Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Salgında son durum: Türkiye ve dünyada neler oluyor?

Canlı Blog | Salgında son durum: Türkiye ve dünyada neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgını tüm dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Vaka sayısı 2 milyona doğru ilerlerken, can kaybı 115 bini aştı. Salgınının yeni merkezi konumundaki ABD, dünyada en fazla can kaybı veren ülke; onu İtalya, İspanya ve Fransa takip ediyor. 61 bini aşkın vakanın olduğu Türkiye’de de bin 296 kişi yaşamını yitirdi. İyi haberse dünya genelinde bugüne dek virüsün bulaştığı 430 bini aşkın kişinin iyileşmesi. Gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:54 | Rize’de dört mahalle 15 Nisan’da karantinaya alınacak

Rize İl Hıfzısıhha Meclisi bugünkü toplantısında Kalkandere ilçesi, Medrese, Aksu, Yukarı Tatlısu, ve Aşağı Tatlısu mahallelerinin, Corona virüsü vakalarının artması nedeniyle 15 Nisan saat 08:00’den itibaren giriş çıkışlara izin verilmeyerek, karantinaya alınmasına karar verdi.

Kalkandere ilçesi merkezinde vaka sayısında artış olduğu değerlendirildiği açıklamada şunlar ifade edildi:

“Merkez Medrese, Aksu, Yukarı Tatlısu ve Aşağı Tatlısu mahallelerinde Kovid-19 vakalarının yapılan filyasyon ve diğer çalışmalara rağmen artış göstermesi nedeniyle belirtilen mahallelerin giriş çıkışlarına izin verilmeyerek 15 Nisan 2020 Çarşamba 08.00 itibarıyla ikinci bir emre kadar karantina altına alınmasına, istisnai durumlar dışında sokağa çıkılmamasına ve gerekli tüm sağlık tedbirlerinin azami şekilde alınmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

Açıklamada ayrıca, Türkiye’de ilk olarak karantina uygulanan Rize’nin Kendirli beldesinde ve dört köydeki karantina uygulamasının sona erdiği belirtildi.


23:22 | Bursa’da ‘Corona’ önlemleri: Birden fazla kişi bulunan özel araçlarda maske zorunluluğu

Bursa’da, birden fazla kişi bulunan özel araçlarda maske kullanılmasının zorunlu tutulmasına karar verildi.

Bursa Valiliğinden yapılan açıklamadakentte faaliyet gösteren belediye ve özel halk otobüsü, hafif raylı sistem (metro), minibüs, fabrika ve iş yerlerinin servis araçları gibi  toplu taşıma araçlarıyla şehirler ve ilçeler arası yolcu taşıyan ulaşım araçları, taksiler, her türlü ticari araçlar, servis araçları ve içinde birden fazla kişi bulunan özel araçlarda maske kullanılmasının zorunlu tutulmasına karar verildi.

Açıklamada, maske kullanmayanların toplu taşıma araçlarına alınmaması, maskesiz olduğu tespit edilen sürücülere para cezası uygulanacağı ifade edildi.


22:35 | DSÖ: Salgını durdurmak için etkili bir aşının geliştirilmesi gerek

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ / WHO ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre’nin Cenevre kentinde video konferans sistemiyle basın toplantısı düzenledi.

Ghebreyesus dünyanın küresel ölçekte birbiriyle bağının, Covid-19’un yeniden ortaya çıkma riski anlamına geldiğini belirtti ve “En nihayetinde, yayılımı tamamen durdurmak için güvenli ve etkili bir aşının geliştirilmesi gerekecek” dedi.

Çoğu uzman, Corona virüse karşı bağışıklık sağlayacak bir aşının bir yıldan önce geliştirilip, dağıtılamayacağını söylüyor.

Covid-19’a ilişkin bazı ülkelerden gelen yeni kanıtların “virüsün nasıl hareket ettiği, durdurulabileceği ve tedavi edileceğine” dair kendilerine net bir resim çıkardığını aktaran Ghebreyesus, “Covid-19’un hızla yayıldığını ve bunun ölümcül olduğunu biliyoruz. 2009 grip salgınından 10 kat daha ölümcül” değerlendirmesinde bulundu.

Kontroller yavaşça kaldırılmalı

Salgına karşı bazı ülkelerde uygulanan sokağa çıkma sınırlamasının gevşetilmesi konusunda aceleci davranılmaması, yavaşça ve denetim ile kaldırılması gerektiğini ifade eden Ghebreyesus, virüsün davranışı konusunda hala bilinmeyen çok şey olduğunu belirterek, vaka takibi, test ve izolasyonun salgını önlemede önemli olduğunu vurguladı.

Yüksek gelirli ülkelerdeki “evde kalın” çağrıları ve “diğer kısıtlamaların” nüfusu kalabalık ve yoksul ülkelerde uygulanmasının mümkün olamayabileceğine dikkat çeken Ghebreyesus, yoksul ülkelerde insanların günübirlik işlerle hayatta kaldığını belirterek, sokağa çıkma yasağı getirilmesi durumunda bu insanların gıdaya ulaşamayacağını vurguladı.

Ghebreyesus, ABD Başkanı Donald Trump’ın, DSÖ’yü “Çin yanlısı davranmakla” itham etmesi ve DSÖ’ye verdikleri fonları askıya alacaklarını duyurmasına ilişkin bir soruya ise “Bildiğim şey, onun destekleyici olması. DSÖ’ye sağlanan fonların süreceğini umuyorum. Trump ile İlişkimiz çok iyi ve bunun devam edeceğini umuyoruz” dedi.


22:20 | Beyoğlu’nda bazı caddelere giriş ve çıkışlar 14 gün sınırlandırıldı

İstanbul-Beyoğlu Kaymakamlığı, yeni tip Corona virüsü nedeniyle bazı caddelerin 14 Nisan itibarıyla 09:00 – 21:00 saatleri arasında yayaların giriş-çıkışlarına kapatıldığını açıkladı.

Kaymaklığa bağlı İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün aldığı kararın belgesi Beyoğlu Kaymakamlığı’nın resmi internet sitesinden paylaşıldı.

Açıklamada “Kızılay Meydanı, Zincirlikuyu Caddesi, Fatih Sultan Caddesi ve Müverrih Ali Caddesi’ne yayaların giriş ve çıkışları sosyal izolasyonu sağlamak için 14 Nisan 2020 tarihinden itibaren 09.00-21.00 saatleri arasında 14 gün süreyle kapatılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Kararda “Sadece zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak kişilere ve bu cadde ve meydanlarda iş yeri ve kurumu bulanan esnaf, işyeri sahipleri ve kamu görevlilerine durumlarını belgelendirmeleri şartıyla izin verilecektir” denildi.


21:44 | Can kaybının 15 bine yaklaştığı Fransa’da karantina süresi 11 Mayıs’a kadar uzatıldı

Fransa’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 574 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede toplam can kaybı ise 14 bin 967’ye yükseldi

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Corona virüsü salgınıyla ilgili televizyondan halka sesleniş yaptığı konuşmada karantina süresinin 11 Mayıs’a kadar devam edeceğini açıkladı.

Fransa’da salgınının kontrol altına alınabilmesi için ilk 16 Mart’ta başlatılan karantina uygulamasının daha sonra 15 Nisan’a kadar devam edeceği açıklanmıştı.

Zaruri haller dışında evden çıkmanın yasaklandığı Fransa’da, dışarı çıkanlar yanlarında gerekçelerini anlatan bir belge taşımak zorunda.

Bu kapsamda yalnızca temel ihtiyaçlar için markete ve eczaneye gitmeye, profesyonel nedenlerle dışarı çıkmaya ve evcil hayvanı dolaştırmaya izin veriliyor.

Ayrıca evden 1 kilometre mesafeyi aşmayacak şekilde insanların spor yapmalarına da izin verildi.


20:58 | Vakıfların sanal ortamda yaptığı toplantılar üzerindeki yasak kalktı

9 Nisan’da Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce alınan karar uyarınca vakıflar tarafından sanal ortamda yapılanlar da dahil olmak üzere tüm toplantılar 1 Temmuz 2020’ye kadar durdurulduğu açıklanmıştı.

Ancak, bakanlık aynı gün yayınladığı yeni bir tebligatla, söz konusu yasağı geçersiz kıldı.

Tebligatta şunlar ifade edildi:

“İçişleri Bakanlığının 16.03.2020 tarih ve E.5361 sayılı “Coronavirüs Tedbirleri”  konulu genelgesi ile Sivil Toplum Kuruluşlarının (Dernek, vakıf) genel kurulları ve insanları toplu olarak bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyetleri 16.03.2020 Pazartesi saat 24:00 itibariyle geçici olarak ertelenmiştir.
“Söz konusu genelge ile alınan tedbirler, 17.03.2020 tarihinde e posta yoluyla vakıflara ve Bölge Müdürlüklerimize duyurulmuştur. Ancak, Vakıfların genel kurul toplantılarını toplu olarak bir araya gelerek yaptığı görülmüştür.
“Bu nedenle, ilgi yazımızda da belirtildiği üzere, Vakıflar tarafından yapılacak seçimli genel kurul toplantıları 01.07.2020 tarihine kadar ertelenmiştir. Ancak, vakfın icra-i yönetim faaliyetlerini kısıtlayıcı bir hüküm söz konusu değildir.”

20:45 | İBB’de ‘Corona’ yakalananların sayısı 433’e yükseldi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, İBB’de Corona virüsü tespit edilen çalışan sayısının 433’e yükseldiğini açıkladı.

Twitter üzerinden açıklama yapan Ongun, “Ne yazık ki; Covid 19 testi pozitif çıkan personel sayımız bugün itibariyle 433’e yükselmiştir. Ulaştırmada görevli çalışma arkadaşımız Ahmet Hakan Fenerci’yi de maalesef salgın nedeniyle kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine ve İBB ailemize başsağlığı dileriz” ifadelerini kullandı.


19:36 | İtalya’da can kaybı 20 bini aştı

İtalya’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 566 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede salgın nedeniyle ölenlerin sayısı sayısı 20 bin 465’e yükseldi.

Ülkede toplam vaka sayısı 103 bin 616’ya ulaştı.

Bu sayıya ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde Covid-19 bulaşanların toplam sayısı 159 bin 516’ya çıktı.

İyileşenlerin sayısı 35 bin 435.

Ülkede yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı da 10 gündür üst üste düşüşte. Dün 3 bin 343 olan sayı bugün 3 bin 260’a geriledi.

Ülke genelinde bugüne kadar, 1 milyon 46 bin 910 test yapıldı.

İtalya, ABD’den sonra en çok ölümlerin yaşandığı ülke.


19:21 | Türkiye’de ‘Corona’dan hayatını kaybedenlerin sayısı bin 296’ya yükseldi

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugün uygulanan test sayısı 34 bin 456.

Bakanlık, Covid-19 tanısı konulanların sayısının 4 bin 93 artarak, 61 bin 49’a yükseldiğini açıkladı.

Son 24 saatte 98 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları bin 296’ya çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan 3 bin 957’si iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 786.


19:13 | Pegasus 1-15 Mayıs tarihlerindeki seferlerini iptal etti

Pegasus Hava Yolları,  Corona virüsü nedeniyle alınan ilave tedbirler doğrultusunda, 1-15 Mayıs tarihlerindeki tüm seferlerini iptal ettiğini duyurdu.

İptal olan uçuşlardan doğan ücretsiz açığa alma işlemleri ise flypgs.com ve Pegasus mobil uygulaması üzerinden yapılabilecek.

Açık biletler, bir yıl süreyle istenen rotada kullanılabilecek, kullanılmadığı takdirde ise uçuş yasakları kalktıktan iki ay sonra ücretsiz iade hakkı verilecek.

İptal olan uçuşlardan doğan ücretsiz değişiklik ve iade işlemi sadece çağrı merkezi aranarak gerçekleştirilebilecek.

Pegasus, alınan ilave tedbirler doğrultusunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) talimatı ile 29 Mart’tan 30 Nisan’a kadar olan tüm yurt içi seferlerini iptal etmişti.


19:04 | Putin’den ‘Corona’ uyarısı: Ordu devreye girebilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Covid-19 vaka sayısındaki yüksek günlük artış nedeniyle ülkede durumun kötüye gittiği uyarısında bulundu.

Putin, bakanlara yaptığı konuşmada “Gördüğümüz gibi durum hemen her gün değişiyor. Maalesef bu değişim iyi yönde değil” dedi.

Putin ayrıca İtalya’da ve diğer ülkelerde olduğu gibi salgına karşı mücadelede ordunun da devreye girebileceğini söyledi.

Bugün 2 bin 558 yeni Corona virüsü vakasının tespit edildiği ülkede, toplam vaka sayısı 18 bin 328.

Bu vakaların yaklaşık üçte ikisi başkent Moskova’da.

Moscow Times, bugüne dek ölenlerin sayısının 148’e ulaştığını yazdı.

12 milyon nüfuslu Moskova’da 30 Mart’tan bu yana sokağa çıkma sınırlaması uygulanıyor.


18:54 | Erdoğan: Sokağa çıkma yasağı bu hafta sonu da uygulanacak

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklama yaptı.

“Yasağın açıklandığı ilk saatlerde kimi yerlerde yaşanan gereksiz kargaşanın bir daha tekrar etmemesi için gereken tedbirleri alacağız” diyen Erdoğan, önümüzdeki Cumartesi ve Pazar günleri de sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı.

Erdoğan’ın açıklamasına göre yasak 17 Nisan Cuma gecesi 24:00’te başlayacak, 19 Nisan Pazar günü saat 24:00’te sona erecek.

“Salgının kontrol altına alınmasında önemli ilerlemeler kaydediyoruz” diyen Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifasının kabul edilmemesine ilişkin de şunları söyledi:

“Yasağın açıklandığı ilk saatlerde kargaşanın tekrarlanmaması için gereken tedbirleri alacağız. İçişleri Bakanımızın bu konudaki sorumluluğu üstelenerek gösterdiği hassasiyeti takdirle karşılıyorum. Ancak istifasını kabul etmeyerek, kendisinden görevini sürdürmesini istedim.”

18:40 | ABD’de canb kaybı 22 bini geçti

ABD’de Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte bin 508 artarak 22 bin 116’ya çıktı.

Johns Hopkins Üniversitesinin paylaştığı son verilere göre, ülkede virüsün bulaştığı kişi sayısı ise son 24 saatte 27 bin 607 artışla 557 bin 663’e,

Vaka sayısında yarım milyon eşiğini geride bırakan ABD’yi 169 bin 496 vakayla İspanya, 156 bin 363 ile İtalya ve 133 bin 672 ile Fransa takip ediyor.

ABD’deki vaka sayısı, sıralamada kendisinden sonra gelen ilk üç ülke olan İspanya, İtalya ve Fransa’nın toplamından çok daha fazla olduğu dikkati çekiyor.

Eyaletlere bakıldığında salgın, etkisini en çok New York’ta hissettirmeye devam ediyor.

Eyalette vaka sayısı 190 bin 288, ölü sayısı ise 9 bin 385.

Ülkede şu ana kadar 2 milyon 816 bin 674 kişiye test yapılırken, iyileşenlerin sayısı ise son 24 saatte 9 bin 761 artışla 41 bin 871’e ulaştı.

Ülke genelinde hastanede tedavi altında bulunanların sayısı ise 92 bin 523.


18:27 | İzmir Tabip Odası: İlde 266 sağlık çalışanı ‘Corona’ya yakalandı

İzmir Tabip Odası, kentte Covid-19 pozitif olan sağlık çalışanı sayısını ve görevlerini açıkladı.

Açıklamaya göre; İzmir’de 29’u asistan, 19’u aile hekimi olmak üzere 106 hekim, 82 hemşire/ebe/sağlık memuru, 30 personel, 12 tıbbı sekreter, 10 teknisyen, 19 memur, 3 eczacı, bir psikolog, iki güvenlik görevlisi, bir şoför olmak üzere toplam 266 sağlık çalışanın testi pozitif çıktı.

Açıklamada iki doktorun da yoğun bakımda olduğu belirtildi.


18:06 | TTB: Salgınla mücadele eden hekimler ekonomik zorluklar içinde

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, özel sağlık kuruluşlarında ve muayenehanelerinde çalışan hekimlerin sorunlarına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

“Salgında Hekimlerin Hem Sağlıkları Hem de Özlük Hakları Tehdit Altında” başlıklı açıklamada TTB’nin daha önce, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gelirlerinin ve özlük haklarının güvence altına alınması gerektiği talebinde bulunduğu hatırlatıldı.

Salgınla beraber sağlık çalışanlarının ekonomik olarak zorlandıkları, işten çıkarmaların arttığını belirtilen açıklamada “Hastalık ve ölüm riski en yüksek grup olan hekimlerin salgına karşı mücadele verirken ekonomik güçlük içine düşürülmeleri kesinlikle kabul edilemez” denildi.

Açıklamada yapılması gerekenler ise şöyle sıraladı:

  • 5 Nisan 2020 tarihli açıklamamızda dile getirdiğimiz öneriler dikkate alınmalı.
  • Pandemi bahanesiyle hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ücretlerinin düşürülmesine göz yumulmamalı.
  • Ücretsiz izne çıkarma ve daha düşük ücretle kısmi zamanlı çalışma uygulamalarına engel olunmalı.
  • Özel sağlık kuruluşlarındaki hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gelirleri güvence altına alınmalı, ücretlerinin kamu hastanelerindeki meslektaşlarından daha az olmamasını garanti edecek yasal düzenlemeler yapılmalı.
  • Salgınla mücadele kapsamında açıklanan ekonomi paketlerinde muayenehanelerin ve özel laboratuarların yaşadığı sorunları hafifleten çözümlere yer verilmeli.
  •  Mesleğini serbest olarak icra eden hekimlerin salgın süresince vergi ve sigorta primlerine yönelik muafiyet ve/veya öteleme benzeri desteklerden, personelleri için kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmeleri sağlanmalı, elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları faiz işletilmeden ertelenmeli.
  • Bazı özel sağlık kuruluşlarında hâlâ devam eden kişisel koruyucu ekipman eksikleri bir an önce giderilmeli.

17:00 | 130 kadın örgütünden imza kampanyası: Corona’da kadınlar birlikte güçlü

Kadınlar Birlikte Güçlü, 130 kadın örgütünün imzasıyla başlattıkları imza metnini sosyal medya üzerinden paylaştı. “Koronadakadınlar BirlikteGüçlü” başlıklı metin bir hafta boyunca çeşitli görsellerle birlikte paylaşılacak.


16:46 | Diyarbakır Sağlık Platformu kentteki sorunları açıkladı, önerilerini sıraladı

Diyarbakır Sağlık Platformu, kentte 150’den fazla yurttaşın hastanelerde tedavilerinin devam ettiğini belirterek, 300’den fazla yurttaşın evlerinde karantinada olduğunu açıkladı. 14 yurttaşın yaşamını yitirdiği bilgisi de paylaşıldı.

Platform, 10’dan fazla sağlık çalışanının enfekte olduğu ve bir kısmının tedavilerinin halen sürdüğü bilgisini de paylaştı.

Açıklamada hastanelerde yaşanan sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman sıkıntısı, yine sağlıkçılara yapılmayan Covid-19 testleri, bilgi kirliliği gibi sorunlara dikkat çekildi.

Öneriler ise şöyle sıralandı:

  • Koruyucu ekipmanların tüm birimlere dağıtılması, gerekli durumlarda kullanılması için bilgilendirilmelerin yapılması
  • Triyajın hasta başvurularına göre uygulanması
  • Hasta ve personel girişlerinin ayrılması
  • Hastanelerin tüm birimlerinin riskli alan olarak ayrılması
  • Bulaşın en çok yayıldığı yerler hastanelerdir dolayısıyla tüm sağlık çalışanlarına ayrım gözetmeksizin periyodik olarak test yapılması
  • Yanıltıcı sonuçların engellenmesi büyük önem arz etmektedir, covid testlerinin işin ehli ve bu konuda eğitim almış kişilerce yapılması
  • Virüsün yayılımı tehdidine karşın sağlıkçı alımı hızlandırılması ve bu yönlü sağlık bakanlığı ile görüşmeler yapılması
  • İlimizde KHK ile ihraç olan 137 deneyimli sağlık emekçileri bulunmaktadır, bu sağlıkçıların sahadan uzak tutulmaması ve geri alımları ile ilgili çalışmalar ivedilikle başlatılması
  • Dünya ülkelerindeki örneklere bakıldığında yaygın test yapan ülkelerde bulaşın gerilediği ve can kayıplarının en aza indirildiği görülmektedir. Bunun için ülke genelinde olması gerektiği gibi ilimizde de test sayısının yaygınlaştırılması
  • Aile sağlığı merkezleri ciddi risk altındadır, buralarda da koruyucu ekipman ve gerekli önlemlerin biran önce başlatılması
  • Test birimlerinin hastaneler dışındaki yerlerde de yapılması için çalışmaların hızlandırılması
  • İlimizde kaç vaka olduğu, kaçının yoğun bakım ünitelerinde yattığı, kaçının taburcu olduğu vb bilgilerin şeffaf ve belirli periyodlarla halka sunumunun yapılarak güven sorununu ve karmaşanın giderilmesi
  • Kronik hastalığı olanlar ve engelli sağlık emekçilerinin biran önce idari izne çıkarılması
  • İleriki dönemlerde sağlık emekçilerinin evlerine gidememe olasılığına karşın, çalıştıkları kurumlara yakın misafirhaneler, otel, yurt vb. yerlerin konaklama (bulaşı da göz önünde bulundurarak her kişiye bir oda olacak şekilde) ve yemek ihtiyaçlarını gidermeye uygun bir şekilde düzenlenmesi, ulaşımın ticari taksi ya da özel servislerle yapılması
  • İşyerlerindeki yemekhanelerin kapatılarak çalışan tüm sağlık emekçilerinin yemeklerinin kapalı tabldotlarda birimlerinde servis yapılması
  • Olası salgın artışı için Covid kliniklerinin arttırılması
  • Hastanelerde oluşturulan kriz masalarında sendika temsilcilerinin katılımının sağlanması

16:38 | ILO raporu: Kısıtlamalardan dünyadaki 2,7 milyar çalışan etkileniyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), salgın nedeniyle işletmelerin tam veya kısmi olarak kapatılmasının, dünyadaki iş gücünün yüzde 81’ini yani 2,7 milyar çalışanı etkilediğini bildirdi.

Örgütün “Covid-19 ve İş Dünyası” raporunda, salgınının ekonomik etkilerinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana tecrübe edilenin en ciddisi olduğuna işaret edildi.

Raporda salgının en yüksek düzeyde etkileyeceği sektörler de sıralandı: konaklama ve gıda hizmetleri, gayrimenkul, iş ve yönetim faaliyetleri, imalat, toptan ve perakende ticaret ve motorlu araç bakım onarımı.

Rapora göre yüksek risk altındaki bu sektörlerde dünya çapında 1,25 milyar işçi çalışıyor. Bu da dünyadaki tüm çalışan nüfusunun yüzde 38’ine denk geliyor.

Tarımın durumu

Raporda ayrıca gelişmekte olan ülkelerdeki en büyük sektör olan tarımın üzerindeki ekonomik etkinin henüz hissedilmediğine işaret ediliyor.

Ancak gıda zincirindeki aksamaların karantina tedbirleriyle belirginleşmeye başladığı, salgının kırsal kesimlerde yayılımının artmasıyla da bu etkinin daha çok hissedileceği öngörülüyor.


16:33 | Putin: Rusya’da ‘Corona’yla ilgili durum kötüye gidiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede Corona virüsle ilgili durumun kötüye gittiğini vurguladı.

Putin, “Durumun her gün değiştiğini ve maalesef kötüye gittiğini görüyoruz. Hastaların sayısı artıyor, üstelik özellikle de ağır vakalar giderek artıyor” dedi.

Önümüzdeki haftaların birçok açıdan belirleyici olacağını belirten Putin, “Bu nedenle ülke geneline ve bölgelere ilişkin bilgiler, raporlar almak istiyorum. Özellikle de riskin yüksek olduğu bölgelere ilişkin” dedi.


15:16 | Son bir ayda 737 kişiye haber ve paylaşımlarından soruşturma

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Cumhuriyet Başsavcılıklarınca son bir ayda 71 ilde toplam bin 97 kişi hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Gül’ün açıklamasına göre bu soruşturmalardan

  • 737’si sosyal medyadaki haber ve paylaşımlarla ilgili
  • Sekizi 65 yaş üstü vatandaşları rencide edici davranışlarla alakalı
  • 207’si karantina tedbirine aykırı davranma eylemleri ile ilgili
  • Stokçuluk, karaborsa, kaçak tıbbi malzeme satmak gibi ticari hayata karşı suçlar kapsamında da 145 kişi hakkında adli soruşturma açıldı

15:12  | DSÖ: 70 aşı çalışması var, üçünde insanlı testlere başlandı

Dünya Sağlık Örgütü farklı ülkelerden 70 aşı çalışmasının bulunduğu bilgisini paylaştı. Son rapora göre bu 70 çalışmadan üçü, insanlı testlere başladı.

ABD’deki Moderna ve Inovio Pharmaceuticals adlı şirketlerin çalışmaları insan testlerinde ilk aşamaya geçmiş durumda.

Salgının merkezi Çin’deki Beijing Teknoloji Enstitüsü ve Hong Kong merkezli CanSino Biologics şirketinin ortak geliştirdiği aşı da insan testlerinde ikinci aşamaya geçti.

Öte yandan Avustralyalı araştırmacılar da klinik testlerden birkaç hafta uzakta olduklarını duyurdu.

Corona virüsüyle mücadelede umut olacak aşının 2021 yılında çıkması bekleniyor.


14:35 | İzmir’de belediyeden ‘Seyyar pazar’ 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Corona salgınında evden çıkmayan yurttaşlar için ‘Seyyar pazar’ projesini başlattı.

Proje kapsamında belediye soğan, patates, limon, elma ve portakal olmak üzere beş ana üründe fiyatı belirliyor.

Buca ilçesinde uygulanmaya başlanan projede ilk etapta 20 kamyonet seyyar olarak sokakları dolaşmaya başladı.

Böylece virüsten korunmak için pazarlara gidemeyen yurttaşların bazıları sepet sallayarak bazıları da araçların yanına gelerek alışveriş yapma imkanı buluyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, projeye ilişkin, “Pandemi süresince Seyyar Pazar uygulaması ile yurttaşlarımızı evde tutmayı başarırsak salgının yayılma hızını bir o kadar azaltmış oluruz” dedi.


13:30 | İstanbul Tabip Odası: Bunun adı ‘salgın yönetimi’ değil, ‘algı yönetimi’dir

İstanbul Tabip Odası, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınına ilişkin hükümetin mücadelesine dair yazılı bir açıklama yaptı.

Hükümetin süreci iyi yönetemediğini savunan Oda, “Bunun adı ‘salgın yönetimi’ değil, ‘algı yönetimi’dir” dedi.


13:00 | “Salgına karşı ilaç bu yıl ruhsat alabilir”

Corona virüsüne karşı aşı ve ilaç çalışmaları sürüyor.

Almanya’daki İlaç ve Tıbbi Ürünler Enstitüsü (BfArM) Başkanı Karl Broich salgının tedavisi için araştırılan etken maddelerle ilgili klinik araştırmaların sonuçlarının birkaç hafta içinde kendilerine ulaşacağını açıkladı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Almanya basınına konuşan Broich, Covid-19’a karşı etkili bir ilacın bu yıl içinde ruhsat almasının mümkün olduğunu belirtti.

Yeni tip Corona virüse karşı yapılan çok sayıda klinik araştırması olduğuna işaret eden Broich, “Ancak şu ana dek hastalığa karşı yeterince etkili olduğu kanıtlanan bir ilaç yok” dedi.


12:11 | Rusya’da en yüksek vaka artışı kaydedildi

Rusya, bu zaman kadarki en yüksek vaka artışını bildirdi.

Ülkede son 24 saatte 2 bin 558 vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı ise 18 bin 328’e yükseldi.

Rusya’da bu zaman kadar salgın kaynaklı can kaybı 148.


12:05 | İstanbul ve Ankara’da yeni toplu taşıma tedbirleri

İstanbul

  • Toplu ulaşım araçlarında sosyal mesafenin korunmasına yönelik kararlar bugün sabah 05.00 itibariyle uygulanmaya başlandı.
  • Kara, deniz ve raylı sistemlerde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarında Metro, Metrobüs, Marmaray, Tramvay, İETT, Özel Halk Otobüsleri ve İstanbul Otobüs A.Ş. vb. bütün sürücü ve yolcuların maske kullanmaları zorunlu hale getirildi.
  • Toplu taşıma araçlarına koltuk sayısının yüzde 50’sinden fazla oturan yolcu almama, ayaktaki yolcu sayısını oturan yolcuların yarısını geçmeyecek şekilde sınırlandırma ve araçlardaki iki kişilik koltukların koridor tarafının boş bırakılarak yolcuların cam kenarındaki koltuklarda seyahat etmelerini sağlama şartı getirildi.
  • Ayrıca seyahat eden veya durakta bekleyen yolcuların sosyal mesafeye uymalarını kolaylaştırmak amacıyla duraklarda ve araçların içerisinde gerekli işaretlemeler yapılacak.
  • Ve bütün toplu taşıma araçlarında ve duraklarda sıvı el dezenfektanı bulundurulması zorunlu hale getirildi.

Ankara

  • Yarın sabah 06.00’dan itibaren hafta içi metro ve Ankaray’da 07.00-09.30 ile 16.00-20.30 saatlerinde 7 dakikada bir, diğer saatlerde 15 dakikada bir sefer gerçekleştirilecek.
  • Ankara Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun kararı uyarınca, toplu taşıma araçları (otobüs, metro ve Ankaray) servislerinde yeni düzenlemeye geçildi.

11:03 | Adıyaman’da iki köy, Trabzon’da bir mahalle karantinaya alındı

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde iki köy ile Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki bir mahalle Corona virüsü tedbirleri kapsamında karantinaya altındı.

Adıyaman’da Gedikli ve Aşağı Karakuyu köylerinde birer kişinin test sonucunun pozitif çıkması üzerine iki köyde 14 gün karantina tedbirlerinin uygulanması kararlaştırıldı. Karar üzerine iki köy giriş ve çıkışa kapatıldı.

Trabzon Valiliği’nden yapılan açıklamada da Akçaabat ilçesine bağlı Sarıtaş Mahallesi’nin salgın nedeniyle İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındığı belirtildi.


09:45 | İkinci dalga endişesi: Çin’de 108 yeni vaka

Çin’de 6 hafta sonra ilk kez tespit edilen yeni vaka sayısında büyük artış oldu. Pazar günü 98’i dış kaynaklı olmak üzere 108 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Yeni vaka sayısındaki artışın büyük olması, seyahat önlemlerinin kademeli olarak kaldırılmasıyla birlikte 2. dalga salgın olabileceği endişesini gündeme getirdi.

Salgının başladığı Wuhan kenti 11 haftalık karantinanın ardından geçen hafta dış dünyaya açıldı.

Çin’de Pazar günü yaşanan 2 ölümle birlikte ülkede toplam can kaybı 3 bin 341’e yükseldi.


09:13 | Türkiye’nin 31 ilindeki 48 saatlik sokağa çıkma yasağı sona erdi

İçişleri Bakanlığı kararıyla cuma gününü cumartesiye bağlayan gece 31 ilde başlayan ve 48 saat süren sokağa çıkma yasağı son buldu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Uygulamaya konulan diğer tedbirlerle 31 ilimizdeki şehir giriş/çıkışı, ülke genelinde 65 yaş üstü veya kronik rahatsızlığı bulunan ya da 20 yaş altındaki vatandaşlarımızın sokağa çıkma yasakları (istisnalar hariç) aynı şekilde devam etmektedir” denildi.

Açıklamada ayrıca yurttaşlardan pandemi süreci sona erene ve hayat normal akışına dönünceye kadar zorunlu olmadıkça evlerinden dışarı çıkmamaları, sosyal mesafe ve sosyal izolasyon kurallarına uymaları rica edildi.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadın Müdürlüğü’ne erkek atanmıştı: Batman’da kayyum geri adım attı
Sonraki Haber
İstanbul'da 4.1 büyüklüğünde deprem