Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Salgında dünya ve Türkiye’de son durum

Canlı Blog | Salgında dünya ve Türkiye’de son durum

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında 1.3 milyonu aşan vaka sayısı hızla yükseliyor. Can kayıpları da 80 bine yaklaşıyor. Virüsün her yere yayıldığı Türkiye’de açıklanan toplam vaka sayısı 34 binin, can kaybıysa 700’ün üzerinde. Türkiye ve dünyadan son gelişmeleri aktarıyoruz.

 


22:27 | Trump’dan DSÖ’ye suçlama: Fonu ABD’den alıyor, nedense Çin odaklı

ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 salgını için kendilerine yanlış tavsiyelerde bulunduğunu öne sürdüğü Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ / WHO) suçladı.

Twitter üzerinden DSÖ’yü Covid-19 salgınında “Çin yanlısı bir tutum sergilemekle” suçlayan Trump, “DSÖ, bu defa gerçekten patladı. Fonunu büyük oranda ABD sağlıyor ama bu örgüt nedense hala Çin odaklı. Bu konuyla ilgileneceğiz” dedi.


22:15 | Wuhan kentinden çıkış yasağı kaldırıldı

Corona virüsü salgınının başladığı ilk yer olan Çin’in Wuhan kentinden çıkış yasağı, karantina sürecinin ardından kaldırıldı.

Fransız haber ajansı AFP, yasağın kalkmasıyla kentteki binlerce kişinin tren istasyonlarına akın ettiğini bildiriyor.

Çin resmi basını, sefere çıkmaya hazırlanan hızlı trenlerin ve barikatların kaldırıldığı otoyolların havadan görüntüsünü yayınladı.

BBC’nin Çin muhabiri Stephen McDonell, Wuhan’ın dışına seyahat yasağının kaldırılmasının, ülkede Corona virüsü nedeniyle ölümün yaşanmadığı ilk günden saatler sonrasına denk gelmesine dikkati çekti.

23 Ocak’ta Wuhan kenti karantina altına almıştı, daha sonra bu uygulama kentin yer aldığı Hubei eyaletinin kapsayacak şekilde genişletilmişti.

Ülkede Corona virüsü nedeniyle ölümlerin çoğu Hubei eyaletinde meydana gelmişti.


21:44 | Fransa’da hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bini geçti

Fransa’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 607 kişi hayatı kaybetti.

Ülkede şu ana kadar virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 10 bin 328.

Toplam 7 bin 91 kişinin hastanelerde, 3 bin 237 kişinin ise bakımevlerinde öldüğü açıklandı.

Fransa’da 30 binden fazla kişi şu an hastanelerde tedavi görüyor, bu kişilerin 7 bin 131’i yoğun bakımda.


20:50 | ILO: Covid-19 nedeniyle 195 milyon kişi işini kaybedebilir

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Genel Direktörü Guy Ryder, Cenevre’de video konferans yoluyla basın toplantısı düzenledi.

Ryder, Corona virüsü salgını nedeniyle 2020’nin ikinci çeyreğinde küresel olarak çalışma saatlerinin yüzde 6,7’sini ortadan kaldırmasının beklendiğini, bunun da 195 milyon kişinin tam zamanlı işini kaybetmesi anlamına geleceğini vurguladı.


20:31 | Diyarbakır Tabip Odası: İlde vaka sayısı 200

Diyarbakır Tabip Odası (DTO), Corona virüse ilişkin hazırladığı ikinci raporunu yaptıkları yazılı açıklama ile duyurdu.

DTO açıklamasında, sahadan elde edilen bilgiler ışığında Diyarbakır’da 6 Nisan itibariyle testi pozitif çıkan hasta sayısının 200’e yakın olduğu belirtildi.

Söz konusu 200 kişinin Corona virüsü teşhisiyle hastanelerde yattığına yer verilen açıklamada, evde izolasyonda olan veya taburcu edilen kişilerin sayısının da 300 olduğu açıklandı.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nün Diyarbakır’da uygulanan test sayısının 500 olduğunu belirttiği hatırlatılan açıklamada, “Nüfusa oranla ilimizde yapılan test sayısı son derece yetersiz olup, sağlıkçılara yönelik ne kadar test yapıldığı, testi pozitif olan sağlıkçı olup olmadığı paylaşılmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Aile Sağlığı Merkezleri’nden (ASM) alınan verilere göre son bir hafta içerisinde Türkiye’nin batısındaki büyük şehirlerden kentte yönelik ciddi göçler yaşandığı, izolasyon sağlanmadığı için bu göçlerin ileriki günlerde ciddi kaynak riski taşıdığına dikkat çekildi.

  • Açıklamanın tamamında BURADAN ulaşabilirsiniz.

20:02 | Koca: Artık genç yaşlardaki hastaların da kaybına tanık oluyoruz

Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Fahrettin Koca, “Her yaşta, olağanüstü bir hızla bulaşabilen virüsle karşı karşıyayız. Vücut direncine bağlı olarak herkeste hastalık belirtisi çıkabiliyor” dedi.

Koca, “Artık genç yaşlardaki hastaların da kaybına tanık oluyoruz. Yaş bir güvence olarak algılanmamalıdır” diye ekledi.

Evde izole edilmesi gerekenleri dijital yöntemle takip edeceklerini belirten Koca, “Gerektiğinde hemen uyaracağımız sistemin hazırlıklarını tamamladık” ifadelerini kullandı.

“Hayat Eve Sığar” adı verilen uygulamanın birkaç gün içinde devreye gireceğini söyledi.

Sağlık Bakanı, Toplum Bilimleri Kurulu adında yeni bir kurul oluşturduklarını da ifade ederek, “Kurul, süreçle ilgili öngörü çalışmaları yapacak, toplumsal öneriler getirecek” diye belirtti.

Koca ayrıca, Türkiye’deki Corona virüsü salgınına ilişkin “Türkiye genelindeki dağılımda İstanbul, Ankara, İzmir, Körfez, Kocaeli, Sakarya, Zonguldak bu noktalarda yoğunluk fazla” şeklinde konuştu.

Türkiye’de Covid-19’da son 24 saatte vaka sayısının 3 bin 892, vefat sayısının 76 olduğunu açıklayan Koca, toplam vefat sayısının 725’e ulaştığını bildirmişti.


19:53 | Türkiye’de ‘Corona’ salgını: Can kaybı 725’e yükseldi

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugünkü test sayısı 20 bin 23.

Corona virüsüne yakalananların sayısı 3 bin 892 artarak, 34 bin 109’a yükseldi.

Son 24 saatte 76 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylece Türkiye’de can kayıpları 725’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan bin 582’si iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 474.


19:50 | İtalya’da bugüne kadarki en düşük vaka kayda geçildi

İtalya’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 604 kişi hayatını kaybetti.

Salgının başından bu yana toplam can kaybı 17 bin 127’ye ulaştı.

Vaka sayısı ise 3 bin 39 artarak 135 bin 586’ye çıktı.

Bu sayı ülkede bugüne kadarki en düşük vaka.

İtalya’da bir gün içinde en fazla ölüm, 919 kişinin hayatını kaybettiği 27 Mart’ta kaydedilmişti.

Yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısındaki azalma da son dört gündür devam ediyor. Ülkede halen yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı 3 bin 792.

İtalya’da dört haftadır ülke genelinde uygulanan karantina tedbirleri 13 Nisan’a kadar uzatılmıştı.


19:38 | İBB Bilim Kurulu’ndan sekiz maddelik ‘Corona’ önerisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilim Kurulu, Türkiye’deki vakaların yüzde 60’ının İstanbul’da olduğunu hatırlatarak, sekiz maddelik Corona virüsü önerisi açıkladı.

Kurulun, İstanbul özelinde sorunları değerlendirerek, öneriler hazırladığı anlatılan açıklamada, tüm devlet kurum ve görevlilerinin, yurttaşları güvende tutmak için önlem almak ile yükümlü olduğunu vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklar ile işbirliği olmadan sonuç almanın mümkün olmadığı ifade edilen açıklamada, bu ülkede yaşayan bireylerin, siyasi düşüncesinden bağımsız olarak, salgın riski ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

“Salgın, hastalık riskinde insanları birleştirmektedir” denilen açıklamada şu öneriler sıralandı:

  • Alternatif tedavi merkezleri kurulmalı; bu merkezlerin yanı sıra, izolasyonun sağlanması için spor ve benzeri geniş alanlı salonlardan izolasyon birimleri olarak yararlanılmalı.
  • Termal kameralarla tespit edilen şüpheli vakaların hızla muayenesi ve testleri yapılarak izolasyonu sağlanmalı.
  • Çalışmak zorunda olan tesislerde belirli aralıklarla tedbir önlemlerinin (test dahil) alınmasına ilişkin kontrol mekanizmaları harekete geçirilmeli.
  • Pandemi hastanelerinde ihtiyaç duyulan malzeme ve ekipmanların sağlanması ve dağıtımı için ek önlemler alınmalı.
  • Test sayısı artırılarak filyasyona hız verilmeli.
  • Sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik önleyici eylem planlarının ortaya konulmasına çalışılmalı ( Kişisel Koruyucu Ekipman, Konaklama vb. ).
  • Salgın yayılım hızının engellenmesine ilişkin her türlü kapanma tedbirlerine başvurulması gerekmekte.
  • Halkın moral ve motivasyonunu yüksek tutmak ve ‘’evde kal’’ çağrısını güçlendirmek adına, çeşitli projeler üretilmeli.

19:30 | Dr. Mehmet Ulusoy ‘Corona’ nedeniyle hayatını kaybetti

İstanbul Tabip Odası, üyeleri Dr. Mehmet Ulusoy’un Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

1 Nisan’da yaşamını yitiren İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Profesörü Cemil Taşçıoğlu Corona virüsten Türkiye’de hayatını kaybeden ilk hekim olmuştu.

2 Nisan’da da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Feriha Öz yaşamını yitirmişti.

Son olarak İstanbul’da bir özel hastaneden çalışan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nurettin Mutluergil’in hayatını kaybettiği duyurulmuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan’da yaptığı açıklamada 601 sağlık çalışanının Corona virüsü testlerinin pozitif çıktığını açıklamıştı.


19:19 | Britanya Dışişleri Bakanı: Johnson solunum cihazına bağlı değil

Yoğun bakımda olan Britanya Başbakan Boris Johnson’a velaket eden Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Johnson’ın durumunun sabit olduğunu, solunum cihazına bağlı olmadığını, oksijen verilmeye devam edildiğini açıkladı.

Boris Johnson’ın moralinin iyi olduğunu söyleyen Raab, Johnson’un iyileşeceğine inancının tam olduğunu da söyledi.

27 Mart’ta yapılan testin sonucu pozitif çıkan Johnson, kendisini karantinaya almıştı.

Hastalık belirtilerinin sürmesi nedeniyle 5 Nisan’da hastaneye kaldırılmıştı.


19:12 | Bingöl’de bir mahalle karantinaya alındı

Bingöl’ün Adaklı ilçesine bağlı kırsal Döşlüce mahallesinde Corona virüsü tespit edilmesi üzerine mahalle karantinaya alındı.

Bingöl Valiliği yaptığı açıklamada, mahallenin 14 gün süreyle karantinaya alındığını duyurdu.


18:39 | Yunanistan’da vaka sayısı 2 bine yaklaştı

Gazeteci Çağdaş Kaplan, Atina’dan son durumu bildiriyor:

Yunanistan’da Covid-19 salgınına karşı ilan edilen sokağa çıkma yasağının 16. günü.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sotiris Tsiodras, virüs nedeniyle yaşamlarını yitirenlerin sayısının 81’e yükseldiğini açıkladı. Toplam vaka sayısı ise bin 832’ye yükseldi.

Ülkede sağlık çalışanları bugün hükümetin yetersiz önlemlerine karşı eylemdeydi.

Attika (Atina ve çevresi) bölgesindeki hastanelerde çalışan hekimler ve hemşireler iş bıraktı ve basın açıklamaları düzenledi.

Eylemlerinde kamuoyuna “Sizinle kalıyoruz, bizimle bağırın” diye seslenen sağlık emekçileri, personel ve koruyucu ekipman eksikliğinin giderilmesini, yoğun bakım ünitelerinin sayısının arttırılmasını talep etti.

Polis bazı hastanelerde eylemlere müdahale etmek istedi. Polisin müdahale girişimi sağlık emekçileri ve yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılanarak engellendi.


17:59 | Britanya’da 758 kişi daha hayatını kaybetti

Britanya Ulusal Sağlık Servisi’nden yapılan açıklamaya göre son 24 saatte Corona virüsü nedeniyle 758 kişi hayatını kaybetti.

Britanya’daki vaka sayısı 52 bin 290.

Kuzey İrlanda’da üç, İskoçya’da 74 ve Galler’deki 19 ölümle, Birleşik Krallık genelindeki ölü sayısı 854 oldu.

Britanya’daki vaka sayısı 52 bin 290.

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın da yoğun bakımda tedavisi devam ediyor.


16:48 | Van Başkale’de bir mahalle daha karantinaya alındı

Van’ın Başkale ilçesine bağlı Örmetaş mahallesi, Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında karantinaya alınarak, giriş ve çıkışlara kapatıldı.

MA’da yer alan habere göre yasağa dair Van Valiliği’nden yapılan açıklamada, İstanbul’dan Örmetaş mahallesine gelen bir kişide Corona virüsü tespit edildiği belirtilerek, “Koronavirüs taşıdığı belirlenen bir vatandaşımızın birçok kişiyle temas etmesi sonucu Örmetaş Mahallesi karantinaya alınarak giriş çıkışlar yasaklanmıştır. Mahallede ekipler tarafından tedbirler alınarak gerekli sağlık taraması başlatılmıştır” denildi.

Daha önceden de Başkale’de Esenyamaç ve Ilıcak mahalleleri, Çaldıran’da Han mahallesi, Çatak ilçesinde ise Alacayer mahallesinin Çemik ve Tellikaya mezraları karantinaya alınmıştı.


16:30 | Azerbaycan’da ‘Corona’dan bir kişi daha hayatını kaybetti

Azerbaycan’da 76 kişide daha Corona virüsü tespit edildiği ve bi kişinin hayatını kaybetmesiyle ölü sayısının sekize ulaştığı bildirildi.

Hayatını kaybeden 67 yaşındaki hastanın şeker hastalığına sahip olduğu belirtildi.

Ülkede toplam vaka sayısı da 717’e yükseldi.

Azerbaycan’da 4 binin üzerinde kişi karantinada tutuluyor ve bugüne kadar 50 binden fazla kişiye Corona virüsü testi yapıldı.


16:05 | Çin’de ikinci ‘Corona’ dalgası beklenenden erken gelebilir

Corona virüsünün ortaya çıktığı Çin’in Wuhan kentinde aylardır süren kısıtlamalara devam edilmediği takdirde ikinci salgın dalgasının beklenenden erken gelebileceği uyarısında bulunuluyor.

Tıp dergisi Lancet Public Health’de yayınlanan bir araştırmada, Wuhan’da uygulanan izolasyon ve sıkı tedbirlere Nisan ayında devam edilmemesi durumda, Ağustos ayında olası ikinci bir Covid-19 salgını geleceği belirtiliyor.

Kentteki kısıtlamaların yarından itibaren kademeli olarak kaldırılacağı açıklanmıştı.


15:36 | Ordu’da karantinaya alınan mahalle sayısı üçe yükseldi

Ordu’da bir mahalle daha karantinaya alındı.

Ordu Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, Perşembe ilçesine bağlı Hacılar mahallesinde Corona virüsü vakalarının tespit edilmesinin ardından, mahalle 7 Nisan tarihinden itibaren ikinci değerlendirmeye kadar karantinaya alındı.

Karar ile birlikte söz konusu mahallenin giriş ve çıkışları kapatıldı.

Daha önce Ordu’nun Kabataş ilçesi Elbeyli mahallesi ve Perşembe ilçesi Ramazan mahallesi karantinaya alınmıştı.


14:55 | Almanya’da 1 milyon 250 bin kişiye ‘Corona’ testi yapıldı

Almanya’da, ülke genelindeki laboratuvarlarda yaklaşık 1 milyon 250 bin Corona virüsü testinin yapıldığı bildirildi.

Almanya, ABD’den sonra en fazla Corona virüsü testi yapan ülke.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 6 Nisan’da açıkladığı son verilere göre, Türkiye’de ise bugüne dek yapılan test sayısı 202 bin 845.

Sadece 6 Nisan’da 21 bin 400 test yapıldığı bildirilirken, Koca günlük test sayısının yakında 30 bini bulacağını söylüyor.


14:50 | Kars Belediyesi’nin eşbaşkanlarından ‘Kardeş Aile Kampanyası’ çağrısı

Kars Belediyesi’nin eşbaşkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen, yayınladıkları videolu mesajla herkesi HDP’nin başlattığı “Kardeş Aile Kampanyası”na davet etti.

Zor günlerin dayanışmayla aşılacağını belirten Alaca, “Şimdi bir kez daha ellerimizi birleştirmenin zamanı. Kardeş Aile Kampanyası’na destek olarak, ihtiyaç sahibi ailelerimiz ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir fırsat” dedi.

Bilgen de “Mutluluklar paylaşıldıkça çoğalır, acılar ve zorluklar dayanışmayla aşılır, Kardeş Aile Kampanyası’na sen de katıl” ifadelerini kullandı.

‘Kardeş Aile Kampanyası’nın detaylarına BURADAN ulaşabilirsiniz.


14:28 | Kırklareli ve Elazığ’da iki köy karantinaya alındı

Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Kurudere köyü, Trakya’da Corona virüsü salgını nedeniyle karantinaya alınan ilk köy oldu.

Köye giriş ve çıkışlar durdurulurken, iki kişinin Covid-19 testinin pozitif çıktığı 350 nüfuslu köyden sadece muhtarlık izin belgesi eşliğinde tarımsal faaliyetler için çıkış yapılabiliyor.

Diğer yandan Elazığ’ın Kovancılar ilçesine bağlı Şenova köyü de yine aynı nedenle valilik kararıyla karantinaya alındı.


14:21 | Dünya genelinde ‘Corona’dan ölenlerin sayısı 75 bini aştı

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre, dünya genelinde Corona virüsü salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 75 bini geçti.

Şu ana kadar Covid-19 tanısı konulan 1 milyon 359 bin 398 kişiden 75 bin 945’i hayatını kaybetti.

En yüksek ölümle sonuçlanan vakaların yaşandığı ülkeler şöyle:

  • İtalya: 16.523
  • İspanya: 13.798
  • ABD: 10.993
  • Fransa: 8.911
  • Britanya: 5.373
  • İran: 3.872
  • Çin: 3.335

14:20 | HDP, Diyarbakır ve Batman’daki düşük test sayılarını sordu: Sebebi ne?

HDP Milletvekilleri Garo Paylan, Semra Güzel ve Feleknas Uca, Diyarbakır ve Batman’daki Covid-19 test sayılarının yetersizliğini Meclis’in gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren vekiller, Diyarbakır ve Batman’da toplamda sadece bine yakın test yapıldığına dikkat çekerek, bunun sebebini sordular.

Önergelerde yer alan ve yanıt istenen sorulardan bazıları şöyle:

  • Büyükşehir olan Diyarbakır’da 181 bin 445 testten sadece 500’ünün yapılmasının izahatı nedir?
  • Nüfusu 2 milyona yakın Diyarbakır’da sadece 500 test yapılmasının gerekçesi nedir?
  • Batman’da test sayısının bu kadar düşük olmasının sebebi nedir?
  • Diyarbakır ve Batman’da test sayısının bu kadar düşük olmasının sebebi nedir?
  • Sağlık Bakanlığı Diyarbakır’da yapılan test sayısını arttıracak mıdır?
  • Diyarbakır’a ve diğer bölge illerine test dağıtımında ayrımcılık yapılmakta mıdır?

Sağlık Bakanı Koca’nın 6 Nisan’da açıkladığı son verilere göre, Türkiye’de bugüne dek yapılan test sayısı 202 bin 845.

Sadece 6 Nisan’da 21 bin 400 test yapıldığı bildirildi. Koca, günlük test sayısının yakında 30 bini bulacağını söylüyor.


13:15 | Japonya’da Covid-19 salgını nedeniyle ‘acil durum’ ilan edildi

Japonya’da Corona virüsü vakalarındaki artış nedeniyle aralarında başkent Tokyo’nun da bulunduğu 7 vilayette ‘acil durum’ ilan edildi.

Başbakan Şinzo Abe, yaptığı açıklamada, ülkede salgınla ilgili mevcut durumun “insanların yaşamlarını ve ekonomisini ciddi şekilde etkileyebileceğini” söyledi.

Bu yüzden önlem almaya karar verdiklerini dile getiren Abe, acil durum uygulamalarının başlangıçta 1 ay boyunca geçerli olacağını belirtti.

Acil durum ilan edilen vilayetlerin valilerine sokağa çıkma kısıtlamaları getirme, dükkan ve işletmeleri kapatma, belirli alanları veya binaları tıbbi amaçlar için kullanma yetkisi verildi.

Fotoğraf: Reuters

Başkent Tokyo’daki Corona virüsü vakaları geçen hafta iki kattan fazla artarak bin 200’e ulaşmıştı. Bugün de 80 yeni vakanın tespit edildiği bildirildi.

Ülke genelinde ise vaka sayısı 4 bini aşarken, 93 kişi hayatını kaybetti.


13:08 | İran’da can kayıpları 3 bin 872’ye yükseldi

İran’da son 24 saatte hayatını kaybedenlerin sayısı 133 artarak 3 bin 872’ye yükseldi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Sağlık Bakanlığı sözcüsü, 2 bin 89 kişiye daha Covid-19 tanısı konulduğunu açıkladı.

Böylece ülkedeki vaka sayısı 62 bin 589’a çıktı.

Sözcünün açıklamasına göre Corona virüsü nedeniyle tedavi altında olanlardan 3 bin 987’sinin duruma da kritik.


13:00 | İspanya’da 743 kişi daha ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

İspanya’da son 24 saatte 743 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede Corona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 13 bin 798’e yükseldi.

İspanya, Covid-19 pandemisinde İtalya’nın ardından en çok can kaybının yaşandığı ülke.

Ülkedeki vaka sayısı da 140 bin 510’a yükseldi.


12:50 | İHD ve TİHV’den salgının cezaevlerinde önlenmesi için “acil eylem” çağrısı

Corona virüsü nedeniyle risk altında olan cezaevlerindeki tutukluların durumuna dair ortak bir açıklama yapan İHD ve TİHV, İzmir’deki Şakran Cezaevi’nde bir hekime daha Covid-19 tanısı konulduğu bilgisini paylaştı.

Açıklamada, “Başta ağır hastalar, çocuk ve kadınlar ve paylaşılan bilgiler ışığında anılan salgın riskinin somutlanması nedeniyle Şakran Cezaevi olmak üzere tüm cezaevlerindeki nüfusun hızla azaltılması sağlanmalıdır” çağrısı yapıldı.


12:14 | Rusya’da ilk kez bir günde 1000’den fazla vaka

Corona virüsü salgınında Rusya’da ilk kez bir günde binden fazla vaka tespit edildi.

Böylece, ülkede Covid-19 teşhisi konulanların sayısı 7 bin 497’ye yükseldi.

Rusya’da virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 58.


12:07 | Bakan Pakdemirli: İçme suyunda sıkıntı öngörmüyoruz

Corona virüsü salgını nedeniyle su tüketiminin artması ve geçen yıllara oranla daha az yağış düşmesi nedeniyle geçen hafta İstanbul’a su sağlayan barajlardaki su seviyesinin yüzde 65,13 ile son 10 yılın en düşük ikinci seviyesine indiği belirtilmişti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Barajlarda yeteri kadar su var, içme suyunda sıkıntı öngörmüyoruz” dedi.


11:40 | Almanya’da can kayıpları bin 800’ü geçti

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre Almanya’da Covid-19 tanısı konulanların sayısı 103 bini geçti.

Corona virüsü nedeniyle tedavi altına alınanlardan 36 bin 81’i iyileşirken, salgında şu ana kadar bin 810 kişi yaşamını yitirdi.


11:28 | İstanbul’da kurulacak sahra hastanelerinin yapımına başlandı

Fotoğraf: DHA

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çağrısı ve akabinde AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe’deki bir yere bin yataklı hastane yapılacağını duyurması sonrası, hastane yapımı için çalışmalar başladı.

İş makineleri ve kamyonlarıyla ilkin Sancaktepe’de hastane yapılacak alanda çalışmalara başlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kurulacak hastanelere ilişkin, “Bunları süratle, şöyle 45 gün içerisinde bitireceğiz ve buraları da tamamıyla insanımızın, halkımızın hizmetine sunacağız” demişti.


11:20 | WhatsApp: İletilmiş içerikler, sadece bir sohbette paylaşılabilecek

Facebook’un sahibi olduğu mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Corona virüsü salgını süresince tırmanışta olan sahte tıbbi tavsiyelerin yayılmasını önlemek için, kullanıcıların iletilmiş içeriklerin artık sadece bir sohbette paylaşılmasına izin verecek.

Dünya genelinde 70 binden fazla kişinini ölümüne neden olan salgına, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bir “dezenformasyon salgını” da eşlik etti. DSÖ, bu sorunla mücadele için soyal medya şirketlerine daha çok şey yapılması çağrısında bulunmuştu.

BBC Türkçe’nin haberine göre dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcısı olan WhatsApp, Covid-19 salgınının başlamasından bu yana, iletilen mesajlarda “önemli bir artış” görüldüğünü belirtti.

Şirketten yapılan açıklamada “WhatsApp’a bir kişisel sohbet yeri olarak tutmak için bu mesajların yayılmasını önlemenin önemli olduğuna inanıyoruz” denildi.


11:00 | SES hastanelerde ‘Salgın Komiteleri’ kuruyor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), hastanelerde “Salgın Komiteleri” kuracak.

MA’dan Zemo Ağgöz’e konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, “Bu komiteler sağlık emekçisinin sağlığına dönük alınacak tedbirler, yapılması gerekenler yapılmadığında nelerin yapılması gerektiği ve bir hastanenin salgına yönelik hazırlanmasına kadar, her noktada söz söyleyecek ve müdahale edecek” dedi.

Sağlık emekçilerinin toplumsal sorumluluklarını yerine getirirken sağlığını da korumak zorunda olduğuna dikkat çeken Erden, “Kendi sağlığımızı koruyamadan ne toplumun sağlığını koruyabiliriz ne de virüsle mücadele edebiliriz” diye konuştu.


10:55 | ‘Kısa çalışma ödeneği’ binlerce işçiyi kapsam dışı bırakıyor

Corona virüsü nedeniyle hayata geçirilen “kısa çalışma ödeneği”, çalışanların önemli bir kısmını kapsam dışı bırakıyor.

Duvar’dan Aynur Tekin’in haberine göre, ödeneği almak için aranan 450 gün sigortalı çalışmak ve son 60 gün hizmet akdine bağlı olmak koşulları sebebiyle on binlerce çalışan ödenekten faydalanamıyor.

İstihdam Uzmanı Sinan Ok, “Koşullarının esnetilmesini olumlu bir uygulama olsa da bu ödenek bütün işçileri kapsamayan yetersiz bir düzenleme” diyor.

Mağdurlar ise düzenlemenin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.


10:40 | Kuzey Kıbrıs’ta Corona virüsü kaynaklı üçüncü ölüm

Kuzey Kıbrıs’ta Covid-19 tanısı konulan bir kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede Corona virüsü salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı üçe yükseldi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Covid-19 tedavisi gören 78 yaşındaki Kuzey Kıbrıs vatandaşı Ümit Tilki’nin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Tilki’nin aynı zamanda kalp hastası da olduğu belirtildi.

Daha önce de ülkeye turist olarak gelen iki Almanya vatandaşı Corona virüsünden hayatını kaybetmişti.

Kuzey Kıbrıs’ta 90 kişinin Corona virüsü nedeni ile karantinada tedavileri devam ediyor.


10:08 | MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’ın Covid-19 testi negatif çıktı

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız’ın, yapılan ilk Corona virüsü testinin negatif çıktığı açıklandı.

MHP’li Celal Adan, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Kıymetli kardeşim, dava arkadaşım Feti Yıldız’ın Covid-19 testi negatif çıkmıştır. Kontrolleri hastane ortamında sürecektir” dedi.

Danışmanına Covid-19 tanısı konulan Yıldız’ın KOAH hastası olması nedeniyle tedbir amaçlı olarak hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Özel Kalem Müdürü Murat Çeliker de “MHP Genel Başkan Yardımcımız Sn Feti Yıldız beyefendi COVID-19 teşhisiyle değil, kendisi negatif çıkmıştır. yanında görevli bir arkadaşımızın pozitif çıkması sebebiyle tedbiren karantina altına alınmıştır” demişti.


09:58 | “Evsizlere Konaklama Projesi” başlatıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Corona virüsüyle mücadelede alınan tedbirler kapsamında “Evsizlere Konaklama Projesi” başlatıldı.

Buna göre “Evsizlere Konaklama Projesi” ile evsizler tespit edilip il sınırları içindeki kamu kurumu misafirhanelerine yerleştirilecek.

Proje kapsamında konaklanan kişilerin temizlik, sağlık, gıda, giyim ve diğer ihtiyaçlarının karşılanacağı belirtildi.


09:40 | Wuhan’daki kısıtlamalar kademeli olarak kaldırılıyor

Corona virüsü salgınının çıkış noktası olarak bilinen Çin’in Wuhan kentinde, 23 Ocak’tan bu yana uygulanan kısıtlamalar yarından itibaren kademeli olarak kaldırılıyor.

Virüsün tespit edilmesinden sonra giriş ve çıkışların yasaklandığı kentte yaşayanlar yarından itibaren şehir dışına çıkabilecek.

Çin’de Corona virüsünden en fazla etkilenen kent olan Wuhan, ülkede en fazla can kaybının tespit edildiği merkez olarak da kayıtlara geçti.

Çinli yetkililer Wuhan’da geçtiğimiz 14 günde sadece iki kişide Corona virüsü tespit edildiğini açıkladı.

Çin, Covid-19 salgınını büyük ölçüde kontrol altına aldığını duyurmuştu.


09:22 | ‘Corona’ paylaşımı nedeniyle 229 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı, Corona virüsü paylaşımlarına dönük operasyonlara dair bir bilgilendirme yaptı. Açıklamaya göre, son 21 günde “provokatif Corona virüsü paylaşımı” iddiasıyla 3 bin 576 sosyal medya hesabı incelendi.

Açıklamada, “Tespit edilen 616 şüpheliden 229’u, düzenlenen operasyonlarda gözaltına alındı. Diğer kişilerle ilgili adli süreç ise devam ediyor” denildi.

Suç olduğu iddia edilen paylaşımların “FETÖ, PKK ve marjinal gruplar” tarafından yağıldığı öne sürülüyor. Paylaşımlarda “toplumu korku, panik ve endişeye sevk etme, yetkili/sorumlu kuruluşları ve kişileri kamuoyu nezdinde hedef gösterme” amaçlandığı iddia ediliyor.


09:17 | Bilim Kurulu üyesi: En kritik döneme girdik

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, biyoistatistiksel modellemelere işaret ederek, ‘en kritik döneme’ girdiğimizi söyledi.

Kayıpmaz, özellikle bu iki hafta olmak üzere Nisan ayı içerisinde dışarıda olmamanın önemine vurgu yaptı.

“Biyoistatistiksel modellemelere göre önümüzdeki iki haftanın çok kritik olduğunu, hatta en kritik döneme girdiğimizi düşünüyorum. Bir süre daha dişimizi sıkarsak, Haziran ayında bir miktar nefes alacağımızı umuyorum.

“Unutulmamalı ki bu bizim elimizde. Özellikle bu iki hafta olmak üzere Nisan ayı içerisinde evde ne kadar sıkılırsak, bunun meyvelerini o kadar erken toplarız.”


09:07 | Soylu: Corona virüsünden bir polis hayatını kaybetti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Corona virüsünden kaynaklı bir polisin hayatını kaybettiğini açıkladı.

TV100’de canlı yayına katılan Soylu, kolluk kuvvetlerinden de Corona virüsüne yakalanan personelin olduğunu ama rakam vermek istemediğini belirterek, “Sadece polis teşkilatımızda bir tek kaybımız var” dedi ve ekledi: “Onun dışında bir kaybımız şu anda yok” dedi.

Salgına ilişkin tedbirler kapsamında sınırlandırmalara uymayanlara verilen cezalara da değinen Soylu, şunları kaydetti:

“Bu kararları alırken iki hukuki dayanağımız var. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve Kabahatler Kanunu. Umumi Hıfzıssıhha Kanununa uymazsanız TCK’nin 195’ine göre de ayrı bir cezayla karşı karşıya kalırsınız. Bu da 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası yatma unsuruyla karşı karşıya kalmış olursunuz. 65 yaş üzeri 6 bin 131 kişiye idari, 149 kişiye de adli işlem yapıldı. 20 yaş altına ise 3 bin 102 kişiye idari, 102 kişiye de adli işlem gerçekleştirildi. Sosyal mesafe kuralına uymayan 181 kişiye ceza kesildi.”


08:53 | Sinop’ta 3 köy karantinaya alındı

Sinop’un Durağan ilçesinde üç köy, Corona virüsü salgını nedeniyle karantinaya alındı.

Sinop Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararıyla Durağan ilçesinde Olukbaşı, Yeniköy ve Güngören köylerinde karantina başlatıldığı belirtilerek, söz konusu köylere giriş ve çıkışların ikinci karara kadar kapatıldığı duyuruldu.

Kentte daha önce üç farklı ilçede yedi köyde karantina ugulanmaya başlanmıştı.


08:46 | Çin’de ilk kez Covid-19 kaynaklı yeni ölüm yok

Yeni tip Corona virüsünün ortaya çıktığı Çin’de salgın büyük oranda kontrol altına alınmış durumda.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, ülkedeki Covid-19 tanısı konulanların kaydedilmeye başlandığı Ocak ayından bu yana ilk defa, 24 saatte içinde ölüm kaydedilmediği bildirildi.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre ülkede şu an itibariyle vaka sayısı 82 bin 697, virüsten kaynaklı can kayıpları 3 bin 335, Covid-19’u yenenlerin sayısı ise 77 bin 393.


08:33 | “Covid-19 aşısı Afrika’da denensin” diyen Fransalı doktorlara tepki

Dünya Sağlık Örgütü Tedros Adhanom Genel Direktörü Ghebreyesus, Corona virüsüne karşı geliştirilecek aşının “Afrika’da denenmesi gerektiğini” söyleyen iki Fransalı doktorun ifadelerini, ‘ırkçı, utanç verici, korkunç ve sömürge dönemi kalıntıları’ şeklinde niteleyerek “Afrika herhangi bir aşı için test alanı olamaz ve olmayacaktır” dedi.


08:25 | Dünya genelinde son durum

Covid-19 dünya genelinde yayılmaya devam ediyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre dünya genelinde vaka sayısı 1 milyon 348 bine ulaştı.

74 bin kişi yaşamını yitirirken, 284 bin kişi hastalığı yendi.

Vaka sayıları ABD’de 368 bin, İspanya’da 136 bin, İtalya’da 132 bin, Almanya’da 103 bin, Çin’de 82 bin, İran’da 60 bin, Britanya’da 52 bin 279, Türkiye’de ise 30 bin civarında.


08:20 | Britanya Başbakanı Johnson yoğun bakımda

Britanya Başbakanı Boris Johnson yoğun bakıma alındı.

55 yaşındaki Johnson’ın 27 Mart’ta Covid-19 testi pozitif çıkmış ve Başbakanlık Konutu’nda kendini karantinaya almıştı.

Konuttan çalışmalarını sürdüreceğini belirten Johnson, önceki gece hastalık belirtilerinin ağırlaşması üzerine hastaneye kaldırılmıştı.

Dışişleri Bakanı Dominic Raab vekaleten Başbakanlık görevini üstlendi.


08:15 | Türkiye’de Corona virüsü

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam saatlerinde açıkladığı verilere göre Corona virüsüne yakalananların sayısı 30 bin 217’ye yükseldi.

Cuma günü 75 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı, böylece Türkiye’de can kayıpları 649’a çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan bin 326’sı iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 415.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'den infaz düzenlemesi protestosu
Sonraki Haber
‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ teklifi AKP-MHP oylarıyla reddedildi