Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Türkiye vaka sayısında dünyada yedinci

Canlı Blog | Türkiye vaka sayısında dünyada yedinci

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgını can almaya devam ediyor. 2 buçuk milyona yakın vakanın görüldüğü dünyada toplam can kaybı 166 bini aştı. Türkiye vaka sayısında Çin’i geçti, dünyada yedinci ülke oldu: 90 bin 980 vaka var, 2 bin 140 da can kaybı. Gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:45 | DSÖ Direktörü Ghebreyesus, örgüte yönelik eleştirilere yanıt verdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ / WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre’nin Cenevre kentinde telekonferans yöntemiyle basın toplantısı düzenleyerek, DSÖ’ye yönelik eleştirilere yanıt verdi

Ghebreyesus, DSÖ’nün hiçbir ülkeden Corona virüsü salgınıyla ilgili bilgi saklamadığını söyledi.

ABD’den 15 yetkilinin Ocak ayından itibaren DSÖ ile birlikte çalıştığını söyleyen Tedros, “Biz DSÖ’de sır saklamayız, bir bilgiyi doğrular doğrulamaz paylaşıyoruz, çünkü bu insan hayatıyla ilgili bir durum” dedi.

Siyasi anlaşmazlıkların hayat kurtarmak için yapılan çalışmaları engellediğini söyleyen Ghebreyesus, “Nereli olduğumu biliyorsunuz, savaşı biliyorum. Fakirliği biliyorum. Salgın hastalıkları biliyorum. Bu durumlarda insanların nasıl acı çektiğini biliyorum. Fakirlikten insanların nasıl hayatını kaybettiğini biliyorum” dedi.

Etiyopyalı olan Tedros, “Bunları bilmeyen ve kolay bir hayat yaşayan insanlar olabileceğini” de sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Donald Trump başta olmak üzere bazı liderler ve ülkeler DSÖ’yü Çin hükümetine ilk aşamada salgının ciddiyetini sakladığı halde “fazla güvenmekle” suçluyor.

Trump, Covid-19 salgını dolayısıyla suçladığı Dünya Sağlık Örgütü’ne sağladıkları fonu durdurduğunu açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres daTrump’ın kararına, “Şu an Corona virüsüne karşı mücadelede DSÖ’nün ya da herhangi bir insani yardım kuruluşunun kaynaklarını azaltma zamanı değil, dayanışma zamanı” sözleriyle tepki göstermişti.


22:35 | İstanbul Tabip Odası: İlde dokuz hekim ‘Corona’ nedeniyle hayatını kaybetti

İstanbul Tabip Odası, kentteki sağlık kurumlarında 13-19 Nisan haftasında derlediği bilgileri içeren Corona virüsü raporunu yayımladı.

Raporda, İstanbul’da salgının başlangıcından bu yana Covid-19 nedeniyle yatan ve çıkan hasta sayısının 10 bini aştığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının büyük gayretleriyle ilk haftalarda yaşanan büyük kaosa göre genel olarak daha organize olmakla birlikte ciddi sorunların devam ettiği kaydedildi.

İstanbul’da yaşamını yitiren hekim sayısının dokuza yükseldiğini vurgulayarak, sağlık kuruluşlarında maske, önlük, eldiven gibi koruyucu donanım eksikliğinin ilk haftalara göre azalmakla birlikte devam ettiği belirtildi.

İstanbul’da bugüne kadar enfekte olan sağlık çalışanı sayısının 2 bine yaklaştığı hatırlatılan raporda, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği kodlama sistemine uyulmadığına dikkat çekilerek, “Bütün klinik bulguları uymasına ve Covid-19 olarak kabul edilip tedavi görmelerine rağmen PCR testi pozitif çıkmayan hastalara ve ölümlere Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıklamalarında yer verilmiyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 13 Nisan tarihli yazısıyla hastanelerde Müdürlükten izin alınmadan Covid-19’la ilgili bilimsel araştırma yapılmasını yasakladı. (Yorumsuzdur.)” denildi.


21:35 | Almanya’daki 238 Türkiyeli Samsun’a getirildi

Almanya’da geçici süre için bulunan ve Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’ye dönmek isteyen 238 Türkiye vatandaşı, Türk Hava Yollarına (THY) ait uçakla Samsun’a getirildi.

Samsun Çarşamba Havalimanı’na inen uçaktaki yolcular, AFAD ve UMKE ekiplerince sağlık kontrolünden geçirilerek karantina altına alınmak üzere otobüslerle Sinop’a gönderildi.


21:25 | Fransa’da can kaybı 20 bini aştı

Fransa’da Covid-19 salgını nedeniyle son 24 saatte 547 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede can kaybı 20 bin 265’e yükseldi.

Fransa’da 150 binin üzerinde de vaka var.

ABD, İtalya ve İspanya’nın ardından Fransa da Corona virüsü sebebiyle 20 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ülkeler arasına girdi.


21:00 | ABD’de petrol fiyatları beş doların altına indi

ABD’de petrol fiyatları Corona virüsü salgını nedeniyle beş doların da altına indi.

BBC Türkçe’nin CNBC’ye dayandırdığı haberine göre, talepteki azalma nedeniyle petrol depolarının dolma noktasına yaklaşmasının etkisi ile tarihi düşüşün devam ettiğini bildiriyor.


20:28 | Türkiye’de Covid-19 tanısı konulanların sayısı 90 bini geçti

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugün uygulanan test sayısı 39 bin 703.

Bakanlık, Covid-19 tanısı konulanların sayısının 4 bin 674 artarak, 90 bin 980’e yükseldiğini açıkladı.

Son 24 saatte 123 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları 2 bin 140’a çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan 13 bin 430’u iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 909.


20:25 | İtalya’da aktif vaka sayısı ilk kez azaldı

İtalya’da Corona virüsü salgınında son 24 saatte 454 kişi daha hayatını kaybetti.

Toplam ölü sayısı 24 bin 114 oldu.

Toplam vaka sayısı son bir günde 2 bin 256 artışla 181 bin 228’e yükseldi.

Toplam vakaların günlük artış oranı yüzde 1.26 ile bugüne kadar kaydedilen en düşük oran oldu.

İyileşenlerin sayısı 48 bin 877’ye yükseldi.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar; aktif pozitif vaka sayısının da ilk kez düştüğünü aktardı.

İyileşenler ve hayatını kaybedenler haricindeki vaka sayısı anlamına gelen “aktif vaka” sayısı 108 bin 237 olarak açıklandı. Bu sayı düne göre 20 azaldı.

Yoğun bakımdaki Covid-19 hastası sayısı da 3 Nisan’dan bu yana her gün azalıyor. Halen 2 bin 573 kişi yoğun bakımda.


19:55 | Yunanistan’da can kaybı 116’ya çıktı

Gazeteci Çağdaş Kaplan, Atina’dan son durumu bildiriyor:

Yunanistan’da Covid-19 salgını nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağının 29. günü.

Paskalya Bayramı’nda kalabalıkların ve seyahat artışının önlenmesi için Cuma akşamından (17 Nisan) bu yana üç gün boyunca tedbirlerin sıkılaştırıldığı ülkede bugün altı kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 116’ya çıktığı ülkede vaka sayısı da 10 kişi artarak 2 bin 245’e yükseldi.

Ülkede salgının başlangıcından bu yana uygulanan test sayısı ise yalnızca 54 bin 344.

Ülkede virüs salgınında en savunmasız alanlar kapasitenin kat kat üstündeki nüfusları ile mülteci kampları ve gözaltı merkezleri.

Porto Cheli’de 470 mültecinin tutulduğu bir otelde hamile bir mülteci kadının virüs testi sonucu pozitif çıktı. Mülteci kadın oteldeki odasında karantinaya alındı.

Aynı otelde 18 Nisan akşamı 39 yaşındaki Sudanlı bir mülteci kadın yaşamını yitirmişti.

Yetkililer kadının ölümüyle ilgili ayrıntılı açıklama yapmazken, virüs testi sonucunun negatif çıktığını iddia etmişti.

Sudanlı kadınının ölümünün ardından otelde mülteciler, koşulların ve önlemlerin yetersizliği nedeniyle durumu protesto etmişti.

Mültecilerin BM Uluslararası Göç Örgütü’nün denetimindeki bu otelde 12 gün önce de bir otel çalışanının test sonucu pozitif çıkmıştı.

Sakız Adasındaki (Chios) VIAL kampında ise bir kadın COVİD-19 şüphesiyle hastaneye kaldırılmış ve test sonucunun negatif çıkması üzerine kampa geri gönderilmiş, geri gönderildiği kampta ise yaşamını yitirmişti.

Bunun üzerine mülteciler protesto gösteresi düzenlemiş, protestolar polisin müdahalesi ile birlikte büyümüştü. Kamptaki iltica ofisindeki birçok konteynır ve çadır ateşe verilmişti.


19:46 | Britanya’da son 24 saatte 449 kişi yaşamını yitirdi

Britanya’da Corona virüsü sebebiyle son 24 saatte 449 kişi hayatını kaybetti.

Toplam can kaybı 16 bin 509 oldu.

Bu sayıya bakım evlerinde kalanlar ya da evlerinde hayatını kaybedenler dâhil edilmiyor.

Bakanlığın sosyal medya hesabından duyurduğuna göre 20 Nisan sabahına kadar toplam 501 bin 379 test yapıldı.

Test sayısı, iyileşip iyileşmediğini kontrol etmek için ikinciye test edilen insanları da kapsıyor.

Bugüne kadar test edilen kişi sayısı ise 386 bin 44. Bu kişilerden toplam 124 bin 743’ü pozitif çıktı.


19:40 | Erdoğan: 23-26 Nisan arası sokağa çıkma uygulanacak

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Resmi tatil olan 23 Nisan Perşembe günü 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı uygulanacağını belirten Erdoğan, bunun dört gün sürerek 26 Nisan Pazar gecesi 00:00’da biteceğini söyledi.

‘239 mahalle, köy, belde gibi yerleşim yerlerinin karantinada’ olduğunu söyleyen Erdoğan, “Test sayısı günde 40 bine çıktı. İyileşen hasta sayımız katlanarak artıyor, yoğun bakım, cihaza bağlı hastala ve vefat sayıları da inşallah azalacak” dedi.

İmamoğlu ve Mansur’u eleştirdi

Erdoğan konuşmasında Corona virüsü salgını sebebiyle ekonomik zorluk yaşayan yurttaşlar için yardım kampanyası başlatan ve bu sebeple haklarında soruşturma açılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı da isim vermeden eleştirdi.

“Ekmek dağıtmaya, yardım toplamaya, hastane kurmaya kalkışıyorlar. Asli işlerini yürütemeyen CHP’li belediyelerin ısrarla giriştikleri bu tür faaliyetlerin amacı halka hizmet vermek değil, şov yapmaktır. Özellikle İstanbul, Mersin ve Adana belediyelerinin sergiledikleri tavrın başka bir izahı yoktur.
“Belediyeler elbette diğer sorumlulukların yanı sıra sosyal yardım da yapabilir ama bunu kanunların belirlediği sınırlar dahilinde, mülki idare amirinin bilgisi dahilinde yaparlar. Kendi başına iş yapmaya kalkarsa karşısında hukuku bulur.”

18:48 | KESK: İstanbul’da bin 328 kamu emekçisi ‘Corona’ya yakalandı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, “KESK İstanbul Covid-19 Salgın İzleme Kurulu Raporu”nu açıkladı.

İşyerlerine ilişkin tespit edilen sorunlar, öneriler ve taleplere yer verilen raporda İstanbul’da 35 işyerinde bin 328 kamu emekçisinin Covid-19’a yakalandığı belirtildi.


18:06 | ABD’de Covid-19’dan ölenlerin sayısı 40 bini geçti

Dünya genelinde Covid-19’dan en fazla etkilenen ABD’de ölenlerin sayısı son 24 saatte bin 590 artarak 40 bin 690’a yükseldi.

Johns Hopkins Üniversitesinin verilerine göre, virüsün bulaştığı kişi sayısı 759 bin 786’ya çıktı.


17:54 | Diyarbakır’da 13 ilçeye toplu ulaşım seferleri durduruldu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Corona virüsü tedbirleri kapsamında ilçelere yapılan toplu ulaşım seferlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Twitter üzerinden yapılan açıklamada seferlerin 21 Nisan’dan itibaren durdurulduğu belirtildi.

https://twitter.com/diyarbakirbld/status/1252218135098331138


17:44 | Britanya’da 70 sağlık çalışanı ‘Corona’ nedeniyle hayatını kaybetti

Britanya’da 70 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Britanya’da Corona virüsü salgını başladığından beri 70 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği tespit edildi.

BBC’nin araştırmasına göre, siyah, Asyalı ve diğer etnik azınlık kökenli (BAME) sağlık çalışanları arasında ölüm oranı çok daha yüksek.

Araştırmaya göre, 60 ölüm vakasının 42’si BAME’ye mensup.

Resmi rakamlara göre, Ulusal Sağlık Sistemi NHS’te çalışan toplam 1,2 milyon işgücünün beşte birini BAME kökenliler oluşturuyor.


16:30 | İmamoğlu’ndan 11 günlük sokağa çıkma yasağı çağrısı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sokağa çıkma yasağı ile ilgili yeni bir çağrıda bulundu.

İki günlük sokağa çıkma yasaklarının bilim insanları tarafından yeterince faydalı bulunmadığına dikkat çeken İmamoğlu, 23 Nisan’dan 4 Mayıs’a kadar, sadece 5 iş gününün olduğu süreye işaret etti ve “Mutlaka bu anlamda değerlendirilmeli” dedi.

Bu tarihler arasındaki zaman diliminin “Evde Kal” çağrısıyla fırsata çevrilmesi gerektiğini söyleyen İmamoğlu, 11 günlük sokağa çıkma yasağı çağrısı yaptı.


16:20 | İzmir’de iki doktor kardeş yaşamını yitirdi

İzmir’de iş yeri hekimi olan Dr. Nuri İdiz, geçen hafta Corona virüsü testinin pozitif çıkması üzerine İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

6 Nisan’da yoğun bakıma alınan ve durumu ağırlaşan Dr. Nuri İdiz, bugün hayatını kaybetti.

İzmir Tabip Odası, Twitter üzerinden İdiz için başsağlığı mesajı yayınladı.

İdiz’in kendisi gibi doktor olan ağabeyi Muharrem İdiz’in de 1 Nisan günü Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi.


16:03 | İzmir Tabip Odası: Kentte 124’ü hekim toplam 357 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konuldu

İzmir Tabip Odası, kentte 124’ü hekim olmak üzere toplam 357 sağlık çalışanına Corona virüsü bulaştığını duyurdu. Açıklamaya göre tablo şu şekilde:


16:00 | Putin: Salgının tepe noktası henüz ileride

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Covid-19’un yayılma hızını yavaşlatmayı başardıklarını ancak henüz salgının tepe noktasının geride kalmadığını belirtti.

Putin, “Uzmanların söylediklerine göre salgının tepe noktası henüz ileride ve en yüksek yeni bulaş sayısının tespit edildiği plato adı verilen geçiş sürecinin süresini azaltmak için her şeyi yapmalıyız” dedi.

Virüs bulaşanların sayısının arttığına dikkat çeken Putin, “Artış, sadece bu tehditle ilk karşılaşan Moskova’da değil, diğer bölgelerde de gözleniyor” diyerek, ülkenin 85 bölgesinin tamamında virüs olduğunu belirtti.


15:57 | Hong Kong’da bir buçuk aydır ilk kez yeni vaka tespit edilmedi

Hong Konglu yetkililer, 5 Mart’tan bu yana geçen yaklaşık altı haftalık sürede ilk kez bugün yeni bir Corona virüsü vakasının görülmediğini açıkladı.

Yetkililer toplam vaka sayısının ise bin 25 olduğunu duyurdu. Salgın nedeniyle şimdiye kadar dört kişi yaşamını yitirdi.


15:52 | UNICEF’ten salgının da vurduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki çocuklar için yardım çağrısı

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki yoksul ülkelerde salgının ekileriyle mücadele kapsamında 92,4 milyon dolarlık maddi yardım çağrısı yaptı.

UNICEF Genel Direktörü Ted Chaiban konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sürmekte olan savaş ve çatışmalar nedeniyle bu bölge dünyada en fazla ihtiyaç sahibi çocuk nüfusa sahip” dedi.

Chaiban, “Temel hizmetlerin yetersizliği, yıllardır süren çatışmalar, yoksulluk, yoksunluk ve şimdi de Covid-19, dezavantajlı çocukları daha kötü etkiliyor ve yaşamlarını dayanılmaz kılıyor” ifadesini kullandı.

Bölgede, çoğu Irak, Libya, Filistin toprakları, Sudan, Suriye ve Yemen gibi silahlı çatışmaların yoğun olduğu ülkelerde olmak üzere mülteci ve iç göç mağduru ihtiyaç sahibi 25 milyon çocuğun bulunduğu belirtildi.

UNICEF, salgına karşı uygulanan kısıtlamaların ekonomi ve istihdam üzerindeki etkileri nedeniyle bölgede yarısı çocuk olmak üzere 8 milyon kişinin daha yoksulluğa sürükleneceğini vurguladı.


15:30 | Diyarbakır’da PTT önlerinde yine uzun kuyruklar

Fotoğraf: MA

Koronavirüs salgını nedeniyle herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlara verilecek bin TL’lik yardımın, ailelere evde teslim edileceğini açıklansa da açıklamanın uygulamada karşılık bulmadığı görüldü.

PTT şubeleri önünde yine yardım almak için uzun kuyruklar oluştu.

Bakanlıkların açıklamasının aksine ödemeler evde yapılamayınca ikinci etap ödemeleriyle Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Nükhet Coşkun Caddesi üzerinde bulunan PTT önünde yüzlerce metrelik kuyruk oluştu.

MA’nın haberine göre, yardım almak için PTT binası önünde bekleyenlerin oluşturduğu kuyruk sokak aralarına kadar uzadı.

Başka bir kuyruk da her gün olduğu gibi Et ve Süt Kurumu Diyarbakır Kombinası Satış Mağazası’nın önünde oluştu.

Kasap ve marketlerden 8 ile 10 TL ucuz et almak için Et ve Süt Kurumu Diyarbakır Kombinası Satış Mağazası kapısı önünde başlayan kuyruk, sokağa kadar taştı.


15:00 | DİSK: İşçiler arasındaki virüslü vaka sayısı ülke ortalamasının üç katı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınının DİSK üyeleri üzerindeki etkilerine ilişkin derlediği ikinci raporunu yayınladı.

Yapılan incelemelere göre DİSK üyesi işçiler arasında görülen pozitif vakalar Türkiye ortalamasının 3 katı.


14:10 | İran’da ‘Corona’dan ölenlerin sayısı 5 bini aştı

İran’da Corona virüsünden son 24 saatte 91 kişi daha öldü.

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, böylece ölenlerin sayısının 5 bin 209’a yükseldiğini açıkladı.

Cihanpur, ülkedeki toplam vaka sayısının ise 83 bin 505’e yükseldiğini bildirdi.

Sözcü, ülkede Corona virüsünden iyileşip taburcu olanların sayısının da 59 bin 273 kişiye ulaştığını ifade etti.


13:30 | Erdoğan’dan Ramazan Bayramı sonrası “normalleşme” mesajı

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgınla mücadelede netice alınmasının hedeflendiği tarih olarak Ramazan Bayramı’nı işaret etti.

Erdoğan, “Ramazan Bayramı’nda bütün milletçe çifte bayram yapacağımızı umut ediyoruz” dedi.

Sabah’a konuşan Erdoğan, “bu hafta ve önümüzdeki hafta uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması ile birlikte salgında çok önemli bir eşiğin aşılacağının beklendiğini” de söyledi.

Ramazan ayı bu yıl 24 Nisan’da başlayıp, 23 Mayıs’ta son bulacak. 24 Mayıs’ta ise Ramazan Bayramı’nın birinci günü olacak.


13:22 | İspanya’da son 24 saatteki ölü sayısı yeniden azaldı

İspanya’da son 24 saat içinde Corona virüsü kaynaklı 399 ölümün kayıtlara geçtiği belirtildi.

Dün açıklanan bir önceki güne dair verilere göre 410 kişi hayatını kaybettiği ülkedeki ölüm sayılarındaki azalma teyit edilmiş oldu.

İspanya’da bugüne dek 20 bin 852 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. 200 binin üzerinde vaka görülürken, 80 binden fazla kişi de tedavi edildi.


12:52 | Étienne Balibar’dan “salgın” üzerine: İki karşıt durum arasında sıkışıldı

Marksist düşünür Étienne Balibar, Covid-19 salgınına dair verdiği söyleşide, “Henüz başlangıcında olduğumuzu düşünmek için sebepler mevcut” dedi.

Kamu hizmeti, kamu gücü ya da müdahalesi ve kamusal alan sorularının bugünkü tartışmanın merkezinde olduğunu ve öyle de kalmaya devam edeceğini vurgulayan Balibar, iki karşıt durum arasında sıkışıldığına dikkat çekti:

“Bir tarafta devlet merkezileşmesi, diğer tarafta özerklik ve müştereklerin özünde var olan gücü –dayanışma-.

“Bizi, mümkün olan en iyisi olmasa bile, devlete ihtiyacımız olduğu gerçeğiyle yüzleşmeye zorlayan bir gerçeklik ilkesi mevcut. Ancak aynı zamanda, son dönemde düşünürlerin ve aktivistlerin çok güzel ismini yeniden canlandırdıkları ‘müşterekler’ için öz-yönetime, özerk dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuz gerçeğine de tüm gücümüzü vermeliyiz.

“20’nci yüzyılın başında da söylediğimiz üzere devrimci süreçler, karşıtların birliği tarafından tanımlanan süreçlerdir. Devlet ve devlet karşıtı çatışması. İki ilke rekabet halindedir ve bu rekabet, barışçıl ya da istikrarlı değildir. Kilit nokta, geçiş rejimleri bulmak ve politik eylem biçimleri icat etmektir.”

  • Gerçeğin Günlüğü tarafından Türkçeleştirilen söyleşinin tamamı BURADA

12:30 | 23 Nisan ve takip eden günlerde sokağa çıkma yasağı ilan edilecek mi?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve izleyen günlerde sokağa çıkma yasağı uygulanıp uygulanmayacağı merak konusu.

Konuya dair kararın, bugün telekonferans yöntemiyle toplanacak Cumhurbaşkanlığı kabinesi toplantısında alınması bekleniyor.

Toplantıya AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Huber Köşkü’nden katılacak.

Erdoğan’ın bu ‘dijital kabine toplantısı’nın ardından Ulusa Sesleniş Konuşması yaparak kararı açıklaması belirtiliyor.

23 Nisan tatilinin haftasonu ile birleştirilip 4 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edileceğine dair söylentiler geçen hafta sosyal medyada gündem olmuştu.

Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen hafta Bilim Kurulu ile yaptıkları toplantıda bu konunun gündeme gelmediğini açıklamıştı.

İçişleri Bakanlığı, uzun süredir tartışılan sokağa çıkma yasağını ilk kez 11-12 Nisan hafta sonu için 31 kent için almıştı.


12:25 | Şişli Etfal’de güvenlik görevlisi ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

İstanbul’daki Şişli Etfal Hastanesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan Murat Çidam Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

Hastanenin Sarıyer’deki Hamidiye Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasında çalışan 45 yaşındaki Çidam’ın 20 gün önce virüse yakalandığı ve yaklaşık 2 haftadır yoğun bakım servisinde tedavi gördüğü belirtildi.

İSİG Meclisi güvenlik işçisi Çidam’ın ölüm haberini şöyle duyurdu:


12:21 | Kısa Çalışma Ödeneği’ne 3 milyon çalışan için 270 bin firma başvurdu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, salgınla mücadele tedbirleri kapsamında başlatılan Kısa Çalışma Ödeneği’ne 3 milyonu aşkın sigortalı çalışan için 270 bin firmanın başvurduğunu söyledi.

Bakanın paylaşımına göre, Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının sektörel dağılımını da gösteren infografik şöyle:


11:40 | Corona günlerinde İstanbul’un evsizleri

“Evde Kal” ve “Hayat Eve Sığar” çağrıları eşliğinde sokakların ıssızlaştığı İstanbul’da bir evi olmayanlar ‘hayatı sokaklara sığdırmaya’ çalışıyor. Onların evi parklar, cadde kenarları, alt geçitler, kaldırımlar.

Mezopotamya Ajansı’ndan İdris Sayılgan’ın kadrajından Corona günlerinde evsizler…

  • Foto galeriye BURADAN ulaşabilirsiniz

10:52 | Irak, salgın kısıtlamalarını hafifletiyor

Irak, Covid-19 nedeniyle 17 Mart’tan bu yana ticarete ve çalışma alanlarına getirdiği kısıtlamaları hafiflettiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada, sokağa çıkma yasağı dışındaki vakitlerde, sağlık kurallarına bağlı kalmak kaydıyla iş yerlerinin, fabrikaların ve atölyelerin açılmasına izin verildi.

Ülkedeki eğitim kurumları, ibadethaneler, kahvehaneler, spor sahaları, alışveriş merkezleri, düğün salonları ise kapalı kalmaya devam edecek.

Yine her türlü toplu oturumlar ile cenaze taziyelerine dönük yasak da sürecek.

Ülkede dört kişiden fazla insan taşıyan toplu taşıma araçlarının çalışmasına getirilen yasak da devam edecek.


09:58 | Antalya: Tahliye edilen iki tutukluda virüs çıktı

İnfaz düzenlemesi sonrası Dalaman Cezaevi’nden tahliye edilen 50 kişiye geldikleri Antalya’nın Alanya ilçesi otogarında ekiplerce Covid-19 testi yapıldı.

Yapılan testler sonucunda iki tutuklunun testi pozitif çıktı.

Tutuklular hastaneye götürülerek gözetim altında alındı.


09:35 | “Olimpiyatlar’ın 2021’de de düzenlenmesi zor olabilir”

Japonya’daki Kobe Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Prof. Dr. Kentaro Iwata, Tokyo’da yapılacak olan Yaz Olimpiyatları’nın 2021 yılında da düzenlenemeyebileceğini söyledi.

BBC’nin aktardığına göre, Iwata’nın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Olimpiyatların düzenlenebilmesi için iki koşulun yerine gelmesi gerekiyor: Salgının Japonya’da kontrol altına alınması ve salgının dünyanın geri kalanında kontrol alına alınmış olması. Japonya, önümüzdeki yıl hastalığı kontrol altına alabileceğini düşünüyor olabilir. Keşke alabilsek ancak dünyanın geri kalanı için bu durum söz konusu olmayabilir. Bu nedenle Olimpiyat Oyunları’nın önümüzdeki yıl da düzenlenmesi konusunda karamsarım.”


09:30 | “Salgından sonra Türkiye’de en az 10 milyon kişi işsiz kalacak”

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “Salgın sona erdikten sonra en az 10 milyon işsize hazır olmalıyız” dedi.

Sözcü’ye açıklamalarda bulunan Toprak, 4.3 milyon olan Ocak 2020’deki işsiz sayısının şu an itibarıyla en iyimser tahminle 8 milyona yükseldiğini belirtti.

Toprak, “Ekonomi ve sektörler normal işleyişine döndüğü takdirde bu tablonun 2-3 ayda ortadan kalkacağını düşünmek hayalcilik olur. Binlerce iş yeri iflas edip kapandı” dedi ve ekledi:

“İşsiz sayısının 10 milyona, işsizlik oranının yüzde 20’lere çıktığı bir ekonomik tabloya hazırlıklı olmak durumundayız. Böylesi olası bir tablo, istihdam edilebilir durumdaki her yaş grubunu kapsayan 32 milyonluk nüfusun üçte birinin işsiz kalması demektir. Asıl büyük yangın budur.”


09:07 | Kısıtlamalar gevşetiliyor: Almanya’da bazı dükkan ve mağazalar açılıyor

Almanya’da çok sayıda eyalette bugünden itibaren, salgın nedeniyle kapalı olan dükkan ve mağazalar yeniden açılıyor.

Geçen hafta, alınan önlemleri hafifletmek için bir araya gelen federal ve eyalet hükümetlerinin temsilcileri, kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılmasına karar vermişti. Bu bağlamda satış alanı 800 metrekareden az olan dükkanların faaliyetlerine devam etmesine izin verilmişti.

DW Türkçe’nin haberine göre, federal hükümet, tüm dükkan ve mağazaların aynı anda açılması halinde çok fazla kişinin alışveriş için bu mekanlara gelmesinden, böylece virüsün yayılmasının hızlanmasından endişe ediyor.

Almanya’da kafe ve restoranlar ise hala kapalı.


09:05 | İzmir Başsavcılığı: Buca’da bir tutuklu pozitif çıktı, aynı koğuştan 62 kişi izole edildi

İzmir Başsavcılığı, Buca cezaevinde bir tutuklunun ‘corona‘ testinin pozitif çıktığını, aynı koğuşta hastalık belirtisi taşıyan 62 tutuklu ve hükümlünün hastanelerde izole edildiğini açıkladı.

Açıklamada tutuklunun 13 Nisan’da ishal, kırgınlık gibi şikayetlerle sağlık kurumuna sevk edildiği belirtildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 13 Nisan’da açık cezaevlerinde üç mahkûmun salgın nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklamış ancak kapalı cezaevinde vaka görülmediğini söyleyen Gül 14 pozitif vakanın da tedavisinin sürdüğünü belirtmişti.

  • Başsavcılık açıklamasının tamamı BURADA

08:53 | Türkiye vaka sayısında Çin’i geçti, dünyada yedinci

Son verilerle birlikte toplam vaka sayısı 86 bin 306’ya çıkan Türkiye, hasta sayısında virüsün çıkış kaynağı olan Çin’i geçti. Çin’de toplam vaka sayısı 83 bin 805 olurken, 4 bin 636 kişi de hayatını kaybetti.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünyada en çok Covid-19 vakası bulunan ülkeler şöyle:

  • ABD: 759 bin 687
  • İspanya: 198 bin 674
  • İtalya: 178 bin 972
  • Fransa: 154 bin 98
  • Almanya: 145 bin 742
  • Britanya: 121 bin 173
  • Türkiye: 86 bin 306

08:46 | İki günlük sokağa çıkma yasağı sona erdi

İçişleri Bakanlığı, salgın tedbirleri kapsamında 31 kentte ilan edilen iki günlük sokağa çıkma yasağının sona erdiğini duyurdu.

Açıklamada, hafta içi, market ve süpermarketler, pazar yerleri, alışveriş merkezleri ve vatandaşların yoğun olarak bulundukları meydan ve caddelerde polis ve jandarma ekiplerince denetimlere devam edileceği belirtildi.

Yine, sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı 31 ile giriş-çıkışlar ile ülke genelinde  65 yaş üstü veya kronik rahatsızlığı bulunan ve 20 yaş altındakilerin sokağa çıkma yasakları (istisnalar hariç) aynı şekilde devam ettiği hatırlatıldı.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tarihi düşüş: ABD'de petrolün fiyatı ilk defa eksiye düştü
Sonraki Haber
4 günlük sokağa çıkma yasağının detayları belli oldu