Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Can kayıpları 150 bini geçti, salgında son durum ne?

Canlı Blog | Can kayıpları 150 bini geçti, salgında son durum ne?

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında dünya genelindeki vaka sayısı 2.2 milyonu, can kayıpları da 150 bini aştı. Sevindirici haber ise 550 binin üzerinde insanın iyileşmesi oldu. Türkiye’de virüse yakalananların sayısı 78 bini, hayatını kaybedenlerin sayısı ise bin 700’i aştı. Dünya ve Türkiye’den güncel gelişmeleri aktarıyoruz.

 


23:36 | DSÖ: Salgının bir sonraki merkez üssü Afrika olabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ / WHO) Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, Covid-19 salgınının bir sonraki merkez üssünün Afrika olabileceğini açıkladı.

1.3 milyar insanın yaşadığı kıtada tablo, Avrupa ve ABD’ye oranla vahim değil gibi görünse de 970 kişinin öldüğü, 19 bin vakanın görüldüğü Afrika’daki artış hızının kaygı verici olduğunu belirterek, “Hızlı şekilde yayılmasından çekiniyoruz” dedi.

Moeti’ye göre salgından en çok Afrika’nın kuzeyi etkilendi.

Projeksiyonların önümüzdeki üç ila altı ay içinde virüsün 10 milyonu aşkın kişiye bulaşabileceğine işaret ettiğini belirten Moeti, böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında kıtada durum ABD ve Avrupa’dan kötü olabileceğini söyledi.

Moeti, bunun nedeninin ‘imkansızlıklar’ olduğunu belirterek onları şöyle sıraladı:

  • Afrika ülkelerinin çoğunda 1 milyon kişiye sadece beş yoğun bakım ünitesi yatağı düşüyor. Bu rakam Avrupa’da 4 bin.
  • Çoğu ülke hastalığı tedavi etme konusunda yeterli kapasiteye sahip değil. Bu nedenle yayılmasını engellemeye odaklanıyoruz.
  • Hijyenin olmazsa olmazı temiz su ve sabuna erişimi olmayan milyonlarca insan var.
  • En önemli sorun ise solunum cihazı eksikliği. Çoğu ülkede çok az sayıda cihaz var.

23:26 | Brezilya’da can kaybı 2 bini aştı

Brezilya’da Covid-19 salgını nedeniyle son 24 saatte 217 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede toplam can kaybı 2 bin 141’e yükseldi.

Toplam vaka sayısı ise 33 bin 682’ye yükseldi.

210 milyona yaklaşan nüfusu ile Brezilya “Latin Amerika’da Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülke” durumunda bulunuyor.

Ülkede Corona virüsü salgınına karşı yeterli önlem alınmadığı tartışması siyasi krize dönüşmüş, Sağlık Bakanı Henrique Mandetta, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun kendisini görevden aldığını duyurmuştu.


22:40 | Trump: Çin’deki ölü sayısı ABD’nin yanına bile yaklaşamaz

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden Çin ile New York Valisi Andrew Cuomo’yu eleştirdi.

Trump, Corona virüsü kaynaklı ölü sayısını sakladığını belirterek, “Çin az önce gizli düşman kaynaklı (Covid-19) ölü sayısını iki katı olarak açıkladı. Normalde can kaybı çok daha fazla, ABD’deki ölü sayısının yanına bile yaklaşamaz” dedi.

Trump, ABD’de Covid-19 sebebiyle en çok can kaybının görüldüğü New York Valisi Andrew Cuomo’ya da “Şikayet etme, işini yap. Konuşmayı bırak!” dedi.

“Vali Cuomo şikayet etmekten ziyade vaktini daha çok iş yapmak için harcamalı. Oraya git ve işleri hallet. Konuşmayı bırak. New York’a diğer eyaletlerden çok daha fazla, yatak, solunum cihazı ve maddi destek verdik. Ama orada işlerini layıkıyla yapan insanlar senden bir teşekkür bile duymadı. Rakamlar çok kötü. Az konuş ve daha fazla iş yap.”

Trump açıklama yaparken, New York Valisi Andrew Cuomo da günlük basın brifinginde değerlendirmelerde bulunuyordu.

Cuomo, ABD’de federal hükümetin test kapasitelerinin artırılması konusunda eyaletlere daha fazla yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Vali Cuomo, eyalet yönetimlerinin daha önce karşılaşmadıkları bir durumla yüzleştiklerini, federal hükümetin kendilerine yeterince yardımcı olmadığını belirtti.

Corona virüsün merkezi olan ABD’de vaka sayısı 700 bine yaklaşırken, salgın sebebiyle 36 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

Bu ölümlerden 18 bine yakını, 8.3 milyon nüfuslu New York’ta kayde geçti.


22:18 | Fransa’da can kaybı 19 bine yaklaştı

Fransa’da Covid-19 salgınından son 24 saatte 761  kişi hayatını kaybetti.

Ülkede toplam can kaybı 18 bin 681’e yükseldi.

Fransa; ABD, İtalya ve İspanya’dan sonra en çok can kaybının yaşandığı ülke.


22:05 | Dünya genelinde Covid-19 nedenli ölümler 150 bini aştı

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre dünya genelinde Covid-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 150 bini aştı.

Salgında şu ana kadar 150 bin 948 insan hayatını kaybederken, en çok ölüm ABD’de yaşandı.

ABD’yi ise İtalya, İspanya, Fransa, Britanya, Belçika, İran, Çin, Almanya, Hollanda, Brezilya ve Türkiye takip ediyor.

Dünya genelinde vaka sayısı da 2 milyon 214 bin 861’e yükseldi.

Bu kötümser tabloya rağmen Covid-19 tanısı konulup iyileşenlerin sayısı ise 564 bin 525.


21:00 | Merkez Bankası’ndan ‘Corona’ etkisine karşı ilave önlemler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Corona virüsün ekonomik ve finansal etkilerine karşı alınan ilave tedbirleri açıkladı

TCMB tahvil alımlarında üst limiti analitik bilançoda aktiflerin yüzde 10’una genişletirken bir önceki uygulamasının aksine İşsizlik Fonu kaynaklı tahvil alımlarını bu kez limite dahil etti.

TCMB’nin bir önceki uygulamasında tahvil alımları aktif büyüklüğün yüzde 5’i olarak belirlenmiş ancak İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklı alımlar için bir limit belirlenmemişti.

TCMB bugün “Söz konusu alımların da APİ portföyü için belirlenen azami %10’luk toplam limit dahilinde gerçekleştirilmesine karar verilmiştir” dedi.

Banka önlemleri piyasa derinliğini korunmak, para politikası aktarım mekanizmasını güçlendirilmek ve Piyasa Yapıcılığı sisteminin desteklenmesi amacıyla aldığını açıkladı.


20:36 | İstanbul’a deniz yoluyla giriş ve çıkışlar yasaklandı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Covid-19 salgını nedeniyle gece yarısından itibaren deniz yolu ile İstanbul’a giriş ve çıkışların yasaklandığını duyurdu.

Bu gece saat 23.59 itibarıyla deniz yolu ile İstanbul’a giriş ve çıkışların, il sınırları içerisinde özel teknelerle seyir yapmanın yasaklandığını bildiren Yerlikaya, il sınırları içerisinde özel tekneler ile seyir yapmanın da yasaklandığını ifade etti.

https://twitter.com/AliYerlikaya/status/1251177370733678597


20:06 | Yunanistan’da en düşük vaka kayıtlara geçti

Yunanistan’da Covid-19 salgını nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağının 26. günü.

Bugün 17 yeni vakanın daha tespit edildiği ülkede toplam vaka sayısı 2 bin 224’e, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 108’e yükseldi.

Ülkede dün 15 virüs vakası tespit edildi. Bu sayı salgında sırasında görülen en düşük rakam olarak kayıtlara geçti.

Ülke, Danimarka ile birlikte vaka ve ölüm sayıları bakımından AB üyesi ülkeler arasında en düşük seviyede. Bunda alınan kısıtlayıcı önlemlerin etkisi olduğu belirtiliyor.

Ülke salgında en kritik üç gününü geçiriyor. Pazar günü Paskalya Bayramı.

Bu sebeple bugün ve Cumartesi günü süresince kuaför ve restoran t gibi işyerleri haricinde semt pazarları ve alışveriş için işyerleri açık olacak. Sosyal mesafenin korunmaması durumunda virüs salgınının yayılmasından korkuluyor.

Hükümet bu kapsamda ek tedbirler aldı.

Paskalya sebebiyle kırsal kesimlere seyahatin engellenmesi için kontroller arttırıldı. Ayrıca kişilerin ikametlerinin dışındaki bölgelere seyahatleri de izne bağlı.

Yasağı ihlal edeceklere uygulanacak para cezası da 150 Euro’dan 300 Euro’ya çıkartıldı.

Salgının yayılmasına karşı Pazar günü kiliselerde toplu ibadet ve törenler de yasaklandı. Fakat bugün semt pazarları ve marketlerde büyük kalabalıklar oluştu. Bunun ilerleyen günlerde vaka sayısında artış olarak yansıyabileceği belirtiliyor.

Ülkede Paskalya Bayramı’nın ardından hükümet kısıtlayıcı tedbirlere ilişkin yeni kararları değerlendirecek.


19:52 | İtalya’da iyileşenlerin sayısı rekor kırdı

İtalya’da Corona virüsü salgınında son 24 saatte 575 kişinin daha hayatını kaybetti.

Ülkede toplam can kaybı 22 bin 745’e çıktı.

Can kaybı sayısı düne göre artış gösterdi. Dün 525 kişi hayatını kaybetmişti.

Toplam vaka sayısı 172 bin 434’ye yükseldi.

BBC Türkçe’de Övgü Pınar, bir gün içinde iyileşen Covid-19 hastası sayısının bugün en yüksek seviyeye ulaştığını aktardı.

2 bin 563 kişinin daha iyileşmesiyle salgın başından bu yana iyileşenlerin sayısı 42 bin 727’ye ulaştı.

Yoğun bakımda tedavi gören Covid-19 hastası sayısındaki düşüş de 2 haftadır aralıksız sürüyor.

Yoğun bakımdakilerin sayısı düne göre 124 azalarak 2 bin 812’ye düştü.


18:40 | Sağlık Bakanı: 10 gün içerisinde pik noktasına ulaşabiliriz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Filyasyon çalışmalarını ilk vakadan beri uyguladıklarını belirten Koca, “Filyasyon oranımız yüzde 97,5’a ulaştı. Elektronik olarak takip ediliyor” dedi.

20 yaş altı ve 65 yaş üstüne getirilen sokağa çıkma yasağı ile ilgili Bakan Koca, “Sokağa çıkma yasaklarından önce vakaların yüzde 35’i 65 yaştan büyüktü, şimdi bu yüzde 18’e düştü. Evde kalmanın çok kolay olmadığını biliyor ama sonucunu görüyoruz” diye konuştu.

Önümüzdeki bir hafta 10 gün içerisinde pik noktasına ulaşabileceklerini ifade eden Koca, “Dünyadaki örneklere baktığımızda 2 haftalık bir plato dönemi olacağını ve ardından da 2-3 hafta içerisinde düşeceğini biliyoruz” dedi.

Kimlerin Covid-19 pozitif kabul edildiği hakkında da konuşan Koca, “Semptomu ve teması varsa şüpheli görüyoruz. Tomografisinde bulgu olması zorunlu değil. Şüpheli görülen vakalardan PCR testi pozitif çıkanların Sağlık Örgütü’nün de belirlediği kodlarla bildirilmesi gerektiği açıkça söyleniyor. Şüpheli olan vakanın tanımı belli, hasta vakanın tanımı belli. Şüphelilerin de hidroksiklorokin tedavisine başlanıyor. Vatandaşımızı tedaviden mahrum etmiyoruz” diye konuştu.

‘23 Nisan tatiliyle birlikte sokağa çıkma yasağı birleştirilerek dört güne yükseltilecek mi?’ sorusuna Bakan Koca, “23 Nisan gündeme gelmedi, zannediyorum haftaya gündem olabilir. Şimdilik böyle bir karar söz konusu değil” yanıtını verdi.

Türkiye’de bugün Corona virüsü nedeniyle 126 kişi hayatını kaybetti. Toplam can kaybının bin 769 yükseldiği Türkiye’de toplam vaka sayı ise 78 bin 546.


18:10 | Britanya’da can kaybı 14 bin 576’ya çıktı

Britanya’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 847 kişi daha hayatını kaybetti.

Böylece Britanya’da toplam can kaybı 14 bin 576’ya çıktı.

Toplamda 341 bin 551 kişiye test yapıldığı, bu kişilerden 108 bin 692’sinin Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklandı.


18:03 | Türkiye’de son 24 saatte Covid-19 nedenli 126 ölüm 

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugün uygulanan test sayısı 40 bin 270.

Bakanlık, Covid-19 tanısı konulanların sayısının 4 bin 353 artarak, 78 bin 546’ya yükseldiğini açıkladı.

Son 24 saatte 126 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları bin 769’a çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan 8 bin 631’i iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 845.


17:05 | Kadın Meclisleri: Kadınlar, tahliyelere ilişkin acilen haberdar edilmeli

Salgın günlerinde Meclis’ten geçen yeni infaz düzenlemesi sonrası tahliyeler başlarken, Kadın Meclisleri bir çağrı yaptı.

Çağrıda, aile içi ve kadına yönelik şiddet kapsamında tutuklu veya hükümlü olan ancak düzenlemeyle tahliye edilecek olanların takibi; ayrıca kadınlar tahliyelere ilişkin acilen haberdar edilmesi istendi.


15:55 | İstanbul Valisi: Marketler 21.00’e kadar açık, alışverişi son ana bırakmayın

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, bu gece yarısı başlayacak ve hafta sonu geçerli olacak sokağa çıkma yasağı öncesi bir çağrı yaptı.

Fırınların hafta sonu açık olacağını söyleyen Yerlikaya, “Marketler bu akşam 21.00’e kadar açık. Alışverişi son ana bırakmayın” dedi.


15:45 | Avrupa Birliği, Covid-19 aşısı için ‘online uluslararası bağış konferansı’ düzenleyecek

Avrupa Birliği, 4 Mayıs tarihinde Covid-19 salgınını durdurabilecek aşının bulunmasını hızlandırmak amacıyla internet üzerinden bağış konferansı düzenleyecek.

Hükümetlere ve kurumlara çağrıda bulunan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Umarım dünyanın dört bir tarafında bulunan devlet ve organizasyonlar çağrımıza kulak verir” ifadelerini kullandı.


15:43 | Myanmar 25 bin tutukluyu serbest bırakıyor

Güney Asya ülkesi Myanmar, cezaevlerindeki binlerce tutukluyu salgın riski nedeniyle serbest bırakıyor.

Ülkede çıkarılan af kanunu kapsamında, cezaevlerindeki toplam tutuklu sayısının dörtte birine tekabül eden 25 bin tutuklu serbest kalacak.

Myanmar hükümeti, serbest bırakılacak tutukluların suç kapsamlarına dair henüz açıklama yapmadı.

Myanmar’da tespit edilen vaka sayısı 85, ölüm sayısı ise dört olarak açıklandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Myanmar cezaevlerini “korkunç derecede kalabalık ve hijyenden yoksun” olarak nitelendirmiş ve salgının yayılmaması için uyarıda bulunmuştu.


15:40 | Dışişleri Bakanlığı: Yurt dışında 20 Türkiye vatandaşı daha hayatını kaybetti,

Dışişleri Bakanlığı, 15-16 Nisan tarihlerinde yurt dışında bulunan 20 Türkiye vatandaşının daha Corona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.


15:25 | Amazon çalışanları ‘kötü çalışma koşulları’ nedeniyle greve gidiyor

İnternet üzerinden satış yapan perakende şirketi Amazon’un çalışanları, 24 Nisan’da ‘kötü çalışma koşulları’ nedeniyle greve çıkmaya hazırlanıyor.

Covid-19 salgını sürecinde kimi Amazon çalışanları şirket yöneticilerinin, çalışanların taleplerini duymazlıktan geldiğini, sağlık önlemlerinin yeterince alınmadığını ve işten çıkarmaların yaşandığı belirtiyor.

Buna karşın binlerce kişiyi işe almaya hazırlanan Amazon, çalışanlarını sağlık açısından yeterince koruma altına almamakla suçlanıyor.


15:05 | Türkiye’nin salgınla mücadelede izlediği “farklı yol” CNN’de

ABD merkezli medya kuruluşu CNN’in internet sitesinde Türkiye’nin salgınla mücadelesini konu alan bir makale yayınlandı.

Türkiye’nin birçok açıdan diğer ülkelerden farklı bir yol izlediğine dikkat çekilen yazıda, bazı uzmanlar kısmi sınırlamaların sonuç verebileceğini belirtirken, kimi uzmanlar ise vaka sayısı dikkate alındığında bunun riskli olabileceğini söylüyor.

BBC Türkçe’nin aktardığı haberde özetle şöyle deniyor:

“Hafta içinde sokağa çıkma yasağı sadece 20 yaş altını ve 65 yaş üstünü kapsıyor. Teoride diğer tüm vatandaşlar dışarı çıkabiliyor. Ama birçok küçük işletme kapalı, restoranlar sadece paket servis hizmeti veriyor, parklara gidilmiyor ve bankaların mesai saatleri sınırlı.

“Buna tezat bir şekilde, ekonomik açıdan zarar görmek istemeyen diğer işletmeler ve fabrikalarla birlikte inşaatlarda da faaliyetler eskisi gibi devam ediyor.

“Bazı uzmanlar risk altındakilerin korunması ve dışarı çıkanların gerekli önlemleri almaları koşuluyla, Türkiye’deki gibi kısmi sınırlamaların başarılı olabileceğini söylüyor.”


14:52 | Yasağa saatler kala market önlerinde yine kuyruk

Fotoğraf: MA

İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararla Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma yasağı öncesi büyükşehirlerde yine market ve fırınların önünde kuyruklar oluştu.

İHA’nın aktardığına göre İstanbul Kasımpaşa’da, kuyruktaki yurttaşlar fiziksel mesafeyi korumaları ve maske takmaları konusunda polislerce uyarıldı.

İşyeri sahiplerini de içeriye az sayıda müşteri almaları konusunda uyaran polis, müşterilerim ürün seçmelerine izin vermemelerini söyledi.

MA da Diyarbakır’daki marketlerin önündeki kuyrukları görüntüledi. Ajans, market önlerinde oluşturulan sıralarda fiziksel mesafeye dikkat edilmediğini ve sıraya girenler arasında hasta ve yaşlı yurttaşların da olduğunu aktardı.

Bugün saat 24.00’ten başlayacak ve 19 Nisan saat 24.00’e kadar sürecek sokağa çıkma yasağı, büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak’ta uygulanacak.


14:25 | İspanya ve Belçika’da can kayıpları artıyor

İspanya’da Covid-19 salgınıdan hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 585 artışla 19 bin 715’e yükseldi.

Belçika’da da Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 313 artışla 5 bin 163’e ulaştı.


14:10 | HDP: Türkiye, tarihinin en büyük yönetim kriziyle karşı karşıya

Hükümetin salgın politikasını eleştiren HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Türkiye, tarihinin en büyük yönetim kriziyle karşı karşıya” dedi.

Dayanışma ve ortaklaşma içinde olunması gerektiğini vurgulayan Günay, “AKP iktidarı ve ortakları, her şeyden önce dayanışmayı ve ortaklaşmayı engelleyen politikalarından vazgeçmeli” diye ekledi.


14:00 | CHP’li Sertel: Şakran Cezaevi’ndeki gardiyanlarda ‘Corona’ya rastlandı

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Buca Kız Yurdu’nda kalan Şakran T Tipi Cezaevi’nde görevli gardiyanlarda Corona virüsüne rastlandığı bilgisini paylaştı.

https://twitter.com/AtillaSertell/status/1251085212731179009?s=20


13:51 | Türkiye’de salgının ilk bir ayında en az 52 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Türkiye’de ilk Corona virüsü vakasının açıklandığı tarih olan 11 Mart ile 10 Nisan arasında, yani salgının ilk bir ayında Covid-19 nedenli en az 52 iş cinayetinin yaşandığını raporladı.

Rapora göre Covid-19 sonucu yaşamını yitiren emekçilerin yaş ortalaması 51.


13:30 | Van’da bir muhtar ‘Corona virüsü vakalarını gizleyince’ görevden alındı

Van’ın Başkale ilçesine bağlı Örmetaş Mahallesi, İstanbul’dan gelen bir kişinin Corona virüsü testinin pozitif çıkması üzerine 7 Nisan’da karantinaya alındı.

Karantina süreci devam ederken, sağlık ekipleri mahallede geniş çaplı tarama başlattı.

Ancak mahalleye İstanbul’dan gelen başka kişilerin de olduğu ve bu yurttaşlarla ilgili Örmetaş Mahallesi Muhtarı Mikail Duman’ın karantinanın kaldırılması için yetkililere bilgi vermediği belirlendi.

Bunun üzerine yapılan çalışmalar ile İstanbul’dan gelenler, sağlık ekipleri tarafından tespit edildi. Yapılan testler sonucunda ise sekiz kişinin daha Corona virüsü taşıdığı saptandı.

Başkale Kaymakamlığı da Muhtar Mikail Duman’ı görevden alarak, hakkında ‘Görevlilere yanıltıcı bilgi vermek ve görevi ihmal’ suçundan soruşturma başlattı.


13:23  | Adıyaman’da iki köy karantinaya alındı

Adıyaman’ın Sincik ilçesinde Corona virüsü salgını nedeniyle iki köy karantinaya alındı.

Vaka sayısının artması üzerine karantinaya alınan Sincik ilçesine bağlı Söğütlübahçe ve Çat köylerinin giriş çıkışları jandarma ekipleri tarafından kapatıldı.

Sincik Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, ikinci bir değerlendirmeye kadar karantina sürecinin devam edeceği belirtildi.

“Tüm vatandaşlarımızın sosyal izolasyona ve fiziksel temasa dikkat etmeleri, kendi ikametlerinde kalmaları, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları ve misafir kabul etmemeleri hem kendi hem de toplum sağlığı açısından hayati önem arz etmektedir.

“Vatandaşlarımız ihtiyaçları için muhtarlık ve jandarma ile iletişime geçebilir. Karantina uygulamasına yönelik denetimler yapılacak olup tedbirlere riayet etmeyenler hakkında idari ve adli işlem yapılacaktır.”


13:20 | İran’da ‘Corona’dan ölenlerin sayısı 5 bine yaklaştı

İran’da son 24 saat içerisinde Corona virüsü nedeniyle 89 kişi hayatını kaybetti.

Ülke genelinde can kaybı sayısı 4 bin 958’e, vaka sayısı ise 79 bin 494’e yükseldi.


13:15 | İtalya’daki değişim havadan görüntülendi: Venedik’in suyu berraklaştı

Tüm dünyası etkisi altına alan küresel salgından önce; her yıl yaklaşık 63 milyon turist ağırlayan İtalya’nın sokakları bomboş kaldı.

Salgın nedeniyle İtalya’daki sessizlik çevre kirliğinin azalmasını sağladı.

Her yıl yaklaşık 63 milyon turist ağırlayan İtalya’nın geçen yılın Nisan ayında, havadan görüntülenen İtalya, 1 yıl sonra tekrar görüntülendi.

Nisan 2019
Nisan 2020

Azalan ziyaretçi sayısıyla doğru orantılı olarak çevre kirliliğinin düştüğü, dünyanın en turistik noktalarından biri olan Venedik’te kanalların temizlendiği belirtiliyor.

Görüntülerde de, 2019 Nisan ayında ülkedeki Büyük Kanal ve Giudecca Kanalı’nda düzinelerce tekne olduğu görülüyor. Ancak 2019 Nisan ayında gözle görülür derecede azalma olduğu anlaşılıyor.

Botların kullanımın azalmasıyla da Venedik kanallarındaki yeşil çamurlu suyun berraklaştığı anlaşılıyor.


12:45 | Gerekçe virüsün yayılması: Hindistan’da yere tükürmeye para cezası getirildi

Fotoğraf: Arun Sankar/AFP

Hindistan, Corona virüsünün yayılmasında “ciddi bir tehdit” oluşturduğu gerekçesiyle kamusal alanda yere tükürmeyi yasakladı.

Pek çok şehirde yere tükürmek yerel kanunlara göre çoktan yasaklanmıştı ancak sıkı bir şekilde uygulanmıyordu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Hindistan İçişleri Bakanlığı, şimdi ülke çapında bir yasak getirdi.

Başkent Delhi’de yere tükürenlere 2000 rupi (182 TL) ceza kesileceği açıklandı. Mumbai’de yere tükürmenin cezası ise bunun yarısı.

3 Mayıs’a kadar sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanacak olan Hindistan’da Covid-19 tanısı konulanların sayısı 13 binin üzerinde, toplam can kaybı ise 448.


12:20 | Rusya’da son 24 saatte 4 binin üzerinde yeni vaka

Rusya’da son 24 saatte 4 bin 69 Corona virüsü vakası kayıtlara geçti.

Böylece, toplam vaka sayısının 32 bine ulaştığı bildirildi.

Ülkede can kaybı sayısı da 273’e yükselirken, 286 kişinin ise iyileşerek hastanelerden taburcu olduğu belirtildi.

Rusya’da Covid-19’u yenenlerin toplam sayısı 2 bin 590.


12:03 | Almanya Sağlık Bakanı: Salgın kontrol altında

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ülkedeki Corona virüsü salgınının bugün itibariyle yeniden “kontrol altında ve kontrol edilebilir” olduğunu açıkladı.

DW Türkçe’nni haberine göre Spahn, Mart ayı ortasında sosyal ve ekonomik hayata getirilen kısıtlamalara işaret ederek, “Artık başarılı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Spahn, 12 Nisan’dan beri her gün iyileşenlerin sayısının yeni vaka sayısından yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre Almanya’da salgında ölenlerin sayısı 4 bin 93. Ülkede Covid-19 tanısı konulanların sayısı da 137 bin 698.


11:57 | Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti

İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı eski öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu, Corona virüsü nedeni ile hayatını kaybetti.

Bir süre önce Covid-19 teşhisi ile tedavi altına alınan Tellaloğlu’nun, bu sabah saatlerinde hayatını kaybettiği bildirildi.

İstanbul Üniversitesi’nin Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, “İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı eski öğretim üyesi değerli hocamız Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu’nu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Merhum hocamıza Allah rahmet, ailesine, yakınlarına ve tıp camiasına başsağlığı diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.


11:41 | ABD’de salgında ölenlerin sayısı 35 bine yaklaştı

ABD’de Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 34 bin 846’ya, toplam vaka sayısı ise 677 bin 824’e yükseldi.

Salgında 54 bin 376 kişinin ise iyileşerek taburcu edildikleri bildirildi.

Ülkede salgının en çok etkilediği New York eyaletinde 16 binin üzerinde insan yaşamını yitirdi.

New York’un ardından en fazla can kaybının yaşandığı New Jersey eyaletinde de hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bini geçti.


11:40 | TTB: Covid-19 salgınını durduracak, sağlıkta şiddeti ortadan kaldıracağız

Türk Tabipleri Birliği, Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü vesiylesiyle yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara değinerek, “Covid-19 salgınını durduracak, sağlıkta şiddeti ortadan kaldıracağız” dedi.


10:52 | Nijerya’da polis ve asker, virüsün öldürdüğünden daha çok insan öldürdü

Nijerya’da polis ve askerler, salgın dolayısıyla 30 Mart’ta uygulanmaya başlayan sokağa çıkma yasağının ihlalini önleme gerekçesiyle 18 kişiyi öldürdü. Sağlık bakanlığı verilerine göre Corona virüsünün ülkede öldürdüğü insan sayısı 12.

Reuters’ın aktardığına göre, Nijerya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu, polis ve askerlerin, Covid-19 salgını nedeniyle alınan sokağa çıkma yasağı kararını uygularken virüsün öldürdüğünden daha fazla insanı öldürdüğüne dikkat çekti.


10:46 | Cezaevinde önlem yok, ihlalleri anlatan tutuklulara soruşturma var

Siirt E Tipi Cezaevi’nde kalan Mahmut Temel, iki kez kalp spazmı geçirdiğini belirterek, salgına karşı hiçbir tedbirin alınmadığını ve hak ihlallerini paylaştıkları için haklarında disiplin soruşturması açıldığını söyledi.

Cezaevindeki ihmal ve ihlalleri haftalık telefon görüşmesinde ablası Kumri Alağaş’la paylaşan Temel’in aktarımı şöyle:

“İki hafta önce cezaevinde iki kez kalp spazmı geçirdim. Bir kez hastaneye götürüldüm. Şu anda daha iyiyim.

“İçme suyu sıkıntısı yaşıyoruz. Sıcak su verilmiyor. Koronavirüs salgınına dair hiçbir önlem yok. Hijyen ve temizlik malzemesi bize verilmiyor. Paramızla da almak istiyoruz ama bunu da kabul etmiyorlar. Cezaevinde herhangi bir dezenfektan çalışması da yapılmadı.

“Cezaevindeki hak ihlallerini anlattığımız için hakkımızda disiplin soruşturması açıldı. Bize hücre cezası verileceklerini söylediler. Buna itiraz edeceğiz.

“Ne bizi hastaneye götürüyorlar ne de buraya doktor geliyor. Bir koğuşta 13 kişi kalıyoruz. Ölüme terk edilmiş durumdayız.”

  • MA’daki haberin tamamı BURADA

10:32 | İzmir’de ‘maskematik’ uygulaması

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yurttaşların maskeye ücretsiz, kolayca ulaşmasını sağlamak amacıyla metro istasyonlarına ‘maskematikler’ koymaya başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, uygulamanın başlatıldığını Twitter üzerinden duyurdu.


10:25 | Japonya’da vaka sayısı 10 binin üzerine çıktı

Japonya’da Corona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 203’e, ülkedeki toplam vaka sayısı ise on bin dokuza yükseldi.

Ülkede tedavisi süren 197 hastanın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

Buna karşın şimdiye dek iyileşerek taburcu edilenlerin sayısının ise bin 563 olduğu ifade edildi.


10:15 | Sokağa çıkma yasağı öncesi 31 ilde denetim yapılacak

İçişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamayla bu hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak 30’u büyükşehir statüsündeki 31 ilde bugün saat 15.00-24.00 arasında polis ve jandarma tarafından denetim yapılacağını duyurdu.

Açıklamada, “Yoğun alışveriş yapılan yerler, akaryakıt istasyonları ve duraklarda sosyal mesafe kuralı, maske zorunluluğu denetlenecek” ifadeleri kullanıldı.


10:07 | İmamoğlu: İçişleri Bakanlığı, bağış kampanyası nedeniyle hakkımda soruşturma başlattı

Fotoğraf: Reuters

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekram İmamoğlu, Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında İBB olarak başlattıkları bağış kampanyası sonrası İçişleri Bakanlığı’nın kendisi hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Sözcü gazetesine konuşan İmamoğlu, soruşturmanın geçen hafta Cuma günü başlatıldığını belirterek, “Ankara’da da başlatıldığını duyduk. Muhtemelen kampanya düzenleyen diğer belediyelere de müfettiş gidecektir. Sadece bana açılmadı soruşturma” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından bloke edilen Vakıfbank’taki hesapta bulunan 900 bin TL’lik bağışın akıbetiyle ilgili olarak da “Şu anda hâlâ blokaj duruyor, hukuki başvurumuzu yaptık. Mahkeme valilikten yanıt istedi. 15 gün süre verildi. Süre henüz dolmadı. Bu eninde sonunda çözülecek” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı, salgına karşı belediyelerin başlattığı bağış kampanyalarını durdurarak bağışların toplandığı banka hesaplarını bloke etmişti.


10:03 | Çin’de ‘Corona’dan ölenlerin sayısı güncellendi

Corona virüsü salgınının ortaya çıktığı Çin’de daha önce yaklaşık 3 bin 300 olarak duyurulan ölü sayısı güncellendi.

Bununla birlikte Covid-19’dan hayatını kaybeden kişi sayısının 4 bin 600 olduğu açıklandı.

BBC’nin aktardığına göre sayının yüzde 50 artmasının, güncellenen hastane raporları ve evlerinde hayatını kaybeden yeni kişilerin eklenmesiyle ortaya çıktığı belirtildi.

Sayıyı güncelleyen Çinli yetkililer, gerçek sayıları hiçbir zaman saklamadıklarını savundu.


09:58 | İstanbul’da toplu ulaşım seferlerine ‘sokağa çıkma yasağı’ düzenlemesi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma yasağı süresince İstanbul’daki toplu ulaşım seferlerine ilişkin Twitter’dan şu bilgilendirmeyi paylaştı:

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine, 17 Nisan saat 24.00 ile 19 Nisan saat 24.00 arasında büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak sınırlarında uygulanacak sokağa çıkma yasağıyla ilgili genelge göndermişti.


09:40 | “Önlem alınmazsa salgının gelecek nesiller üzerinde yıkıcı etkisi olur”

Save the Children, gelecek nesli korumak için çocuk haklarının, Corona virüsü salgınının etkilerine karşı verilen mücadelenin merkezine alınması gerektiğini vurguladı.

BM’in salgın nedeniyle yaşanan küresel ekonomik durgunluğun yüz binlerce çocuğun ölümüne neden olabileceğine dikkat çektiği raporuna atıfta bulunan Save the Children, salgının etkilerini azaltmak için verilen küresel çabalara çocukların da dahil edilmesinin elzem olduğunu kaydetti.

Milyarlarca insanın salgın döneminde karantinada bulunması nedeniyle insanların günlük sosyal alışkanlıklarının değiştiği ve evde daha fazla stres yaşandığına dikkat çeken insani yardım kuruluşu, “Milyonlarca çocuk şiddet ve suistimal riskiyle karşı karşıya. Yoksullaşan ailelerin kız çocuklarını evlendirmek ya da çalıştırmak dışında bir alternatifleri bulunmuyor” uyarısında bulundu.

Euronews’te yer alan habere göre Save the Children Direktörü Inger Ashing, Covid-19 salgınının son birkaç yılda eğitim, çocuk ölümleri, yoksulluk ve çocuk koruması gibi alanlarda edinilen kazanımları yok etmeyi tehdit ettiğini söyledi.

Hükümetlere çağrıda bulunan Ashing, siyasi liderlerin mevcut krize karşı bir araya gelmemeleri halinde etkileri uzun dönemde görülmeye devam edecek olan bir sürece girileceği uyarısında bulundu.


09:18 | 25 bin kişi Ramazan Bayramı öncesi Türkiye’ye getirilecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ramazan Bayramı öncesi 59 ülkeden yaklaşık 25 bin Türkiye vatandaşının ülkeye dönebilmesi için büyük çaplı bir operasyon başlattıklarını duyurdu.


09:15 | Britanya’da sokağa çıkma kısıtlamaları uzatıldı

Britanya Dışişleri Bakanı Dominic Raab, ülkede sokağa çıkma kısıtlamalarının en az üç hafta daha uzatıldığını açıkladı.

Raab’ın açıkladığı kararla, kısıtlamalar ilk etapta 7 Mayıs’a kadar sürecek.

Kısıtlamaların uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin karar ise önümüzdeki haftalarda yaşanacak gelişmelere göre verilecek.

“Enfeksiyon oranını gerekli düzeye düşüremedik” diyen Raab, kısıtlamaları gevşetmelerinin halk sağlığına ve ekonomiye zarar vereceği sonucuna vardıklarını söyledi.

Raab, Corona virüsüne yakalanan Başbakan Boris Johnson’ın tedavi sürecinde başbakanlık görevine vekalet ediyor.

Ülkede son 24 saatte 861 kişi daha virüs nedeniyle hayatını kaybetmiş, can kaybı sayısı 13 bin 729’a yükselmişti.


09:04 | Ordu’da iki bina karantinaya alındı

Ordu’nun Korgan ilçesinde iki bina, Corona virüsü vakaları sebebiyle karantina altına alındı.

İHA, ilçeye bağlı Çiftlik Mahallesi Hamlık Küme Evleri’nde numara 10 ve numara 19 numaralı binalarda oturanlar İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındığını aktardı.

Söz konusu binalara olan bütün giriş çıkışlar kapatıldı.


09:00 | ABD’de günlük yaşamın normale dönmesi için 3 aşamalı plan

ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin bazı eyaletlerinde dört hafta içinde ekonomik faaliyetlerin yeniden başlamasına yönelik üç aşamalı bir planı kamuoyuna açıkladı.

Trump, bazı eyaletlerde ekonomik faaliyetlerin çok kısa sürede yeniden başlayabileceğini, bazı eyaletlerin ise daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Buna göre ABD’de iki hafta boyunca Corona virüsü vakalarında azalma trendi görülen eyaletlerde, günlük yaşamın normale dönmesine yönelik üç aşamalı plan uygulanabilecek.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, planının üç aşaması şunlardan oluşuyor.

  1. Aşama: Okullar kapalı kalmaya devam edecek. Bakım evlerine ziyaretlere yönelik yasak sürecek. Hastanelerde bazı ameliyatların yeniden yapılmasına başlanabilecek.
  2. Aşama: Zorunu olanlar dışındaki seyahatlere de yeniden başlanabilecek. Ancak evden çalışma bir süre daha özendirilecek. Okullar yeniden açılacak. Hastanelerde, yatakta ve ayakta tedavilere yeniden başlanacak.
  3. Aşama: Günlük yaşam yeni koşullarda normale dönecek. Ancak herkesten hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uymaları talep edilecek.

08:55 | Ekonomik durgunluk yüz binlerce çocuğun ölümüne neden olabilir

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Corona virüsü salgını nedeniyle çocukların yetersiz beslenme ve aile içi şiddete maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Guterres ayrıca, “Küresel ekonomik durgunluğun hız kazanmasıyla 2020’de yüz binlerce çocuk ölümü daha yaşanabilir” dedi.


08:30 | Terhis süreleri 1 ay uzatıldı

Terhis sürelerinin 1 ay uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürülüğe girdi.

Buna göre, 1 Kasım 2019 -1 Aralık 2019 tarihleri arasında askere alınan erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresinin 1 ay uzatılmasına karar verildi.

Corona virüsü salgını önlemleri nedeniyle askerlerin terhis tarihlerinde değişiklik olması bekleniyordu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Nisan ayında askere alınacak 53 bin yükümlü gencimizin silah altına alınmasının ertelenmesinin, birliklere yeni er gelmeyeceği için de Kasım 2019 celp döneminde silah altına alınanların hizmet süresinin bir ay uzatılmasının ve bir ay sonra konunun yeniden incelenmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.


08:22 | Dünya genelinde can kayıpları 150 bin sınırında

Johns Hopkins Üniveristesi’nin son verilerine göre dünya genelinde Covid-19 kaynaklı can kayıpları 145 bin 533.

En çok ölümün kaydedildiği ABD’de 33 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. ABD’yi 22 bin 170 ölümle İtalya, 19 bin 315 ölümle İspanya, 17 bin 920 ölümle Fransa ve 13 bin 729 ölümle Britanya takip ediyor.

Dünya genelindeki vaka sayısı da 2 milyon 158 bin 594’e yükseldiği aktarıldı.

Salgında virüse yakalnıp iyileşenlerin sayısı ise 543 bin 971.


08:20 | Türkiye’de salgının seyri

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam saatlerinde açıkladığı verilere göre Covid-19 tanısı konulanların sayısı 74 bin 193’e yükseldi.

Bakanlık, Çarşamba günü 125 kişinin daha hayatını kaybettiği açıkladı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları bin 643’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan 7 bin 89’u iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 854.




Önceki Haber
118 işçi işten çıkarılmıştı: Beş işçi dayanışma için işten ayrıldı
Sonraki Haber
31 kentte sokağa çıkma yasağı uygulanıyor