Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Türkiye’de vaka sayısı 20 bini geçti

Canlı Blog | Türkiye’de vaka sayısı 20 bini geçti

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında vaka sayısı 1 milyonu, can kayıpları ise 50 bini aştı. Virüsün her yere yayıldığı Türkiye’de de gün be gün yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor, vaka sayısı 20 bini aşmış durumda. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeleri aktarıyoruz.

 


23:35 | THY, 14 büyükşehire iç hat seferlerini 20 Nisan’a kadar durdurdu

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, Twitter üzerinden Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında THY’nin İç hatlarda 14 büyükşehire yapılan kısıtlı sayıdaki iç hat seferlerinin 20 Nisan tarihine kadar iptal edileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 büyükşehir ile akciğer hastalıklarının sık görüldüğü Zonguldak’a araç giriş ve çıkışlarının yasaklandığını ve uygulamanın ilk etapta 15 gün süreceğini söylemişti.

Erdoğan, ayrıca 20 yaş altına da sokağa çıkma yasağı getirildiğini ve toplu alanlarda maske takmanın zorunlu olacağını belirtmişti.


23:24 | İstanbul ve Ankara’da maske takmayanlar toplu ulaşıma alınmayacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, İstanbul’da yarından itibaren toplu ulaşımda maske kullanma zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Ongun ayrıca yurttaşlara ücretsiz olarak maske dağıtılacağını söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş da Twitter üzerinden yarından itibaren toplu ulaşımda maske kullanma zorunluluğu getirildiğini, ücretsiz maske dağıtımının da yapılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 büyükşehir ile akciğer hastalıklarının sık görüldüğü Zonguldak’a araç giriş ve çıkışlarının yasaklandığını ve uygulamanın ilk etapta 15 gün süreceğini söylemişti.

Erdoğan, ayrıca 20 yaş altına da sokağa çıkma yasağı getirildiğini ve toplu alanlarda maske takmanın zorunlu olacağını belirtmişti.


22:26 | İçişleri Bakanlığı ‘Corona’ önlemleriyle ilgili genelge yayımladı

İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Corona virüsü salgınıyla mücadelede açıkladığı yeni önlemlerle ilgili bir genelge yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 büyükşehir ile akciğer hastalıklarının sık görüldüğü Zonguldak’a araç giriş ve çıkışlarının yasaklandığını ve uygulamanın ilk etapta 15 gün süreceğini söylemişti.

Erdoğan, ayrıca 20 yaş altına da sokağa çıkma yasağı getirildiğini ve toplu alanlarda maske takmanın zorunlu olacağını belirtmişti.

  • Genelgeye BURADAN ulaşabilirsiniz.

22:16 | Fransa’da bir günde 568 kişi öldü

Fransa’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 568 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede virüsten kaynaklı can kaybı 6 bİn 507’ye yükseldi.

Ülkedeki vaka sayısı 64 bin 338 oldu.

Fransa, İtalya ve İspanya’dan sonra ölü sayısının en yüksek olduğu Avrupa ülkesi.


21:58 | Yunanistan’da ölü sayısı 59’a yükseldi

Gazeteci Çağdaş Kaplan, Atina’dan son durumu bildiriyor:

Yunanistan’da Covid-19 salgını nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasağının 12. günü.

Virüs salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 59’a yükseldi.

99 yeni Corona virüsü vakasının daha tespit edildiği ülkede toplam vaka sayısı bin 613’e yükseldi.

Öte yandan dün Pirea limanında karantinaya alınan 34 mürettebat dahil 383 kişiyi taşıyan El. Venizelos isimli gemide virüs testlerinin sonuçları açıklandı.

121 kişinin test sonuçları pozitif çıktı.

Bunun üzerine gemide test sonuçları negatif çıkanların gemiden çıkartılarak Atina’da bir otelde karantinaya alınmasına karar verildi.

Gemide mürettebat hariç Türkiye, Yunanistan, Ukrayna, Endonezya, Özbekistan, Kazakistan, Filipinler, Rusya, ABD ve İsviçre vatandaşları olan 349 yolcu bulunuyor.

Yolculardan 160’nın Türkiye vatandaşı olduğu ve 65’inde virüs testinin pozitif çıktığı açıklandı.

Öte yandan gemide kalanlara sağlık hizmeti verilmesi için limana konteynırlar kuruldu.


20:24 | Erdoğan ‘Corona’yla mücadeledeki yeni tedbirleri açıkladı

AKP lideri ve Cumhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında alınan yeni tedbirleri açıkladı.

“Bu gece itibariyle ülkemizin 30 büyük şehri ile akciğer rahatsızlıklarının sık görüldüğü Zonguldak ilimizi belirli isitisnalar haricinde araç giriş çıkışına kapatıyoruz” diyen Erdoğan, “Ülkemizin tamamında 65 yaş altı için uyguladığımız sokağa çıkma yasağını 20 yaş altına da genişletiyoruz” diye ekledi.

Erdoğan toplu alanlarda maske takmanın zorunlu hale geldiğini söyledi: “Pazar yerleri ve marketler gibi insanların toplu şekilde bulunduğu tüm alanlarda herkesin maske takması zorunlu olacaktır” dedi.

Erdoğan, ayrıca, “Sokaklar dahil, tüm kamuya ait mekanlarda kalabalık oluşturacak şekilde asla bir arada bulunulamayacak, sosyal mesafeye en az üç adım olarak riayet edilecektir. Aksi yönde davranışlar sergilemekte ısrar edenlere gereken idari ve adli cezalar uygulanacaktır” diye konuştu.


20:14 | İtalya’da ölü sayısı 14 bin 680’i aştı

İtalya’da Corona virüsü salgınında son 24 saatte 766 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede toplam ölü sayısı 14 bin 681’ya yükseldi.

Toplam vaka sayısı 119 bin 827.

İtalya Sağlık Yüksek Enstitüsü Başkanı Silvio Brusaferro bugün yaptığı açıklamada, yeni vaka sayılarının düşüş eğiliminde olduğunun görüldüğünü söyledi.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın aktardığına göre Brusaferro İtalya’da üç haftadan uzun süredir uygulanan karantina tedbirlerinin işe yaradığını söylerken, “Ama gol atmamız maçı kazandığımız anlamına gelmez. Kritik bir aşamayı geçtik ancak eğri bir düzlüğün ardından yeniden yükselişe de geçebilir” dedi.

Brusaferro, salgın eğrisinin yeninden yükselmesini önleyerek düşüşe geçmesini sağlamak için önlemlerin sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Ülkede karantina önlemlerinin süresi bu hafta içinde 3 Nisan’dan 13 Nisan’a kadar uzatılmıştı.


19:33 | Türkiye’de vaka sayısı 20 bini geçti, toplam can kaybı 425 oldu

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugünkü test sayısı 16 bin 160.

Corona virüsüne yakalananların sayısı 2 bin 786 artarak, 20 bin 921’e yükseldi.

Son 24 saatte 69 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylece Türkiye’de can kayıpları 425’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan 484’ü iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 251.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 56 ilde Corona virüsü nedeniyle can kayıpları yaşandığını bildirdi.

“İstanbul’da 12 bin 231, İzmir’de bin 105, Ankara’da 860, Konya’da 601, Kocaeli’de 500 vaka var” diyen Koca’nın açıklamasına göre, en çok can kaybı yaşanan iller şöyle:

  • İstanbul 210
  • İzmir 27
  • Kocaeli 14

Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

“Hayatını kaybedenlerin yüzde 78,7’sini 60 yaş üstü vatandaşlar oluşturuyor.

“50 yaş üzerindeki vefat sayısının giderek daha artmış olduğunu ve özellikle erkek oranının kadınlara göre yüksek olduğunu gördük.

“Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde hareketlilik istenen seviyeye düşürülemedi.”


19:05 | Ankara Caz Festivali ‘Corona’ nedeniyle ‘online’ yapılacak

30 Nisan-10 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan 24. Uluslararası Ankara Caz Festivali Corona virüsü salgını nedeniyle ‘online’ yapılacak.

Caz Derneğinden yapılan açıklamada, festival çalışmalarının tamamlandığı belirtildi.


18:40 | Fransa’da 48 tutuklu ‘Corona’ya yakalandı

Fransa’da 48 tutukluya Covid-19 teşhisi kondu.

Euronews’in aktardığına göre, bir tutuklu ve bir cezaevi çalışanı hayatını kaybetti, 925 tutuklu da karantinaya alındı.

Yine ülke genelinde bulunan 42 bin cezaevi çalışanından 114’ü Corona virüse yakalandı. 931’inin evde karantinada

Uluslararası Hapishaneler Gözlemevi’nin Fransa bölümü (OIP), Mahkum Haklarını Savunmak için Barolar Birliği (A3D), Yargıçlar Birliği Sendikası (SM) ve Fransız Avukatlar Birliği Sendikası (SAF) salgının bütün ülkeye yayıldığını belirterek mahkumların koruma altına alınmasını talep ediyor.

Söz konusu kurumlar tutukluluk süresi bitmek üzere olan tutukluların serbest bırakılmasını, diğerlerine ise el temizleme jeli ve maske verilmesini istiyor.

Fransa’daki 188 cezaevinde 16 Mart’ta 75 bin 575 olarak kayıtlara geçen tutuklu sayısı, 1 Nisan itibariyle 66 bin 309.


18:00 | Gazeteci Hakan Aygün tutuklandı

Sosyal medya üzerinden ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ ile ‘hakaret’ suçlarını işlediği gerekçesiyle gözaltına alınan gazeteci Hakan Aygün tutuklandı.

Aygün, Muğla’nın Bodrum ilçesinde dün (2 Nisan) Twitter üzerinden “ey İBAN edenler” paylaşımını yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.


17:25 | ‘Corona’ tanısı konulan kişi hastaneden kaçtı, Beyoğlu’nda yakalandı

Corona virüsü tanısı ile sabah saatlerinde Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan 57 yaşındaki erkek yurttaş hastaneden kaçtı.

MA’nın haberine göre, Beyoğlu ilçesine bağlı Kalyoncu Kulluğu Mahallesi Ömer Hayyam Caddesi’nde bulunan metruk bir binada yakalanan kişi tekrar karantinaya alındı.

Karantina bölgesine gelen sağlık ekipleri, kaçan kişiyi ambulans ile hastaneye geri götürdü.

Öte yandan caddenin bir kısmı ile binayı karantinaya alan polis, sağlık ekiplerinin gelmesini bekledi. Ancak karantinaya alınan bölgede sadece şerit çekilirken, yurttaşların bölgeye rahat bir şekilde girip çıkması dikkat çekti.


16:55 | İtalya’daki Doktorlar Sendikası’ndan Türkiye’ye tavsiyeler

Bugüne dek 120 sağlık görevlisinin yaşamını yitirdiği İtalya’daki Doktorlar Sendikası’ndan Türkiye’ye tavsiyeler geldi.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’a konuşan sendika Genel Sekreteri Carlo Palermo, İtalya’nın Batı’da koronavirüsün ilk yayıldığı ülke olmasının ve bilgi eksikliğinin de etkisiyle hatalar yapıldığını vurgulayarak, “Şu an artık herkesin salgının yayılmasına hazırlıklı olması gerekiyor. Bu aşamada herhangi bir gecikme, suç haline gelir” dedi.

Devletlerin almaları gereken sokağa çıkmanın kısıtlanması, sağlık görevlileri için bireysel koruyucu ekipman ve testler gibi öncelikli tedbirleri sıralayan Palermo, Türkiye’deki meslektaşları için de özetle şu tavsiyelerde bulundu:

  • Acil servis girişleri için bir triyaj sistemi uygulanması. Covid-19 şüphesi taşıyan bir hastayı diğer hastalarla aynı bölüme almayın. Kesinlikle ayrı tutulmaları gerek.
  • İvedilikle bireysel koruyucu ekipmanların stoklanması talep edilmeli. Sağlık görevlilerine cerrahi maskeler değil filtreli maskeler (FFP2 ve FFP3) verilmeli.
  • Tepeden tırnağa koruma sağlamak için biyolojik riske uygun koruyucu giysiler, eldivenler, başlıklar, yüz siperleri, ayak koruyucularının tedarik edilmesi gerek.
  • Sağlık personeline koronavirüs testi yapılması temel önemde.
  • Yoğun bakım servislerindeki yatak ve solunum cihazı sayısının yeterli olması.
  • Türk hükümetine ve sağlık yetkililerine yönelik başka bir tavsiye de, yoğun bakım servislerindeki yatak sayısının kesinlikle yeterli olması.
  • Haberin tamamı BURADA

16:38 | Britanya’da 684 kişi daha hayatını kaybetti

Britanya’da Corona virüsü salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Son 24 saatte 684 kişi hayatını kaybetti. Ülkede bir önceki gün 569 kişi yaşamını yitirmişti.

Corona virüsü salgınında toplam ölü sayısı 3 bin 605’e çıktı.

BBC Türkçe’nin haberine göre ülkede, salgının en yüksek seviyeye ulaşacağı zaman olarak 12 Nisan’daki Paskalya Pazarı tahmini yapılıyor.


16:25 | EPDK’den ‘kıyasen fatura’ düzenlenmesine ilişkin ikinci açıklama

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) ‘kıyasen fatura’ düzenlemesine ilişkin ikinci bir açıklama geldi.

Elektrik ve doğalgazda kıyasen fatura düzelemesinin sadece karantinaya alınan ve idari karar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu bölgeler ile fiziksel mesafenin korunmasının mümkün olmadığı yerlerde uygulanacağı, bu bölgeler dışındaki yerlerde ise rutin sayaç okuma işlemlerinin devam edeceği bildirildi.

  • Açıklamanın tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.

16:20 | Artvin’in Borçka ilçesi karantinada

Artvin Valiliği’nin yaptığı açıklamaya göre, Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında, Borçka ilçe merkezi ve Aralık köyü 15 gün süreyle karantinaya alındı.

Gece yarısı başlatılan karantina uygulamasıyla ilçenin giriş ve çıkışları, demir bariyer ve iş makineleri ile kapatıldı.

Polis, jandarma ve sağlık ekipleri, ilçeye giriş ve çıkışa izin vermiyor.

DHA’nın haberine göre karantina uygulamasıyla ilçedeki cadde ve sokaklar, bugün sessizliğe büründü.

Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, halktan panik yapmamalarını isteyerek, “Gıda konusunda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Gerekli zincir sağlanmış durumda. Vatandaşlar karantina sürecinde kontrollü bir şekilde ilçe merkezinden alışverişlerini yapabilecekler” diye belirtti.

Orhan, “Yalnız çok dikkatli olmamız gerekiyor. Sokaklarda fazla gezmeyelim, işimizi halledip dönelim. Maske ve eldiven kullanarak, sosyal mesafeyi sağlayarak alışverişlerimizi gerçekleştirelim” dedi.


16:08 | Bilim Kurulu üyesi: Virüsün Türkiye’de pik yapmasına bir ay var

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Corona virüsü salgınının Türkiye’de zirveye ulaşacağı tarihle ilgili ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan 60 gün sonrasına işaret etti.

Yani, salgının Türkiye’de pik yapacağı tarihe yaklaşık 1 ay kaldı.

Prof. Azap’ın Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’ya verdiği demeç şöyle:

“Nasıl ki farklı ülkelerde virüsün yayılma seyri farklı oldu, bizim şehirlerimizi de bu ülkeler gibi düşünmemiz lazım. Çin’de başladı, zirvesini gördü ve aşağı doğru indi. Ardından İtalya’da aynı durum oldu. Bizim şehirlerimiz için de aynı seyirde geçer; hastalığın ilk görüldüğü gün esas alınarak bakılmalı.

“Covid-19 vakası ülkelerdeki zirvesine 8-9 haftada ulaşıyor. Yaklaşık 60 günde zirve yapıyor. Hastalığın ilk ortaya çıktığı tarihi 11 Mart gibi açıklandı ilk vaka; demek ki, 60 gün, 3-4 hafta daha var.”


15:55 | Erzurum’da ikiden fazla kişinin yan yana dolaşması yasaklandı

Erzurum’da Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında, üç veya daha fazla kişinin gruplar halinde dolaşmasının yasaklandığı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararıyla, kent genelindeki cadde ve sokaklarda, üç veya daha fazla kişiden oluşan gruplar halinde dolaşması yasaklanarak uygulamanın kolluk kuvvetleri tarafından denetlenmesi istendi.

Ayrıca yurttaşların market ve pazar yerlerinde çocuklarıyla dolaşmalarına engel olunması maksadıyla çocukların market ve pazar yerlerine alınması da yasaklandı.


14:31 | Siirt Belediyesi su faturalarını faizsiz olarak erteledi

HDP yönetimindeki Siirt Belediyesi, su faturaları ödemelerine ilişkin açıklama yaptı.

Belediye, Corona virüsü salgınında yurttaşların maddi olarak zor durumda kalmamaları için Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki su faturalarının ödemesini 3 ay erteledi.

Belediye’den yapılan açıklamada, “Koronavirüs ile mücadele kapsamında vatandaşlarımızın ekonomik olarak zor durumda kalmalarını önlemeye yönelik Belediyemiz SİSKİ Müdürlüğü, Nisan-Mayıs-Haziran aylarına ait su abonelerinin su faturaları ödemelerini faizsiz olarak erteledi” denildi.


14:23 | ‘Corona’ günlerinde çocuklar ve aileleri için bir rehber: “Çocuk Boğaziçi”

Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin hazırladığı “Çocuk Boğaziçi” isimli web sayfası yayına başladı.

“Önce Çocuk” sloganıyla hazırlanan internet sitesi, Corona virüsünden dolayı yaşanan salgından korunmak üzere evde zaman geçiren çocuklar ve aileleri için rehber niteliğinde.

Sitede Covid-19’un çocuklara nasıl anlatılacağı ve çeşitli etkinlik önerileri yer alıyor.


13:41 | Dünya karantinadayken hayvanlar kentlerde

Corona virüsü salgını nedeniyle dünya karantina koşullarında yaşamaya devam ederken, birçok ülkede hayvanlar kasaba ve şehirlere indi.

BBC’nin video derlemesi:


13:35 | Almanya Başbakanı Merkel karantinadan çıktı

Almanya Başbakanı Merkel, görüştüğü bir doktorda yeni tip Corona virüsü tespit edilmesinin ardından kendisini karantina altına almıştı.

22 Mart’tan bu yana karantina altında olan Merkel, iki haftanın ardından görevinin başına döndü.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre Almanya’da vakaların sayısı 85 bine yaklaştı. Can kayıpları ise bin 107.


13:27 | CHP’li vekil: 3 ay süreyle vatandaştan elektrik ve doğalgaz ücreti talep edilmesin

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, EPDK’nin Corona virüsü salgını nedeniyle elektrik ve doğalgaz sayaçlarının okunamadığı yerlerde 3 ay boyunca faturaların geçmiş tüketim ortalamalarına göre gönderilecek olmasına tepki gösterdi.

Gürer, salgınla mücadele sürecinde tüm kesimler daralmaya giderken, elektrik ve doğalgaz şirketlerinden fedakarlık beklendiği bir dönemde, EPDK’nin “kıyasen fatura düzenlemesini” hayata geçirmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

CHP’li vekil, ‘Corona’ nedeniyle milyonlarca insanın işini kaybettiğini, çok sayıda yurttaşın evine ekmek bile götüremediğini belirterek, “Yapılması gereken, vatandaşa 3 ay süreyle doğalgaz ve elektrik faturası gönderilmemesi, 3 ayın sonunda da faturalardaki vergilerin bir yıl süre ile tamamen kaldırılmasıdır” dedi.

Gürer, “Bir kez daha bu karar gözden geçirilmelidir” diye ekledi.

EPDK, Corona virüsü salgını nedeniyle elektrik ve doğalgaz faturaları için yeni bir karar almıştı.

Buna göre, elektrik ve doğalgaz sayaçları 3 ay okunmayacak ancak abonelere geçmiş dönem tüketim ortalamalarına göre fatura kesilmeye devam edilecek.


13:04 | İran ve İspanya’da ‘Corona’dan ölenlerin sayısı artıyor

Covid-19 salgınının en çok etkilediği ülkelerden İran ve İspanya’da can kayıpları yükseliyor.

İran’da son 24 saatte Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 134 artarak 3 bin 294’e yükseldi.

İspanya’da da hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 932 artarak 10 bin 935’e çıktı.


12:27 | İnşaat işçilerine zorla “Çalışırken koronavirüs kaparsam tüm sorumluluk bana ait” taahhütnamesi imzalatıldı

Corona virüsü salgını nedeniyle “Evde kal” çağrıları yapılırken yaşamını idame etmek için evde kalamayıp çalışan inşaat işçilerine zorla taahhütname imzalatıldığı ortaya çıktı.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün haberine göre, Koray İnşaat’ın İstanbul Çekmeköy’de inşaatı devam eden Koray Kasaba 4. Etap Şantiyesi’nde çalışan işçilere, çalışırken koronavirüs kapmaları durumunda “tüm sorumluluğun kendilerine ait olduğunu” kabul ettiren bir taahhütname imzalatıldı.

Haberde, işçilerin tamamına 26 Mart günü bu taahhütname belgesinin verildiği; belgede yer alan şartları kabul eden işçilerin belgeyi isim, soyisim ve tarih bilgisi ekleyerek imzalamalarının talep edildiği belirtiliyor.

Taahhütnamede işçilerden, “işyerinde olası bir koronavirüs bulaşması vakasından dolayı olabilecek tüm zararlardan tamamen kendisinin sorumlu olduğunu” kabul etmesi isteniyor.

BBC Türkçe’ye konuşan inşaat işçileri, bu taahhütnameyi imzalamayı kabul etmeyenlerin istifaya zorlandığını söylüyor.


12:15 | İlk Kürt süper kahraman filmi “Gênco” ücretsiz izlemeye açıldı

Yönetmen Ali Kemal Çınar, Corona virüsü salgınıyla karşı karşıya kaldığımız ve çoğunlukla vaktimizi evlerimizde geçirmeye çalıştığımız bu günlerde “Gênco” isimli filmini internette ücretsiz izlemeye açtı.


11:40 | TFF: Ligler en erken Haziran’da başlayabilir

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, Corona virüsü salgını nedeniyle iptal edilen liglerin ne zaman start alacağına dair bir öngörü paylaşıldı.

Federasyon, Mayıs ayının ilk haftasında sürecin yeniden değerlendirileceğini, hazırlık süreci göz önüne alındığında liglerin en erken Haziran ayında başlayabileceğini duyurdu.


11:32 | Uzman Doktor Cengiz: Büyük şehirlerde yaşayanlar maske takmalı

Türk Tabipleri Birliği üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Melahat Cengiz, özellikle büyük şehirlerde yaşayan herkesin artık maske kullanması gerektiğini söyledi.

Duvar’dan Hacı Bişkin’e konuşan Cengiz, “Şimdiye kadar vakaların yoğun olmadığı dönemlerde maskeleri çok önermiyorduk. Bulaştırıcılık maskeyle daha da çoğalabilirdi. Ama şu an virüs bütün topluma yayılmış halde. Virüs en çok büyük şehirlerde görülüyor. Büyük şehirlerde yaşayanlar maskeleri kullanmalı. Ama maske kullanmanın da kuralları var” dedi.

Dr. Cengiz, bu kural ve koşulları ise şöyle sıraladı:

  • Elinizi maskeye götürmeyeceksiniz
  • Maske nefesinizden ıslandığında maskeyi değiştireceksiniz
  • Eldiven ve maske bir arada olmamalı
  • Burun ve ağız açıkta bırakılmayacak
  • Maske çıkartıldığında lastikli kısımların kenarlarından çıkartılmalı orta yerinden çıkartılmamalı
  • Maske çıkartıldığında düzgün bir şekilde çöpe atılmalı

Melahat Cengiz, merdiven altı maskelere de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.


11:18 | 2020 SXSW Film Festivali online olarak düzenlenecek

Corona virüsü salgını nedeniyle iptal edilen 2020 SXSW Film Festivali, Amazon iş birliğinde online olarak düzenlenecek.

Festivalin bu ayın sonunda başlaması bekleniyor.

FilmLoverss’ın IndieWire’dan aktardığı habere göre online festival, seçkisindeki birçok filmi ücretsiz olarak izleyiciyle buluşturmayı amaçlıyor.

SXSW’in film direktörü Janet Pierson, “Amazon Prime Video’nun online bir festivaline ev sahipliği yapmayı teklif etmesi, izleyicileri film yapımcılarıyla buluşturma fırsatını ayağımıza getirdi. Bu benzeri görülmemiş krizde yaratıcı çözümler ararken film topluluğunun uyarlanabilirliğinden ve esnekliğinden ilham alıyoruz” açıklamasında bulundu.


11:02 | İstanbul’da özel araçlara trafik yasağı gündemde

Fotoğraf: Ozan Köse /AFP

Türkiye’de Corona virüsü salgınının merkezi konumunda olan İstanbul’da sokağa çıkanların sayısını en aza indirmek için yeni önlemler planlanıyor.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre özel araçların tamamen yasaklanmasının yakında uygulamaya geçeceği belirtiliyor.

Söz konusu yasağın birkaç gün içerisinde başlayabileceği ifade edilirken, bu nedenle İstanbul’da azaltılan otobüs seferlerinin yeniden artırılacağı ileri sürülüyor.

Sokağa çıkmayı daha da azaltmak için 65 yaş ve üstüne konulan sokağa çıkma yasağı yaşının 60’a indirilmesi de gündemde.

Ayrıca 18 yaşından küçüklerin sokağa çıkmasına izin verilmemesi de değerlendirilen seçeneklerden biri.


10:50 | “Çocuklar kendilerini dinleyen birilerini bulduklarında iyi hissedeceklerdir”

Türkiye’de Corona virüsü hızla yayılıp, can kayıpları yaşanırken, çocuklara süreç nasıl anlatmalı? Onlarla nasıl iletişim kurulmalı?

Yeni Yaşam’dan Neğşirvan Güner’in konuya ilişkin sorularını yanıtlayan psikoterapist Özge Kanlı, “Bebekler ve küçük çocuklar kendilerince kurdukları ifade yahut iletişim temsilleri karşısında onları ciddiyetle ve ilgiyle karşılayan yani dinleyen birilerini bulduklarında iyi hissedeceklerdir” diyor.


10:32 | İktidara Kızılay sorusu: Salgın zamanındaki suskunluğun sebebi ne?

Türkiye’de ilk Corona virüsü vakasının açıklandığı 11 Mart’tan bu yana “sessiz” olan yardım kuruluşu Kızılay’ın durumu Meclis’in gündemine getirildi.

HDP Milletvekili Habip Eksik, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu: İlk vakanın açıklandığı günden itibaren Kızılay’ın salgın adına Türkiye’de bulunduğu faaliyetler, yardım ve dayanışma çalışmaları neler?


10:10 | BM’den ‘Corona’ya karşı küresel dayanışma kararı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Covid-19 pandemisine karşı küresel dayanışma ve uluslararası işbirliğinin artırılması çağrısı yapan kararı, oy birliğiyle kabul etti.

Söz konusu karar, salgına ilişkin alınan ilk BM kararı olma özelliği taşıyor.

Corona virüsü salgınının toplumlar üzerindeki yıkıcı etkisine ve ekonomi, küresel seyahat ve ticareti ciddi bir şekilde aksatmasına dikkat çekilen kararda, yoksul ve salgından en fazla etkilenen ülkelere yardım edilmesi gerektiği de vurgulandı.

Kararda ayrıca salgınla mücadelede her türlü ayrımcılık, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı çıkılması ve insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiği kaydedildi.

  • Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

09:55 | İstanbul’da dayanışma ağları büyüyor

İktidarın Corona virüsü salgını için aldığı önlemleri ve sosyal yardımları yetersiz bulanlar İstanbul’un birçok ilçe ve mahallesinde dayanışma ağları kuruyor.

“Bizi bu virüs değil ama bu sistem öldürür” diyen gönüllüler, dayanışmayı büyütme çağrısında bulunuyor.


09:40 | Araç muayeneleri için 3 ay erteleme

Corona virüsü salgını nedeniyle araç muayenelerini yaptıramayanlara 3 ay ve bu sürenin bitiminden itibaren de 45 gün ek süre tanındı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan ve araç muayene istasyonlarının açılması, işletilmesi ve araç muayenesi hakkında yönetmeliğe eklenen geçici maddede, bu sürelerin gerektiğinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca uzatılabileceği belirtildi.


09:03 | Elektrik ve doğalgaz sayaçları 3 ay okunmayacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Corona virüsü salgını nedeniyle elektrik ve doğalgaz faturaları için yeni bir karar aldı.

Buna göre, elektrik ve doğalgaz sayaçları 3 ay okunmayacak ancak abonelere geçmiş dönem tüketim ortalamalarına göre fatura kesilmeye devam edilecek.

Açıklamaya göre hesaplama şu şekilde yapılacak: “Mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden, tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması halinde ise emsal tüketim veya tüketici beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacaktır.”

EPDK, uygulama sona erdikten ve sayaç okunduktan sonra, gerçek tüketim miktarına göre düzeltmenin yapılacağını da belirtti.

Açıklamaya göre uygulama sonunda tüketicinin alacağı oluşması halinde ödeme anında yapılacak, tüketiciye borç oluşması halindeyse sayacın okunamadığı fatura dönemi kadar taksitlendirme yapılacak.


09:00 | Kocaeli’de tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı

Kocaeli Valiliği, kentte 15 gün boyunca iş bırakma dahil tüm eylem ve etkinlikleri yasakladı.

Yasak kararı, Kocaeli’de elektrolitik bakır üretimi yapan bir firmaya ait yaklaşık 600 kişinin çalıştığı iki fabrikanın birinde bir işçinin Corona virüsü testi pozitif çıkması üzerine işçilerin üretimi durdurması sonrası geldi.

Valiliğin yasak kararında şunlar kaydedildi:

“Koronavirüs salgınının dünyada olduğu gibi ülkemizde de halk üzerinde korku/panik oluşturabileceği ve toplu halde yapılacak her türlü eylem/etkinliklerin söz konusu virüsün yayılması açısından risk oluşturduğu değerlendirildiğinden, huzur ve güvenliğin, kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması ve müessif olayların yaşanmaması amacıyla ilimiz sınırları dahilinde (Polis ve Jandarma Sorumluluk bölgelerinde) gerçekleştirilebilecek, açık ve kapalı yer toplantıları, her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantı ve aktiviteler, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, stant açma, imza kampanyası, çadır kurma, meşale yakma, el ilanı/bildiri, broşür dağıtma, protesto eylemi vb. türdeki eylem/etkinlikler 02/04/2020 günü saat:00.01’den 16/04/2020 günü saat:00.00’a kadar (15) gün süre ile yasaklanmıştır.”


08:40 | Fitch: 2020’de derin küresel resesyon yaşanacak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm güncelleme raporuna göre, 2020 yılında derin bir küresel resesyon yaşanması bekleniyor.

Raporda, bu yıl küresel ekonominin yüzde 1,9 daralmasının, 2021 yılında ise yüzde 4,3 seviyesinde büyüme göstermesinin beklendiği kaydedildi.


08:20 | Almanya’da 2 bin 300 sağlık çalışanına Corona virüsü bulaştı

Almanya’da 2 bin 300’den fazla hekim ve sağlık çalışanında Corona virüsü teşhis edildi.

Binden fazla sağlık çalışanı da karantina altında tutuluyor.

Bavyera Eyaleti’nde 244 muayenehane, buralarda çalışan doktor ve personelde Corona virüsü görülmesi üzerine kapatıldı.

Almanya’da Covid-19 teşhisi konulanların toplam sayısı ise 80 bini aşarken, virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı da bin 100’ü geçti.


08:15 | Dünya genelinde vaka sayısı 1 milyonun üzerinde

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre Corona virüsü salgınında vaka sayısı 1 milyonun üzerinde. Sayısal bazda son durum şöyle:

  • Virüsün yayıldığı ülke/bölge sayısı 181
  • Toplam vaka sayısı 1 milyon 16 bin 128
  • Hayatını kaybedenlerin sayısı 53 bin 146
  • İyileşenlerin sayısı 211 bin 615

08:10 | Türkiye’de salgının seyri

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam saatlerinde açıkladığı verilere göre Corona virüsüne yakalananların sayısı 18 bin 135’e yükseldi.

Perşembe günü 79 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı, böylece Türkiye’de can kayıpları 356’ya çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan 415’i iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 101.




Önceki Haber
Hatay'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Sonraki Haber
Kuzeydoğu Suriye'deki Newroz Kampı’nda yangın: Dört çocuk yaşamını yitirdi