Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Covid-19 salgını: Türkiye ve dünyadaki son gelişmeler

Canlı Blog | Covid-19 salgını: Türkiye ve dünyadaki son gelişmeler

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 2.7 milyonu aşarken, can kayıpları 190 bini geçti. 104 binin üzerinde vakanın tespit edildiği Türkiye’de 2 bin 600 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. 31 ilde 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması devrede. Salgın gündemine ilişkin Türkiye ve dünyadan gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:35 | Danimarka’da Covid-19’dan ölenlerin üçte biri bakımevlerinden

Danimarka’da Covid-19’dan dolayı hayatını kaybeden toplam 403 kişinin 133’ünün huzurevi ve bakımevlerinde bulunan kişiler olduğu açıklandı.

Salgın hastalıkları kontrol ajansının yayınladığı son raporda “Huzurevleri ve bakımevlerinde Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı Danimarka’daki toplam vefat sayısının üçte birini oluşturuyor” denildi.

DSÖ: Avrupa’daki Covid-19 ölümlerinin neredeyse yarısı bakımevlerinde

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge,  Avrupa’daki Covid-19 ölümlerinin neredeyse yarısının bakımevlerinde gerçekleştiğini açıklamıştı.

Durumu “Hayal bile edilemeyecek bir trajedi” diye nitelendiren Kluge, bakımevlerinde ortaya çıkan tablonun çok endişe verici olduğunu dile getirerek bunun küresel bir sorun olduğunu ifade etmiş ve eklemişti:

“Bu salgın toplumun görmezden geldiğimiz ve yeterince değer vermediğimiz köşelerine ışık tutmamızı sağladı. Tüm Avrupa’da uzun süreli bakımevleri genelde ihmal ediliyor. Ama bu böyle olmamalı. Bakımevlerinde çalışanlar bu salgının yeterince dile getirilmeyen kahramanları oldu.”


22:50 | İsveç’te Covid-19 kaynaklı can kaybı 2 bin 152’ye yükseldi

İsveç’te Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 131 kişi hayatını kaybetti.

Toplam can kaybı 2 bin 152’ye yükseldi.

Toplam vaka sayısı 17 bin 567’ye çıktı.

Yoğun bakıma kaldırılanların sayısı da bin 256.


21:50 | Fransa’da can kaybı 22 bini aştı

Fransa’da Covid-19 salgınında son 24 saatte 389 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede toplam can kaybı 22 bin 245 oldu.

13 bin 852 kişinin hastanelerde, 8 bin 393 kişinin de bakımevlerinde hayatlarını kaybettiği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü, dün Avrupa’daki ölümlerin neredeyse yarısının bakımevlerinde yaşandığını duyurmuştu.


20:42 | Hollanda’da ligler iptal edildi, şampiyon ve küme düşen yok

Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu (KNVB), Covid-19 salgını nedeniyle 2019-2020 sezonunun iptal edildiğini duyurdu.

Federasyondan yapılan açıklamada, liglerde şampiyon çıkmayacağı, küme düşme ve yükselme olmayacağı belirtildi.

Gelecek sezon Avrupa kupalarına katılacak takımların ise mevcut puan durumuna göre belirlendiği kaydedildi.

Buna göre, lider Ajax UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turunda, ikinci AZ Alkmaar ön elemelerde mücadele edecek.

Üçüncü sırada yer alan Feyenoord doğrudan UEFA Avrupa Ligi’ne giderken, dördüncü PSV ve beşinci Willem II ön elemelere katılacak.

Açıklamada, alınan bu kararların UEFA’nın onayına tabi olduğu aktarıldı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Corona virüsü nedeniyle spor karşılaşmaları dahil büyük etkinliklerin 1 Eylül’e kadar yasaklandığını açıklamıştı.


20:32 | CDC, Covid-19 belirtileri listesini genişletti

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19’un belirtilerine ilişkin listeyi genişletti.

CDC’nin internet sitesinde ‘Corona virüsü belirtileri’ başlığı altında yer alan listede, şu ana kadar yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı olmak üzere üç belirti yer alıyordu.

Daha sonra listeye üşüme, yorgunluk hissi, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve tat veya koku kaybı olmak üzere 7 belirti daha eklendi.

Ayrıca acil tıbbi müdahale gerektiren dört durum belirtildi. Bunlar şöyle: Nefes almada zorlanma, göğüs bölgesinde geçmeyen ağrı veya baskı hissi, bilinç karışıklığı ve siyanoz.


19:52 | İtalya’da can kaybı son bir ayın en düşük seviyesine indi

İtalya’da Corona virüsü salgınında bir günde 420 kişi daha hayatını kaybetti.

Bu sayı 17 Mart’tan bu yana kaydedilen en düşük günlük can kaybı oldu.

Ülkede can kaybı 25 bin 969’a ulaştı.

Toplam vaka sayısı 3 bin 21 artarak 192 bin 994’e çıktı.

İyileşenlerin sayısı toplamda 60 bin 498’e yükseldi.

Yoğun bakımdakilerin sayısı ise 2 bin 173.

Ülkede bugüne kadar 1 milyon 147 bin 850 kişiye, toplamda 1 milyon 642 bin 356 test yapıldı.

İtalya’da 10 Mart’tan bu yana ülke genelinde uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin 3 Mayıs’a kadar sürmesi, ardından kademeli olarak hafifletilmesi bekleniyor.


19:38 | “Ankara’da Covid-19 tanısı konulan sağlık çalışanı sayısı 175’e yükseldi”

Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu, kentte Covid -19 tanısı konulan sağlık çalışanı sayısının 175’e yükseldiğini açıkladı.

Açıklamada, “Ankara’da bir kamu üniversitesi hastanesinde PCR testleri (+) olmak üzere 42 sağlık çalışanında Kovid-19 tanıdı konduğu bilgisine ulaştık” bilgisi de verildi.

Buna göre Ankara’da;

22 aile hekimi, 28 uzman doktor, 14 öğretim görevlisi, 23 asistan doktor, bir işyeri hekimi, 16 hemşire, bir eczacı, 10 acil tıp teknisyeni, altı idari personel, beş tıbbi sekreter, iki röntgen teknisyeni ve bir temizlik işçisine Covid-19 tanısı konuldu.


19:14 | Türkiye’de Covid-19 kaynaklı can kayıpları 2 bin 600’e yükseldi

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugün uygulanan test sayısı 38 bin 351. Toplam test sayısının ise 830 bin 257 olduğu belirtildi.

Bakanlık, Covid-19 tanısı konulanların sayısının 3 bin 122 artarak, 104 bin 912’ye yükseldiğini açıkladı.

Son 24 saatte 109 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları 2 bin 600’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar tanı konulanlardan 21 bin 737’si iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 790.


18:38 | İstanbul Caz Festivali ‘Corona’ nedeniyle ertelendi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 27. İstanbul Caz Festivali, Corona virüsü salgını sebebiyle yıl içinde ileri bir tarihe ertelendi.

27 Haziran-14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan İstanbul Caz Festivali’nin yeni tarihleri ve programa dair ayrıntılar Temmuz ayında festivalin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden duyurulacak.

Festivali için alınan biletler, konserlerin gerçekleştirileceği yeni tarihlerde geçerli olacak. İzleyicilerin, festival tarihlerinin değişmesi nedeniyle daha önce alınan biletleri iade ve değişim hakkı bulunuyor.

İstanbul Caz Festivali kapsamında bu yıl 18. kez düzenlenecek Genç Caz konserleri için başvuru tarihi ise 30 Haziran’a kadar uzatıldı.

Ayrıntılı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

18:20 | ABD’de can kaybı 50 bine yaklaştı

ABD’de Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 3 bin 178 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede toplam can kaybı 49 bin 963’e yükseldi.

Salgının merkezi olan ABD’de vaka sayısı 870 bini aşmış durumda.


18:10 | Britanya’da can kaybı 19 bini aştı

Britanya’da Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 684 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede toplam can kaybı 19 bin 506’ya yükseldi.

Toplam vaka sayısı ise 143 bin 464.


17:58 | DTÖ: Sağlık çalışanları tercih yapmak zorunda kalmasın

Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Covid-19 salgını döneminde meslektaşlarının etik anlayışlarından vazgeçmemesi gerektiğini vurgulanarak, sağlık çalışanlarına koruyucu ekipmanların eksiksiz sağlanması gerektiğini ifade etti.

Açıklamada aygın test yapılmaması, ölümlerin uluslararası ICD tanı kodlarına uygun bir biçimde raporlanmaması, klinik ve radyolojik bulguları hastalık ile uyumlu olguların açıklanan verilere eklenmemesi sebebiyle vaka sayılarının bildirilenden çok daha fazla olduğu yönünde görüşlere yer verildi.

Corona virüsün büyük risk grubunda sağlık çalışanlarının olduğu kaydedilen açıklamada, sağlık çalışanlarının çalışma koşularının uygun olması ve nitelikli-yeterli kişisel koruyucu ekipmanlarının bulunması hastalığa yakalanmamaları açısından kritik önem taşıdığı belirtildi.

Açıklamada son olarak, şu önlemlerin alınması çağrısında bulunuldu:

  • Yetkililer, meslektaşlarımıza kendi hayatları ile hastalarının hayatı arasında bir tercih yapmak zorunda bırakmayacak koşullarda hizmet verebilmenin olanaklarını sağlamalı.
  • Çalışma süreleri ve dinlenme hakları kendilerinin, hastalarının ve ailelerinin sağlıklarını gözetecek bir biçimde düzenlenmeli.
  • Kamu-özel bütün hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde, ilçe sağlık müdürlüklerinde, ambulans ve evde bakım hizmetlerinde, işyeri hekimliği birimlerinde kişisel koruyucu donanımlar eksiksiz ve sürekli olarak verilmeli.
  • Sağlık çalışanlarının fiziki ve ruh sağlıklarının korunması ve sağlık hizmetini vermeye devam etmelerinin güvence altına alınabilmesi için ihtiyaç duydukları izin gibi haklarının kullandırılması şeklinde bir çalışma düzeni sağlanmalı.

16:27 | Çekya yurt dışına seyahate izin verdi

Corona virüsü salgını nedeniyle Avrupa’da sınırlarını kapayan ilk ülkelerden biri olan Çekya’da bazı önlemler gevşetildi.

Çekya hükümeti, tedbirlerin gevşetilmesinin nedeni olarak ülkedeki vaka sayılarındaki düşüşü gösterdi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, artık yurt dışına çıkmak isteyen Çekya vatandaşlarına seyahat izni verilecek.

Ancak bu kişilerin Çekya’ya döndüklerinde, Corona virüsü taşımadıklarını ispatlamaları gerekiyor. Bunun için de ellerinde son iki hafta içinde alınmış bir rapor bulunması şart koşuluyor.

Çekyalı yetkililer bu güne kadar yaptıkları açıklamalarda, 16 Mart’ta kapanan sınırların bir süre daha kapalı tutulacağını belirtiyorlardı.

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman da geçtiğimiz hafta, sınırların bir yıl kapalı kalması gerektiğini söylemişti.


16:20 | Batman’da beş apartman ve bir işyeri karantinaya alındı

Batman’da yeni tip Corona virüsü salgını nedeniyle beş apartman ve bir işyeri karantinaya alındı.

Batman Valiliği’nden yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda alınan kararların etkinliğinin arttırılarak virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak amacıyla Batman Merkezde 5 bina ve bir işyerinin COVID-19 salgın kontrolü kapsamında tebliğ tarihinden itibaren 14 (on dört) gün süreyle karantinaya alınmasına, karar verilmiştir.”

Ancak bu işyeri ve binaların tam adresleri açıklanmadı.


16:05 | Brezilya: Ölüler toplu mezarlara gömülürken, Bolsonaro hala önlemlere karşı

Corona virüsü vaka sayısının 50 binin üzerinde olduğu Brezilya’da can kayıpları üç bini aştı.

Ülkenin Manaus kentinde salgında hayatını kaybedenler toplu mezarlara gömüldü.

Kentin valisi durumu “korku filmi” olarak nitelendirirken, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise önlemlere karşı çıkmaya devam ediyor.

Bolsonaro daha önce yaptığı açıklamada Covid-19’un “küçük bir grip” olduğunu iddia etmişti.

Salgınla mücadele için halka “evde kal” çağrısı yapan Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta’yı da görevden almıştı.


16:00 | TTB, Dr. Erdinç Şahin’in ölümünü Sağlık Bakanı’na sordu

TTB, Covid-19 tedavisi gördükten sonra yaşamını yitiren Dr. Erdinç Şahin’in ölümünün “bulaşıcı hastalık-doğal ölüm” şeklinde raporlanmasını Sağlık Bakanlığı’na sordu.

“Bakan Bey tanımlamada ‘hiçbir sorun yok’ diyor ama biz katılmıyoruz” denilen açıklamada, “BT’si ve kliniği Covid-19 tanısıyla uyumlu 50 yaşındaki Dr. Erdinç Şahin’in ölüm nedeni sizce nedir?” sorusuna yanıt istendi.


15:30 | Hollanda’da 100’den fazla can kaybı daha

Hollanda’da Corona virüsü nedeniyle 112 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkedeki toplam can kaybı 4 bin 289’a yükseldi.

Hollanda’daki vaka sayısı da son 24 saatte 806 artışla 36 bin 535 oldu.


15:25 | Yemen’deki ateşkes 1 ay daha uzatıldı

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, salgın nedeniyle Yemen’de iki haftalığına ilan edilen ateşkesin bir ay daha uzatıldığını duyurdu.

Sputnik’in aktardığına göre Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya konuşan koalisyon sözcüsü, “Koalisyon komutanlığı, kapsamlı ve kalıcı bir ateşkes sağlamak için tüm çabalara odaklanma fırsatı olduğunu teyit ediyor” dedi.

Yemen’de İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana Sana ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.


15:10 | Almanya hükümeti: Türkiye, İspanya ve Yunanistan’da tatil ihtimali düşük

Almanya hükümeti, bu yıl Türkiye, İspanya veya Yunanistan gibi Almanyalıların tercih ettiği ülkelerde yaz tatili yapılabileceği konusunda çok umutlu değil.

Hükümetin Turizm Sorumlusu Thomas Bareiss, seyahat edeceklerin görece yakın bir süre içinde yine Türkiye, İspanya veya Yunanistan gibi ülkelere ihtimalinin pek bulunmadığını ifade etti.

DW Türkçe’nin haberine göre ZDF televizyonuna konuşan Bareiss, seyahate ilişkin standartlar ve koruyucu önlemler konusunda çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.

Bunların iş seyahatleri için de geçerli olacağını belirten Bareiss, daha uzak ülkelere seyahatlerin ise büyük ölçüde iptal edileceğini, dünya genelinde hala çok sayıda seyahat kısıtlaması bulunduğunu söyledi.

Almanyalıların çoğunun ülke içinde tatil yapmak durumunda kalacağını belirten Bareiss, koruyucu önlemler için sektörün temsilcileri ile görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.


14:38 | “Evcil hayvanları sokağa terk etmeyin” çağrısı

Fotoğraf: Pixabay

Corona virüsünün evcil hayvanlardan insanlara bulaşabileceği söylentileri nedeniyle birçok hayvan sokaklara terk ediliyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Maalesef bize çok sayıda hayvanın terk edildiği bildiriliyor. Kedilerin, köpeklerin, hatta papağanların ve kuşların bile bırakıldığına dair bilgiler var” dedi.

Sokağa terk edilen hayvanların çaresizliğine dikkat çeken Arslan, bunun hak ihlali olduğunu söylerken, “Belediyelerin, ilgili kurumların mutlaka bu hayvanların kime ait olduğunu bularak, yaptırım uygulaması gerekiyor” dedi.

Evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarını hiç çekinmeden sokağa çıkarabileceklerini, köpeklerini evinin yakın bölgesinde tasmayla gezdirebileceklerini belirten Arslan, virüsün onlardan geçmeyeceğini vurguladı.

“Önemli olan diğer insanlarla ve hayvanlarla temas etmemesi. Egzersizini yaptıktan sonra eve geri alabilirler. Eve girerken ayaklarını sabunlu suyla temizlesinler. Bu yeterli olur. Bir de ayrı bir önlem almaya gerek yok. Eskiden nasıl yaşıyorlarsa, aynı tarzda yaşamlarına devam edebilirler. Şu anda onların refah kurallarını değiştirecek hiçbir gerekçe yok, bilimsel veri yok. Rahat olabilirler.”


14:01 | İspanya’da can kaybı sayısı 22 bin 524’e yükseldi

İspanya’da Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 367 artışla 22 bin 524’e yükseldi.

Ülkede vaka sayısı da 6 bin 740 artışla toplamda 219 bin 764 oldu.

Covid-19’u yenenlerin sayısının ise 92 bin 355’e çıktığı açıklandı.


13:20 | İran’da salgında can kaybının 5 bin 574’e yükseldiği açıklandı

İran’da Corona virüsü salgınında hayatını kaybedenlerin sayısının 5 bin 574’e yükseldiği açıklandı.

Sağlık Bakanlığı sözcüsü, son 24 saatte 93 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Son 24 saatte bin 168 kişinin Corona virüsü testlerinin pozitif çıktığını bildiren sözcü, ülkedeki toplam vaka sayısının da 88 bin 194’e yükseldiğini duyurdu.

İran’da şu ana kadar 399 bin 927 Covid-19 testi yapıldığı belirtiliyor.


12:40 | Güney Kore’de 39 gündür ilk kez ‘Corona’dan ölen yok

Güney Kore’de 16 Mart’tan bu yana ilk kez bir gün içinde Covid-19 sonucu hayatını kaybeden olmadı.

Ülkede son 24 saatte sadece altı yeni Corona virüsü vakası tespit edilirken, toplam vaka sayısı 10 bin 708’e yükseldi.

Ülkede şu ana kadar Covid-19 sonucu 240 kişi yaşamını yitirdi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Güney Kore yönetimi, salgın süresince sokağa çıkma kısıtlaması yöntemine başvurmamış, “test, tespit, izolasyon” yöntemine yönelmişti.


12:36 | Şantiyenin içinden: İşçiler salgında işte bu şartlarda çalıştırılıyor

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş), Torunlar GYO Hilton Otel şantiyesinin içinden bir işçinin kayda aldığı görüntüleri paylaştı.

Videoda işçilerin salgın döneminde tedbirlere uyulmadan nasıl çalıştırıldığı net olarak görülüyor.

Görüntüleri kayıt altına alan inşaat işçisi, “Corona virüsü diye bir şey yok, bizi yöneten, bizi çalıştıran insanların kendisi virüs” diyor.


12:27 | Dersim’de vaka sayısı dokuza yükseldi

Dersim’deki hastanelerde Corona virüsü tedavisi gören hastanın kalmadığı bildirildi.

Valiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Şu ana kadar Tunceli’de tespit edilen 8 pozitif vakamızdan; 7 hastamız önceki hafta taburcu olmuşlardı. Az önce kalan 1 hastamız da taburcu oldu. Böylece iyileşip, taburcu olan hasta sayımız 8 şükür. Başhekimimiz nezdinde sağlık çalışanlarımızı tebrik ediyoruz” denildi.

Yeni bir açıklama yapan Vali Tuncay Sonel ise Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Sevgili Tuncelili hemşehrilerim, dün bu vakitler 8 pozitif vakamızın 8’inin de taburcu olduğunu yazmıştım. Bugün maalesef 1 pozitif vakamız çıktı. Toplam vaka sayımız 9 oldu” dedi.

Bir kişinin tedavisinin devam ettiğini belirten Sonel, “Rehavet olmamalı, alınan kararlara titizlikle uyalım” diye ekledi.


12:18 | Rusya’da 6 bine yakın yeni Corona virüsü vakası daha

Rusya’da son 24 saatte 5 bin 849 yeni Corona virüsü vakası tespit edildi, toplam vaka sayısı 68 bin 622’ye yükseldi.

Gün içinde 60 kişi hayatını kaybetti, böylece can kaybı sayısı 615’e çıktı.

İyileşen hasta sayısı da 677 artışla 5 bin 568’e ulaştı.


11:10 | “Bilim Kurulu’na seçildiniz” diyerek profesörü dolandırmaya çalıştılar

Kayseri Erciyes Üniversitesi Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kazım Üzüm, “Bilim Kurulu üyesi olacaksınız” diye dolandırmaya çalışıldı.

Dolandırılmak istendiğini anlayan Üzüm, polise giderek şikayetçi oldu.


10:43 | Silopi Belediyesi’nden ‘Alo Şiddet’ hattı

HDP yönetimindeki Şırnak’ın Silopi Belediyesi, Corona virüsü salgını sürecinde artış gösteren kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında “Alo Şiddet” hattı kurdu.

Belediyeye bağlı Kadın Politikalar Müdürlüğü tarafından kurulan hattın 24 saat hizmet vereceği duyuruldu.

Söz konusu hattın duyurusu billboardlara asılan afişlerle yapıldı. Duyurularda yer alan iletişim numarası şöyle: 0538 854 58 54


10:16 | Guardian: ‘Remdesivir’ testlerde başarısız çıktı, Covid-19 tedavisinde işe yaramıyor

Covid-19 tedavisi için kullanılmak üzere yapılan testlerde olumlu sonuçlar verdiği belirtilen “Remdesivir” isimli ilaca yapılan ilk tam deneme sonucu çıktı.

The Guardian’ın haberine göre, Remdesivir yapılan tam denemelerde başarıya ulaşamadı. İlacın herhangi bir işe yaramamasının yanı sıra yan etkiler nedeniyle deneme erken durduruldu.

237 hastanın bazılarına Remdesivir verildi, bazılarına verilmedi. 158 hasta Remdesivir ile tedavi edilmeye çalışılırken 79 kişi de placebo etkisinde kaldı. İki grup arasında tedavi sürecinde hiçbir değişiklik görülmedi. Remdesivir alanların yüzde 14’ü, almayanların yüzde 13’ü hayatını kaybetti.

Dünya Sağlık Örgütü, Remdesivir’in tedavide başarısız olduğuna ilişkin bir belgeyi kendi de yayınladı fakat daha sonra kaldırdı.

Örgütün sözcüsü Tarik Jasarevic yayımlanan belgenin yanlışlıkla paylaşıldığını belirterek, “DSÖ uzmanları tarafından hazırlanan taslak bir belge yanlışlıkla yüklendi ve daha sonra kaldırıldı. Belge şu an geniş bir kontrolden geçiyor ve son hâlinin hazır olmasını bekliyoruz” dedi.


09:37 | Küresel gıda krizi kapıda: “Salgın yerine açlık bizi öldürecek”

Uzmanlar, dünyanın daha önce görmediği bir açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor. Bu yılın sonuna kadar akut açlıkla karşılaşacak insanların sayısı ikiye katlanarak 265 milyona ulaşabilir.

New York Times’tan Abdi Latif Dahir dünyadaki örneklere yakın plan yaptı. Dahir’in bu haberini Ebru Özdemir Türkçeleştirdi.


09:22 | Trump insanlara dezenfektan enjekte edilmesini önerdi

ABD Başbakanı Donald Trump, yeni tip Corona virüsü salgınıyla mücadele için insanlara doğrudan dezenfektan enjekte edilmesinin mümkün olup olmadığının araştırılmasını önerdi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında hükümete danışmanlık yapan bir uzman, dezenfektanların Corona virüsünü metal yüzeylerde hızla öldürdüğü bilgisini verdi.

Bunun üzerine Trump, “Bizim de böyle bir şey yapabilmemizin bir yolu var mı, (vücuda) enjekte etmek veya neredeyse temizlik yapmak… Bunu incelemek ilginç olurdu” dedi.

Uzmanın, direkt güneş ışığına maruz kalan virüsün etkisini kısa sürede yitirdiğini söylemesi üzerine de Trump, tedavide ultraviyole ışınların veya çok güçlü ışınların kullanılabileceğine işaret ederek, bunun araştırabileceğini söyledi.

Uzmanlar, salgınla birlikte gündelik yaşamın bir parçası haline gelen dezenfektanların yüksek oranda alkol içermesi nedeniyle yanma ve zehirlenmelere yol açabileceği uyarısında bulunuyor.


09:17 | Çin’de sadece 6 yeni vaka

Yeni tip Corona virüsünün ortaya çıktığı ülke olan Çin’de, son bir gün içinde sadece 6 yeni vaka tespit edildi.

Önceki gün ise bu sayı 10 olarak kaydedilmişti.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun açıklamasına göre yeni vakalar, ülkeye yurt dışından giriş yapanlarda tespit edildi.

Ülkede toplam vaka sayısı 82 bin 804 olarak açıklanırken, şu ana dek 4 bin 632 kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.


09:03 | Dünya genelinde can kaybı sayısı 190 bini geçti

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 2 milyon 709 bin 408 oldu.

En çok vakanın tespit edildiği ülke ABD. Bu ülkeyi İspanya, İtalya, Fransa, Almanya, Britanya ve Türkiye takip ediyor.

Dünya genelinde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 190 bin 861’e yükseldi.

En çok can kaybı yaşanan ilk beş ülke şöyle: ABD, İtalya, İspanya, Fransa ve Britanya.

Sevindirici haber ise Covid-19 tedavisi gören 738 bin 490 insanın iyileşmesi.


08:45 | Türkiye’de vaka sayısı 100 bini aştı

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam saatlerinde açıkladığı verilere göre Covid-19 tanısı konulanların sayısı 101 bin 790’a yükseldi.

Türkiye, virüsün ortaya çıktığı Çin’in de önünde en çok vaka görülen yedinci ülke konumunda bulunuyor.

Bakanlık, Perşembe günü 115 kişinin daha hayatını kaybettiği de açıkladı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları 2 bin 491’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar virüse yakalananlardan 18 bin 491’i iyileşti.

Previous post
Barış Annesi Fehime Turan yaşamını yitirdi
Next post
Arjantin'de cezaevinde 'Corona' isyanı