Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Vaka sayısı üç milyonun üzerinde: Salgında son durum

Canlı Blog | Vaka sayısı üç milyonun üzerinde: Salgında son durum

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Covid-19 salgınında vaka sayısı üç milyonun üzerinde, can kaybı da 210 bini aştı. Corona virüsü bulaşan 900 bin civarındaki insan ise iyileşti. Türkiye’de virüs nedeniyle can kayıpları üç bine yaklaşırken, 1-3 Mayıs tarihleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Türkiye ve dünyadan gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:46 | İspanya da ‘normale dönüş’ planını açıkladı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Covid-19 salgınıyla alınan tedbirlerle ilgili “kademeli normale geçiş takvimi”ni açıkladı.

İspanya’nın normalleşme sürecinin “kademeli, asimetrik ve koordinasyonla olacağını ve birlik olmanın önem arz ettiğini” dile getiren Sanchez, sürecin dört aşamalı bir takvim olacağını ve en az sekiz hafta süreceğini bildirdi.

Sanchez, virüse karşı aşı bulunmadan tam normalleşmeden söz edilemeyeceğine dikkati çekerek, o zamana kadarki süreç için “yeni normallikler” ifadesini kullandı.

Başbakan Sanchez, kademeli normalleşme takviminin ülkedeki 17 özerk yönetimde farklı olacağını söyledi.

İlk aşama olarak “0 seviyesine” 4 Mayıs’ta geçileceğini belirten Sanchez, gelecek Pazartesi gününden itibaren restoran ve küçük işletmelerin yarım randımanlı açılacağını, sporda profesyonel ve bireysel antrenmanların başlayacağını ifade etti.

Sanchez, bu seviyede restoranlar için sadece evlere servis yapılması, kafeteryaların teraslarının yüzde 40 kapasiteyle açılması ve küçük işletmelerin ön randevulu hizmet vermesini örnek gösterdi.

İspanya’daki Kanarya ve Balear adaların 4 Mayıs’ta, ülkenin İberya Yarımadası’nda kalan bölgelerinin ise 11 Mayıs’ta 1. seviyeye geçeceğini bildiren Sanchez, bu kapsamda güvenlik önemleri altında küçük işletmelerin, alışveriş merkezlerinin, otellerin ve turistik yerlerin açılacağını, La Liga gibi profesyonel liglerde toplu antrenmanların başlamasına izin verileceğini, insanların işlerine gitmelerine olanak sağlamak amacıyla 6 yaş altındakiler için kreşlerin açılacağını dile getirdi.

Sanchez, “2. seviyede” sinema ve tiyatroların üçte bir kapasiteyle açılması, “3. seviyede” plajların açılması örneklerini verdi, seviye değişimleriyle ilgili, bölgelere göre alınacak kararların Sağlık Bakanlığı’nca verileceğini söyledi.

İspanya’da Covid-19 salgınında şu ana kadar 23 bin 822 kişi hayatını kaybetti. Ülkedeki toplam vaka sayısı ise 210 bini aşmış durumda.


22:28 | Fransa’da ‘normale dönüş’ planı açıklandı

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Ulusal Meclis’te yaptığı konuşmada Covid-19 salgını kapsamında normale dönüş planını açıkladı.

Ekonominin yeniden inşası için toplu taşımanın anahtar görev taşıdığını söyleyen Philippe, toplu taşımalardaki yeni kuralları, okullara dönüş ve getirilen seyahat limitleri hakkında bilgi verdi.

Toplu taşımalarda maske mecburiyeti getirildiğini belirten Philippe, sosyal mesafeyi korumak adına toplu taşımalarda yolcu kapasitesinin sınırlandırılacağını açıkladı.

Başkent Paris’te metro seferlerinin yüzde 30 oranında düşürüleceğini duyuran Philippe, yoğunluğun azalması için evden çalışabilenlerin uzaktan çalışmaya devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Philippe, öğrenci servislerinde de yolcu kapasitesinin yarıya düşürüleceğini ifade ederek okulların kademeli olarak açılacağını bildirdi. Philippe 11 Mayıs’ta ilkokulların ve 18 Mayıs’ta ortaokulların açılacağını dile getirerek, derslere katılımın mecburi olmayacağını duyurdu.

Her sınıfta en fazla 15 öğrenci olacağını ve sosyal mesafenin korunacağını bildiren Philippe, kreşlerde ise en fazla 10’ar kişilik gruplar oluşturulacağı bilgisini paylaştı.

Can kaybının 23 bin 660’a yükseldiği Fransa’da vaka sayısı 160 bini geçti.


22:18 | Fransa’da can kaybı 23 bini aştı

Fransa’da Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 367 kişi daha hayatını kaybetti.

Ülkede can kaybı 23 bin 660’a yükseldi.

Fransa’daki vaka sayısı ise 160 bini aşmış durumda.

Hastanelerinde doluluk yaşanan ülkede entübe hasta sayısı ise 221 kişi azaldı.


22:10 | KESK: Mart’tan bu yana beş milyon kişi işsiz kaldı

KESK Eş Gelen Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’de Corona virüsü salgınının başladığı Mart ayından bu yana beş milyon kişinin işsiz kaldığını söyledi.

Bozgeyik, 8 bine yakın sağlık çalışanın enfekte olduğu bilgisini de verdi.


21:25 | Portekiz’de olağanüstü hal 2 Mayıs’ta sona erecek

Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa ülkede Corona virüsü salgını nedeniyle uygulanan olağanüstü halin 2 Mayıs günü sona erdirileceğini duyurdu.

AFP’nin haberine göre De Sousa “umarız gelecekte bu önlemi tekrar kullanmak zorunda kalmayız” dedi ve normal faaliyetlere “aşama aşama” geri dönüleceği uyarısında da bulundu.

Başbakan Antonio Costa’nın 30 Nisan günü geri dönülebilecek faaliyet alanlarını açıklaması bekleniyor.

Portekiz’de şu ana dek toplam 24 bin 322 Corona virüsü vakası tespit edildi ve 948 kişi hayatını kaybetti.


20:55 | İçişleri Bakanlığı’ndan üç günlük sokağa çıkma kısıtlaması genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 30 Nisan Perşembe gece saat 24.00 ile 3 Mayıs Pazar gece saat 24.00 arasında 31 ilde uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin illere genelge gönderdi.

Genelgeye göre;

  • Kısıtlamanın uygulanacağı illerde Cuma günü (1 Mayıs) market, bakkal ve manavlar 09.00-14.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.
  • Araç kullanmamak şartıyla en yakın market, bakkal ve manava gidilebilecek.
  • Bu iş yerleri, Cumartesi (2 Mayıs) ve Pazar (3 Mayıs) günleri ise kapalı olacak.
  • Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri, ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı işyerleri ile bu işyerlerinin sadece ekmek satan bayileriyle, tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı işyerleri de açık olacak.
  • Ramazan ayı nedeniyle yarın ise market, bakkal ve manavların çalışma saatleri 08.00-23.00 olarak belirlendi.

20:40 | Hemşire Kuşdemir ‘Corona’ nedeniyle hayatını kaybetti

Balıkesir’de Şehir Hastanesi’nde görevli hemşire Tuğba Kuşdemir’in Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği duyuruldu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, 35 yaşındaki Kuşdemir’in bir aydır hastanede olduğu ve üç gün önce yoğun bakım servisine kaldırıldığını belirtti.

İSİG, Kuşdemir’in daha önce yakalandığı kanser hastalığını yenip, görevine döndüğü bilgisini de verdi.


19:53 | Yunanistan’da ‘Corona’ tedbirleri iki aylık aşamalı bir planla kaldırılacak

Gazeteci Çağdaş Kaplan, Atina’dan son durumu aktarıyor:

Yunanistan’da Covid-19 salgını nedeniyle 23 Mart’ta ilan edilen ve sokağa çıkma kısıtlamalarını da içeren tedbirler, 4 Mayıs’tan itibaren iki aylık aşamalı bir planla kaldırılacak.

İki aylık aşamalı planı Başbakan Kriakos Mitsotakis açıkladı. Buna göre;

  • 4 Mayıs’tan itibaren sokağa çıkma yasağı kaldırılıyor.
  • Vatandaşların bu tarihten itibaren sokağa çıkmak için yazılı ve SMS yoluyla izin almalarına gerek kalmayacak. Fakat yurttaşların bulundukları il dışına seyahat etmeleri için süren yasak 2 hafta daha geçerli olacak.
  • Plajlar kapalı tutulmaya devam edilecek, açık alanda ve deniz kıyılarında bireysel spor yapılmasına izin verilecek. Mahkemelerin bir kısmı açık olacak.
  • Ayrıca kiliseler ve perakende satış yapan işyerleri (alışveriş merkezleri hariç) ve kuaförler de 4 Mayıs’tan itibaren açılacak. Açılan mağazalarda müşteriler içeri işyerinin metrekaresine göre belirli sayıda alınacaklar.
  • 11 Mayıs’tan itibaren ise 4 Mayıs’ta açılamayan perakende mağazalarının geri kalanı açılacak.
  • 11 Mayıs’ta lise ve üniversiteler eğitime devam etmeye başlayacak, 17 Mayıs’ta ise orta okullar açılacak.
  • 1 Haziran’dan itibaren ise oteller açılacak. Bu tarihten itibaren ülkedeki tüm mahkemeler de faaliyete girecek.
  • Ülkede toplu taşıma araçları ve işyerlerinde hem çalışanlar hem de müşteriler için maske takma zorunlu olacak.

Ülkede dün itibariyle Corona virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin toplam sayısı 138’e yükselmiş, toplam vaka sayısı ise 2 bin 534’e çıkmıştı.

Ülkede yapılan toplam virüs testi sayısı ise yalnızca 66 bin 94.


19:40 | İtalya’da vaka sayısı 200 bini geçti

İtalya’da Corona virüsü salgınında son bir günde 382 kişi daha hayatını kaybetti.

Toplam can kaybı 27 bin 359’a ulaştı.

Dün 333 kişi hayatını kaybetmişti.

Toplam vaka sayısı ise 201 bin 505 oldu.

Bugüne kadar tespit edilen bu vakalardan 68 bin 941’i iyileşti.

Yoğun bakımda tedavi gören Covid-19 hastalarının sayısı bin 863.

Ülkede bugüne kadar 1 milyon 274 bin 871 kişiye, toplamda 1 milyon 846 bin 934 test yapıldı.

İtalya’da salgına karşı 10 Mart’tan bu yana uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerin 4 Mayıs’tan itibaren kısmen ve kademeli olarak gevşetilmesi planlanıyor.


19:16 | THY tüm uçuşlarını 28 Mayıs’a kadar durdurdu

Türk Hava Yolları (THY) Corona virüsü salgını nedeniyle uçuşların 28 Mayıs’a kadar durdurulduğu açıklandı.

Açıklamada, “Koronavirüs küresel salgını nedeniyle, resmi otoritelerce alınan kararlar ve sizlerin sağlığı için aldığımız önemler doğrultusunda tüm iç hat ve dış hat Uçuşlarımızı 28 Mayıs 2020 tarihine kadar (28 Mayıs hariç) durdurulmuştur” denildi.

THY, daha önce yaptığı açıklamada tüm iç hat seferilerini 20 Nisan, dış hat uçuşlarını ise 20 Mayısa tarihine kadar durdurulduğu açıklamıştı.


19:10 | Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 5 binin üzerinde hasta iyileşti

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre bugün uygulanan test sayısı 29 bin 230. Toplam test sayısının ise 948 bin 115 olduğu belirtildi.

Bakanlık, Covid-19 tanısı konulanların sayısının 2 bin 392 artarak, 114 bin 653’e yükseldiğini açıkladı.

Son 24 saatte 92 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı. Böylelikle, Türkiye’de can kayıpları 2 bin 992’ye çıktı.

Yine bakanlığın verilerine göre Covid-19 tanısı konulup tedavi altına alınanlardan son 24 saatte 5 bin 18’i iyleşti. Böylece iyileşenlerin sayısı 38 bin 809’a yükseldi.


18:59 | Konya’da 55 mahpusa Covid-19 tanısı konuldu

Konya E Tipi Cezaevi’nde Covid-19 tanısı konulan 55 tutuklu ve hükümlü hastaneye kaldırıldı.

Tutukluların sağlık durumlarının iyi olduğu açıklandı.


18:35 | İstanbul’da metro sefer saatlerine güncelleme

Marketlerin 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet verecek kararının ardından İstanbul’da metro seferleri düzenlendi.

Metro İstanbul Twitter üzerinden yaptığı açıklamada seferlerin saat 21.30’a kadar süreceği ifade edildi.


18:30 | 20 büyük film festivalinden ‘Biz Biriz: Küresel Bir Film Festivali’

Corona virüsü nedeniyle Tribeca’dan Cannes’a, Berlinal’den Venedik’e kadar 20 organizasyon birleşerek “Biz Biriz: Küresel Bir Film Festivali” adıyla YouTube üzerinden 10 gün sürecek bir online festival yapmaya karar verdi.

Festival 29 Mayıs’ta başlıyor.


18:00 | ABD’de Covid-19 nedenli can kaybı 56 bini aştı

ABD’de Covid-19 salgınından son 24 saatte bin 379 kişi hayatını kaybetti.

Böylece ülkedeki toplam can kaybı 56 bin 256’ya yükseldi.

Salgının merkezi konumunda bulunan ABD’de vaka sayısı da 1 milyonu aşmış durumda.


17:37 | Fransa’da tüm spor müsabakaları sona erdirildi

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, büyük spor organizasyonlarının Corona virüsü salgını nedeniyle Eylül ayına kadar yasaklandığını açıklayarak “2019-2020 sezonu futbol dahil tüm spor müsabakaları yapılamayacak” dedi.

Fransız basınında yer alan haberlerde, Philippe’in açıklaması sonrası Ligue 1 ve Ligue 2’de sezonun iptal edildiği belirtildi.

Philippe, liglerin nasıl sonlandırılacağına ilişkin bilgi vermezken, Fransa Futbol Federasyonu ve Fransa Profesyonel Futbol Ligi’nin (LFP) bu konudaki kararlarını açıklaması bekleniyor.

Fransa’da Covid-19 nedeniyle 23 bini aşkın insan hayatını kaybetti.


16:37 | IRC’den uyarı: ‘Kırılgan ülkelere’ yardım edilmezse 1 milyar kişiye virüs bulaşabilir

Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin (IRC) raporuna göre, ‘kırılgan’ durumda olan ülkelere yardım edilmezse, dünya genelinde yeni tip Corona virüsünün bulaşacağı insan sayısı 1 milyarı bulabilir.

IRC, Dünya Sağlık Örgütü ve Imperial College London modellemeleri ile verilerine dayandırdığı raporunda enfeksiyon kapanların sayısının 500 milyon ila 1 milyar arasında değişebileceğini ifade etti.

Çatışmaların yaşandığı ülkelerde de ölümlerin 3 milyonu geçebileceği uyarısı yapıldı.

Fotoğraf: Reuters

BBC’de yer alan habere göre IRC, virüsün yayılmasına engel olmak için mali ve insani yardımların bir an evvel devreye sokulması gerektiğini belirtti.

Raporda, Afganistan, Suriye gibi ‘kırılgan ülkelere’, büyük bir salgının önlenebilmesi için ‘derhal fon ayrılması’ gerektiği vurgulandı.

IRC Başkanı David Miliband, “Bu sayılar bir uyarı niteliğinde olmalı. Bu salgının yıkıcı ve orantısız etkisi kırılgan, savaş mağlubu ülkelerde henüz hissedilmedi” dedi ve ekledi:

“Şimdi önemli olan bağışçıların bu cephelerde yürütülen sağlık mücadelesi için esnek fonlar ayırması. Hükümetler, insani yardımın ulaşması önündeki engellerin kaldırılması için birlikte çalışmalı.”


16:15 | Britanya’da ‘Corona’dan ölen sağlık çalışanlarının ailelerine tazminat ödenecek

Britanya hükümeti, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık ve sosyal yardım çalışanlarının ailelerine 60’ar bin sterlin tazminat ödeneceğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Matt Hancock, tazminatların yeni yaşam sigortası programından karşılanacağını bildirdi.

Hancock, “Elbette, hiçbir şey sevdiklerimizin yaşantısını geri getiremez. Ancak, biz kederli ailelere elimizden gelen en iyi yardımı yapmak istiyoruz.” dedi.

Sağlık Bakanı, Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybeden 21 bini aşkın kişiden 82’sinin sağlık çalışanı, 16’sının da sosyal yardım çalışanı olduğunu söyledi.

BBC News araştırmasına göre ise Britanya’da virüs nedeniyle ölen sağlık çalışanlarının sayısı 114.


16:05 | Ceylanpınar’da bir mahalle karantinaya alındı

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki Maden Mahallesi, bir kişide Corona virüsü tespit edilmesi üzerine karantinaya alındı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, “Ceylanpınar ilçesine bağlı Maden kırsal Mahallesi’nde ikamet eden bir kişide 27.04.2020 tarihinde Covid-19 pozitif çıkması nedeniyle ilgili köyde son Covid-19 pozitif hastanın evden ayrılışından 14 gün sonrasına kadar karantina tedbiri uygulanmasına karar verilmiştir” denildi.


15:45 | Erdoğan’dan “salgın” açıklaması: Tarihi fırsatı değerlendireceğiz

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Salgın tedbirlerini, belirlediğimiz takvime göre aşamalı olarak kaldırdıkça inşallah ülkemizde üretim çarkları yeniden tam hız dönmeye, halkımızın ve devletimizin kasası tekrar dolmaya başlayacaktır” dedi.

Erdoğan, “Normalleşme takvimini olgunlaştığında paylaşacağız” diye ekledi.

Dünyadaki değişimin Türkiye açısından ‘yeni ve büyük fırsat penceresi’ olduğunu belirten Erdoğan, ”Hep birlikte sabrettik ve neticeye doğru yaklaşıyoruz. Tedbirleri tavizsiz uygulamamız gerekiyor. Gereken iradeyi gösterip tarihi fırsatı değerlendireceğiz” açıklamasında bulundu.


15:40 | Albayrak: Çiftçilerin kredi geri ödemelerini 6 ay erteliyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, çiftiçilerin Mayıs ve Haziran aylarında vadesi gelecek Hazine destekli kredi geri ödemelerini 6 ay ertelediklerini söyledi:

“Mayıs ve Haziran aylarında vadesi gelecek Hazine destekli kredi geri ödemelerini faizsiz olarak 6 ay erteliyoruz.

“Böylelikle çiftçimize, yaklaşık 6 milyar TL’lik kredi borcunu öteleme imkânı sunuyoruz. Çiftçimize hayırlı olsun.”


15:35 | Hayat “normale” dönmeye başladı: Beş maddede Yeni Zelanda’nın başarısı

“Koronavirüsü yok ettik” diyen Yeni Zelanda’da hayat normale dönüyor.

Evden çalışabilenler hâlâ evlerinde çalışıyor. Hiç temas etmeden satış yapılabilen dükkânlar açıldı. Okullar da sosyal mesafe kurallarına uymak kaydıyla açıldı.

Kalabalık olarak bir araya gelinen, organizasyon yapılan mekanlar ise hâlâ kapalı ve kalabalık toplanmalar da yasak.

Peki, Yeni Zelanda ne yaptı, salgınla nasıl mücadele etti de hayat “normale” dönmeye başladı? BBC, ülkenin salgınla mücadeledeki başarısını beş başlıkta topluyor:

  1. Sınırlar erkenden kapatıldı, 19 Mart’ta çok sert seyahat kısıtlamaları getirildi
  2. Çok hızlı ve net bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı: Ofisler, okullar ve sahil ya da oyun parkı gibi kamuya açık alanlar kapatıldı. Barlar ve restoranlar da kapandı, paket servise dahi izin verilmedi.
  3. Filyasyon ve test çok detaylı yapıldı: Günde ortalama 8 bin kişiye test yapıldı
  4. İnsanlardan bir “baloncuk” belirlemesi istendi: Uzmanlara göre bu uygulama sayesinde insanlar kendilerini daha az kısıtlanmış hissetti ve kuralları delmeye olan eğilimi azalttı
  5. Hükümet açık ve şeffaf davrandı

Yeni Zelanda’da bin 124 teyitli vaka var. 5 milyon nüfusu olan ülkede 19 kişi de hayatını kaybetti. Yeni vaka sayısı da son birkaç gündür tek haneli rakamlar olarak ortaya çıkıyor. Hükümet bu sebeple virüsle mücadelenin başarılı olduğunu söylüyor.


14:56 | Adalet Bakanı: Cezaevlerinde 120 mahpusa Covid-19 tanısı kondu

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, dört ayrı cezaevinden 120 tutuklu ve hükümlüye Covid-19 tanısı konulduğunu açıkladı.

Virüse yakalanan tüm mahpusların hastanelerde tedavi altında olduklarını söyleyen Gül’ün açıklamasına göre hükümlü ve tutukluların sağlık durumları iyi.

Adalet Bakanı, virüsün sıçradığı cezaevlerinin isimlerini ise açıklamadı.


14:25 | İstanbul Eczacı Odası’ndan ‘maske’ açıklaması

İstanbul Eczacı Odası, yurttaşlara ücrestiz maske dağıtımıyla ilgili düzenlemede değişiklik yapıldığını duyurdu.

Yeni düzenlemeye göre, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olarak çalışanlar ve kamu çalışanları, maskelerini çalıştıkları kurum ve işyerlerinden alacak.

İstanbul Eczacı Odası, düzenlemenin ücretsiz maske dağıtımı sırasında eczanelerde yaşanan yoğunluğun azaltılması için yapıldığını belirtti.


14:20 | Mimarlar Odası: Şantiyelerdeki çalışmalar bir an önce durdurulsun

TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, “Toplum ve kent sağlığı için şantiyelerdeki çalışmaları durdurun” başlıklı yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Covid-19 salgını sürecinde şantiyelerde hijyen, iş güvenliği ve sosyal mesafe koşullarının oluşturulması tavsiye edilse de “şantiyelerde yapılan gözlemlerde söz konusu bazı tedbirlerin ya hiç alınmadığı ya da eksik uygulandığı görülmüştür” denildi.

“Özellikle çalışma esnasında kullanılan her türlü maske ve koruyucu önlük başta olmak üzere ekipmanların teminindeki sıkıntılar, alınması belirtilen tedbirlerin mümkün olmadığının kanıtıdır” ifadesinin yer aldığı açıklamada, “Dolayısıyla bu ortamlarda hastalığın bulaşma ve yayılma riski son derece yüksek ve olasıdır” uyarısında bulunuldu.

Sağlıklı olmayan yapılaşma ve can güvenliği gibi risklere dikkat çekilen açıklamada, “4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu, şantiyelerde teknik denetimlerin yapılması ile birlikte İş Sağlığı ve Güvenliğinin sağlanmasını mimar ve mühendislerin sorumluluğunda olduğunu belirtmektedir. Gerek bu yasal sorumluluğumuzdan kaynaklı gerekse de toplum ve kent sağlığının korunması için, şantiyelerdeki çalışmaların bir an önce durdurulması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.


14:00 | Robert Koch Enstitüsü’nden ‘sürü bağışıklığı’ uyarısı

Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler, “kontrollü sürü bağışıklığı” konusunda uyarıda bulundu.

Bunun tehlikeli ve safça olduğunu belirten Wieler, “Bizim için kontrollü sürü bağışıklığı uygulamasına geçmek düşünülemez” dedi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Berlin’de düzenlenen basın toplantısında Wieler, virüsün çok tehlikeli olduğunu vurgulayarak kontrol altına alınmasının zor olduğunu söyledi.

Wieler, “Kim sürü bağışıklığı propagandası yapıyorsa, kaç insanı kurban etmeye hazır olduğunu da söylemesi gerekir” dedi.

Almanya’nın salgın ile mücadelede bugüne kadar başarı sağladığını kaydeden Wieler, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam etmenin önemli olduğunu, bu başarıyı korumak istediklerini dile getirdi.


13:54 | İran’da son 24 saatte 71 kişinin ‘Corona’dan öldüğü açıklandı

İran’da Corona virüsü salgınında son 24 saatte 71 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Ülkede can kaybı sayısı 5 bin 877’ye yükselirken, toplam vaka sayısı da 92 bin 584’e çıktığı bildirildi.

İran Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Covid-19 tanısı konulanlardan 72 bin 439’u iyileşti.


13:48 | Demirtaş’tan HDP’nin “Kardeş Aile Kampanyası”na destek çağrısı

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin “Kardeş Aile Kampanyası”na destek çağrısında bulundu.

Avukatları aracılığıyla mesaj gönderen Demirtaş, yaşanan Covid-19 salgını sürecinde dayanışmanın önemine işaret ederek, “Tüm dostlarımızı dayanışmayı büyütmeye, Kardeş Aile Kampanyasına katılmaya çağırıyorum” dedi.


12:48 | Avusturya’da ‘Corona’ önlemleri gevşetiliyor

Avusturya, Corona virüsü salgını önlemlerini gevşetme sürecinde belli koşullar altında lokantaların 15 Mayıs, otellerin de 29 Mayıs’tan itibaren açılacağını açıkladı.

DW’nin aktardığına göre lokantalarda masa başına çocuklarıyla birlikte dört kişi oturabilecek. Genelde iki kişi arasında geçerli olan bir metrelik mesafe şartı aynı masada oturanlar için aranmayacak.

Lokantaların açılış saatleri ilk etapta 06.00-23.00 arasında sınırlandırıldı.

Yeni düzenlemeye göre kamuya açık alanlarda on kişiden fazla bir arada bulunamayacak, cenaze törenlerine en fazla otuz kişi katılabilecek.

Toplu taşıma araçlarında maske zorunluluğu da devam edecek.


12:40 | İspanya’da Covid-19 kaynaklı can kayıplarında düşüş

İspanya’da Covid-19 salgınında son 24 saatte 301 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Bu da İspanya’da günlük bazda can kaybı sayısında düşüş olduğunu gösteriyor.

İspanya’da dün 331 kişi hayatını kaybetmişti.

Toplam vaka sayısının 210 bin 773’e çıktığı açıklanırken, toplam can kaybı sayısı ise 23 bin 822’ye yükseldi.


12:30 | Rusya’da ‘en yüksek vaka artışı’ yaşandı

Rusya’da Covid-19 salgınında son 24 saatte 6 bin 411 yeni vaka tespit edildi. Bu, bir günde yaşanan ‘en yüksek vaka artışı’.

Toplam vaka sayısı ise 93 bin 558’e çıktı.

Son 24 saatte can kaybında da en yüksek artış yaşandı. Bir günde Corona virüsü nedeniyle 73 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Ülkede Corona virüsü kaynaklı toplam can kaybının 867’ye yükseldiği bildirildi.


12:10 | “Normalleşme” beş gün vaka görülmeyen illerden başlayacak

Salgında vaka artış hızındaki düşüşle “normalleşme”nin nasıl olacağı gündemde.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre “normalleşme” beş gün vaka görülmeyen illerden başlayacak, İstanbul’da ise sıkı kontrol devam edecek.

Haberde İstanbul’un yanı sıra Körfez illeri ve İzmir gibi kentlere ilişkin de ayrı kriterler uygulanacağı belirtiliyor.

Bu kapsamda İstanbul’da giriş-çıkışlar konusunda taviz verilmemesi ve kontrolün sürdürülmesi gündemde. Yine Anadolu’dan İstanbul’a gelişlerin başlaması durumunda halen Anadolu’da kontrol altına alınmamış illerden tersine İstanbul’a vaka taşınabileceği yorumları da yapılıyor.


11:57 | Yalova Valiliği: Esnek çalışma bitti, memurlar tam zamanlı göreve dönsün

Yalova Valiliği tarafından ildeki kurum ve kuruluşlara gönderilen resmi yazı ile esnek çalışma döneminin sonlandığı bildirildi.

Valilik talimatında hamile, engelli, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan memurlar hariç tüm memurların yeniden görev başı yapması istendi.


11:40 | HDP: Salgın nedeniyle bir milyon göçmen işçi işten çıkarıldı

HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu, 1 Mayıs dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Salgın nedeniyle Türkiye’de güvencesiz çalışan bir milyonu aşkın göçmen emekçi işten çıkarılarak açlığa terk edildi” dedi.

Açıklamada, salgına karşı göçmenlerle ilgili yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

  • Tüm göçmen işçilerin pandemi süresince işsizlik fonundan, sosyal ve finansal destek fonlarından; elektrik, su ve ısınma gibi temel ihtiyaçlardan faydalanmaları sağlanmalıdır
  • Pandemi sürecinde hijyen malzemelerine ücretsiz erişimleri için gerekli önlemler alınmalıdır
  • Göçmen ailelerde özellikle kadınların ve çocukların ev içi şiddete karşı her açıdan desteklenmesine yönelik stratejik planlamalar en kısa zamanda uygulamaya geçirilmelidir
  • İşsizlik koşullarında göçmenlere yönelik nefret söyleminin bilinçli biçimde özellikle sosyal medyada artmasını destekleyen söylemler reddedilmeli, ayrımcılığı ve ırkçılığı derinleştiren nefret söylemi hukuki bağlamda etkin biçimde işletilmelidir
  • Bir arada yaşayacağız, eşit haklar için mülteci emeği üzerindeki her tür sömürüye son verilmelidir

11:28 | Almanya’da enfeksiyon oranı yeniden arttı, can kayıpları 6 bini geçti

Almanya’da geçtiğimiz hafta sokağa çıkma kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırması konusu gündemde iken, bugün yetkililer enfeksiyon oranının arttığı ve yeniden yüzde 1’e çıktığı uyarısında bulundu.

Bu, virüsün bulaştığı 10 kişinin, enfeksiyonu 10 kişiye daha bulaştıracağı anlamına geliyor.

Geçen hafta bu oran yüzde 0,7’ydi. Bu da virüse yakalanan 10 kişinin enfeksiyonu yalnızca yedi kişiye bulaştırması demekti.

Fotoğraf: AP

Almanya’da son açıklanan verilere göre ülkedeki Covid-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 6 bin 126’ya, toplam vaka sayısı ise 158 bin 758’e yükseldi.


10:53 | Kadir Şeker’in Corona virüsü testi pozitif çıktı

Bugün ilk kez hakim karşısına çıkması beklenirken Covid-19 şüphesiyle hastaneye kaldırılan Kadir Şeker’in Corona virüsü testinin sonucu pozitif çıktı.

Konya E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Şeker, kadına şiddet uygulayan Özgür Duran’ı engellemek isterken öldürdüğü için yargılanıyordu.


10:20 | İzmir Tabip Odası: 447 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konuldu

İzmir Tabip Odası, Corona virüsü testi pozitif çıkan sağlık çalışanı sayısının 447’ye yükseldiğini duyurdu.

Odanın resmi Twitter hesabından yapılan bilgilendirmeye göre, Covid-19 tanısı konulan sağlık çalışanlarından 142’si hekim, ikisi diş hekimi, 137’si hemşire/ebe/sağlık memuru, 81’i personel, 16’sı tıbbi sekreter, 23’ü teknisyen, 30’u memur, altısı eczacı, ikisi psikolog, beşi güvenlik görevlisi, biri şoför veikisi mühendis.


10:12 | Salgınla mücadele edilirken Afrika’da sıtmadan ölümler artacak

Covid-19 pandemisiyle mücadele sürerken, salgın önlemleri nedeniyle yardım ulaştırılamayan Afrika kıtasında sıtma etkili oluyor.

Hastalığa karşı geçmiş yıllarda ciddi ilerleme sağlansa da ‘Corona’ günlerinde mücadelede tekrar başa dönme riski var.

Bu yıl sıtmadan ölümlerde 2018’e oranla iki kat artış yaşanarak, 760 binin üzerinden insanın yaşamını yitireceği belirtiliyor.


09:55 | Mısır’da üç ay olağanüstü hal ilan edildi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ülkenin tamamında 3 aylık olağanüstü hal ilan etti.

Yasağa gerekçe olarak ülkenin sağlık ve güvenlik alanında içinde bulunduğu tehlikeli durum gösterildi.

Karara göre, 28 Nisan saat 01.00’dan itibaren Mısır’da 3 ay boyunca olağanüstü hal uygulanacak.

OHAL kapsamında asker ve polisler, “terör tehdidiyle mücadele”, “ülkede güvenliğin sağlanması”, “kamu ve özel mülkün korunması” ve “vatandaşların can güvenliğinin sağlanması” için gerekli tedbirleri almakla görevlendirildi.

Karara uymayanların hapis cezasına çarptırılacağı belirtildi.


09:48 | Arjantin’de Eylül’e kadar uçuş yasağı

Arjantin, Covid-19 salgını nedeniyle Eylül ayına kadar tüm ticari uçak bileti satışlarını durdurduğunu açıkladı.

Sivil Havacılık Dairesi’nin, daha önce aldığı karar ile Mart ayında yurt içi ve yurt dışı uçuşlar durdurulmuştu.

Yeni kararname ile uçuş yasağı 1 Eylül’e kadar uzatıldı.

Fotoğraf: Reuters

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez’in sözcüsü, alınan kararın, havayollarının ülke topraklarına seyahat etme yetkisi olmadan bilet satışı yapmalarından kaynaklandığını belirtti.

Sektörden isimler bu yasağın havayolu şirketlerini ve havalimanlarını zorda bırakacağını söylüyor.

Arjantin’de şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı 4 bini geçerken, 197 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.


09:47 | Trump: Çin’e ilişkin ciddi soruşturmalar yapıyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 salgınıyla mücadeleye dair açıklama yaparken, bir kez daha Çin’i hedef aldı.

“Çin’in virüsü bilerek yaydığı” iddialarına ilişkin konuşan Trump, “Biz virüsün ilk çıktığı yerde durdurulabileceğini düşünüyoruz. Çin, bunu çok hızlı bir şekilde durdurabilirdi ve bu salgın tüm dünyaya sıçramazdı” dedi.

Trump, “Çin’e ilişkin çok ciddi soruşturmalar yapıyoruz. Çin’in yaptıklarından mutlu değiliz, gelinen bu noktadan mutlu değiliz” diye konuştu.


09:36 | TTB üyesi: Virüsün Haziran ayında kontrol altına alınması gerçekçi değil

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, Corona virüsü salgınının Haziran ayında kontrol altına alınacağına yönelik değerlendirmelerin gerçekçi olmadığını söyledi.

Yerlikaya, “Virüsün Haziran ayında kontrol altına alınması bu koşullarda bile gerçekçi değildir. Henüz aşısı olmayan, herhangi bir tedavisi bilinmeyen bir enfeksiyon etkeni ile karşı karşıyayız. Toplumun tamamı bulaşıcılığı çok yüksek olan bu enfeksiyona karşı duyarlı durumundadır” dedi.


09:08 | Bilim Kurulu üyesi: Mayıs sonu gibi yangın sönecektir ancak söndürmek yetmez

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19 salgınının ne zaman biteceğine ilişkin sorulara, “Mayıs sonu gibi yangın sönecektir. Ancak yangını söndürmek yetmez. Soğutma işlemi de yapmak gerekir” dedi.

Ancak Özlü, Ramazanda meydana gelebilecek muhtemel risklerin özellikle önlenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Eğer bunu yapmadan yangın yerini terk ederseniz ikinci bir sıçrama olur ve yeni bir yangın başlar” diye belirtti.


08:30 | Britanya’da azınlıklar Covid-19 salgınından daha çok etkileniyor

Corona virüsü salgınında 20 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği Britanya’dan gelen verilere göre, ülkedeki “siyah, Asyalı ve diğer etnik azınlıklar” Covid-19’dan daha çok etkileniyor.


08:15 | Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgınında vaka sayısı 3 milyonun üzerinde.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre yeni tip Corona virüsü bulaşanların sayısı 3 milyon 41 bin 550’ye, salgında hayatını kaybedenlerin sayısı da 211 bin 159’a yükseldi.

İyileşenlerin sayısı ise 900 bine yaklaştı.

Dünyada tespit edilen en fazla vaka yaklaşık 1 milyon ile ABD’de bulunuyor. Bu ülkeyi 229 bin vaka ile İspanya, yaklaşık 200 bin vaka ile de İtalya takip ediyor.

Türkiye ise 112 bini aşan vaka sayısı ile 7’nci ülke konumunda bulunuyor.

Dünyada virüs nedeniyle yaşanan en fazla can kaybı da 56 bin ölümle ABD’de.

ABD’nin ardından yaklaşık 27 bin ölümle İtalya, 23 bin 500 ölümle de İspanya geliyor.

Türkiye’de ise Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısının 2 bin 900’e yükseldiği açıklandı.




Önceki Haber
KESK: Mart'tan bu yana beş milyon kişi işsiz kaldı
Sonraki Haber
Dünyada bir mikrop dolaşıyor