eşbaşkanlar, şu çağrıyı yaptılar:

“Tarihi öneme sahip bu zor süreçte partimizin tüm seçilmişleri, yöneticilerini, üyelerini, ilçemizdeki iş insanlarını ve halkına gönül vermiş güzel yürekli insanlarımızı bu kampanyaya imkan ve olanakları ölçüsünde destek vermeye, halkımızın yalnız olmadığını, zorlukların üstesinden beraber geleceğimizi göstermeye davet ediyoruz.”


16:18 | Corona virüsünün melodisi oluşturuldu

ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’den bilim insanları, Corona virüsünü oluşturan yapıları müzikal bir forma yansıtarak ‘Corona melodisi’ni oluşturdu.

Yapay zeka ile oluşturulan melodinin, bilim insanlarının mikroskop altında kaçırma ihtimali bulunan ayrıntıları fark edebilmesine yardımcı olabileceği ifade edildi.

Profesör Markus Buehler ve ekibi, bu müziği, virüsün sivri uçlu proteinlerinin titreşimli yapısını incelemek üzere kullandıklarını kaydetti. Virüs bu yapı nedeniyle çok bulaşıcı.

Buehler “Bu titreşimli yapıyı anlamak, özellikle ilaç araştırmaları için kritik önemde” dedi.


15:36 | İtalya’da bir köy ‘Corona virüsünü anlamak için’ laboratuvara dönüştürüldü

İtalya’da giriş çıkışlara kapatılan Nerola köyü Corona virüsünü anlamak için bir laboratuvar olarak kullanılacak.

Bir bakımevinde ortaya çıkan virüs kısa sürede köye yayılırken şu ana dek iki kişi hayatını kaybetti.

Şu anda köyde yaşayan bin 900’a yakın kişiye Corona virüsü testleri yapılıyor.

Testler, kaç kişinin semptom göstermeden virüsü taşıdığını ve virüsün insan vücudunda nasıl yaşayıp öldüğünü anlamak için kullanılacak.

BBC ‘den Jean Mackenzie’ye konuşan Nerola Belediye Başkanı Sabrina Granieri, “Bizim fedakarlığımız tüm bilim camiası tarafından kullanılacak” diyor.

  • BBC haberinin tamamı BURADA

15:27 | Papa’dan cezaevleri için ‘Corona’ çağrısı

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franscis, Corona virüsüne karşı cezaevlerinde yoğunluğun azaltılması gerektiğini belirtti.

Salgının aşırı kalabalık cezaevlerine sıçraması durumunda büyük bir felakete dönüşeceğini vurgulayan Papa, çözüm bulmaları için “yetkililere dua ettiğini” söyledi.

Dünya genelinde Covid-19 kaynaklı ölümler 70 bini aşarken, Avrupa’da Fransa ve Avusturya gibi bazı ülkelerde virüs cezaevlerine sıçramış durumda.


15:24 | Adalet Bakanı: Covid-19 bağlantılı 750 soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Corona virüsüyle bağlantılı olarak Cumhuriyet Başsavcılıklarınca 66 ilde 750 kişi hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.


15:13 | İspanya’da ölümler dört gündür azalıyor

İspanya’da Corona virüsü yüzünden yaşanan can kayıplarının sayısı dört gündür azalıyor.

Pazartesi günü açıklanan can kaybı sayısı 637 oldu, Pazar günü bu rakam 674’dü.

Bugün açıklanan sayı, 24 Mart’tan beri en düşük rakam.

135 binin üzerinde vakanın görüldüğü İspanya’da bugüne dek 13 binin üzerinde insan Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi.


15:06 | İmamoğlu: İBB’de ‘Corona’lı çalışan sayısı 161’e çıktı, bir kişi daha hayatını kaybetti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Covid-19 testi pozitif çıkan çalışan sayısının 161’e yükseldiğini duyurdu.

Bir belediye çalışanının Coron virüsü salgını nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten İmamoğlu’nun paylaştığı mesaj şöyle:


14:55 | İran’da virüsten ölenlerin sayısı 3 bini aştı

İran’da son 24 saatte 136 kişi daha Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi. Böylece ülkede virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 3 bin 739’a yükseldi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tespit edilen 2 bin 274 yeni vaka ile toplam vaka sayısının 60 bin 500’e çıktığı belirtildi.

Bakanlık, 24 bin 234 hastanın iyileştiğini, 4 bin 038 hastanın ise kritik durumda olduğunu kaydetti.


14:15 | Sağlık çalışanları için ruhsal destek hattı

Türkiye Psikiyatri Derneği, Corona virüsü salgını nedeniyle yoğun mesai yapan sağlık çalışanlarının gerek duyduğu kişisel koruyucu donanımın sağlanması ve bedensel iyilik hallerinin sürdürülmesi kadar yaşadıkları ruhsal zorluklarla ilgili desteğin de önemine vurgu yaparak, 7/24 ulaşılabilecekleri ruhsal destek hattı oluşturdu.

Dernek tarafından yapılan açıklamada, destek hattının sağlık çalışanlarına duyurulmasında Türk Tabipleri Birliği olmak üzere sağlık çalışanı meslek örgütlerinin desteğinin alındığı belirtilerek, “Pandemi sürecinde çalışan tüm sağlık çalışanlarına bu hat ile bir nebze de olsa katkımız olacağını umuyoruz” denildi.

Sağlık çalışanları istedikleri zaman hatta hizmet veren dernek üyesi gönüllü psikiyatristlerden destek alabilecek.

0850 532 66 76 telefon numarası ile erişilebilecek destek servisi saat 08.00 itibari ile hizmete açıldı.


13:53 | Kadına yönelik şiddete karşı acil eylem planı çağrısı

Corona virüsü salgını süresince kadına yönelik şiddetin artışına işaret eden DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, acil eylem planı oluşturulmasını istedi.

  • Çözüm önerileri ve taleplerin yer aldığı ortak açıklama BURADA

13:50 | HDP’den infaz düzenlemesine şerh

HDP, ‘Corona günlerinde’ gündeme getirilen, siyasi tutukluları kapsam dışı bırakırken cinsel saldırı ve çocuk istismarı suçlularına “yarayan” tartışmalı infaz düzenlemesine şerh düştü.

HDP’nin şerhinde, kanun teklifinin cezaevine gireceklerin kapsamını genişleteceği, çocuk yaşta evliliklerin önünün açacağı ve toplumsal barışı sağlamayacağı belirtiliyor.


12:48 | Mart’ta 14’ü ‘Corona’dan en az 113 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Mart ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Rapora göre Mart ayında 14’ü Corona virüsünden kaynaklı olmak üzere en az 113 işçi hayatını kaybetti.


12:45 | İtalya karantinayı kademeli olarak sonlandırmayı planlıyor

Avrupa’da Corona virüsü salgının nedeniyle en çok ölümün yaşandığı İtalya’da karantina uygulamasının kademeli olarak “hafifletileceği” bildirildi.

Açıklama, İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza’dan geldi.

Roma’daki olağanüstü halin iki aşamada yönetileceğini ve karantina tedbirlerinin kademeli olarak kaldırılacağını söyleyen Speranza, normal koşullara tam olarak geri dönebilmek için bazı kuralların uygulamaya konulacağını ifade etti. Buna göre;

  • COVID-19 vakalarının daha hızlı ve daha verimli bir şekilde tedavi edilmesi için yerel sağlık sistemleri güçlendirilecek
  • Halkın maske kullanımı her alana yayılacak
  • Sosyal mesafe kuralı için alınan tedbirler devam ettirilecek
  • Akıllı telefon uygulamaları ve diğer dijital teknolojilerin kullanımı ile Corona virüsü testlerinin ve hasta temas takibi genişletilecek
  • Yalnızca Covid-19 hastalarını tedavi edecek hastane ağı kurulacak

Bugüne dek 128 bin 948 vakanın görüldüğü, 15 bin 887 kişinin yaşamını yitirdiği İtalya’da son 2 haftanın en düşük ölüm oranı kaydedilmişti.


12:37 | Rusya’da bir günde bine yakın yeni vaka

Rusya’da bir gün içerisinde 954 yeni Corona virüsü pozitif vakası görüldüğü belirtildi. Böylece ülkede Covid-19 hastalığına yakalananların sayısı 6 bin 343’e yükseldi.

Moskova’da Mart sonundan beri halktan kendilerini evlerinde karantina altına almaları ve çok gerekmedikçe dışarı çıkmamaları tavsiye ediliyor.


11:55 | Siirt ve Bilecik’te ‘Corona’ karantinası

Siirt’in Şirvan ilçesinde, iki köy ve üç mezra ile Bilecik merkeze bağlı Aşağıköy köyü Corona virüsü nedeniyle karantina altına alındı.

Şirvan’ın Taşyaka ve Kayahisar köylerinde yaşayan bazı yurttaşların Corona virüsü testleri pozitif çıktı. Bunun üzerine iki ilçe ile Kayalı, Bindal ve Ankebir mezralarında karantina uygulaması kararlaştırdı.

Bölgelere giriş çıkışlar kapatılırken, valilik tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Köy ve mezralarda insan sirkülasyonunun salgın riskine bağlı olarak durdurulmasına, köydeki vatandaşlarımızın kesinlikle bir araya gelmemelerine ve evlerinde kalarak izolasyon kurallarına uymalarına, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nca oy birliğiyle karar verilmiştir. Adı geçen köy ve mezralarımızda sağlık başta olmak üzere tüm ihtiyaçlar için her türlü tedbir alınmıştır.”

Bilecik’te ise merkeze bağlı Aşağıköy köyünde virüs çıkması nedeniyle, karantina uygulanmasına karar verildi.

Köye giriş çıkışlar, 19 Nisan’a kadar izne bağlı olacak.


11:30 | İstanbul’da kamu çalışanlarına serbest kıyafet uygulaması

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kamu çalışanları için Corona virüsü sebebiyle serbest kıyafet uygulamasına geçildiğini açıkladı.

Yerlikaya Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “İstanbul’da, ‘Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’ hükümleri saklı kalmak üzere; daha kolay temizlenebilen kıyafetlerle görev yapma imkanı için serbest kıyafet uygulamasına geçilmiştir.”


11:05 | Dünyada kadına şiddette ‘korkutucu’ artış, BM’den çağrı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, salgın dolayısıyla ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde aile içi şiddette küresel ölçekte “korkutucu bir artış” olduğuna dikkat çekerek, hükümetleri adım atmaya çağırdı.

Açıklamada, salgının başından bu yana aile içi şiddete yönelik yardım hatlarına ulaşanların sayısının Malezya ve Lübnan gibi ülkelerde geçen yılın iki katına ulaştığı, Çin’de ise geçen yılın aynı dönemine göre 3’e katlandığı belirtildi.

Türkiye’de de salgının büyümesi ve insanların eve kapanmasıyla birlikte kadınlar şiddetin hedefinde. Mart ayında 29 kadın öldürülürken, bu ölümlerden 21’i, evden çıkmama çağrılarının yapıldığı 11 Mart’tan 31 Mart’a kadar geçen 20 günlük süreçte yaşandı.


14:43 | Japonya’da 6 aylık OHAL gündemde

Corona virüsü salgını nedeniyle Japonya’da OHAL gündemde.

Ülke basını, Başbakan Şinzo Abe’nin bugün uzmanlarla yapacağı görüşmeler sonrası salgınla mücadeleye yönelik olarak bazı bölgelerde 6 aylık OHAL ilan edebileceğini duyurdu.

BBC’nin aktardığına göre, Japonya basını OHAL’in Tokyo ve komşusu 3 vilayeti kapsayacağını belirtti. Osaka da bu vilayetler arasında.

Japonya’da bir ilk olması beklenen OHAL ilanının Salı günü yapılması ve Çarşamba günü yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Japonya’da vaka sayısı 3 bin 654, can kaybıysa 85.


10:24 | İstanbul’daki karantinadan kaçan Covid-19 hastası Rize’de yakalandı

Corona virüsü testi pozitif çıkan bir kişi İstanbul’daki karantinadan kaçıp Rize’ye gitti. İHA’nın haberine göre, yapılan araştırmalar neticesinde Covid-19’lu hasta Fındıklı ilçesindeki evinde yakalandı.

Pozitif olduğunu bilse arabayla seyahat etmeyeceğini söyleyen hasta, “Bilinçli bir insan olduğum kanaatindeyim, tüm çevrem de beni bu şekilde bilir” dedi.

Covid-19 teşhisi konulan hasta Rize’de birçok akrabasıyla temasa geçerken, bu kişilere de test yapılacak. Ayrıca şahsın turduğu bina da karantinada.


10:15 | İkinci ‘Bilim Kurulu’ndaki 7 isim belli oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona virüsü salgınıyla ilgili ikinci bir Bilim Kurulu hazırlığı içerisinde olduklarını kaydetmişti.

  • Halk sağlığı uzmanı 7 profesöre davet giderken, o isimler belli oldu:
  • Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay
  • Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş
  • Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan
  • Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan
  • İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Özer
  • Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztür
  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Tevfik Sünter

09:30 | Corona virüsü ilk kez bir kaplanda tespit edildi

ABD’nin New York kentindeki bir hayvanat bahçesinde bulunan kaplana uygulanan Corona virüsü testi pozitif çıktı.

Dört yaşındaki dişi kaplan Nadia’nın kuru öksürükten muzdarip olduğunu belirten hayvanat bahçesi yetkilileri, hayvanın hayati tehlikesinin bulunmadığını ve iyileşmesinin beklendiğini açıkladılar.

Böylece dünya çapında ilk kez Corona virüsü vakası bir kaplanda tespit edilmiş oldu.


09:26 | SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı: Diyarbakır’da şu ana kadar 400 civarında test yapıldı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, Diyarbakır’da şu ana kadar yalnızca 400 civarında testin yapıldığını söyledi ve bu sayının yetersiz olduğuna dikkat çekti.

MA’dan Mehmet Şah Oruç’a konuşan Güldiken, “Dünya deneyimi bize şunu söylüyor; ne kadar test o kadar teşhis demektir. Ve teşhis yaptıkça filyasyon yani bulaşı durumu da daha hızlı kontrol altına alınabilir” dedi.

Salgının yayılacağına dikkati çeken Güldiken, çok daha fazla testin yapılması gerektiğini belirtti.


09:20 | Özel hastane, Covid-19 olan hastadan 4 gün yatış için 8 bin lira peşin istedi

Corona virüsü nedeniyle Türkiye’deki özel hastaneleri “pandemi hastanesi”ne dönüştürülse de hastalardan ücret alınmaya devam ediyor.

Bunun yarattığı mağduriyete ise Twitter’dan bir kullanıcı dikkat çekti.

Babasına Covid-19 tanısı konulduğunu, yer olmadığı için özele yönlendirildiklerini belirten Aram Ararat isimli kullanıcı, gittikleri özel hastanede 4 gece için 8 bin lira peşin para istendiğini duyurdu.

Bu bilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı Twitter’da etiketleyerek paylaşan kullanıcı, “Duyun sesimi” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde, Covid-19 olası ya da kesin tanılı hastaların özel hastanelerde yoğun bakım sürecinden önce ve sonra serviste yatış sürecinde yapılacak işlemler için ücret alınmamasına ilişkin bir düzenleme yapılmamıştı.

Yani pandemi hastanesine dönüştürülmesine karşın özel hastanelerin hastalardan fahiş ücretler alabilmesini önü açıldı.


09:10 | PTT sistemi yoğunluk nedeniyle çöktü

20-65 yaş aralığındakilere ücretsiz maske dağıtımı kararının ardından, siparişlerin verileceği online PTT yoğun talebi kaldıramadı, sistem çöktü.

Resim

Bunun üzerine siparişler e-Devlet sistemine kaydırıldı.

20 yaş altı ve 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirilmesinin ardından devlet 20-65 yaş aralığındakilere her hafta 5’li birer paket maske dağıtma kararı almıştı.


09:07 | Boris Johnson hastaneye kaldırıldı

Corona virüsü tespit edildiği için evinde karantina altında olan Britanya Başbakanı Boris Johnson hastaneye kaldırıldı.

Covid-19 testi daha önce pozitif çıkan Johnson’un tedbir amacıyla hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, 27 Mart’ta yapılan testin sonucunda kendini izole eden Boris Johnson’un hastalık belirtilerinin sürmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bitlis'te iş cinayeti: Beşinci kattan düşen işçi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Erdoğan’dan gazeteci Portakal hakkında suç duyurusu