Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Covid-19 pandemisi: Can kayıpları 200 bini aştı

Canlı Blog | Covid-19 pandemisi: Can kayıpları 200 bini aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 2.8 milyonu, can kayıpları da 200 bini aştı. İyileşenlerin sayısının yeni vaka sayısından daha yüksek olduğu Türkiye’de 2 bin 706 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. 31 ilde 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması sürüyor. Salgın gündemine ilişkin Türkiye ve dünyadan gelişmeler canlı sayfamızda.

 


21:20 | TTB: Daha fazla meslektaşımızı kaybetmek istemiyoruz

Türk Tabipleri Birliği, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun yaşamını yitirdiği 1 Nisan’dan bugüne kadar 28 çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “Daha fazla meslektaşımızı kaybetmek istemiyoruz” diyor.


21:15 | Covid-19 pandemisinde can kayıpları 200 bini aştı

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre Covid-19 pandemisinde hayatını kaybedenlerin sayısı 200 bini aştı.

Can kayıpları 200 bin 698’e yükselirken, toplam vaka sayısı da 2 milyon 865 bin 938 oldu.

Salgında Covid-19 tanısı konulanlardan 810 bin 327 kişinin iyileşmiş olması ise sevindirici gelişme.

En çok ölümün yaşandığı beş ülke şöyle:

  • ABD: 52 bin 782
  • İtalya: 26 bin 384
  • İspanya: 22 bin 902
  • Fransa: 22 bin 245
  • Britanya: 20 bin 319

20:15 | Britanya, İtalya ve Fransa’da son durum

Avrupa’nın salgından en çok etkilenen ülkelerinden Britanya, İtalya ve Fransa’daki son durum şöyle:

  • Britanya‘da Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini geçti. Son bir günde 813 kişinin daha hayatını kaybettiği ülkede, toplam can kaybı sayısı 20 bin 319 oldu.
  • İtalya‘da salgında son bir günde ölenlerin sayısı, 17 Mart’tan bu yana en düşük seviyeye gerileyerek 415 oldu. Toplam can kaybı ise 26 bin 384’e yükseldi. Vaka sayısı da 2 bin 357 artışla 195 bin 351’e çıktı.
  • Fransa‘da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 369 artışla 22 bin 614’e yükseldi.

20:00 | Pakistan’da sağlık çalışanları ‘koruyucu malzeme’ talebiyle açlık grevinde

Pakistan’ın Pencap eyaletinde 30 doktor ve sağlık çalışanı, Corona virüsünden korunmak için gereken tıbbi malzemelerin yetersiz olması nedeniyle açlık grevine başladı.

DW Türkçe’nin haberine göre açlık grevindeki sağlıkçıların sözcüsü Salman Hasib, “Ön saflarda mücadele ediyoruz. Eğer biz korunamazsak, bu bütün halkı tehdit eder” dedi.

16 Nisan’dan bu yana açlık grevinde olduğunu söyleyen Hasib, hükümet taleplerini karşılayana kadar protestoyu sürdüreceklerini ifade etti.

Ülkede tespit edilen yaklaşık 12 bin vakanın yaklaşık yarısının Pencap’ta olduğu belirtiliyor.

Ülkede sağlık çalışanları, koruyucu malzemelerin yetersiz olması nedeniyle haftalardır protesto eylemleri düzenliyor. Hükümet ise taleplere, bu ayın başında Ketta kentinde koruyucu malzeme talep eden 50 doktoru gözaltına alarak karşılık vermişti.


19:15 | Türkiye’de vaka sayısındaki günlük artış 3 binin altına indi

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugün uygulanan test sayısı 38 bin 308. Toplam test sayısının ise 868 bin 565 olduğu belirtildi.

Bakanlık, Covid-19 tanısı konulanların sayısının 2 bin 861 artarak, 107 bin 773’e yükseldiğini açıkladı.

Son 24 saatte 106 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları 2 bin 706’ya çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar tanı konulanlardan 25 bin 582’si iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 782.


18:42 | Dünya genelinde Covid-19’u atlatanların sayısı 800 bini aştı

Johns Hopkins Üniveristesi’nin verilerine göre dünya genelinde Covid-19 tanısı konulup iyileşenlerin sayısı 802 bin 705’i geçti.

Bu sayı, virüs kaynaklı can kaybı sayısının dört katından fazla.

Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 198 bin 405, vaka sayısı da 2 milyon 840 bin 830.


18:34 | Yunanistan’da kısıtlamaların aşama aşama kaldırılması planlanıyor

Gazeteci Çağdaş Kaplan Atina’dan bildiriyor:

Yunanistan’da Covid-19 salgınına karşı ilan edilen sokağa çıkma yasağının 34’üncü günü.

Sağlık Bakanlığı bugün 16 yeni Corona virüsü vakasının daha tespit edildiğini ve son 24 saatte virüs kaynaklı ölüm yaşanmadığını açıkladı. Ülkede toplam vaka sayısı 2 bin 506, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 130.

Ülkede 27 Nisan’dan itibaren kısıtlamaların üç aşamalı olarak kaldırılması planlanıyor.

Henüz resmi açıklama yapılmasa da 4 Mayıs itibariyle adalara gidiş hariç, sokağa çıkma yasağı ve seyahat kısıtlamaları kaldırılacak, bazı mahkeme ve küçük işletmeler açılacak.

İkinci aşamaya ise 11 Mayıs’ta geçilecek, restoranlar, kafeler ve mahkemelerin tamamı açılacak. Eğer bu aşamalarda vaka sayısında artış olmazsa Mayıs ayı sonuna doğru ülkedeki müzeler, tiyatrolar ve mağazaların tamamı açılacak.

Fotoğraf: AFP

Yunanistan’da 23 Mart’tan bu yana sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanıyor. Eczane, market ve fırın gibi yerlerden ihtiyaçlarını karşılamak, yakınlarına yardım etmek, spor yapmak isteyenler bu taleplerini yetkili kuruma SMS yoluyla bildirerek sokağa çıkabiliyor.

Ülkede sokağa çıkma yasağı ve seyahat kısıtlamasını ihlal edenlere 150-300 euro arasında idari para cezası kesiliyor.


18:30 | CHP’li Özel’den uyarı: Soma kırmızı alarm veriyor

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Manisa’nın Soma ilçesinde Corona virüsü vaka sayısının hızla arttığını belirtti.

13 bin civarında madencinin bulunduğu Soma’da Corona virüsü salgınına karşı özel tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Özel, “Soma kırmızı alarm veriyor. Madenlerde üretim amaçlı çalışmaların durdurulması gerekiyor” dedi.


17:32 | Afrika’da ‘Corona’ nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı bin 300’ü geçti

Afrika kıtasında, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı bin 300’ü geçti.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre, kıtada virüs nedeniyle son 24 saatte 33 kişi daha yaşamını yitirdi.

Böylece, salgının yeni merkezi olmasından endişe edilen Afrika kıtasındaki toplam can kaybı bin 331 oldu.

Kıta genelinde vaka sayısı 29 bin 53’e yükselirken, Covid-19’a yakalandıktan sonra iyileşenlerin sayısı ise 8 bin 364’e çıktı.

Afrika kıtasında Covid-19 nedeniyle en çok can kaybının yaşandığı ülkeler şöyle: Cezayir, Mısır, Fas ve Güney Afrika.


16:20 | DSÖ: Covid-19’u yenenlerin bir daha virüse yakalanmayacağına dair kanıt yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 tanısı konulup iyileşen insanlarda antikor geliştiği ve bu lişilerin bir daha Corona virüsüne yakalanmayacağına dair kanıt olmadığını açıkladı.

DSÖ, ülkeleri, Corona virüsü salgınıyla mücadelede “bağışıklık pasaportu” uygulamasına güvenmemeleri yolunda uyardı.

Söz konusu uygulama, Covid-19 tanısı konulup iyileşen insanlara, işe dönebilme veya seyahat edebilme izni verilmesi fikrine dayanıyor.

Covid-19’u yenen insanlarda antikor gelişebileceği ve bu antikorların Corona virüsünü etkisiz hale getirebileceği öne sürülüyordu.

Antikor testleri ise bir kişinin geçmişte virüse yakalanıp yakalanmadığını tespit etmek için kullanılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, daha önce Corona virüsü salgınıyla mücadelede antikor testlerinin ne kadar faydalı olduğu konusunda şüpheleri olduğunu da açıklamıştı.


15:50 | Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çelik: Haziran’da normal hayata dönülebilir

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, Türkiye’de salgının seyrine ilişkin İHA’ya değerlendirmede bulundu.

Vaka sayılarının düşük seviyede olduğunu ve bunun ümit verici olduğunu kaydeden Çelik, bunda da en önemli etkenin sokağa çıkma kısıtlaması önlemleri olduğunu belirtti.

Covid-19’un ne zaman pik yapacağını sorulması üzerine Prof. Dr. Çelik, “Pik yapmak için henüz 1-2 hafta olduğu kanısındayım” dedi.

Çelik, Haziran’da ise normal hayata dönülebileceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

“Daha öncede belirttiğim üzere Haziran gibi düşünüyoruz. Bunun bilimsel kanıtı yok, öngörümüz bu şekilde. Haziran gibi bitmesini ön görüyorum. Pik yaptık mı Türkiye’de? Henüz yapmadık. Pik yapmak için henüz 1-2 hafta olduğu kanısındayım. Umarım insanlarımız önlemlere uyarlar.”


15:30 | “Kadınlar dışarıda virüs tehdidi, evde erkek şiddetiyle karşı karşıya”

Kadınların Corona virüsü salgını sürecinde daha fazla şiddete maruz kaldığını belirten HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Kadınlar dışarıda virüs tehdidi, evde ise erkek şiddetiyle karşı karşıyadır” dedi.

Buldan ayrıca, kamu-özel ayrımı olmaksızın çalışan kadınlara iş ve gelir güvencesi verilmesini istedi.


15:05 | WhatsApp görüntülü grup konuşma limitini sekize çıkarıyor

Sosyal medya platformu Facebook, sahibi olduğu popüler yazışma uygulaması WhatsApp’ta bulunan dört kişilik grup görüntülü/sesli sohbet sınırını sekize çıkaracağını açıkladı.

Şu an için grup konuşmalarına getirilecek bu yeni üst sınırın ne zaman kullanıcılara sunulacağına dair herhangi kesin bir tarih açıklanmadı.

Limit artışına gidilmesinin nedeni olarak ise Corona virüsü salgını sürecinde video konferans uygulamalarına olan talebin artışı gösteriliyor.


14:30 | Erbil’de 13 gün sonra ilk ‘Corona’ vakası

Irak Kürdistan Bölgesi’nin Erbil kentinde 13 gün sonra ilk kez Corona virüsü tespit edildiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Erbil’e bağlı Bahirke ilçesinde 40 yaşındaki bir kadında Covid-19 teşhisi konulduğu ve hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Erbil’de 12 Nisan’dan bu yana yeni vaka görülmemişti.

Kentte 14 Mart’tan bu yana uygulanan sokağa çıkma yasağı ise Ramazan ayının yaklaşmasıyla kısmen kaldırılmıştı.

Irak Kürdistan Bölgesi genelinde 344 kişide Corona virüsü tespit edilirken, salgında dört kişi hayatını kaybetti, 317 kişi ise iyileşti.


14:25 | İran, İspanya, Almanya ve Rusya’da son durum

  • İran’da son 24 saatte 76 kişinin daha Corona virüsünden hayatını kaybetmesi sonucu salgında ölenlerin sayısı 5 bin 650’ye yükseldi. Toplam vaka sayısının ise 89 bin 328’e çıktığı açıklandı.
  • İspanya’da Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 381 artışla 22 bin 905’e çıktı. Toplam Corona virüsü vaka sayısı ise 223 bin 759 oldu.
  • Almanya’da, Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre, son 24 saatte kayıtlara geçen 2 bin 55 yeni Corona virüsü vakasıyla birlikte toplam vaka sayısı 152 bin 438’e yükseldi. Virüs kaynaklı can kaybı sayısı ise 5 bin 500’e yükseldi.
  • Rusya’da Corona virüsüne yakalananların sayısının son 24 saatte 5 bin 966 arttığı, toplam vaka sayısının 74 bin 588’e yükseldiği açıklandı. Ülke genelinde 66 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 681’e yükseldi.

14:08 | Trump tepki çeken ‘dezenfektan’ açıklaması için “kinaye yaptım” dedi

ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip Corona virüsü salgınıyla mücadele için insanlara doğrudan dezenfektan enjekte edilmesini önerirken “kinaye yaptığını” söyledi.

Beyaz Saray’da gazetecilere açıklama yapan Trump, “Gazetecilere tıpkı sizin yaptığınız gibi, sırf ne olacağını görmek için kinayeli bir soru soruyordum” ifadesini kullandı.

Fotoğraf: AP

Önceki gün Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında hükümete danışmanlık yapan bir uzman, dezenfektanların Corona virüsünü metal yüzeylerde hızla öldürdüğü bilgisini vermişti.

Bunun üzerine Trump, “Bizim de böyle bir şey yapabilmemizin bir yolu var mı, (vücuda) enjekte etmek veya neredeyse temizlik yapmak… Bunu incelemek ilginç olurdu” demişti.

Trump’ın bu açıklamalarına uzmanlardan tepki gelirken, ABD’de en çok kullanılan dezenfektan markalarından biri olan Lysol’un üretici firması da “Dezenfektan ürünlerimiz, hiçbir koşulda, enjeksiyon, ağız yolu veya başka yollarla insan vücuduna sokulmamalı” şeklinde bir açıklama yayınlamıştı.


14:00 | UNICEF: Covid-19, felakete yol açacak yeni salgınlara zemin hazırlayabilir

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yeni tip Corona virüsünün neden olduğu Covid-19 salgınının, felakete yol açabilecek salgınlara zemin hazırlayabileceği konusundan uyarıda bulundu.

Yapılan yazılı açıklamada, dünya genelinde milyonlarca çocuğun, küresel bağışıklık hizmetlerindeki kesintiler nedeniyle kızamık, difteri ve çocuk felci aşılarını kaçırma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

Kitlesel çocuk felci aşı kampanyalarını askıya aldığına işaret edilen UNICEF açıklamasında, 25 ülkenin ise kitlesel kızamık aşı kampanyalarını ertelediği belirtildi.

Açıklamada, Covid-19 salgınından önce dahi her yıl 1 yaş altı 20 milyon çocuğun, kızamık, çocuk felci ve diğer aşılara erişemediğine dikkat çekilerek, “2018’de dünya genelinde bir yaş altı 13 milyon çocuğa hiçbir aşı yapılmadı ve bu çocukların önemli kısmı sağlık sistemlerinin zayıf olduğu ülkelerde yaşıyordu” ifadesi kullanıldı.

Öte yandan, açıklamada, sağlık hizmetlerindeki mevcut kesintiler göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu durumun, bu yıl ve sonrasında felakete yol açabilecek salgınlara zemin hazırlayabileceği bildirildi.


12:43 | Dünya genelinde vaka sayısı 2.8 milyonu aştı

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 2 milyon 812 bin 557’ye yükseldi.

900 bini aşkın vakanın tespit edildiği ABD, en çok vakanın görüldüğü ülke konumunda.

ABD’yi salgından en çok etkilenen Avrupa ülkeleri takip ediyor:

  • İspanya: 219 bin 764 vaka
  • İtalya: 192 bin 994 vaka
  • Fransa: 159 bin 952 vaka
  • Almanya: 155 bin 54 vaka
  • Britanya: 144 bin 640 vaka

Avrupa ülkelerinin hemen ardından ise 104 bin 912 vaka ile Türkiye geliyor.


12:35 | ‘Brezilya’nın sağlık sistemi salgın yüzünden çökme sınırında’

Latin Amerika’nın en büyük ülkesi olan Brezilya’nın sağlık sisteminin Corona virüsü salgını yüzünden çökme sınırına dayandığı belirtiliyor.

BBC Türkçe’nin Guardian’dan aktardığı habere göre, ülkedeki Corona virüsü vakaları ve virüs nedeniyle ölümler, hastanelerin, morgların ve mezarlıkların kapasitesinin dolmasına neden olabilir.

54 bin vakanın tespit edildiği ülkenin dünyanın yeni salgın merkezlerinden birine dönüşmesinden korkuluyor.

Fotoğraf: Roosevelt Cassio/Reuters

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, salgına dair daha katı önlemlerin alınması gerektiğini savunan Sağlık Bakanı Henrique Mandetta’yı görevden almıştı.

Bolsonaro daha önce yaptığı açıklamada da Covid-19’un “küçük bir grip” olduğunu iddia etmişti.


12:10 | Türkiye’de bu yaz için turizmde alınması planlanan ‘Corona’ önlemleri

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Corona virüsü salgınıyla mücadelede bir sürpriz yaşanmazsa iç turizmi Mayıs ayı sonunda başlatmayı düşündüklerini” söyledi.

Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış’ın haberine göre bu yıl Türkiye’de turizm sektörünün işlemesi için şu önlemler alınacak:

  • Otellerde açık büfeler açılmayacak
  • Otellere kapasitenin yarısı kabul edilecek
  • Her şey dahil sisteminden uzaklaşılıp butik hizmet verilecek
  • İşletme girişlerinde muayene, özel kıyafet ile servis, sandalyelerde azaltma ve maske kullanım şartı gibi önlemler alınacak
  • Bazı oteller, aileye özel bina ve sahil seçeceği sunabilecek
  • İşletmelerde sağlık personelinin sayısı artırılacak
  • Sağlık personelinin 7/24 otelde bulunması sağlanacak
  • Sahillerdeki şezlong sayıları azaltılarak sosyal mesafe kuralına uyulacak
  • Günübirlik düzenlenen yat ve azmak turlarında sınırlamaya gidilecek; fazla turistin tekneye binmemesi için denetleme artacak

11:50 | Çin’de 12 yeni vaka tespit edildi

Covid-19 salgınının ortaya çıktığı Çin’de Cuma günü 11’i yurt dışı bağlantılı olmak üzere 12 yeni Corona virüsü vakası kayıtlara geçti.

Çin’deki toplam vaka sayısı böylece 82 bin 816’ya yükseldi.

Resmi verilere göre ülkede Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 4 bin 632.


11:47 | Nagazaki’de demirleyen yolcu gemisinde vaka sayısı artıyor

Japonya’nın Nagazaki kentinde bakım için demirleyen İtalya’ya ait yolcu gemisi Costa Atlantica’nın mürettebatından 57 kişinin daha Corona virüsü testi pozitif çıktı.

Böylece 623 kişilik mürettebatın yaklaşık dörtte birine virüs bulaştığı bildirildi.

Gemi tamir ve bakım için Şubat ayından bu yana Japonya’da bulunuyor. Planlanan işlemler salgın nedeniyle Çin’de yapılamamıştı.

Nagazaki kenti yönetimi, gemi buraya ulaşır ulaşmaz Costa Atlantica’yı mürettebatıyla birlikte karantinaya almıştı.


11:40 | CHP: Çiftçilerin sulama birliklerine olan borçları silinsin

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, yeni tip Corona virüsü salgını nedeniyle çiftçilerin zarar görmemesi için çağrıda bulundu: “Çiftçilerimizin sulama birliklerine olan borçları silinmeli ve 2020 yılı boyunca sulama bedeli alınmamalıdır.”

“Her geçen gün azalan üretim alanlarımızı ve üreticilerimizi de salgın hastalık nedeniyle kaybedersek, tarımda geri dönülemez bir yola girebiliriz” diyen Biçer Karaca, salgın sürecinde çiftçilerin korunmasının şart olduğunu ve önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Ayrıca CHP’li vekil, bu konuda adım atılması gerek hususları şöyle sıraladı:

  • Üreticinin 2019 yılından kalan bütün destekleri hemen ödenmeli
  • 2020 yılı desteklerinin 49 milyara çıkarılarak yarısının hemen, kalanın da Haziran ayında ödenmeli
  • Ürünlerin alım fiyatları hemen açıklanmalı
  • Ürünlere alım garantisi verilmeli
  • Üretici borçları 1 yıl faizsiz ertelenmeli
  • Üreticinin elektrik ve su borçları silinmeli ve kapatılan elektrik ve su üreticiye yeniden verilmeli

11:15 | TFF Başkan Vekili: Ligler Haziran’ın ikinci haftasında başlayacak

Türkiye Futbol Federasyonu 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı, liglerin başlama tarihiyle ilgili planlamayı aktardı.

İHA’nın aktardığına göre Yardımcı, sezonun kalanının Haziran ayının ikinci haftasından itibaren oynanacağını belirtti.

Haziran ayının ikinci haftasından itibaren liglere, seyircisiz ve deplasmanlı şekilde devam edileceğini ifade eden Yardımcı, İstanbul’da oynanacak olan Şampiyonlar Ligi Finali için de UEFA’nın 27 Mayıs’ta bu konuyu karara bağlayacağını söyledi.


10:42 | Dışişleri Bakanlığı: 40 bini aşkın kişi Türkiye’ye getirildi

Dışişleri Bakanlığı, yurt dışında bulunanların Corona virüsü salgını nedeniyle Türkiye’ye getirlmesiyle ilgili bilgilendirmede bulundu:

“Krizin başından itibaren yaklaşık 75’den fazla ülkeden 40 bini aşkın Türk vatandaşı yurda getirilmiştir. 24 Nisan 2020 tarihi itibariyle toplam 23 bin 530 vatandaşımız KYK öğrenci yurtlarında kalmaktadır. Gözlem süresi sona eren 32 bin 763 vatandaşımız ise yurtlardan tahliye edilmiştir.”


10:37 | TÜBİTAK Başkanı’ndan ilaç ve aşı açıklaması

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 25’i üniversite toplam 41 kuruluşun oluşturduğu “Covid-19 Türkiye Platformu”nun ilaç ve aşı çalışmalarının sürdürdüğünü söyledi.

Mandal, “Gelecek hafta içerisinde bu virüsün genetik karakterizasyonunu çıkarmış noktasında olacağız” diye belirtti.

DHA’ya konuşan Mandal, “Klinik öncesi aşamaları ilaç için bu yaz aylarında belki daha da erken üretme noktasında olacağız. Aşı çalışmalarında ise 9 aylık bir zaman dilimi içinde klinik öncesi aşama tamamlanacak” dedi.


10:25 | “Bir iftar da benden” kampanyasına siber saldırı

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Corona virüsü salgını nedeniyle zor durumda kalanlar için başlattığı “Bir iftar da benden” kampanyasının internet sitesine siber saldırı yapıldığı belirtildi.

Belediyenin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Kötü niyetli birileri sistemimizi yoğun saldırıya tutarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara sıcak yemek götürmemizi engellemeye kalkmaktadır” denildi.


09:35 | 65 yaş ve üstüne ‘sokağa çıkma izni’ gündemde

Corona virüsü salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanan 65 yaş ve üstü kişilere, haftasonları belirli bir süre ‘sokağa çıkma izni’ verilebileceği öne sürüldü.

İçişleri Bakanlığı salgının yayılmasını önlemek amacıyla, 65 yaş ve üstü ve/veya kronik rahatsızlıkları bulunanların 21 Mart itibariyle sokağa çıkması yasaklanmıştı.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre AKP Merkez Yürütme Kurulu’nun toplantılarında, bir aydan uzun süredir evden çıkamasına izin verilmeyenlerin durumu ele alındı.

Toplantılarda, 65 yaş ve üstü kişilerin genel sokağa çıkma yasağının uygulandığı haftasonları dışarı çıkmalarına izin verilmesi konuşuldu.

Buna göre, yaş almış insanların üç saatliğine, ağız maskesi takılıp sosyal mesafe kurallarına uyulduğu takdirde izin verilebileceği kaydedildi.


09:28 | Belçika’da salgın önlemleri 4 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak gevşetilecek

Belçika, Corona virüsü salgını nedeniyle alınan önlemlerin 4 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak gevşetileceğini açıkladı. Buna göre;

  • Sosyal mesafe kuralına uymak koşuluyla aynı aileden iki kişiye kadar spor aktiviteleri serbest olacak
  • 4 Mayıs’tan itibaren toplu taşıma araçlarında ağız maskesi kullanımı zorunlu olacak
  • 12 yaş ve üzeri çocuklar ile öğretmenlere de ağız maskesi zorunluluğu getirildi
  • İlk ve ortaokullar 18 Mayıs’tan itibaren yeniden açılacak
  • Ticari şirketler de güvenlik ve sosyal mesafe kurallarına uymak koşuluyla 4 Mayıs’tan itibaren yeniden açılabilecek
  • Mağazalar 11 Mayıs’tan itibaren büyük ölçüde açılabilecek. Ancak, içerideki en fazla müşteri sayısı ve sosyal mesafenin korunması gibi koşullara uyma zorunluluğu bulunacak
  • Berberler 18 Mayıs’tan itibaren yeniden açılabilecek
  • Gelişmelere göre restoranlar 8 Haziran’dan sonra açılabilecek, kafelerin ise ne zaman açılacağı henüz belli değil

09:17 | Covid-19 salgınında uyku hijyenine yönelik öneriler

Türkiye Psikiyatri Derneği Uyku ve Bozuklukları Çalışma Birimi, salgında uyku hijyenine yönelik önerilerde bulundu.

Salgın günlerinde uykunun, bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerinin daha da önem kazandığı belirtilerek, şu öneriler sıralandı:

  • Her gün aynı saatlerde uyuyup uyanın
  • Yatmadan önce gevşeme yöntemleri uygulayın
  • Yatmadan en az bir saat önce elektronik cihazları kullanmayı bırakın
  • Gece uykuya dalamadığınızda yatakta kalıp uyumaya kendinizi zorlamayın
  • Gün ışığı almayı ihmal etmeyin
  • Gündüz uyumaktan kaçının
  • Düzenli egzersiz yapın
  • İdeal bir uyku ortamı oluşturun. Uyuduğunuz yer karanlık, sessiz ve serin olsun
  • Uyku saatine yakın yemek yemeyin
  • Çay ve kahve tüketiminize dikkat edin


09:00 | İTO: Sağlık çalışanı İbrahim Arslan ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

İstanbul Tabip Odası, Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi çalışanlarından İbrahim Arslan’ın Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Twitter üzerinden açıklama yapan tabip odası, “Ailesine, mesai arkadaşlarına, sağlık emekçilerine başsağlığı diliyoruz” dedi ve ekledi: “Engelli olduğu halde bu süreçte çalıştırılması konusunda açıklama bekliyoruz.”


08:55 | Dünya genelinde can kayıpları 200 bin sınırında

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 2 milyon 790 bin 986’ya çıktı.

ABD, 890 bin 524 vaka ile en çok vaka tespit edilen ülke konumunda.

Covid-19 kaynaklı ölümler de 195 bin 920’ye yükseldi.

Yine ABD, 51 bin 17 can kaybıyla en çok ölümün yaşandığı ülke.

Dünya çapında Covid-19 tanısı konulup iyileşenlerin sayısı ise 781 bin 382.


08:45 | DSÖ’nün bağımsız heyet tarafından denetlenmesi istendi

ABD’de aralarında Lindsay Graham, Mitt Romney ve Ted Cruz gibi isimlerin de bulunduğu Cumhuriyetçi senatörler, Birleşmiş Milletler bünyesinde Dünya Sağlık Örgütü’nün salgınla mücadele konusunda attığı adımların denetlemesi için bağımsız bir heyet kurulması talebinde bulundu.


08:35 | Ankara’da Covid-19 tanısı konulan sağlıkçıların sayısı 175’e yükseldi

Ankara Tabip Odası, kentte Covid-19 tanısı konulan sağlık çalışanlarının sayısının 175’e yükseldiğini açıkladı.

Twitter üzerinden açıklama yapan ATO, “Ankara’da bir kamu üniversitesi hastanesinde PCR testleri (+) olmak üzere 42 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konulduğu bilgisine ulaştık” bilgilerini paylaştı.

ATO’nun paylaştığı verilere göre Ankara’da 22 aile hekimi, 28 uzman doktor, 14 öğretim görevlisi, 23 asistan doktor, bir işyeri hekimi, 16 hemşire, bir eczacı, 10 acil tıp teknisyeni, altı idari personel, beş tıbbi sekreter, iki röntgen teknisyeni ve bir temizlik işçisine Covid-19 tanısı konuldu.


08:25 | Türkiye’de salgının seyri

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam saatlerinde açıkladığı verilere göre Covid-19 tanısı konulanların sayısı 104 bin 912’ye yükseldi.

Türkiye, virüsün ortaya çıktığı Çin’in de önünde en çok vaka görülen yedinci ülke konumunda bulunuyor.

Bakanlık, Cuma günü 109 kişinin daha hayatını kaybettiği de açıkladı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları 2 bin 600’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar virüse yakalananlardan 21 bin 737’si iyileşti.




Önceki Haber
CHP'li Özel'den 'Corona' uyarısı: Soma kırmızı alarm veriyor
Sonraki Haber
Uzmanlardan uyarı: Güneş ışınları 'Corona'ya karşı korumaz