Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Vaka sayısı 1.5 milyona yaklaştı: Salgında son durum ne?

Canlı Blog | Vaka sayısı 1.5 milyona yaklaştı: Salgında son durum ne?

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında vaka sayısı 1.5 milyona yaklaşıyor. Can kayıpları 80 binin, iyileşenlerin sayısı da 300 binin üzerinde. Virüsün her yere yayıldığı Türkiye’de ise açıklanan can kaybıysa 812. Türkiye ve dünyadan son gelişmeleri aktarıyoruz.

 


23:26 | ‘Corona’ nedeniyle Yemen’de ateşkes ilan edildi

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Corona virüsü salgınının yayılmasını önlemek amacıyla Yemen’de ateşkes ilan ettiklerini duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre Suudi Kraliyet Silahlı Kuvvetleri ve müttefikleri ile Husiler Hareketi ve müttefikleri arasında yapılacak iki haftalık ateşkesin bu gece yarısından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Suudi yetkililer, ateşkesin Husileri Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki barış görüşmeleri için müzakere masasına getirmeyi ve Corona virüsün Yemen’de yayılmasını engellemeyi amaçladığını belirtti.

Yemen’deki iç savaş nedeniyle Yemen sağlık sistemi, 2016’dan bu yana 2.2 milyon kişiye bulaşan ve binlerce kişinin can kaybına sebep olan kolera salgını ile de mücadele ediyor.


23:18 | Kanada Başbakanı Trudeau karantinadan çıktı

Eşi Sophie Trudeau’nun Corona virüsü testi pozitif çıkınca 12 Mart’ta kendisini karantinaya alan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, karantinadan çıktı.

14 gün boyunca karantinada kalması önerilen Trudeau, bu süre dolduktan sonra da bir süre evden çalışmaya devam etmişti.

Trudeau, kabine toplantısına başkanlık yapacak.

Toplantıda virüsün yayılmasını engellemek için ileride atılacak adımlar ve ekonomik durgunluğu engellemeye yönelik planlar konuşulacak.


22:31 | Diyanet Başkanı: Camilerde cemaatle namaza verilen ara ramazanda da devam edecek

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Corona virüsü ile mücadele kapsamında ramazanda kılınacak teravih namazlarına ilişkin açıklama yaptı.

Erbaş, “Camilerde cemaatle namaza verilen ara, ramazan ayında da dahil olmak üzere salgın tehlikesine karşı alınan tedbirler devam ettiği müddetçe uygulanacak” dedi.

Türkiye’de Corona virüsü vakasının görülmesinin ardından 16 Mart’tan itibaren camilerde namaz kılınmasına ara verilmişti.


22:12 | DSÖ: Kedilere de virüs bulaşabilir, ancak insanlara bulaştırdığına dair kanıt yok

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ / WHO) yeni ortaya çıkan salgınlar biriminin başında bulunan Maria Van Kerkhove, Covid-19 pandemisi öncesi Çin’de yapılan bir araştırmaya göre kedilere de virüs bulaşabileceğini söyledi.

BBC Türkçe’nin aktardığında göre, ancak kedilerden insanlara virüsün hava yoluyla bulaştığına dair bir kanıt yok.

Britanya Veterinerler Birliği de eğer evdeki kişilerde Corona virüsü belirtisi varsa ya da testler pozitif çıktıysa, evdeki kedinin diğer kedilere virüsü bulaştırmaması için evde tecrit altına alınmaları gerektiğini duyurdu.

Bunun amacı hem ev kedilerini korumak hem de virüs kediye de bulaştıysa diğer hayvanlar arasında yayılmasını engellemek.

Birlik virüsün, kedilerin nefes yollarından insanlara bulaşmasa da tüylerinin üzerinde bir süre yaşadığı konusunda uyardı.

Çok az sayıda kedi, Corona virüsü bulaştıktan sonra klinik belirtiler gösteriyor. Ancak köpeklerde şimdiye kadar hiçbir belirti görülmedi.

New York’taki bir hayvanat bahçesinde dört yaşındaki bir kaplanın Corona virüsü testi pozitif çıkmıştı.


21:55 | Mardin Derik’te bir mahalle ve mezra karantinaya alındı

Mardin’in Derik ilçesine bağlı Kovalı kırsal mahallesi ve mahalleye bağlı Tepecik mezrası Corona virüsü salgını nedeniyle karantina altına alındı.

Konuya dair Mardin Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “İlimiz Derik İlçesi Kırsal Kovalı Mahallesi ve Kovalı Mahallesi’ne bağlı Tepecik Mezrası’nda Koronavirüs (KOVİD-19) salgınından vatandaşlarımızı korumak, salgının yayılmasını önlemek ve kontrol altına alınmasını sağlamak amacıyla; Derik İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nda 08/04/2020 tarih ve Saat 12.00 itibariyle ikinci bir karara kadar istisnai durumlar dışında giriş ve çıkışlara izin verilmemesi, gerekli tüm güvenlik ve sağlık tedbirlerinin azami derecede alınmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.


21:03 | Fransa’da can kaybı 11 bine yaklaştı

Fransa’da Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte 541 kişi yaşamını yitirdi.

Ülkede toplam can kaybı 10 bin 869’a yükseldi.


19:59 | Türkiye’de vaka sayısı 4 binin üzerinde arttı, can kaybı 800’ü geçti

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugünkü test sayısı 24 bin 900.

Covid-19 tanısı konulanların sayısı 4 bin 117 artarak, 38 bin 226’ya yükseldi.

Son 24 saatte 87 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylece Türkiye’de can kayıpları 812’ye çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan bin 846’sı iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 492.


19:47 | İtalya’da son 24 saatte 542 kişi öldü

İtalya’da Corona virüsü salgınında son 24 saatte 542 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede ölenlerin toplam sayısı 17 bin 669’a ulaştı.

Ülkede bugüne kadar tespit edilen toplam vaka sayısı ise bir gün içinde 3 bin 836 artışla 139 bin 422’ye yükseldi.

Ülkede yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı da beş gündür azalıyor.

Halen 3 bin 693 kişi yoğun bakımda tedavi görüyor.

Bugüne kadar tespit edilen 139 bin 422 vakadan 26 bin 491’i iyileşti.

Son bir günde iyileşenlerin sayısı 2 bin 99 ile bugüne kadarki en yüksek veri oldu.


18:41 | Urfa Tabip Odası Başkanı hakkında ‘Corona’ soruşturması

Kentteki Corona virüsü salgınına ilişkin rapor hazırlayan Urfa Tabip Odası Başkanı Ömer Melik hakkında soruşturma açıldı.

“Halkı korku ve paniğe sevk etme” gerekçesi ile açılan soruşturma kapsamında Melik, savcılığa ifade verdi.

“Bu paylaşımlar ile neyi amaçlıyorsunuz” sorusuna yönelik Melik, oda olarak günlük sahadan aldıkları bilgileri paylaştıklarını, raporda geçen verilerin abartılı olmadığını, yine sağlık çalışanlarının dile getirdikleri eksiklikleri, sorumlulukları gereği paylaştıklarını ve suç teşkil edecek hiçbir durumun söz konusu olmadığını belirterek cevap verdi.

Urfa Tabip Odası soruşturmaya konu olan sosyal medya paylaşımında 5 Nisan itibari ile kentte 20 vakanın olduğunu, üç kişinin yaşamını yitirdiğini ve 150 kişinin ise salgının şüphesi ile gözlemlendiğini bildirmişti.


18:20 | ABD’de son 24 saatte yaklaşık 2 bin kişi öldü

Johns Hopkins Üniversitesinin paylaştığı son verilere göre, ABD’de Corona virüsü nedeniyle son 24 saatte bin 918 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede ölenlerin sayısı 12 bin 911’e çıktı.

Toplam vaka sayısı ise 24 saatte 31 bin 480 artışla 399 bin 929’a yükseldi.

Dünya genelinde ABD’yi 146 bin 690 vakayla İspanya ve 135 bin 586 vakayla İtalya takip ediyor.

Öte yandan, ABD’deki eyaletlere bakıldığında, salgın etkisini en çok New York’ta hissettiriyor.

Eyalette dün 131 bin 830 olan vaka sayısı 8 bin 556 artışla 140 bin 386’ya çıktı.

New York’u 44 bin 416 vakayla New Jersey, 18 bin 970 vakayla da Michigan takip ediyor.

Can kaybı bakımından New York 5 bin 489 ölümle ilk sırada yer alırken, onu bin 232 ölümle New Jersey ve 845 ölümle Michigan eyaletleri izliyor.


17:42 | Britanya’da son 24 saatte 938 kişi öldü

Britanya’da Corona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 938 artışla 7 bin 97’ye yükseldi.

Ülke genelinde test uygulanan kişilerin sayısı 232 bin 708’e, sonucu pozitif çıkanların sayısı da 60 bin 734’e yükseldi.

Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısı ise 19 bin 438 oldu.


17:00 | Diyarbakır’da bir dizi ‘Corona’ tedbirleri

Diyarbakır İl Hıfzısıhha Kurulu, Corona virüsüne karşı tedbirler kapsamında yeni kararlar aldı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, “Salgınının İlimizde yayılmasını önlemek, vatandaşlarımızın sağlığına olumsuz etkilerini asgari seviyeye düşürmek, salgında en etkili mücadele olan sosyal mesafeyi sağlamak amacıyla kararlar alındı” denildi.

Buna göre Sur başta olmak üzere kentin pek çok yerinde kontrol noktası oluşturulacak ve umumi açık yerlerde seyyar semaverde, tepside, seyyar çay ocağıyla vb. şekilde çay sunumu ve satışı engellenecek.

Alınan kararlardan bazıları şöyle:

  • Belirlenen kontrol noktalarında İl Emniyet Müdürlüğünce Güvenlik Ekiplerinin kurulmasına, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığınca maske ve dezenfektan dağıtımının ve kullanımının sağlanmasına, Sağlık ekiplerinin bulundurularak koruyucu ekipmanla çalışmasının sağlanarak geçiş yapan vatandaşlara ateş ölçümü ve gerekli bilgilendirmenin yapılmasına,
  • Hurdacılık faaliyetlerinin tümünün geçici bir süreyle durdurulmasına,
  • İl genelinde 09.04.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere sağlık ve lojistik destek getirenler, gıda tedarik eden işyerleri, eczane ve sağlık kuruluşları dışındaki işyerlerinin saat 08:00-18:00 saatleri arasında kontrollü olarak faaliyetlerine izin verilmesi, bu saatler dışında bu yerlerin kapalı olmasına karar verilmiştir.

Kararların tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


16:50 | 5 ildeki karantina sona erdi

İçişleri Bakanlığı, Corona virüsü tedbirleri kapsamında, 45 ildeki 2 ilçe merkezi, 6 belde, 92 köy, 47 mahalle ve 9 mezra olmak üzere, 156 yerleşim yerinde karantinanın sürdüğünü açıkladı.

Bakanlık, 5 ildeki 6 yerleşim yerinde karantina uygulamasının ise sona erdiğini bildirdi.


16:35 | KESK’ten Van’daki ‘Corona’ salgınına ilişkin bilgilendirme

KESK Van Şubeler Platformu, kentteki Corona virüsü vakalarını yapılan basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

KESK adına açıklamayı yapan SES Şube Eş Başkanı Figen Çolakoğlu, Covid-19 testi amaçlı kullanılan toplam KİT sayısının bin 400 civarında olduğunu (Bitlis ve Ağrı illerinde kullanılan kitler de dahil), 32 kişinin test sonucunun pozitif çıktığını belirtti.

Covid-19 tanısı konulanlardan sekizinin şu an yoğun bakımda olduğunu belirten Çolakoğlu, 120 kişinin ise ‘şüpheli’ olarak il ve ilçe hastanelerinde müşahede altında bulunduklarını söyledi.

Çolakoğlu, kentte şimdiye kadar salgın virüs nedeniyle yedi kişinin yaşamını yitirdiğini de bildirdi.


16:25 | ‘Britanya Başbakanı Johnson tedaviye olumlu yanıt veriyor’

Covid-19 tanısı konulan ve Pazartesi akşamı hastanede yoğun bakıma alınan Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın “tedaviye olumlu yanıt verdiği” açıklandı.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, Londra’da St Thomas’ Hastanesi’nde tedavisi süren Johnson’ın sağlık durumunun “yakından izlendiği” belirtildi.

Açıklamada, “Başbakanın durumu stabil” denildi.

Johnson’ın çalışmadığı ancak ihtiyaç duyduğunda istediği kişiyle temas kurabildiği kaydedildi.


16:20 | Bafra Cezaevi’ndeki bir hükümlünün ‘Corona’dan öldüğü iddiası

Samsun Bafra T Tipi Cezaevi’nde 3 yıldır tutuklu bulunan Mehmet Yeter isimli hükümlünün Covid-19’a bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybettiği iddia edildi.

Yeter’in oğlu Ferhat Yeter ise hastane görevlilerinin babasına yapılan 3 testin negatif çıktığını söylediğini aktardı.


15:20 | Siirt Belediyesi eşbaşkanlarından “Kardeş Aile Kampanyası”na destek

HDP’nin başlattığı ‘Kardeş Aile Kampanyası’na destek artıyor.

Siirt Belediyesi eşbaşkanları Berivan Helen Işık ve Peymandara Turhan, öz gelirleri ile 10 aileye destek vereceklerini duyurdu.

MA’da yer alan habere göre eşbaşkanlar, “İçinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte ihtiyaç sahibi ailelerle hepimiz dayanışma içerisine girmeliyiz. Desteklerimiz ile koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini azaltabiliriz ve bu zorlu süreci hep birlikte el birliğiyle atlatabiliriz” dedi.


15:19 | Kastamonu’da 5 yerleşim yeri daha karantinaya alındı

Kastamonu Valiliği, Corona virüsü tedbirleri kapsamında 5 yerleşim yerinin karantinaya alındığını açıkladı.

İl Hıfzıssıhha Kurulları’nın kararları doğrultusunda, merkez ilçesine bağlı Halife ile Yağcılar köyünün tamamı ve Ortalıca köyünün Asar mahallesi, Bayat köyünün Taşkaynar mahallesi, Gözalan köyünün Erköz mahallesi karantinaya alındı.

Bu son kararla birlikte Kastamonu genelinde toplam 19 köy ve mahalle karantinaya alınmış oldu.


15:08 | Erdoğan’dan ‘Corona’ mektubu: Hiçbir salgın Türkiye’den güçlü değil

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 65 yaş ve üstü kişilere dağıtılan paketlerde yer alan mektubunda, Corona virüsü salgınına ilişkin son durumu değerlendirdi.

Türkiye’nin salgına en hazırlıklı ülkelerden biri olduğunu savunan Erdoğan, “Sizlerden ricam; bu salgin tehdidi ortadan kalkana kadar evlerinizde kalmanız, kesinlikle dışarı çıkmamanızdır. Sizleri bu salgından koruyabilmemizin en etkili yolu budur” dedi.

Erdoğan’ın mektubunda şu satırlar da yer aldı: “Müsterih olunuz; hiçbir virüs, hiçbir salgın Türkiye’den güçlü değildir.”


14:40 | Ankara’da mezarlıklar ziyarete kapatıldı

Ankara’da salgın tedbirleri kapsamında mezarlıklar geçici süreyle ziyarete kapatıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Twitter üzerinden yaptığı duyuru şöyle:


14:30 | TTB: Sağlık Bakanlığı Covid-19 ölümlerini DSÖ kodlarına göre raporlamıyor

Türkiye’de doğrulanmış Corona virüsü vakalarının gösterdiği artış ile ölüm sayılarının paralel bir grafik göstermemesi dikkat çekiyor.

Vaka ve ölüm sayıları arasındaki örüntünün dünyanın diğer ülkelerinde gözlenenden farklı olmasının nedenlerini araştıran Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19’a bağlı ölümleri raporlamada Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği uluslararası kodları kullanmadığını belirtti.


14:10 | İspanya’da son 24 saatte 757 kişi yaşamını yitirdi

İspanya’da Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 757 artarak, 14 bin 555’e yükseldi.

Vaka sayısında da son dört günkü en büyük artış görüldü.

6 bin 180 yeni tanıyla, toplam vaka sayısı 147 bin 690’a çıktı.

İspanya, Avrupa’da en çok vakanın görüldüğü ülke.


14:00 | Maske ve eldiven kullanımına dair genelge

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tek kullanımlık maske, eldiven gibi hijyen malzeme atıklarının yönetimine ilişkin genelge yayımladı.

Bakan Murat Kurum, “Maske ve eldiven atıkları, kurum ve işletmelerin giriş çıkışları ile ortak kullanım alanlarında biriktirilecek” dedi.

“Sağlık kuruluşlarının karantina bölümlerindeki atıklar ‘tıbbi atık’ olarak yönetilecek ve diğer atıklar ile karıştırılmaması sağlanacak.

“Ev ve iş yerlerindeki maske ve eldiven atıkları en az 72 saat bekletildikten sonra evsel atık olarak belediyeye teslim edilecek.”


13:46 | DSÖ: Türkiye’de geçen hafta virüsün yayılmasındaki büyük artıştan kaygılıyız

Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge, “Türkiye’de geçen hafta virüsün yayılmasındaki büyük artıştan kaygılıyız” dedi.

Kluge, “Bildirilen vakaların yüzde 60’ı İstanbul’dandı” hatırlatmasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 7 Nisan itibariyle Türkiye genelinde toplam Corona virüsü vakalarının sayısı 34 bin 109’a, can kayıpları da 725’e yükseldi.

Salgınının Avrupa’daki son durumuna dair bilgileri de kamuoyu ile paylaşan Kluge, yaklaşan Paskalya tatili için “sokağa çıkma kısıtlamalarını gevşetmek için doğru zaman olmadığını” söyledi: “Şu an önlemleri rahatlatma zamanı değil. Ortak önlemleri iki, üç kat artırma zamanı.”

Kluge, “Mücadeleye devam etmeliyiz. Sona yaklaştığımızı düşünmek tehlikeli. Virüse karşı rehavete yer yok” diye de ekledi.


13:40 | İran’da can kayıpları 4 bine dayandı

İran’da Corona virüsü salgınında ölenlerin sayısının 3 bin 993’e yükseldiği açıklandı.

Bu, ülkede son 24 saatte 121 kişinin hayatını kaybettiği anlamına geliyor.

Covid-19 tanısı konulanların sayısının da bin 997 artarak, 64 bin 586’ya yükseldiği bildirildi.

Yetkililer, ülkede iyileşip taburcu olanların sayısının ise 29 bin 812 kişiye ulaştığını ifade etti.

Şu anda hastanelerde 3 bin 956 kişinin yoğun bakımda olduğu belirtildi.


13:15 | Rusya’da ‘Corona’ salgınında hızlı artış

Rusya’da üst üste iki gündür Corona virüsü vakaları 1000’in üzerinde artış gösteriyor.

Bin 175 yeni vakanın tespit edildiği ülkede, toplam vaka sayısı 8 bin 672’ye yükseldi.

Beş kişinin daha hayatını kaybettiği Rusya’da toplam can kaybı ise 63.


12:55 | AKP’den üniversiteler için yasa teklifi

AKP, Corona virüsü salgınına karşı önlemlere ilişkin Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Söz konusu teklif, salgın nedeniyle eğitime verilen aranın yaz tatilinde telafi edilmesini hedefliyor.

Teklif ayrıca Ankara ve Kocaeli illerinde yeni vakıf üniversitesi kurulmasını talep ediyor.

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yılda iki kez yapılabilen doçentlik sınavı sayısının artırılabilmesi, vakıf üniversitelerindeki öğretim elemanlarının mali haklarının devlet üniversitelerinde çalışan emsalleriyle eşitlenmesi, üniversitelerin ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen projelerine finansman desteği verilebilmesi, Ankara Bilim Üniversitesi ile Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi isminde iki yeni vakıf üniversitesinin kurulmasına ilişkin kanun teklifini, Meclis Başkanlığına sunduklarını açıkladı.


12:20 | Londra Belediye Başkanı Khan: Salgının zirve yapmasına 10 günlük bir süre daha var

İngiltere’nin başkenti Londra’nın Belediye Başkanı Sadıq Khan, BBC’de katıldığı bir programda düzenli olarak Corona virüsü salgınına dair uzmanlarla sürekli görüşme halinde olduğunu söyledi.

Sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılmasına yakın olunmadığını belirten Khan, “Virüsün en kötü kısmı olan zirve noktasının büyük ihtimalle 10 gün sonra olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Salı günü 276 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği başkent Londra, İngiltere’de salgının en yoğun görüldüğü yerlerden biri.


12:02 | Altındiş: Türkiye’deki ‘Corona’ vakalarındaki yükseliş kaygı verici

Boston College Biyoloji bölümünde çalışan, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Emrah Altındiş, Türkiye’de Corona virüsü vakaların her dört günde bir ve virüs kaynaklı ölüm sayılarının ise üç günde bir 2 katına çıktığına işaret etti.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Altındiş, “Dünya ile karşılaştırdığımızda bizdeki vaka yükselişi, birinci vakadan sonraki vaka yükselişini karşılaştırdığımızda İtalya’dan çok daha sert. Türkiye’deki yükseliş kaygı verici” dedi.

“Virüsün yayılmasını engellemeyezsek tsunami iki hafta sonra çok sert bir şekilde bize çarpabilir” diyen Emrah Altındiş, bunun da test sayısının artması, sıkı karantina ya da sokağa çıkma yasağı ile engellemenin mümkün olabileceğini belirtti.

Altındiş, Türkiye’de 60 yaş altı ölümlerin yüksekliğine de dikkat çekerek “İtalya’da ilk 1625 ölümde, 60 yaş altı ölüm oranı yüzde 1,7; İspanya’da ilk 805 ölümde 60 yaş altı ölüm yüzde 4,59, Türkiye’de ise ilk 356 ölümde bu oran yüzde 20” dedi.

Bunun birkaç sebebi olabileceğini söyleyen Altındiş, genç nüfus oranının yüksek olması ya da diyabet, obezite, sigara kullanımı, kötü beslenme, yoksulluk, hasta başına doktor sayısının, yatak sayısının düşük olması gibi unsurların genç ölümleri arttırmış olabileceğini kaydetti.


12:00 | ‘Acil durum’ ilan edilen Japonya’da can kaybı 109’a yükseldi

Corona virüsü salgını nedeniyle dün ‘acil durum’ ilan edilen Japonya’da bir kişi daha virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Böylece, ülkedeki toplam can kaybı sayısı 109’a yükseldi.

Ülke genelindeki toplam vaka sayısı da 5 bin 202’ye ulaştı.

Bin 195 vaka ile Tokyo salgından en fazla etkilenen bölge olurken, Tokyo’yu 481 vaka sayısı ile Osaka izliyor.


11:40 | Osmaniye’de şehir içi ulaşıma ‘Corona’ kısıtlaması

Osmaniye İl Hıfzıssıhha Meclisi, Corona virüsü tedbirleri kapsamında şehir içi ulaşıma kısıtlama getirildiğini açıkladı.

Konuya dair yapılan açıklamada, “İlimizde vatandaşlarımızın ilçelere, beldelere ve köylerimize, köylerimizden beldelere, ilçelere ve ilimiz merkezine ilçelerden ilçelere sosyal hareketliliğin ve insanlar arası teması azaltmak ve sosyal izolasyonun sağlanması için özel araçlar ile gidiş ve gelişin zorunlu haller dışında kısıtlanmasına karar verildi” denildi.


11:00 | İmamoğlu: İstanbul’da yoğun yapılaşmanın olduğu yerde salgının hızı daha yüksek

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Corona virüsü salgınıyla mücadele için kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerektiğinde ısrarcı olduklarını söyledi.

Fox TV’de gazeteci İsmail Küçükkaya’nın sunduğu “Çalar Saat” programına katılan İmamoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün düzenlediği basın toplantısında paylaştığı, Corona virüsü vakalarının nerede yoğun olduğuna ilişkin haritayı da değerlendirdi.

İmamoğlu, “Burada çarpıcı olan şu: Özellikle Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa. Bu bölgede çok yoğunlaşma olduğunu görüyoruz. Çünkü biliyorsunuz yapılaşma çok orada” dedi.

“Bu harita bize pandemi kurulunda yapılan sunumda gösterildi” diyen İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Orada bir yetkili, sanıyorum İstanbul Halk Sağlığı Başkanıydı… Onun yaptığı haritada o bölgede yapılaşmanın yoğun, boşlukların az olduğu bölgelerde salgının daha yüksek olduğu görülüyordu.

“Esenyurt örnek verildi. Anadolu’ya kasıt bir nebze daha düşük, yoğunlaşma az. Batı’ya doğru gittiğinizde Büyükçekmece, Silivri, Çatalca… Kırsala gittiğinizde zaten azalıyor. Ama o yoğun yapılaşmanın olduğu yerde salgının hızı daha yüksek. Ne yazık ki öyle.”


10:58 | DSÖ: Kuzey Kore’de sadece 709 kişiye test yapıldı

Dünya Sağlık Örgütü, hiç Corona virüsü vakası görülmediği iddia edilen Kuzey Kore’de şu ana dek sadece 709 kişiye test yapıldığını açıkladı.

DSÖ Kuzey Kore Temsilcisi Dr. Edwin Salvador, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, test yapılanların 11’inin yabancı ülke vatandaşı, 698’inin de Kuzey Koreli olduğunu söyledi.

25 milyon nüfuslu ülkede 709 kişi test edilirken, 51 milyon nüfuslu komşu Güney Kore’de şu ana dek yaklaşık 500 bin kişiye Covid-19 testi yapıldı.

Kuzey Kore uzmanı Oliver Hothman BBC’ye yaptığı açıklamada, Çin ve Güney Kore’ye sınırı bulunan ülkede hiç vaka görülmemesinin düşük bir ihtimal olduğunu belirtti.

Ancak Hothman, Kuzey Kore’de büyük bir salgın yaşanmasının da düşük bir ihtimal olduğunu sözlerine ekledi.


10:54 | Durumu ‘yakından izleniyor’: Johnson geceyi yine yoğun bakımda geçirdi

Covid-19 tanısı konularak tedavi altına alınan Britanya Başbakanı Boris Johnson, Salı gecesini de Londra’daki St Thomas Hastanesi’nde yoğun bakımda geçirdi.

Başbakanlık, Johnson’ın durumunun “yakından izlendiğini” açıkladı.

BBC’ye konuşan Britanya Sağlık Bakan Yardımcısı Edward Argar, “Başbakan rahat. Sağlık durumu istikrarlı. Keyfi yerinde” dedi.

Britanya’da, Boris Johnson’a vekalet eden Dışişleri Bakanı Dominic Raab Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Johnson’ın iyileşeceğinden emin olduğunu söylemişti.

Dominic Raab, standart oksijen tedavisi gördüğünü açıkladığı Johnson için, “savaşçı” ifadesini kullanmıştı.

Raab, Johnson’ın solunum cihazına bağlı olmadığını da belirtmişti.


10:52 | ABD, İran’ın IMF’den ‘Corona’ için talep ettiği krediyi bloke edecek

ABD, İran’ın Corona virüsü salgınıyla mücadele etmek için Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) talep ettiği 5 milyar dolarlık acil krediyi engellemeyi planlıyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre ABD yönetimi, İran hükümetinin banka hesaplarında hâlâ milyarlarca dolar bulunduğunu ileri sürüyor.

ABD, IMF fonlarından İran’a aktarım yapıldığı taktirde bu paraların salgını durdurmak yerine “Ortadoğu’daki militan gruplara” yönlendirileceğini iddia ediyor.

ABD’li üst düzey bir yetkili de “İranlı yöneticilerin insani yardım için tahsis edilen fonları kendi ceplerine ve terörist temsilcilerine aktarma konusunda uzun bir geçmişi var” diye belirtiyor.


10:48 | ‘Corona’yla mücadele planı kabul edilmeyen Avrupa Araştırma Konseyi Başkanı istifa etti

Avrupa Birliği’nin (AB) en yetkili bilim insanı olan Avrupa Araştırma Konseyi’nin Başkanı Mauro Ferrari, AB’nin Corona virüsü salgınıyla mücadelesinden uğradığı “hayal kırıklığı” nedeniyle istifa ettiğini açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Ferrari, AB’yi, Covid-19 salgınıyla mücadele için önerdiği geniş ölçekli araştırma programını reddettiği için eleştirmişti.

Ferrari, Financial Times gazetesine gönderdiği açıklamasında, üye ülkelerin sağlık sistemleri konusunda koordine olmayı başaramadıklarını da söyledi.

Avrupa Komisyonu’ndan Ferrari’nin istifasına ilişkin henüz bir açıklama gelmedi. Ancak Avrupa Parlamentosu Araştırma Komitesi’nden Almanya milletvekli Christian Ehler, Ferrari’nin planını “halkla ilişkiler için yapılmış bir vitrin dekorasyonu” olmakla eleştirdi.


10:45 | Türkiye, dünyada en fazla vakanın görüldüğü 9’uncu ülke

Dünyada en fazla vaka sayısının tespit edildiği ülke olan ABD’de bir günde bin 736 kişi hayatını kaybetti. Bu, bir günde yaşanan en fazla can kaybı.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ülkedeki vaka sayısı da 400 bine çıktı.

İspanya 141 bin 942 vakayla, dünyada en fazla vakanın görüldüğü ikinci ülke. Ülkede 14 bin 45 kişi de hayatını kaybetti.

İtalya’da ise ölenlerin sayısı 17 binin üzerinde.

Türkiye, 34 bin 109 vakayla dünyada en fazla vakanın görüldüğü 9’uncu ülke konumunda. Türkiye’de can kaybının 725’e yükseldiği açıklandı.


10:30 | İstanbul, Ankara ve İzmir’de ‘Corona’ dağılım haritaları

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı Corona virüsü vakaları dağılımını gösteren haritaların İstanbul, Ankara ve İzmir’de virüsün ne oranda yayıldığını gözler önüne serdi.


10:15 | “Salgın süresince erkek şiddeti arttı, devlet kadınlara ‘sosyal mesafeli’”

Corona virüsü salgını günlerinde ev içi şiddet artıyor. HSK’nin bu konuda aldığı ek kararın, “Şiddet uygulayan erkekler evlerine dönsünler” anlamına geldiğini vurgulayan Kadın Savunma Ağı, salgın süresince ev içinde artan kadına yönelik şiddete dikkat çekerek, hükümetin bu konuda hiçbir tedbir almadığını söylüyor.


09:52 | ABD’de salgında ölenlerin sayısı ‘açıklanandan daha fazla’

ABD’de yayımlanan New York Times gazetesi, ülkede açıklanan Corona virüsünden kaynaklı ölümlerin gerçek sayıdan daha düşük olduğunu yazıyor.

New York Times, buna ülkenin dört bir yanından örnekler veriyor:

  • Gazeteye konuşan Indianalı bir doktor, Mart ayında ölen bir hastasına Corona virüsü testi yaptırmak istediğini fakat talebinin reddedildiğini aktarıyor.
  • New York’taki paramedikler de evlerinde ölen çok sayıda hastaya, Covid-19 belirtisi göstermelerine rağmen test yapılmadığını söylüyor.
  • Virginia’da ise Corona virüsünden ölen üç sağlık çalışanının ölüm belgelerinin yalnızca birinde gerekçe olarak Corona virüsün yazıldığı belirtiliyor.

Gazeteye konuşan uzmanlar, Corona virüsü kaynaklı ölüm verilerinin sisteme girilmeme nedenleri arasında tutarsız protokoller, kısıtlı kaynaklar ve karar alma süreçlerinde şehirler arasında yaşanan farklılıkları gösteriyor.

Doktorlar son iki ayda pek çok Corona virüsü ölümünün kayıtlara grip veya zatürre olarak geçtiğini düşünüyor.

Bunun da salgın verilerini derleyen Ulusal Sağlık İstatistikleri Kurumu’nun yanlış veri toplamasına yol açtığı belirtiliyor.

Diğer yandan bazı uzmanlar ise gerçek ölü sayısını öğrenmenin hiçbir zaman mümkün olmayabileceğini söylüyor.


09:41 | 11 hafta sonra: Wuhan’daki izolasyon tamamen kaldırıldı

Corona virüsü salgınının çıkış noktası olarak bilinen Çin’in Wuhan kentinde 11 haftadır süren izolasyon gece yarısı kaldırıldı.

Kente giriş ve çıkışlar 23 Ocak’ta durdurulmuştu.

11 milyonluk kentten ilk tren yerel saatle 00.50’de hareket etti. Bu saatten itibaren kenti diğer yerleşim merkezleriyle bağlayan otobanlar da yeniden trafiğe açıldı. Binlerce kişinin otomobillerle kentten ayrıldığı bildirildi.

Ayrıca bugün kentten yaklaşık 200 uçuş yapılması planlanıyor.

Wuhan’da salgının büyük ölçüde kontrol altına alındığını belirten Çinli yetkililer sokağa çıkış kısıtlamalarını kademeli olarak kaldırmıştı.

Ancak uzmanlar salgının yeniden yayılma olasılığı bulunduğunu belirterek, halktan gerekli olmadıkça mahallelerini veya şehri terk etmemelerini istiyor.


09:35 | HDP, İstanbul’un tüm ilçelerinde komisyonlar oluşturdu

“Kardeş Aile Kampanyası” başlatan HDP’nin İstanbul İl Örgütü de dayanışma kampanyası kapsamında ilk elden kentin her ilçesinde onbinlerce eldiven ve maskeyi halka ücretsiz bir şekilde ulaştırdı.

Tüm ilçelerde kriz masaları ve bunlara bağlı komisyonlar kurduklarını ifade eden HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, yine her ilçede oluşturacakları telefon hatları ile daha fazla yurttaşa ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Alayumat’a konuşan Avcı, özellikle 65 yaş üstü yurttaşlardan evlerinden çıkmamasını isteyip, ne ihtiyaçları varsa telefon üzerinden ilçe merkezlerine ulaşıp oralara aktarabilecekleri söyledi.

Avcı, sokağa çıkma yasağı gibi durumlarda gıda yardımı yapma yönünde de çalışmalarının olacağını ifade etti.

İl Eşbaşkanı Elif Bulut da salgın döneminde kadına dönük ev içi şiddet vakalarının artması dolayısıyla tüm ilçe örgütlerinde kadın dayanışma ağları kurduklarını açıkladı.

Bulut, “Evde kalmak kadınlar için daha ağır sorunlara yol açıyor. Bunun için tüm kadın kurumları ile beraber bu sorunları sosyal medya üzerinden gündemde tutmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.


09:25 | ‘Vakalarda azalma var ama ölümler artabilir’

Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlendiği basın toplantısında Corona virüsü salgınındaki son verilere dair değerlendirmelerde bulundu.

“Yeni vaka sayısındaki azalmaya rağmen bir rahatlamadan söz edilemez” diyen Wieler, bunun enfekte olmuş bir kişinin 1,2 ila 1,5 kişiye virüs bulaştırdığı şeklinde yorumlanması gerektiğini dile getirdi.

Enstitü, yeni tespit edilen vaka sayısının Almanya’da 3 bin 800 olduğunu, bununla beraber ülkedeki toplam vaka sayısının yaklaşık 100 bine ulaştığını da açıkladı.

Wieler, bu süreçte Corona virüsünden enfekte olup da iyileşen kişi sayısının 33 bin 300 olduğunu kaydetti.

Bu iyi gelişmelere rağmen ölüm oranlarında artış görüldüğünü de sözlerine ekleyen Wieler, halihazırda ölüm oranının yüzde 1,6 olduğunu, özellikle yaşlıların kaldığı yurt ve bakımevlerinde salgının ölümlere neden olduğunu ifade etti.

Virüs yüzünden hayatını kaybeden bin 607 kişinin yaş ortalamasının 80 olduğunu da belirten Wieler, yeni vaka sayısındaki azalmaya rağmen özellikle yaşlılardan hastalığa yakalananlar arasında can kaybının artabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.


09:00 | Irak’ta Corona virüsü vakası bin 122’ye yükseldi

Irak’ta Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 65’e çıktı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, vaka sayısının da 91 atarak bin 122’ye yükseldiği belirtildi.

Bakanlık, 373 kişinin ise iyileşerek hastanelerden taburcu olduğunu ifade etti.

Ülkede yapılan virüs test sayısı ise 26 bin 331 olarak açıklandı.


08:42 | Albayrak: Ücretsiz izne çıkarılanlara maaş desteği verilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Corona virüsü salgını süresince alınan ekonomik önlemlere ilişkin açıklama yaptı.

Albayrak, iş yerlerinden ücretsiz izne çıkarılan yurttaşlara maaş desteği verileceğini ve dar gelirli ailelere yardım yapılacağını söyledi.

“Dar gelirli 2.1 milyon aile için 1.000 lira yardım yapacağımızı açıklamıştık. Yeni çalışmamız neticesinde bu süreçten etkilenen yaklaşık 2.3 milyon aileye daha bu yardımı yapacağız. Toplam 4.4 milyon ailemize nakdi yardım sağlamış olacağız.”


08:40 | DSÖ’den ‘tedbirleri erken kaldırmayın, başa döneriz’ uyarısı

Corona virüsü salgını sürerken, Dünya Sağlık Örgütü’nden bazı ülkelerin tedbirlerini gevşetmesi üzerine uyarı geldi.

Covid-19 vakalarının epey gerilediği Çin’in ardından Avusturya ve Danimarka gibi ülkeler de önlemleri azaltmaya hazırlanıyor.

Örgütün sözcülerinden Christian Lindmeier, ülkeler ve bölgeler için kısıtlamaların gevşetilmesi konusunda kapsamlı bir önerileri olmadığını ancak bunların erkenden kaldırılmaması gerektiğini bildirdi.

Lindmeier, “En önemli noktalardan biri, başladığımız yere dönmemek için kısıtlamaları çok erken kaldırmamak. Bu tıpkı, çok hasta olduğunuzda erkenden yataktan çıkıp yeniden hasta olma ihtimalinizi artırmaya benziyor” diye konuştu.


08:20 | Mısır’da Ramazan ayı boyunca toplu ibadetlere yasak getirildi

Mısır, Corona virüsü salgını nedeniyle Ramazan ayı boyunca açık yerlerde toplanmaları yasaklayacak.

Ülkedeki Din İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, toplu iftar ve teravih gibi kalabalık grupları bir araya getiren etkinliklere izin verilmeyeceği belirtildi.

Bakanlığın açıklamasına göre camilerde bu yıl 24 Nisan’da başlayacak olan Ramazan ayının son 10 günü yapılan itikaf ibadeti de bu yıl yasak kapsamına alındı.

Egypt to ban Ramadan gatherings to counter coronavirus - Reuters

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre 100 milyon nüfusa sahip Mısır’da, Covid-19 tanısı konulanların sayısı bin 450, salgında ölenlerin sayısı ise 94.


07:55 | Dünya genelinde son durum

Covid-19 dünya genelinde yayılmaya devam ediyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre dünya genelinde vaka sayısı 1 milyon 430 bini aştı.

82 bin kişi yaşamını yitirirken, 301 bin kişi hastalığı yendi.

Vaka sayıları ABD’de 399 bin, İspanya’da 141 bin, İtalya’da 135 bin, Fransa’da 110 bin, Almanya’da 107 bin, Çin’de 82 bin, İran’da 62 bin, Britanya’da 55 bin, Türkiye’de ise 34 bin civarında.


07:52 | Türkiye’de Corona virüsü

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam saatlerinde açıkladığı verilere göre Corona virüsüne yakalananların sayısı 34 bin 109’a yükseldi.

Salı günü 76 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı, böylece Türkiye’de can kayıpları 725’e çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre şu ana kadar hastalardan bin 582’si iyileşirken, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı ise bin 474.




Önceki Haber
İnfaz düzenlemesinin görüşmeleri tamamlandı
Sonraki Haber
İstanbul Film Festivali'nin ödüllü filmleri online olarak evlere geliyor