Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Türkiye ve dünyadan salgına dair güncel gelişmeler

Canlı Blog | Türkiye ve dünyadan salgına dair güncel gelişmeler

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında dünya genelindeki vaka sayısı 1.7 milyonu, can kayıpları 100 bini aştı. Can kaybının bin 100’ün üzerine çıktığı Türkiye’de 31 şehirde hafta sonu sokağa çıkmak yasak. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeleri aktarıyoruz.

 


22:25 | Siirt Şirvan’da 8 yerleşim yeri karantinaya alındı

Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı 8 yerleşim yeri Corona virüsü salgınının yayılmasını önlemek amacıyla karantinaya alındı.

Siirt Valiliği’nden yapılan açıklamada, Şirvan’a bağlı Cevizlik, Kesmetaş ve Oya köyleri ile Hate, Evsel, Hıdırhan, Bombat ve Bistan mezralarının 14 gün süreyle karantinaya alındığı belirtildi.

Öte yandan Siirt Belediyesi, kent merkezinde bir haftadır karantinada bulunan Çal Mahallesi’ne acil ihtiyaç paketi dağıttı.


21:05 | Fransa’da bir günde 643 can kaybı

Fransa’da Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 643 artarak, 13 bin 832’ye yükseldi.

Ülkede toplam vaka sayısının da 129 bin 654’e ulaştığı açıklandı.

Covid-19 tanısı konulanlardan 6 bin 883’ünün yoğun bakımda tedavi gördüğü bildirilirken, virüsü yenen kişi sayısı ise 26 bin 391’e çıktı.


20:10 | Azerbaycan’da vaka sayısı bini aştı, ölü sayısı 11’e yükseldi

Azerbaycan’da 67 kişide daha Corona virüsü tespit edildiği, bir kişinin daha hayatını kaybettiği duyuruldu.

Toplam vaka sayısı bin 58’e yükseldi, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 11’e ulaştı.

Yetkililer ayrıca, 200 kişinin Covid-19’u yenerek taburcu olduğunu duyurdu.

Azerbaycan’da bugüne kadar 60 binden fazla kişiye Corona virüsü testi yapıldığı belirtiliyor.


20:00 | Yunanistan’da son durum

Gazeteci Çağdaş Kaplan, Atina’dan bildiriyor:

Yunanistan’da Covid-19 salgınına karşı ilan edilen sokağa çıkma yasağının 20’nci günü.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sotiris Tsiodras, virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 93’e yükseldiğini açıkladı.

Toplam vaka sayısı 2 bin 81’e çıktı. 28 Şubat’tan bu yana ülkede yapılan toplam test sayısı ise 37 bin 344.

Hükümetin salgına karşı aldığı önlemler kapsamında ülkede 10 gün boyunca pazar kurulması yasaklandı.

Ayrıca restoran, kafe, kuaför, spor salonu gibi işyerlerinin de 27 Nisan’a kadar kapalı olacağı açıklandı.

Dün de okulların 10 Mayıs’a kadar kapalı kalmasına karar verilmişti.


19:53 | Türkiye’de Corona virüsü vaka sayısı 50 bini aştı

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugün uygulanan test sayısı 33 bin 170.

Bakanlık, Covid-19 tanısı konulanların sayısının 5 bin 138 artarak, 52 bin 167’ye yükseldiğini açıkladı.

Son 24 saatte 95 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları bin 101’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan 2 bin 965’i iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 626.


19:28 | İtalya’da bir günde 619 can kaybı

İtalya’da Corona virüsü salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 619 artarak 19 bin 468’e yükseldi.

Salgında bir günde kaydedilen ölüm sayısı düne göre artış gösterdi. Dün 570, önceki gün ise 610 kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkede bugüne kadar tespit edilen vaka sayısı da 152 bin 271’e ulaştı.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın aktardığına göre yoğun bakımdakilerin sayısı ise düne göre 116 azalarak 3 bin 381’e geriledi.

Covid-19 tanısı konulanlardan iyileşenlerin sayısı 32 bin 534’e çıktı.

İtalya’da salgını önlemek amacıyla bir aydır uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin süresi son olarak 13 Nisan’dan 3 Mayıs’a kadar uzatıldı.


19:20 | Pazartesi gününden itibaren geçerli: İstanbul’da toplu taşımaya ilişkin yeni tedbirler

İstanbul Valiliği, toplu taşıma araçlarında ‘sosyal mesafeyi’ korumak için alınan ve 13 Nisan Pazartesi saat 05.00’dan itibaren geçerli olacak olan yeni tedbir ve kararları açıkladı.

  • Bütün sürücü ve yolcuların maske kullanması zorunludur. Maske kullanmayanların toplu taşıma araçlarına alınmaması, maskesiz olduğu tespit edilen sürücü ve yolculara ayrı ayrı cezalar uygulanmasına,
  • Toplu taşıma araçlarına ‘yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si kadar yolcu alınması halinde’ sosyal mesafenin korunmaması nedeniyle; koltuk sayısının yüzde 50’sinden fazla oturan yolcu alınmaması, ayaktaki yolcu sayısının oturan yolcuların yarısını geçmeyecek şekilde sınırlandırılmasına, Araçlardaki iki kişilik koltukların koridor tarafının boş bırakılarak, yolcuların cam kenarındaki koltuklarda seyahat etmelerinin sağlanmasına,
  • Seyahat eden veya durakta bekleyen yolcuların sosyal mesafeye uymalarını kolaylaştırmak amacıyla duraklarda ve aracın içerisinde gerekli işaretlemelerin yapılmasına (etiket v.b. işaretlemeler),
  • Bütün toplu taşıma araçlarında ve duraklarda sıvı el dezenfaktanı bulunmasına,
  • Yukarıda belirtilen önlemleri ihlal edenler hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha kanunun 282. Maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmasına,
  • İlgili idareler tarafından, araçlardaki sosyal mesafenin korunması ve vatandaşlarımızın mağduriyetinin önlenmesi için sefer sayılarının artırılmasına yönelik düzenlemeler yapılması ve yapılan düzenlemelerin halkımıza ilan edilmesine karar verilmiştir.

19:05 | HDP: İktidarın uygulamaları salgını yaygınlaştırıyor

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, 30’u büyükşehir 31 ilde başlatılan ve 48 saat sürecek olan sokağa çıkma yasağı uygulamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“İktidar krizi yönetemiyor: Uygulamaları salgını yaygınlaştırıyor” başlığı taşıyan açıklamada, uygulamanın yasağın başlamasına iki saat kala duyurulmasına tepki gösterildi:

“Halkın ihtiyaçlarını tedarik etmesine zaman bırakmadan yasağın ilan edilmesi ciddi bir paniğe yol açmış, insanların sosyal mesafe kurallarına uymalarını imkânsız kılan bir karmaşaya neden olmuştur. Salgının hızla yayılarak insanların enfekte olmalarına, hastalanmalarına ve hatta hayatlarını kaybetmelerine yol açabilecek toplum sağlığını hiçe sayan böyle davranış asla kabul edilemez.”

HDP eş genel başkanları, iktidarın panik halinde olduğunu savunarak, yasağın İçişleri Bakanlığı tarafından ilan edilmesinin de Anayasa ve yasalara aykırı olduğu belirtildi.

“İçişleri Bakanlığı’nın uygulanması için valiliklere gönderdiği genelgenin dayandırıldığı İl İdaresi Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu sokağa çıkma yasağına hukuksal bir zemin sağlamamaktadır. İçişleri Bakanlığı genelgeleriyle uygulamaya konulan bu tedbirler yürütmenin yasama fonksiyonlarını gasp etmesi anlamına gelmektedir.”

  • Açıklamanın tamamı BURADA

18:45 | HDP’den salgına ilişkin TBMM’de Genel Görüşme talebi

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Corona virüsü salgınına yönelik gelişmelerin ele alınması amacıyla Meclis Başkanlığı tarafından Genel Görüşme açılması talebinde bulundu.

HDP’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu genel görüşme önergesi şöyle.


18:17 | Hindistan’da sokağa çıkma yasağı 2 hafta daha uzatıldı

Hindistan’da Covid-19 salgınının yayılmasını engellemek amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasağı Başbakan Narendra Modi tarafından iki hafta daha uzatıldı.

Sokağa çıkma yasağının 14 Nisan’da sona ermesi bekleniyordu.

Resmi açıklamalara göre ülkede şu ana kadar Corona virüsünden 249 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı ise 7 bin 997.


17:45 | Batman’da Covid-19 tanısı konulanların sayısı 50’ye ulaştı

Batman İl Pandemi Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Vali Hulusi Şahin, kentte 500 kişiye Covid-19 testi yapıldığını belirtti.

Şahin’in açıklamasına göre kentte test sonucu pozitif çıkan kişi sayısı 50’yi buldu.

“Son birkaç gün içerisinde Corona virüsü enfekte sayısı 20’li rakamlardan 50’lere çıktı” diyen Şahin, ‘gönüllü karantina’ çağrısında bulundu.

Vali Şahin, “Atatürk Parkı ve diğer parkların kapatılması için değerlendirmelerde bulunacağız. Büyük bir ihtimale tüm parkları vatandaş girişine yasaklayacağız” diye ekledi.


17:08 | Britanya’da can kayıpları 10 bine yaklaştı

Britanya’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 917 can kaybı yaşandı.

Böylece salgında yaşamını yitirenlerin sayısı 9 bin 875’e çıktı.

Bitanya Sağlık Bakanlığı Corona virüsü vaka sayısının ise 78 bin 991’e yükseldiğini açıkladı.

Diğer yandan Covid-19 tanısı konulan ve hastanede tedavi altında olan Başbakan Boris Johnson’ın tedavi sürecinde “oldukça iyi bir gelişme” kaydettiği bildildi.

55 yaşındaki Johnson geçtiğimiz Pazar günü hastaneye kaldırılmıştı. Johnson durumunun kötüleşmesi üzerine bir gün sonra da yoğun bakıma alınmıştı.

Britanya Başbakanı Johnson, Perşembe gecesi yoğun bakımdan çıkartılmıştı.


16:28 | Bilim Kurulu üyeleri ‘risk büyüdü’ diyor

Sokağa çıkma yasağı duyurusunun ardından yaşananlarla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Bilim Kurulu üyeleri, ‘riskin büyüdüğünü’ dile getirdi.

Posta yazarı Candaş Tolga Işık’a konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Risk çok ama çok büyüdü. Dün akşam itibarıyla sokağa çıkanların mutlak ama mutlak suretle 14 gün kendilerini karantinaya almaları gerekiyor” ifadesini kullandı.

Kara daha sonra ise Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu:

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de 24 TV canlı yayınında yaptığı açıklamalarda, özetle şunları kaydetti:

“Son 4-5 gündür işler iyi gidiyordu. İyi haberler geliyordu, seviniyorduk. Ama ben bugün bir kırılma noktasına geldiğimizi düşünüyorum. Bugün sokaklara taşan insanların bulaştırmasının önümüzdeki bir hafta-on gün içinde bir bedelinin olacağını düşünüyorum.”

Fotoğraf: Yasin Akgül / AFP

İçişleri Bakanlığı, dün akşam saat 22.00 sularında, büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak’ta 48 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurmuştu.

Söz konusu kararın yasağın başlamasına 2 saat kala duyurulması tepki çekerken, karardan sonra çok sayıda yurttaşın fırın ve marketlere giderek alışveriş yaptığı ve ‘sosyal mesafe’yi ortadan kaldırdığı görülmüştü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise sokağa çıkan insan sayısının abartılacak boyutta olmadığını savunarak, “250 bin kadar insan hareketi görüldü, o da kısa sürede durdu” demişti.


16:18 | Çeşme’de bir aile, 7 kiracısından kira almadı

İzmir Çeşme’de, Corona virüsü salgını nedeniyle kiracılarına katkıda bulunmak isteyen Tekin Gökalp, Medeni Gökalp ve Özkan Gökalp, kiradaki 7 dairelerinin 1 aylık kiralarını almadı.

İHA’da yer alan habere göre aldıkları kararla ilgili bir açıklama yapan Tekin Gökalp, “Dünya şu anda bir virüsle uğraşıyor. Ülkemiz de aynı şekilde. Biz de bu süreçte bize en yakın olan kiracılarımıza, 1 aylık kirayı almamakla katkıda bulunmak istedik” dedi.

Gökalp’in kiracısı Cafer Özçelik de “Ev sahibim Tekin Gökalp, bu ay bizden kira almadı” dedi ve ekledi: “Bütün ev sahipleri kiracılarına böyle bir şey yaparsa, kiracılar çok mutlu olur. Balıkçılık yaptığım ve başka da bir gelirim olmadığı için çok mağdur durumdayım.”


16:14 | Belçika’da ‘Corona’dan ölenlerin sayısı Çin’i geçti

Belçika’da son 24 saatte 327 kişinin daha Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdiği, toplam can kaybı sayısının 3 bin 346’ya ulaştığı açıklandı.

Son veriler ışığında Belçika, salgının ilk ortaya çıktığı Çin’i geçti.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre Çin’de virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 3 bin 343.


16:05 | İçişleri Bakanlığı: Yasağı ihlal eden 2 bin 756 kişi hakkında işlem yapıldı

İçişleri Bakanlığı, 48 saatlik sokağa çıkma yasağının uygulandığı 31 ilde toplam 63 milyon 640 bin kişinin neredeyse tamamının evlerinde kalarak karara uyduğunu bildirdi.

Bakanlık, “Sokağa çıkma yasağı başladığı andan itibaren bu kuralı ihlal eden 2 bin 756 kişiye adli ve idari işlem gerçekleştirildi” bilgisini de paylaştı.

Yapılan açıklamada, “Ekmek gibi zorunlu ihtiyaçlar, vefa sosyal destek grupları, yerel yönetimler, muhtarlar ve fırın esnafı vasıtasıyla karşılanıyor” diye de belirtildi.


15:40 | Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyi arasında tıbbı malzeme konusunda uzlaşı

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı’nın, güneyden kuzeye gerekli ilaç ve tıbbi malzemenin gönderilmesi konusunda uzlaştığı bildirildi.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Akıncı ile Anastasiadis arasındaki telefon görüşmesinde, liderler İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi’nin çalışmalarının sürekliliğinin önemini teyit etti.

Anastasiadis, sağlık komitesi çerçevesinde ele alınan ihtiyaçlardan biri olan Covid-19 tedavisinde kullanılan ve Güney Kıbrıs’ta üretilen Chloroquine / Klorokin ilacından 2 bin adetin, ayrıca bir miktar korunma giysisinin Kuzey Kıbrıs’a önümüzdeki hafta iletileceği bilgisini verdi.

Görüşmede ayrıca, Avrupa Birliği’nden talep edilen malzeme ve ekipmanlar konusunun da daha erken sonuçlanması için çalışmanın sürdürülmesi kararlaştırıldı.


15:30 | “Testler ile ilgili bölgeler arası bir ayrımcılık var mı?”

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Kürt illerinde yapılan test sayısının düşük olduğuna dikkat çekerek, “Bakanlığın şu ana kadar açıkladığı test sayısının kaçının hangi ilde yapıldığı, Kürt illerinde test sayısının neden bu kadar düşük olduğu, testler ile ilgili bölgeler arası bir ayrımcılığın olup olmadığının araştırılması amacı ile bir araştırma komisyonu kurulmasını” talep etti.


14:48 | Soylu: Yasağı daha erken açıklasaydık, marketlere akın olsaydı daha mı iyi olurdu?

İçişleri Bakanlığı, dün akşam saat 22.00 sularında, büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak’ta 48 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurmuştu.

Söz konusu kararın yasağın başlamasına 2 saat kala duyurulması tepki çekerken, karardan sonra çok sayıda yurttaşın fırın ve marketlere giderek alışveriş yaptığı ve ‘sosyal mesafe’yi ortadan kaldırdığı görülmüştü.

Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’ya konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa çıkan insan sayısının abartılacak boyutta olmadığını savunarak, “250 bin kadar insan hareketi görüldü, o da kısa sürede durdu” dedi.

“Yasak kararını açıklayan ülkelerin hangi saatte aldıklarını hatırlıyor musunuz?” diye soran Soylu, şöyle devam etti:

“Tecrübe önümüzde. Erken saatte açıklasaydık, bazı ülkelerde gördüğümüz, izlediğimiz gibi marketlere akın olsaydı daha mı iyi olacaktı? Yağmalarcasına marketlerden tuvalet kâğıtlarına, gıda malzemelerine nasıl hücum edildiğini bir hatırlayın. Böyle bir ortam çok daha mı iyi olurdu, yoksa daha mı kötü olurdu?”


14:10 | İstanbul’da bir eczacı ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

İstanbul Eczacı Odası, eczacı İsmail Durmuş’un Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Odanın internet sayfası üzerinden yapılan açıklamada, “Genç meslektaşımız Ecz. İsmail Durmuş’u (Canan Eczanesi / Sancaktepe) Covid-19 nedeniyle kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Meslektaşımız, Kayseri’de toprağa verilecektir. Meslektaşımıza Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve tüm eczacılık camiasına başsağlığı dileriz” ifadeleri kullanıldı.


13:30 | Times’a konuşan aşı bilimi profesörü: ‘Corona’ aşısı Eylül’de hazır olabilir

Britanya’da yayımlanan Times gazetesine konuşan Oxford Üniversitesi Aşı Bilimi Profesörü Sarah Gilbert, Corona virüsü aşısının Eylül ayında hazır olabileceğini söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Times, Gilbert’ın açıklamalarını bugün manşetinden duyurdu.

Gazetenin dünyanın önde gelen aşı bilimi profesörleri arasında gösterdiği Sarah Gilbert, kendisinin öncülüğündeki ekibin aşıyı Eylül ayında geliştireceğinden “yüzde 80 oranında emin olduğunu” belirtti.


13:10 | İran’da 125 kişi daha hayatını kaybetti

İran’da Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısının son 24 saatte 125 arttığı açıklandı.

Resmi verilere göre ülkede toplam can kaybı 4 bin 357’ye yükseldi.


13:04 | Filipinler’de can kayıpları 250’ye yaklaştı

Güneydoğu Asya ülkelerinden Filipinler’de Corona virüsü salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 26 kişi daha artarak 247’ye yükseldi.

Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre vaka sayısı da 233 artarak 4 bin 428 oldu.


13:00 | İspanya’da bir günde 510 can kaybı

İspanya’da Covid-19 salgınında son 24 saatte 510 kişi daha yaşamını yitirdi.

Böylece ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin 353’e yükseldi.

İspanya Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre toplam vaka sayısı da 160 bini geçti.


12:58 | Rusya’da can kayıpları 100’ü aştı

Rusya’da bin 667 kişiye daha Covid-19 tanısı konuldu.

Resmi rakamlara göre ülkede toplam vaka sayısı 13 bin 584’e yükseldi.

Corona virüsü kaynaklı ölümler de 12 artarak 106’ya yükseldi.


12:46 | ‘Corona’ testi pozitif çıktı, hastaneden kaçıp yaşamına son vermek istedi

Fotoğraf: İHA

Adana’da Corona virüsü testi pozitif çıkan bir kişi, hastaneden kaçıp yaşamına son vermek istedi.

İHA’nın haberine göre H.S. isimli kişi yüksek ateş ve öksürük şikayetiyle Adana Şehir Hastanesi’ne başvurdu. Test sonucu pozitif çıktı ve hastanede tedaviye alınması gerektiği bilgisi verildi.

Tedaviyi kabul etmeyen H.S., hastaneden kaçarak yaklaşık 1 kilometre boyunca polisleri peşinden koşturdu.

H.S., önünü kesen polis ekiplerine de direndi ancak bir süre sonra teslim oldu.

Polislerin ikna etmesinin ardından tedaviyi kabul eden H.S., olay yerine gelen ambulansa bindirilerek hastaneye kaldırıldı.


12:38 | Marmaray ve Başkentray hizmet vermeye devam ediyor

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’ndan sokağa çıkma yasağı uygulanan 31 kentten İstanbul ve Ankara’daki toplu ulaşıma ilişkin açıklama geldi.

Açıklamada şu ifadeler kaydedildi: “İçişleri Bakanlığının 10 Nisan 2020 tarihli sokağa çıkma yasağı talimatları doğrultusunda, yasak kapsamı haricinde olan görevli ve vatandaşlarımızın ev, iş yeri ve görev yerleri arasında ulaşımlarının sağlanması amacıyla İstanbul’da Marmaray, Ankara’da Başkentray yarım saat sefer aralıklarıyla hizmet vermeye devam etmektedir. Ayrıca PTT ve PTT Kargo da bu kapsamda hizmetlerine devam etmektedir.”


12:35 | Dünya genelinde vaka sayısı 1.7 milyonu geçti

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre dünya genelinde vaka sayısı 1 milyon 700 bini aştı.

Üniversitenin Covid-19 salgınına dair verileri anbean aktardığı internet sitesinde, virüse yakalananların sayısı 1 milyon 701 bin 718 olarak gözüküyor.

Salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 102 bin 867, Covid-19 tanısı konulanlardan iyileşenlerin sayısı da 377 bin 434.


12:02 | İçişleri Bakanlığı: Sokağa çıkma yasağı olan illerde evlere ekmek dağıtımına başlandı

Büyükşehir statüsündeki 30 kent ile Zonguldak’ta uygulanan sokağa çıkma yasağının ardından İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, evlere ekmek dağıtımının başladığı bildirildi.

Bakanlık, açıklamasında sokağa çıkma yasağı olan illerde ekmek dağıtımının, başta fırınların kendi araç ve personeli olmak üzere Vefa Sosyal Destek Grubu vasıtasıyla başladığını duyurdu.


11:58 | “Sosyal yardımlarda kadınlara ödenen miktarlarda artışa gittik”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sosyal yardımlarda kadınlara ödenen miktarlarda artışa gidildiğini bildirdi.

Selçuk, “Şartlı doğum yardımını 100 liraya, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım programı kapsamında ödenen miktarı da 325 liraya çıkardık” dedi.


11:20 | “Madenlerde üretime ara verilmeli”

Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev Maden Sen) Genel Başkanı Tayfun Görgün, ağır çalışma koşulları altındaki maden işçilerinin Corona virüsü salgını karşısında korumasız olduğunu söyledi.

MA’dan Eylem Akdağ’a konuşan Görgün, madencilerin yaşadığı sorunlara dair “İşe geliş gidişlerde hınca hınç dolu servisler, galerilerdeki dar çalışma alanları, havalandırma, yoğun toz ve zehirli gazlar, yüksek nem, güneş ışığından yoksunluk gibi koşullar nedeniyle sosyal mesafe ve benzeri önlemleri alabilmek fiziki olarak neredeyse imkânsızdır” dedi.

Salgının hızla yayıldığı Zonguldak’ın maden bölgelerinde de önlem alınmakta geç kalındığını ifade eden Görgün, maden çalışma alanlarında alınması gereken tedbirleri ise şöyle sıraladı:

  • Salgın kontrol altına alınana kadar madenlerde üretime ara verilmeli
  • Üretime ara vermenin imkânsız olduğu enerjinin ham maddesi kömür gibi iş yerlerinde, ücretli izin kullanılarak çalışan sayısının azaltılması gibi çok dikkatli ve özel önlemler alınması gerekli
  • Kömür gibi üretimi zorunlu madenlerde vardiyada çalışan işçi sayısı seyreltilmeli
  • Vardiyaların üç yerine, bölünerek dört ile altı vardiyaya çıkartılmalı, hem servislerdeki hem de üretim esnasında, iş yerlerine giriş-çıkışlara ve yemekhanelerde işçi sayıları seyreltilmeli
  • Sağlık tarama ve kontrollerinin etkin biçimde devreye alınmasının yanında dezenfektan, eldiven, maske vb. koruyucuların yeterli derecede ve ücretsiz olarak işçilere temin edilmeli

11:00 | HDP’li Temel: Mahmur Kampı’ndaki ambargo derhal kaldırılsın

Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki Mahmur Kampı’na yönelik Temmuz 2019’da devreye konulan ambargo, Covid-19 salgınına rağmen sürüyor.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan HDP Van Milletvekili Tayip Temel, “Bu süreçte bile halen Mahmur’un üzerindeki ambargo kaldırılmış değil, halen kuşatma altında, bu durum kabul edilemez” dedi.

Ambargonun kaldırılması gerektiğine işaret eden Temel, kamptaki durumun çok kötü olduğunu belirterek, “Yani gıda az kalmış durumda, ilaç imkanları hiç yok, hastalar kendi halleriyle baş başa kalıyorlar” diye konuştu.

Başta Irak Kürdistan Bölgesi’nin eski başkanı Mesut Barzani olmak üzere tüm yetkililere çağrıda bulunan Temel, bir an önce bu ambargonun kaldırılmasını talep etti ve “Mahmur üzerindeki ambargo, ahlaki, insani değerlere aykırıdır” diye belirtti.


10:50 | Samsun’un Vezirköprü ilçesi karantinaya alındı

Samsun’un nüfusu yaklaşık 25 bin olan Vezirköprü ilçesi, Corona virüs vakalarının artması nedeniyle karantinaya alındı.

Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından Vezirköprü’de 14 günlük karantina kararı alındığı duyuruldu.

Açıklamada, “İlimiz Vezirköprü ilçesinde Covid-19 vakalarının yapılan filyasyon ve diğer çalışmalara rağmen artış göstermesi nedeniyle ilçe merkezine ilçeye bağlı köylerden, bölge il ve ilçelerden giriş ve çıkışların mücbir sebepler haricinde 14 gün boyunca yasaklanmasına karar verilmiştir” denildi.


10:44 | ABD’de vaka sayısı yarım milyonu aştı

ABD, Corona virüsü nedeniyle tek bir günde 2 bini aşkın can kaybı açıklayan ilk ülke oldu.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre son 24 saatte ülkede 2 bin 108 kişi yaşamını yitirirken, toplam can kaybı 18 bin 777 oldu.

Ülkede vaka sayısı da yarım milyonun üzerine çıkarak, 501 bin 609’a yükseldi.

ABD, kısa süre içinde salgında en çok can kaybı veren ülke olma özelliğini İtalya’dan alabilir.


10:26 | Hakim ve savcı adaylığı mülakatları ertelendi

Adalet Bakanlığı, hakim ve savcı adaylığı mülakatlarını Corona virüsü salgını tedbirleri çerçevesinde ileri bir tarihe erteledi.

Avukatlık adli yargı, idari yargı, adli yargı hâkim ve savcı adaylığı mülakatları 4 Mayıs – 10 Temmuz 2020 tarihleri arasında yapılması planlanıyordu.

Bakanlık salgınla ilgili güncel gelişmeleri dikkate alarak yeni mülakat tarihlerini planladıktan sonra kamuoyuyla paylaşacak.


10:24 | İstanbul’da dayanışma ağları genişliyor

Corona virüsü salgının nedeniyle yurttaşların ihtiyaçlarını gidermek için İstanbul’da kurulan dayanışma ağları genişliyor.

Gönüllüler, işlerinin yardım etmekten çok insanlar arasındaki ‘sosyal mesafeyi sıfırlamak’ olduğunu söylüyor.


09:45 | TTB üyesi Mengüç: Türkiye’de Covid-19 yükselme trendinde

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Samet Mengüç, “Türkiye’de hastalık yükselme trendinde. Temel ihtiyaçları sağlayan sektörler dışındaki tüm sektörlerde çalışma derhal durdurulmalı” dedi.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Mengüç, uygulanacak iyi bir karantina ve sıkı izolasyon yöntemlerinin Covid-19’un yayılmasını engelleyebileceğini belirtti.

“Karantina şu açıdan yine etkili olur. Bir anda sağlık kuruluşlarına yığılmayı engeller. O nedenle temel ihtiyaçları sağlayan sektörler dışındaki tüm çalışma alanları derhal durdurulmalı. Şu anda Türkiye’de hastalık halen yükselme trendinde. O nedenle ne kadar çok önlem alınır, karantina uygulanırsa bu hızın düşmesine neden olur.

“Zaman olarak ne kadar süreceğini bilmiyoruz ama önümüzdeki en azından bir ay, önlemlerin çok sıkı alınması gerektiğini gösteriyor. Bir arada bulunmayı zorunlu kılan özellikle işyerleri mutlaka kapatılmalıdır. Çünkü 20- 60 yaş arasındaki insanlar en fazla hareket eden ve mikrobu taşıma ihtimali yüksek olan kesimdir. Bunların hareketini kısıtlamaya gitmek gerek.”

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de Covid-19 salgınının Türkiye’de yükselme döneminde olduğunu belirterek, “Uzun süre evde kalmaya hazır olun. Bu süreç biraz uzayabilir. Evde mutlu olmaya çalışın” diye konuştu.


09:28 | Almanya’da bir günde 171 kişi ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

Robert Koch Enstitüsü’nün son paylaştığı verilere göre Cumartesi günü itibariyle Almanya’da vaka sayısı 4 bin 133 artarak 117 bin 658’e yükseldi.

Virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise 171 artarak 2 bin 544’e çıktı.

Bu sayılara göre, vaka sayısında dört günlük yükselişin ardından ilk defa düşüş oldu.


09:25 | Arjantin’de karantina 27 Nisan’a kadar uzatıldı

Fotoğraf: Reuters

Halkın büyük çoğunluğunun Buenos Aires, Mendoza ve Cordoba gibi büyük şehirlerde yaşadığı Arjantin’de 20 Mart itibariyle karantina ilan edilmişti.

Cuma günü Arjantin Başkanı Alberto Fernandez’in televizyonda yaptığı açıklamaya göre sadece büyük şehirlerde uygulanacak şekilde karantina 27 Nisan’a kadar uzatıldı.

Resmi verilere göre Arjantin’de 85’i ağır olmak üzere toplam vaka sayısı bin 975.

Fernandez, yaptığı açıklamada karantinanın salgının yayılma hızını düşürdüğünü ve salgın eğrisini düzlemede çok etkili olduğunu vurguladı.


09:18 | Çin’de 46 yeni Corona virüsü vakası tespit edildi

Covid-19 pandemisinin çıkış noktası olan Çin’de 46 yeni vakanın tespit edildiği ve bunlardan 42’sinin yurt dışı kaynaklı olduğu açıklandı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, ayrıca 34 yeni asemptomatik vakanın görüldüğü bilgisini verdi.

Böylelikle Çin’deki toplam Corona virüsü vaka sayısı 81 bin 953’e yükseldi.

Açıklamada, son 24 saat içinde herhangi bir ölümün yaşanmadığı da belirtildi.

Ülkede salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 339 olarak kaydedilmişti.


09:10 | İstanbul’da vapur, metrobüs ve otobüsler hizmet vermeye devam ediyor

İstanbul’da, sokağa çıkma yasağından muaf tutulanlar için vapur, metrobüs ve otobüsler hizmet vermeye devam ediyor.


09:00 | MSB’de ‘Corona’dan ilk ölüm

Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul Tedarik Bölge Başkanlığı’nda görevli bir sivil memurun Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Twitter üzerinden açıklama yapan MSB, “İstanbul Tedarik Bölge Başkanlığımızda görevli Sivil Memur Levent Ünver, COVID-19 tanısıyla tedavi gördüğü hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak vefat etmiştir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı’nın, Corona virüsü önlemleri kapsamında terhis ve celp dönemlerini ertelemesinin gündemde olduğu iddia edildi.

Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi’nin yazısında, askerlik hizmetleri kapsamında iki kararın alınabileceği belirtildi.

Yazıda, yetkililerin, terhis ve celp işlemlerinin kısa bir süre için durdurulabileceğini söylediği kaydedildi.

Bedelli askerlik yapacakların da eğitimlerini kışlaya giderek değil, uzaktan eğitimle yapmaları üzerinde çalışıldığı belirtildi.


08:50 | İstanbul Valisi: 45 bin polis ve bekçi, 5 bin 474 jandarma sokakta

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, gece yarısı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Bu gece itibarıyla 45 bin polis ve pekçi, 5 bin 474 jandarma sokakta, 24 saat görev başında” dedi.


08:45 | Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı: Ekmek yurttaşların kapılarına götürülecek

30 büyükşehir ile Zonguldak’ta 12 Nisan saat 24.00’e kadar uygulanacak sokağa çıkma yasağı başladı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentlerde ekmeklerin yurttaşların kapılarına götürüleceğini açıkladı.

AA’ya konuşan Balcı, “Araçlar mahalle mahalle dolaşıp ekmek satışını gerçekleştirecek” dedi.

Bütün fırınların bilgilendirildiğini belirten Balcı, “Vatandaşlarımızın ekmek aramaması için fırıncılarımız mümkün olduğu kadar fazla ekmek yapmaları konusunda bilgilendirilmiştir. Çünkü ilk gün önemli. İlk gün insanlarımızın ekmek arayıp tedirgin olmaması gerekiyor” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı ise “Başta fırınların kendi araç ve personeli olmak üzere, Vefa Sosyal Destek Grubu vasıtasıyla vatandaşlara ekmek ulaştırılacaktır” diye belirtti.


08:22 | Türkiye’de 31 ilde sokağa çıkmak yasak

İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’ın da aralarında olduğu 30 büyükşehir ile Zonguldak’ta hafta sonu sokağa çıkmak yasak.

Yasak sürecinde kimler muaf tutuluyor, nereler açık olacak? Bu soruların yanıtlarına BURADAN ulaşabilirsiniz.


08:00 | Dünya genelinde vaka sayısı 1.7 milyon bandında

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre dünya genelinde vaka sayısı 1 milyon 700 bine dayandı.

Üniversitenin Covid-19 salgınına dair verileri anbean aktardığı internet sitesinde, virüse yakalananların sayısı 1 milyon 698 bin 416 olarak gözüküyor.

Salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 102 bin 764, Covid-19 tanısı konulanlardan iyileşenlerin sayısı da 376 bin 667.


07:58 | Türkiye’de Corona virüsünün seyri

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam saatlerinde açıkladığı verilere göre Corona virüsüne yakalananların sayısı 47 bin 29’a yükseldi.

Bakanlık, Perşembe günü 98 kişinin daha hayatını kaybettiği açıkladı. Böylece Türkiye’de can kayıpları 1.006’ya çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan 2 bin 423’ü iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 667.




Önceki Haber
Cenazenin PTT'yle gönderilmesi: Ne oldu, kim ne dedi?
Sonraki Haber
Ağır hasta tutuklu Sabri Kaya üçüncü kez hastaneye kaldırıldı