Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Türkiye’de vaka sayısı 100 bin bandında

Canlı Blog | Türkiye’de vaka sayısı 100 bin bandında

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelinde vaka sayısı 2.6 milyonu aştı. 172 bini aşkın insan yaşamını yitirirken, 706 binden fazla hasta ise iyileşti. Vaka sayısı 100 bine yaklaşan Türkiye’de can kaybı 2 bin 376. Dünyadan ve Türkiye’den güncel gelişmeleri aktarıyoruz.

 


23:48 | Kanada’da Covid-19’dan ölenlerin sayısı 2 bini aştı 

Kanada’da Covid-19 salgını nedeniyle son 24 saatte 139 kişi hayatını kaybetti.

Ülkedeki toplam can kaybı 2 bin 23’e çıktı.

Kuzey Amerika ülkesi dün, ABD ile olan sınırını bir ay daha kapalı tutma kararı almış, Kanada Havayolları Air Canada da 27 Nisan’dan itibaren uçak seferlerinin askıya alındığını açıklamıştı.


23:00 | Dünya genelinde vaka sayısı 2.6 milyonu aştı

Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 2.6 milyonu aştı.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre Covid-19 pandemisinde tanı konulanların sayısı 2 milyon 614 bin.

Verilere göre yaşamını yitirenlerin sayısı 182 bini aşarken, iyileşenlerin sayısı ise 706 bini geçti.

En çok vakanın tespit edildiği ülke ise ABD. 4 milyonun üzerinde Corona virüsü testi yapılan ülkede 835 bin kişiye Covid-19 tanısı konuldu.

ABD’yi sırasıyla 208 bin vaka ile İspanya, 187 bin vakayla İtalya, 159 bin vakayla Fransa, 149 bin vakayla Almanya takip ediyor.

Avrupa ülkelerinin hemen ardından 134 bin vaka ile Britanya geliyor.

Türkiye ise 98 bini aşkın vakayla yedinci ülke konumunda.


22:40 | DSÖ: Salgın uzun süre bizimle olacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ / WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.

Batı Avrupa ülkelerinin çoğunda salgının “sabitleştiğini” veya “azalma” eğilimi gösterdiğini aktaran Ghebreyesus, “Rakamlar düşük olmasına rağmen, Afrika, Orta ve Güney Amerika ve Doğu Avrupa’da endişe verici artış eğilimleri görüyoruz.” dedi.

Ghebreyesus, pek çok ülkenin hala salgının erken evrelerinde olduğuna dikkati çekerek, “Hiç kuşkunuz olmasın ki gidecek çok yolumuz var. Bu virüs uzun süre bizimle olacak” ifadesini kullandı.

“İstifa etmeyeceğim”

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkesinin örgüte sağladığı fonları durdurma kararı ve kendisine yönelik ABD’den yükselen istifa çağrılarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Ghebreyesus, istifa etmeyeceğini söyledi.

Ghebreyesus, ABD’nin DSÖ için önemli bir ortak olduğunu ve Trump’a kararını “gözden geçirme” ve DSÖ’yü “tekrar destekleme” çağrısı yaptı.

Göreve geldiğinden bu yana DSÖ’nün büyük bir “dönüşüm” gerçekleştirdiğini belirten Ghebreyesus, “Bizim sorumluluğumuz hayat kurtarmak. Bu örgütün iyi yönde değişmesine ve pandemiye odaklanacağım. Gece gündüz hayat kurtarmak için çalışmaya devam edeceğim. Bu benim odak noktam” dedi.

Ghebreyesus, DSÖ’nün 11 Mart’ta salgını küresel pandemi ilan etmesinin geç olup olmadığı yönündeki soruya ise “Covid-19’a ilişkin 30 Ocak’ta ‘uluslararası kamu sağlığı acil durumu’ ilan ettik” yanıtını verdi.


22:16 | Kuzey Kıbrıs’ta sokakta maske takma zorunluluğu

Kuzey Kıbrıs Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, ülkede 24 Nisan’dan itibaren maskesiz sokağa çıkmanın yasak olacağını açıkladı.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Covid-19 salgınına karşı alınan ilave tedbirleri açıklayan Özersay, Ramazan ayı boyunca toplu iftar, sahur ve ibadet yapılamayacağını duyururken, alınan kararın teravih ve bayram namazı için de geçerli olacağını kaydetti.

Daha önce 27 Nisan’a kadar deniz yolu ile ülkeye girişleri durdurma yönünde karar aldıklarını hatırlatan Özersay, bu tarihin de diğer uygulamalarla uyumlu olması amacıyla 30 Nisan’a uzatıldığını ifade etti.


22:05 | “76 ülkeden yaklaşık 32 bin Türkiye vatandaşı getirildi”

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Corona virüsü tedbirler kapsamında, şimdiye kadar 76 ülkeden yaklaşık 32 bin Türkiye vatandaşının getirildiğini açıkladı.

Bakanlık bünyesindeki çağrı merkezinden de yurttaşlara destek vermeye devam edildiğini hatırlatan Kaymakcı seferlerin Türk Hava Yolları (THY) ve Ulaştırma Bakanlığı işbirliğinde yapıldığını belirtti.

Kaymakcı Türkiye’de bulunan başka ülkelerin vatandaşların da kendi ülkelerine dönmelerine yardımcı olduklarını ifade ederek “Bazı uçaklarımızı çift yönlü kullandık. Buradan yabancı ülke vatandaşlarını ilettik, Türkiye’ye de vatandaşlarımızı getirmiş olduk. Türkiye’den 175 bin civarında yabancı ülke vatandaşı ayrılmış durumda” dedi.


21:53 | Meksika’da can kaybı 850’yi geçti

Latin Amerika ülkesi Meksika’da Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 145 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede ölenlerin sayısı 857’ye yükseldi.

Toplam vaka sayısı ise 9 bin 501’e ulaştı.

Öte yandan, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, işçi çıkarmamak koşuluyla bazı sektörlerde vergi indirimine gideceklerini açıkladı.

Obrador ayrıca üst düzey kamu görevlilerinin maaşlarında yüzde 25’lik kesintiye gideceklerini bildirdi.


20:40 | Fransa’da can kaybı 21 bini aştı

Fransa’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 544 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede can kaybı 21 bin 340’a yükseldi

Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, virüs tespit edilen kişi sayısının son 24 saatte bin 827 artarak 183 bin 268’e ulaştığını söyledi.

Covid-19 nedeniyle 5 bin 218’i yoğun bakımda olmak üzere 29 bin 741 kişinin hastanelerde tedavi gördüğünü ifade eden Salomon, yoğun bakımda bulunanların sayısının iki haftadır düşmeye devam ettiğini vurguladı.

Fransa, dünya genelinde Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısının 20 binin üzerinde olduğu 4’üncü ülke.


20:20 | Bakan Koca: Salgın kontrolümüz altında

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

“Salgın kontrolümüz altında” diyen Bakan Koca, 22 Nisan itibariyle ölü sayısının 117 arttığını vaka sayısının ise 98 bin 674’e çıktığını söyledi.

Koca, tedavi sürecinde iyi durumda olunduğunu ifade ederek, tablolarla dünyadaki bazı ülkelerle Türkiye’nin oranlarını karşılaştırdı:

“Dünyada giderek artan ama Türkiye’de stabilleşen bir tabloyu çok net görüyoruz. Türkiye, yüzde 2,3 ile en düşük ölüm oranına sahip ülkelerden. Bu, hastalığa etkili bir tedavi uyguladığımızı kanıtlamaktadır. Türkiye’de vakaların, pnömoni yani zatürre olma oranı her geçen gün azaldı.”

“Corona virüs salgınında Çin’e benzer bir seyir izliyoruz” diyen Koca, Ramazan bayramı ve sonrasında kademeli olarak normalleşme sürecine geçilebileceğini söyledi.

“Türkiye karşıtlığı ile hazırlanmış haber”

İstanbul’da son yılların ortalamasının üzerinde ek ölüm olduğuna ilişkin New York Times haberi ile ilgili bir soruya Bakan Koca, “Türkiye karşıtlığı ile hazırlanmış haber” yanıtını verdi.

Koca, Dünya Sağlık Örgütü’nün PCR testi yapabilen ülkeler için tek kod önermeye devam ettiğini, PCR testi yapamayan ülkeler için ise ikjnci bir kod önerildiğini kaydetti.

Son yıllara ait ölüm oranlarını örnek olarak gösteren Koca, 1 Nisan tarihine kadar yapılan verilendirmelerde, sene bazlı olarak beklenen artışın da yaklaşık 3 bin altında olunduğunu kaydetti.

Koca, tanının bakanlık tarafından değil, doktorlar tarafından konulduğunu söyledi.


19:54 | Türkiye’de son 24 saatte 117 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugün uygulanan test sayısı 37 bin 535.

Bakanlık, Covid-19 tanısı konulanların sayısının 3 bin 83 artarak, 98 bin 674’e yükseldiğini açıkladı.

Son 24 saatte 117 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları 2 bin 376’a çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar tanı konulanlardan 16 bin 477s’i iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 814.


19:40 | Britanya’da ölü sayısı 18 bini aştı

Britanya’da Covid-19 salgınından son 24 saatte 759 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede toplam ölü sayısı 18 bin 100’e çıktı.

Bu sayılara, bakımevleri veya evlerinde ölenler dahil değil.

Öte yandan Britanya Sağlık Bakanı Matt Hancock, Covid-19 salgınında pik noktasına ulaştıklarını açıkladı.

Britanya halkına teşekkür ederek önlemlere uyulduğu için tepe noktasına ulaşıldığını söyleyen Hancock, sosyal mesafe önlemlerinin henüz henüz gevşemeyeceğini hatırladı.

Britanya’da vaka sayısı 130 bini aştı.


19:25 | ABD’de kayıtlara geçmeyen Covid-19 kaynaklı ilk ölüm Şubat’ın başında gerçekleşmiş

ABD’nin California eyaletinde yapılan bir otopsi sonucu, ülkede Covid-19 nedenli ilk ölümün Şubat ayının başında gerçekleştiği ortaya çıktı.

Seattle kentinde 26 Şubat’ta kaydedilen ölümün, ülkedeki ilk ölüm vakası olduğu düşünülüyordu.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, ancak 6 ve 17 Şubat tarihlerinde, California’da hayatını kaybeden iki kişinin, otopsi örneklerinin yeniden incelenmesi sonucu Covid 19’dan öldükleri belirlendi.

Adli tıp kurumundan yapılan açıklamada, “Bu kişiler testlerin sınırlı yapılabildiği bir dönemde evlerinde hayatlarını kaybettiler” denildi.

Açıklamada, Covid-19 kaynaklı olarak daha fazla ölüm keşfedilmesinin beklendiği de ifade edildi.

ABD’de Covid-19 salgınında ölenlerin sayısı 45 bini, vaka sayısı ise 825 bini aşmış durumda.


19:10 | İtalya’da can kaybı 25 bini geçti

İtalya’da Corona virüsü nedeniyle son bir günde 437 kişi yaşamını yitirdi.

Toplam ölüm sayısı 25 bin 85’e ulaştı.

Toplam vaka sayısı da bir günde 3 bin 370 artarak 187 bin 327’ye çıktı.

İyileşenlerin sayısı ise 2 bin 943 ile dünün ardından bugün de yeni bir rekor kırdı.

Dün 2 bin 723 kişi iyileşmişti.

Salgının başından beri tespit edilen Covid-19 hastalarından toplamda 54 bin 543’ü iyileşti.

Yoğun bakımdaki Covid-19 hastası sayısındaki düşüş de 3 Nisan’dan bu yana devam ediyor.

Yoğun bakımdakilerin sayısı son bir günde 87 azalarak 2 bin 384’e düştü.


18:50 | Çin, Rusya’yla sınırı olan Harbin şehrine giriş çıkışları yasakladı

Çin’in Rusya sınırında bulunan 10 milyon nüfuslu Harbin şehri Covid-19 salgınına karşı yerleşim bölgelerine giriş çıkış yasağı getirdi.

Heilongjiang bölgesinin başkenti Harbin’de yasak, kentte yaşamayanları ve plakaları kente ait olmayan araçları kapsıyor.

Rusya’ya düzenli uçuşların gerçekleştirildiği şehirde 21 Nisan günü yedi yeni Corona virüsü vakası tespit edildi. Böylece hastalığa yakalananların sayısı hastanelerden taburcu edilenler sayılmadığında 52’ye yükseldi.

Şehirde daha önce de yurt dışından ya da salgının en fazla görüldüğü bölgelerden gelen kişilere izole olma zorunluluğu getirilmişti.


17:50 | ABD’de can kaybı 45 bini geçti

ABD’de Covid-19 salgınında ölenlerin sayısı son 24 saatte 2 bin 701 artarak 45 bin 75’e yükseldi.

Dünya genelinde Covid-19’dan en fazla etkilenen ABD, salgının merkezi ve en çok can kaybının yaşandığı ülke konumunda bulunuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, ülkede virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 37 bin 346 artışla 825 bin 306’ya çıktı.

ABD’yi 208 bin 389 vakayla İspanya, 183 bin 957 vakayla İtalya ve 159 bin 300 vakayla Fransa takip ediyor.

Öte yandan ABD’de Corona virüs salgınının merkezi olan New York’ta son 24 saatte 474 kişinin öldüğü açıklandı.

Bu, 2 Nisan’dan beri en düşük sayı.

New York Valisi Andrew Cuomo, sayıların “yavaş bir azalma eğiliminde olduğunu” söyledi.

“Görece iyi bir noktada” olduklarını belirten Cuomo, ölü sayısının üç gündür 500’ün altında kaldığını hatırlattı.


17:42 | İstanbul’da mesai saatlerine ‘Corona’ düzenlemesi

İstanbul’da mesai saatlerine Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında düzenleme getirildi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Twitteri üzerinden mesai saatlerinin 09.00-12.30, 13.00-16.30 şeklinde uygulanacağını duyurdu.

“COVID19 tedbirleri kapsamında; 27 Nisan Pazartesi gününden 27 Mayıs 2020’ye (Ramazan Bayramı sonu) kadar geçerli olmak üzere İstanbul’da mesai saatleri 09.00-12.30, 13.00-16.30 olarak uygulanacaktır.”


16:22 | Tersane işçisi: Ücretli izin istedik “Acil bitmesi gereken gemiler var” dediler

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 14 Nisan’da yaptığı açıklamada, 20 bin civarında işçinin çalıştığı Tuzla tersanelerinde 53 işçinin Covid-19 testinin pozitif çıktığını açıklamıştı.

Covid-19 tanısı konulan işçilerden biri olan 52 yaşındaki Süleyman T., tersanede kaynak ustası olarak çalışıyor.

bianet’ten Ruken Tuncel’e konuşan Süleyman T., “Tuzla Devlet Hastanesi’ne başvurdum, beş günlük ilaç verdiler ve evde 14 gün karantinada kalmamı söylediler. Beş gündür karantinadayım. Evde ilaç tedavisi görüyorum” dedi.

Durumunun düzenli olarak takip edildiğini belirten işçi, virüsü nereden kaptığını bilmediğini, tersanenin bir dizi sorunu olmasına rağmen salgın sürecinde çoğu yere göre bir hayli tedbir aldığını ancak evden çıktıktan sonra hiçbir tedbirin işlemediğini dile getirdi.

Maskenin çözüm olmadığını ve tamamen iş gücünün durdurulması gerektiğini belirten Süleyman T., “Ücretli izin talep ettik, ‘acil gelen gemiler var, bitmesi gerekiyor, gelmek istemeyen gelmez’ dediler. Ama üç gün gelmezsen çıkışını verecek. Şimdi firma herkesi izne çıkardı, iş durdu. Böyle mi olması gerekiyordu. İlla ki, insanların canı tehlikeye mi girmeliydi?” diye sordu.


15:17 | Ermenistan’da salgın nedeniyle soykırım anması yapılmayacak

Fotoğraf: David Mdzinarishvili/Reuters

Ermenistan’da hükümet, Corona virüsü salgını nedeniyle Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenlerin anılacağı törenleri iptal etti.

Hükümet sözcüsü Eduard Agajanyan, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da her yıl düzenlenen meşaleli yürüyüşün halkın sağlığı göz önünde bulundurularak iptal edildiğini duyurdu.

Ermeni Soykırımı’nın 105’inci yıldönümü ise sokak lambalarının karartılması ve kilise çanlarının çalınması ile anılacak.

24 Nisan Cuma günü Başbakan Nikol Paşinyan ve Ermeni Kilisesi’nin ruhani lideri II Karekin, Erivan’daki soykırım anıtına çelenk koyacak.

Corona virüsü salgını nedeniyle olağanüstü hal ilan eden Ermenistan’da bin 473 vaka tespit edilirken, ülkede 24 kişi Covid-19 sonucu hayatını kaybetti.


15:08 | Adana’da yasak öncesi sokaklar doldu taştı

Fotoğraf: İHA

Adana’da yaşayanlar 4 günlük sokağa çıkma yasağı öncesinde alışveriş için çıktıkları sokakları doldurdu.

İHA’nın haberine göre yurttaşlar, Seyhan ilçesine bağlı Mirzaçelebi Mahallesi’nde yol boyunca dükkanların olduğu bir caddede fiziksel mesafeyi hiçe sayarak alışveriş yaptı.

Kimisi maskeli, kimisi maskesiz yüzlerce insan sergilediği görüntüler kameralara yansıdı.

Öte yandan, caddelerde yurttaşların yoğunluk göstermesi nedeniyle uzun araç kuyrukları da oluştu.


15:00 | İstanbul’da sokağa çıkma yasağına saatler kala ‘seyahat izin’ kuyruğu

İstanbul’da 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasına saatler kalan Esenyurt Kaymakamlığı önüne gelen yurttaşlar “seyahat izin belgesi” almak için metrelerce kuyruk oluşturdu.

Sıraya geçenlerin fiziksel mesafe kuralına uydukları görüldü.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul’un da aralarında olduğu 30’u büyükşehir 31 ilde 4 günlük sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıklamıştı.

26 Nisan Pazar gecesi saat 24.00’a kadar sürecek yasak, bu gece yarısı başlayacak.


14:53 | İçişleri Bakanlığı’ndan sokağa çıkma yasağı ile ilgili açıklama

İçişleri Bakanlığı, dört günlük sokağa çıkma yasağı ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Sokağa çıkma kısıtlaması ve Ramazan ayı öncesi ülke genelinde 52 bin 220 personel katılımıyla marketler, süpermarketler ve pazar yerleri, fırınlara yönelik sosyal mesafe ve bulaşın engellenmesi, alınan tedbirlere uyulup uyulmadığı ile pazar ve marketlerde fahiş fiyat uygulanmasının engellenmesine yönelik yoğun denetim gerçekleştireceği belirtildi.

İHA’nın aktardığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İçişleri Bakanlığının emniyet, jandarma ve sahil güvenlik ekipleri 23-26 Nisan günlerinde uygulamaya konulacak sokağa çıkma kısıtlaması ve Ramazan ayı öncesi 31 il başta olmak üzere ülke genelinde market, pazar yeri, alış veriş merkezlerinde sosyal mesafe kuralının özellikle bugün 15:00-24:00 saatleri arasında bozulabileceği gerekçesiyle bu yerlerdeki denetimlerine ağırlık verecek.

“30 bin 930 emniyet, 20 bin 608 jandarma ve 682 sahil güvenlik personeli olmak üzere toplam 52 bin 220 personel ve 219 dedektör köpeğin katılacağı denetimler, önceden tespit edilmiş 3.321 noktada gerçekleştirilecek.”


14:45 | 1 Mayıs ‘Corona’ nedeniyle sosyal medyada kutlanacak

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 1 Mayıs Birleşenleri, Corona virüsü salgını nedeniyle bu seneki 1 Mayıs’ın sosyal medya üzerinden gerçekleştirilecek miting ile kutlanacağı duyurdu.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs kapsamında yapılacak etkinlikleri de açıkladı.


14:41 | Banka şubeleri Cuma günü kapalı olacak

Türkiye Bankalar Birliği, İçişleri Bakanlığı’nın sokağa çıkma yasağı kararına istinaden 24 Nisan Cuma günü bankaların kapalı olacağını açıkladı.

Yapılan açıklama şu şekilde:

“T.C. İçişleri Bakanlığı’nın 21 Nisan 2020 tarihli ‘Sokağa Çıkma Kısıtlaması’ kararına istinaden 31 ilde 24 Nisan Cuma günü banka şubeleri kapalı olacaktır. Bu çerçevede, kısıtlama kapsamındaki 31 ilde yerleşik olan ve edimlerinin yerine getirilmesinin son günü 24 Nisan 2020 tarihi olan müşterilere her türlü bankacılık işlemlerini ve edimlerini şube dışı kanalları kullanarak yerine getirilmesinin hatırlatılması, veya müşterilerin edimlerinin 27 Nisan 2020 tarihine ötelenmesi hususlarında üyelerimize tavsiyede bulunulmasına karar verilmiştir.”


13:44 | Almanya’da Covid-19 aşısının insanlar üzerinde test edilmesine onay

Fotoğraf: EPA

Almanya’da yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19’a karşı geliştirildiği belirtilen ilk aşının klinik araştırması için onay verildi.

Federal Aşılar ve Biyomedikal İlaçlar Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, araştırma görevinin Paul Ehrlich Enstitüsü’ne (PEI) verildiği belirtildi.

Söz konusu aşı, BioNTech adlı şirket tarafından geliştirildi.

Deneylerin ilk aşamasında 18-55 yaşları arasındaki 200 sağlıklı insana, aşının farklı çeşitleri yapılacak.

Klinik deneylerde başarı elde edilmesi halinde aşının lisans alarak üretimine geçilebilecek.

PEI Başkanı Prof. Paul Cichutek, Corona virüsüne karşı geliştirilen aşının bitmiş halinin gelecek yılın ilk aylarında hazır olacağını belirtti.


13:40 | İran’da ‘Corona’dan 94 kişi daha yaşamını yitirdi

İran’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 94 kişi daha yaşamını kaybetti.

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur tarafından yapılan açıklamada, ölenlerin toplam sayısının 5 bin 391’e yükseldiği belirtildi.

Son 24 saat içerisinde bin 194 kişinin Corona virüs testlerinin pozitif çıktığını söyleyen Cihanpur, iyileşip taburcu olanların sayısının ise 63 bin 113’e ulaştığını ifade etti.

Şu ana kadar 377 bin 396 Corona testi yapıldığını belirten Cihanpur, “Şu anda hastanelerde 3 bin 311 kişi yoğun bakımda ve maalesef durumları ağır” dedi.


13:08 | İspanya’da Covid-19’u atlatanların sayısı 85 bini geçti

İspanya’da Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 435 artışla 21 bin 717’ye yükseldi.

Ülkede vaka sayısı da 4 bin 211 artışla toplamda 208 bin 389 oldu.

Covid-19’u yenen hasta sayısı ise son 24 saatte 3 bin 411 artışla 85 bin 915’e çıktı.


13:03 | Eğitim Bakanı: Okulların açılmasıyla ilgili Eylül-Ekim ayları daha ağır basıyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Corona virüsü salgını nedeniyle kapatılan okulların açılmasıyla ilgili Eylül-Ekim aylarının daha ağır bastığını söyledi.

Selçuk, “Bilim Kurulu’nun tavsiyesiyle hareket edeceğiz. Net tarih yok. Tabii Mayıs-Haziran ve Eylül-Ekim dönemlerine ilişkin de çalışmamız bulunuyor” ifadesini kullandı.

Bakan Selçuk, 7 Haziran’da yapılması planlanan LGS (Liseye Geçiş Sınavı) tarihinin ise ‘şu an değişmesi mümkün değil’ yorumunda bulundu.


12:40 | Pekin’de önlemler yeniden artırılıyor

Çin’in başkenti Pekin’de Corona virüsünün şehir dışından yeniden şehre taşınması olasılığına karşı önlemler bir kez daha sıkılaştırılıyor.

Alınan karara göre Pekin’e gelenler iki haftalık bir karantinanın ardından ayrıca bir hafta daha evlerinde gözetim altında tutulacak.

DW Türkçe’nin haberine göre, böylece şehir dışına çıkan Pekinlilerin dönüşlerinden itibaren üç hafta boyunca kamusal hayata katılmalarına izin verilmeyecek.

Çin hükümeti, salgının kontrol altına alındığını belirtiyor ancak seyahat eden kişiler aracılığıyla yeniden yükselmesinden endişe ediyor.

Yabancıların şu anda Çin’e giriş yapmasına izin verilmiyor.


12:34 | Fransa’da her iki çalışandan biri geçici işsizlik fonuna başvurdu

Fransa Çalışma Bakanı Muriel Penicaud, 10 milyondan fazla çalışanın ülkenin geçici işsizlik fonuna başvurduğunu açıkladı.

Bu ülkenin istihdam gücünün yarısına tekabül ediyor.

BBC Türkçe’nin Guardian’dan aktardığı habere göre Pénicaud, “Bugün itibarıyla 10,2 milyon özel sektör çalışanı geçici işsizlik programına alındı. Bu her iki çalışandan biri ve her 10 şirketten altısını içeriyor” dedi.

Fransa’nın açıkladığı program kapsamında hükümetin çalışanların maaşlarının büyük bir kısmını ödeyerek şirketlerin büyük çapta işten çıkarmalara gitmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.


12:25 | Lübnan’da Filistinlilerin kaldığı mülteci kampında ilk ‘Corona’ vakası

Lübnan’da, Beka Vadisi’nde Filistinli mültecilerin kaldığı Birleşmiş Milletler Wavel mülteci kampında kalan bir kişide Corona virüsü tespit edildi.

Suriye’den gelen Filistinli kadının, başkent Beyrut’taki Refik Hariri Hastanesi’ne kaldırıldığı belirtildi.

Sağlık ekiplerinin kampta kalan herkese test yapacağı, önceliğin kadının ailesi ve temas kurduğu kişilere verileceği ifade edildi.

Kamp yetkilileri, mültecileri karantinaya aldıklarını ve kampa giriş ve çıkışların yasaklandığını bildirdi.

Resmi rakamlara göre kampta 2 bin kişi yaşıyor, ancak BM bu sayının gerçekte çok daha fazla olduğunu belirtiyor.


12:18 | TTB: 14’ü hekim 24 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi

Fotoğraf: AFP

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun yaşamını yitirdiği 1 Nisan’dan bugüne kadar, Corona virüsü nedeniyle 14’ü hekim 24 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

TTB, 3 bin 474 sağlık çalışanına da Covid-19 tanısı konulduğunu belirtti. Bunların yüzde 38’ini da hekimlerin oluşturduğu ifade edildi.

Daha Fazla Arkadaşımızı Kaybetmemek İçin Hükümeti Önlem Almaya Davet Ediyoruz” başlıklı açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Tanı almış hekim sayısının en yüksek olduğu iller İstanbul, Ankara, Kırklareli, İzmir ve Adana’dır. İstanbul’da 960’ı hekim olmak üzere toplam 2 bin 5 sağlık çalışanının hastalığa yakalandığı bilgisine ulaşılmıştır. Bu illeri sırasıyla 12 sağlık çalışanı ile Diyarbakır, 11 ile Kırklareli, 11 ile Antalya, 10 ile Bursa, 9 çalışan ile Samsun izlemektedir.”

Diğer yandan açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın salgına ilişkin verileri TTB ile paylaşmadığı da kaydedildi.


12:08 | Nefret saldırıları nedeniyle evine giremeyen trans kadın: Ajda Ender

Corona virüsü salgını günlerinde “evde kal” çağrıları yapılıyor. Ancak cinsiyet kimliği nedeniyle komşuları tarafından ölüm tehditleri alan trans kadın Ajda Ender evine giremiyor.

İnsan hakları savunucusu Ender, “Ben bir trans kadınım, kimliğimin arkasındayım, hiç kimse bana trans kadın olduğum için şiddet uygulayamaz. Bana veya başka bir kadına yapılan şiddet için asla susmayacağım” diyor.

  • Marta Sömek’in haberinin tamamı BURADA

11:58 | Van Valiliği: Kent genelinde vaka sayısı 180

Van’da Corona virüsü vaka sayısının 180 olduğu açıklandı.

Kent genelinde Covid-19 tanısı konulanlardan taburcu olanların sayısının ise 65 olduğu belirtildi.

Van Valiliği’nden yapılan açıklamada, Corona virüsü vakalarını gizlediği gerekçesiyle Muhtar Mikail Duman’ın görevden uzaklaştırıldığı Başkale ilçesine bağlı Örmetaş Mahallesi’nde vaka sayısının da 48’e yükseldiği kaydedildi.


11:05 | İspanya Başbakanı: Kısıtlamaları Mayıs ortasından sonra gevşeteceğiz

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, hükümetinin sokağa çıkma kısıtlamalarını Mayıs ortasından itibaren gevşeteceğini açıkladı.

Sanhcez kısıtlamlamaların 9 Mayıs’a dek sürmesini isteyeceği parlamento oturumunda yaptığı açıklamada, güvenliği garanti altına almak için kısıtlamaların yavaşça ve aşama aşama gevşetileceğini söyledi.

Kısıtlamaların 14 Mart’ta başladığı ülkede, şu ana kadar 200 binin üzerinde vaka tespit edildi.

İspanya’da Covid-19 nedeniyle 21 bin 282 kişi de hayatını kaybetti.


10:25 | Bulgaristan’da vaka sayısı bini aştı

Bulgaristan’da Covid-19 tanısı konulanların sayısı bin 15’e yükseldiği açıklandı. Dün açıklanan vaka sayısı 975’di.

Sağlık Bakanı, ülkede son bir haftada 300’den fazla vakanın tespit edildiğini bildirdi.

Ülke genelinde salgında 47 kişi hayatını kayderken, 174 kişi ise hastalığı atlattı.


10:20 | Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ünal Covid-19’u atlattı

Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, daha önce Corona virüsüne yakalandığını açıklayan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal’ın hastalığı atlattığını duyurdu.

Müftüoğlu yazısında, şu ifadeleri kullandı:

“Serhat Ünal, enfeksiyon hastalıkları alanında uluslararası saygınlığı olan bir bilim insanımız. Bilim Kurulu’nda da yer alıyor. Yoğun hastane pratiğinde maalesef o da virüsle bulaşı alıp hastalandı. Neyse ki sıkı ve zorlu bir tedavi sürecini takiben hastalığı yendi. Hastalanan bir doktor, hem de bulaşıcı hastalıklar uzmanı tecrübeli bir doktor olunca süreçte neler yaşadığı doğal olarak daha da anlamlı. Hocamıza geçmiş olsun diyoruz.”


10:05 | Uzmanlardan dezenfektan uyarısı

Uzmanlar, salgınla birlikte gündelik yaşamın bir parçası haline gelen dezenfektanların yüksek oranda alkol içermesi nedeniyle yanma ve zehirlenmelere yol açabileceği uyarısında bulundu.


09:46 | Trump: ABD’ye göçmen kabulü 60 gün süreyle askıya alınacak

ABD Başkanı Donald Trump, Corona virüsü salgını nedeniyle işini kaybeden ABD’lilerin istihdamına öncelik vereceklerini, bu nedenle de ülkeye çalışma amacıyla gelen göçmenlerin kabulünü 60 gün süreyle askıya alacaklarını duyurdu.

Beyaz Saray’da konuşan Trump, geçtiğimiz gün Twitter üzerinden yaptığı “ABD’ye göçü askıya alacak bir kararname imzalayacağım” paylaşımına şu sözlerle açıklama getirdi:

“ABD’ye göçmen kabulünü geçici süreliğine durduran bir kararname imzalayacağım. Göçmen kabulünü durdurarak, istihdamda Amerikalılara öncelik vermiş olacağız. Amerikan ekonomisi tekrar faaliyete geçtiğinde bu önemli bir konu olacak.

“Amerikalı çalışanların yerine göçmenleri yerleştirmek yanlış olur. Bu durum, 60 gün sürecek. Daha sonra yeniden değerlendirme yapacağız ve o dönemin ekonomik şartlarına bağlı olarak, gerekirse bu süreyi uzatacağız.

“Bu kararnamenin kapsamında sadece ABD’ye yerleşmeyi planlayan kişiler, başka bir deyişle yeşil kart sahibi olanlar olacak.”


09:35 | Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı insanlar üzerinde denenmeye başlıyor

Britanya, Oxford Üniversitesi’nde yeni tip Corona virüsüne karşı geliştirilen aşının insan deneylerine Perşembe günü başlanacağını duyurdu.

Üniversitenin aşı ekibinden Prof. Dr. Andrew Pollard, her şey yolunda giderse milyonlarca doz aşının sonbaharda hazır olacağını söyledi.

Pollard, normalde aşı geliştirme sürecinin 18 ay sürdüğünü ancak ekibi tarafından geliştirilen aşının Eylül’de hazır olabileceğini sözlerine ekledi.

Ayrıca Pollard, Oxford Üniversitesi’nin yine Corona virüsünden kaynaklanan SARS ve MERS aşıları üzerine hali hazırda çalışmaları olduğu için yeni tip Corona virüsü aşı projesinde avantajlı olduğunu dile getirdi.


09:33 | Corona virüsü ‘Bildirme Esas Bulaşıcı Hastalıklar Listesi’ne eklendi

Türkiye’de bulaşıcı hastalıkların sürekli ve sistematik olarak gözetlenerek analizindeki (sürveyans) esasların belirlendiği yönetmelikte değişikliğe gidildi.

Sağlık Bakanlığı yönetmeliğinde yer alan ‘Bildirme Esas Bulaşıcı Hastalıklar Listesi’ne Corona virüsü de eklendi.

Corona virüsünün bulaşıcı hastalıklar listesinin 81. Maddesine eklendiği yönetmelik bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.


09:30 | Almanya’da ev içi şiddet ihbarlarında yüzde 17 artış

Almanya’da da tüm dünyada olduğu gibi salgın nedeniyle uygulanan karantina uygulamaları nedeniyle ev içi şiddete ciddi bir artış yaşandı.

Aile Bakanı Franziska Giffey’in sözcüsü, geçtiğimiz hafta şiddete karşı faaliyet yürüten telefon hattına gelen ihbarlarda iki hafta öncesine göre yüzde 17,5 artış olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı da hafta başında Corona virüsü salgınına bağlantılı olarak telefon hattına yönelik ilginin arttığını belirtmişti.


08:50 | Buca Kapalı Cezaevi’nde 64 mahpusa daha Corona virüsü bulaştı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Buca Kapalı Cezaevi’nde 64 tutuklu ve hükümlünün daha Corona virüsü testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Başsavcılık, cezaevinde ilk vakanın 19 Nisan’da tespit edildiğini duyurmuştu. Böylece, salgının yayıldığı cezaevinde 65 mahpusa Covid-19 tanısı konulmuş oldu.


08:25 | Dünya genelinde can kayıpları 180 bine dayandı

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünya genelinde yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 nedenli ölümlerin sayısı 180 bine yaklaştı.

2 milyon 564 bini aşkın vaka tespit edilirken, bunlardan 686 bini iyileşti.

En çok ölüm yaşanan ülkeler:

  • ABD (45 bin 63)
  • İtalya (24 bin 648)
  • İspanya (21 bin 282)
  • Fransa (20 bin 769)
  • Britanya (13 bin 337)

En çok vaka tespit edilen ülkeler ise şöyle:

  • ABD (825 bin 41)
  • İspanya (204 bin 718)
  • İtalya (183 bin 957)
  • Fransa (159 bin 300)
  • Almanya (148 bin 453)

08:20 | Türkiye’de vaka sayısı 100 bine dayandı

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam saatlerinde açıkladığı verilere göre Covid-19 tanısı konulanların sayısı 100 bine dayandı.

Türkiye, virüsün ortaya çıktığı Çin’i de geride bırakarak en çok vaka görülen yedinci ülke konumunda bulunuyor.

Bakanlık, Pazartesi günü 119 kişinin daha hayatını kaybettiği de açıkladı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları 2 bin 259’a çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar virüse yakalananlardan 14 bin 918’i iyileşti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şırnak'ta maden ocağında göçük
Sonraki Haber
31 ilde dört gün sürecek sokağa çıkma yasağı başladı