Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Türkiye’de can kayıpları 500’ün üzerinde

Canlı Blog | Türkiye’de can kayıpları 500’ün üzerinde

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında 1 milyonu aşan vaka sayısı hızla yükseliyor, can kayıpları ise 70 bine yaklaşıyor. Virüsün her yere yayıldığı Türkiye’de de yaşamını yitirenlerin sayısı 500’ün üzerinde. Türkiye ve dünyadan son gelişmeleri aktarıyoruz.

 


21:00 | Libya eski Başbakanı ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

Libya eski Başbakanı Mahmud Cibril, Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

Cibril, 27 Mart’ta Mısır’ın başkenti Kahire’de Covid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından hastanede tedavi altına alınmıştı.

Cibril, 2011 yılında Muammer Kaddafi rejimine karşı kurulan Ulusal Geçiş Konseyi Başbakanı olarak görev yapmıştı.


20:06 | Türkiye’de son 24 saatte 73 kişi daha ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugünkü test sayısı 20 bin 65.

Corona virüsüne yakalananların sayısı 3 bin 135 artarak, 27 bin 69’a yükseldi.

Son 24 saatte 73 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylece Türkiye’de can kayıpları 574’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan bin 42’si iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 381.


20:00 | Ücretsiz maske dağıtımı başlıyor

Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, internet üzerinden halka ücretsiz maske temin edilmesini kararlaştırdı.

Yurttaşlar, PTT’nin online alışveriş sistemi ePTTAVM üzerinden başvuru yaparak ücretsiz maske isteyebilecek.


19:37 | ABD’de ölü sayısı 8 bini aştı, İtalya’da can kayıpları 15 bine ulaştı

Covid-19 salgınından etkilenen ülkelerden bazılarındaki son durum şöyle:

  • ABD’de Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte bin 340 artarak 8 bin 503’e yükseldi.
  • İtalya‘da Corona virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 525 artarak 15 bin 887’ye ulaştı. Ülkedeki ölüm rakamları düşmeye devam ediyor.

19:25 | Britanya’da yaşamını yitirenlerin sayısı dört bini aştı

Britanya’da son 24 saatte 621 kişi daha Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

Ölümlerin 555’i İngiltere’de kaydedildi.

Son verilerle birlikte toplamda yaşamını yitirenlerin sayısı 4 bin 934’e, vaka sayısı da 47 bin 806’a yükseldi.


18:15 | Bakanlıktan sokak hayvanları için genelge

İçişleri Bakanlığı, Corona virüsü salgını nedeniyle yiyecek bulamayan sokak hayvanları için bir genelge yayınladı.

81 ilin valiliklerine gönderilen genelgede, virüs salgınının sadece insan hayatını değil sokak hayvanlarını da olumsuz etkilediği belirtildi.

Genelgede, vali ve kaymakamlıklar ile yerel yönetimler başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile koordinasyon sağlanarak, bu süreçte yiyecek bulmakta zorlanabilecek sokak hayvanlarının aç kalmaması için gerekli tedbirlerin alınması istendi.

Buna göre, başta hayvan barınakları olmak üzere park, bahçe gibi sokak hayvanlarının yaşam alanlarında tespit edilen noktalara düzenli olarak mama, yem, yiyecek ve su bırakılacak.

İhtiyaç duyulan alanlar dezenfekte edilecek, ayrıca bu kapsamda yurttaşların konu hakkındaki hassasiyetinin de artırılması planlanıyor.

Bakanlık, vali ve kaymakamlardan söz konusu tedbirler çerçevesinde yerel yönetimler, tarım ve orman il müdürlükleri ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde gerekli planlama, koordinasyon ve uygulamanın eksiksiz yerine getirilmesini istedi.


18:00 | TTB özel sağlık kuruluşlarındaki sorunlar ile çözüm önerilerini sıraladı

TTB, Corona virüsü salgınının sürdüğü bugünlerde özel sağlık kuruluşlarında çalışanların sorunlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada bu sorunların çözümüne dair önerilere de yer verildi.

Sağlık hizmetinin bütünlük taşımasının önemine vurgu yapılan açıklamada, “COVID-19 gibi küresel bir pandemi döneminde işletmelerin kamu sağlık kurumlarının kamusal bir yapıya dönüştürülmesi daha kolay olmakla birlikte, özel sağlık sektöründen hizmet alımını düzenlemek özel bir programı ve desteği zorunlu kılar” denildi.


17:00 | HDP’den ‘Corona’ya karşı Kardeş Aile Kampanyası

Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu, bugün gerçekleştirdiği toplantıda Corona virüsü salgınına karşı dayanışmak amacıyla “Kardeş Aile Kampanyası”nı başlatmaya karar verdi.

HDP, kampanyaya dair MYK imzalı genelgeyi, Parti Meclisi üyelerine, il ve ilçe örgütlerine, kadın ve gençlik meclisleri yanı sıra partinin tüm seçilmiş üyelerine gönderdi.

  • Tüm il ve ilçe örgütlerimiz yardım edilecek kardeş aileleri tespit edecektir. (Ekonomik açıdan zor durumda bulunan, ihtiyaç sahibi, salgın sebebiyle işsiz kalmış, salgın tehdidine rağmen çalışmak zorunda olan aileler öncelenecektir. Bu kapsamda hali hazırda tespit edilmiş 50 binden fazla aile vardır, tespit çalışmaları devam etmektedir.)
  • Tüm il ve ilçe örgütlerimiz, kendi yerellerinde yaşayan, ekonomik durumu nispeten iyi olan ailelerimizle iletişime geçerek, ‘dayanışmacı kardeş aile’ olmaları konusunda çağrıda bulunacaktır.
  • İl ve ilçe örgütlerimiz Dayanışmacı Kardeş Aile ile ihtiyaç sahibi Kardeş Ailenin iletişime geçmelerini sağlayacaktır.
  • Belli merkezlerde belirlenen marketlerle indirim anlaşması yapılmıştır. 200 TL değerindeki gıda paketlerini kardeş ailelere ulaştırmak da kampanyaya katılmanın bir başka yoludur.
  • Tüm seçilmişlerimiz (Parti Meclisi üyelerimiz, MYK üyelerimiz, milletvekillerimiz, belediye eşbaşkanlarımız) kardeş ailelerle dayanışma göstererek, kampanyanın öncüleri olacaktır.
  • Her milletvekilimiz başlangıç olarak 10 kardeş aileye destek olacaktır.
  • Kampanya süresince ‘bir elin verdiğini, diğer el görmez’ felsefesi esas alınacaktır.

15:50 | Kamplar alarm veriyor, hükümet izliyor: Malakasa kampında virüs vakası

Yunanistan’da hükümetin yeterli önlemleri almayarak Covid-19 salgını tehdidi ile baş başa bıraktığı mülteci kamplarından her gün kötü bir haber gelmeye devam ediyor. Ritsona kampının ardından bu kez de Malakasa mülteci kampında bir kişide virüs tespit edildi, kamp karantina altına alındı.

Çağdaş Kaplan’ın haberinin tamamı BURADA


15:15 | İspanya’da vaka sayısı 130 bini aştı

İspanya Sağlık Bakanlığı, Corona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısının son 24 saatte 674 kişi artarak 12 bin 418’e yükseldiğini açıkladı.

Bununla birlikte günlük ölüm rakamlarında üst üste üçüncü günde düşüş kaydedilmiş oldu.

Ülkedeki vaka sayısı ise 130 bin 759’a çıktı


14:20 | ‘Gazetecilerin iş yükü arttı, virüs tehdidi altındalar’

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, Corona virüsü salgınından basın alanında en çok etkilenen kesimin sahadaki gazeteciler ve televizyon kanallarında çalışanlar olduğunu söyledi.

MA’dan Erdoğan Alayumat’a konuşan Durmuş, bazı basın kuruluşlarının çalışmalarını evde sürdürdüğünü ancak alınan önlemlerin yeterli olmadığını dile getirdi.

Durmuş, Demirören Holding’e bağlı CNN Türk’ün, salgın önlemleri kapsamında muhabir ve kameramanları bina dışındaki konteynerlerde çalıştırmasının ardından yeni bir düzenlemeye gidildiğini anlattı.

Kanalda muhabir ve kameramanlar arasında vardiya sistemi kurularak 14 günlük izin dönemi getirildiğini kaydeden Durmuş, bu sistemin diğer televizyonlar tarafından da uygulanması gerektiğini vurguladı.

Durmuş, salgın tehdidinin bir diğer boyutunun ise TV kanallarına dışarıdan getirilen konuklar olduğunu söyledi.

NTV’de çalışan iki ulaştırma çalışanının virüse yakalandığını aktaran Durmuş, “Bu dönemde yoğun bakın ünitesinde çalışan doktoru televizyona çıkartmak gazetecilik başarısı değildir. Bina içerisinde çalışan gazetecileri korumanın yolu doktoru evinden internet üzerinden programa bağlamaktır” diye konuştu.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir NTV çalışanı da salgın sonrasında iş yüklerinin daha da arttığını ifade etti.

Salgının ortaya çıkışıyla birlikte kanalda reklam alımının çok arttığını belirten çalışan, gece vardiyasında 01.00 olan mesai bitiş saatinin 02.00’a çıkarıldığını söyledi.

Kanalda servis şoförlüğü yapan iki çalışanın test sonuçlarının pozitif çıktığını da belirten çalışan, “Bu iki çalışana izin verilip eve gönderildi. Ancak onlarla birlikte işe gelen çalışanlara hiçbir test yapılma ihtiyacı duyulmadı” dedi.


14:00 | İran’da 24 saatte 151 kişi daha ‘Corona’dan öldü

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte Corona virüsü nedeniyle ülkede 151 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Son verilerle birlikte yaşamını yitirenlerin sayısının 3 bin 603’e yükseldiğini kaydeden Cihanpur, vaka sayısının da 2 bin 483 artarak 58 bin 226’ya ulaştığını belirtti.

Cihanpur, hastalardan 4 bin 57’sinin durumunun ağır olduğunu, 22 bin 11 kişinin ise tedavilerinin  ardından taburcu edildiğinini ifade etti.


13:45 | AB Komisyonu Başkanı: Avrupa için bir Marshall Planı’na ihtiyacımız var

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Weltam Sonntag gazetesi için konuk yazar olarak kaleme aldığı yazısında “Avrupa için bir Marshall Planı’na ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre AB bütçesinin tüm üye ülkeler tarafından bir dayanışma enstrümanı olarak algılandığını belirten von der Leyen, bu bütçenin krize uygun olarak şekillendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Von der Leyen yazısında, “Daha büyük bir felaketi önlemek uğruna yatırılacak milyarlarca euro, kuşakları birleştirecektir” diye belirtti.


13:30 | Yunanistan’da bir mülteci kampı daha karantinaya alındı

Yunanistan’da başkent Atina’nın yaklaşık 40 kilometre kuzey doğusunda bulunan Malakasa’da bulunan mülteci kampında kalan 53 yaşındaki bir mültecinin Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklandı.

Mülteci, Atina’daki bir hastanede tedavi altına alınırken, kamp da karantinaya alındı.

Geçen hafta da Ritsona mülteci kampı 20 kişinin virüse yakalandığının belirlenmesinin ardından karantinaya alınmıştı.


11:58 | Dünya genelinde ‘Corona’dan ölenlerin sayısı 64 bini aştı

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre Corona virüsü nedeniyle dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 64 bin 795’e yükseldi.

Covid-19 tanısı konuların sayısı da 1 milyon 200 bini geçti.

Tanı konulup tedavi altına alınanlardan 247 bin 340 kişi ise iyileşti.


11:00 | Koca: Temas içinde olan kişileri izole edemezsek, hastalığı kontrol edemeyiz

Fotoğraf: Twitter / @drfahrettinkoca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 81 il sağlık müdürü ile dün saat 22.30’da başlayıp 3 saat süren video konferans görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmeye ilişkin bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Koca’nın pozitif vaka temaslılarının taranması konusunda hızlı hareket edilmesi gerektiğini vurguladığı belirtildi.

Buna göre Koca görüşmede şunları söyledi:

“Bu dönemde temas içinde olan kişileri izole edemezsek, hastalığı kontrol etme şansımız olmaz. O nedenle birinci olarak kontrol edebilir olmalıyız. İkinci olarak gelen hastaya erken dönemde hızla tanısını koyup, erken dönemde yatırılması gereken hasta ise servise veya yoğun bakıma alınması; eve gönderilmesi ve takip edilmesi gereken bir hasta ise onu da hızla gerçekleştirip eve gönderip orada izolasyonunu sağlamak bu dönemde son derece önemli.”

Koca, sağlık çalışanlarının koruyucu ekipmanlarının eksiksiz karşılanması gerektiğine de değindi.

“Özellikle koruyucu maske ve ekipmanları konusunda asla bir sorun olmamalı. Her geçen gün servislerimizin kapasitesini nasıl artıracağımıza bakmaya, yoğun bakım yataklarımızı daha reel kullanmaya, riskli olan hastayı yoğun bakım şartlarında takip etmeye gayret edelim. Yani, yoğun bakımda zorunlu takip edilmesi gereken hastanın yoğun bakımda, serviste takip edilmesi gereken hastanın da ilk planda serviste takibi son derece önemli. Entübasyon safhası ne kadar uzatılabilirse, bu dönemi kolay atlatabileceğimizi düşünüyorum.”


10:40 | Sokağa çıkma yasağı 18-20 yaş arasındaki işçileri kapsamayacak

İçişleri Bakanlığı, 20 yaş altındakilere Corona virüsü salgınına karşı önlemler kapsamında getirilen sokağa çıkma yasağıyla ilgili istisnaları içeren ek genelge yayınladı.

Valiliklere gönderilen genelgeye göre; 18-20 yaş arasında olup kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, özel sektörde düzenli çalıştığını sosyal güvenlik belgesiyle ortaya koyanlar ile mevsimlik tarım işçileri sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak.

Haberin tamamı BURADA

10:10 | ‘Sağlık Bakanlığı çalışanlar arasında ayrım yapıyor, bize virüs testi yapılmadı’

Dev Sağlık-İş yöneticisi Cumali Bolat, Sağlık Bakanlığı’nın Corona virüsü ile mücadele kapsamında aldığı önlemlerde sağlık çalışanları arasında ayrım yapıldığını söyledi. Bolat, Covid-19 servislerinde de hizmet veren temizlik personeli, hasta bakıcı, hemşire ve tıbbi sekreter gibi sağlık emekçilerinin döner sermaye ödemesinin dışında tutulduğunu ifade etti.


09:00 | Trump’tan ‘Corona’ önlemi: New York’a bin asker konuşlandırdık

ABD Başkanı Donald Trump, Corona virüsü salgını nedeniyle ülkede çok sayıda kişinin öleceğini tahmin ettiğini açıkladı.

Önümüzdeki iki haftanın kendileri için en zorlu dönem olacağını vurgulayan Trump, federal hükümetin eyaletlere yardımlarını artıracağını söyledi.

Trump bu kapsamda New York kentinde bin asker konuşlandırdıklarını açıkladı.

“Eyaletlere destek vermek istiyoruz. Binlcerce asker ve askeri personel göndereceğiz” diyen Trump ayrıca, Federal Acil Yönetim Birimi’nin (Fema) N95 tipi 180 milyon maske siparişi verdiğini ve 3M şirketiyle birlikte çalıştıklarını söyledi.

Trump biz onlardan ülkemize yardım etmelerini istiyoruz. Maskelere ihtiyacımız var. Başkalarının bu maskeleri almalarını istemiyoruz. Buna misilleme diyebilirsiniz.”


08:00 | Türkiye’de salgının seyri

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam saatlerinde açıkladığı verilere göre Corona virüsüne yakalananların sayısı 23 bin 934’e yükseldi.

Cuma günü 76 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı, böylece Türkiye’de can kayıpları 501’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan 786’sı iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 311.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TTB özel sağlık kuruluşlarındaki sorunlar ile çözüm önerilerini sıraladı
Sonraki Haber
Hastane inşaatında çalışırken 12. kattan düşen işçi yaşamını yitirdi