Ana SayfaÇalışma YaşamıÇerkezoğlu: İşçileri gözden çıkararak salgınla mücadele olmaz, işler durdurulsun

Çerkezoğlu: İşçileri gözden çıkararak salgınla mücadele olmaz, işler durdurulsun

HABER MERKEZİ – DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, Corona virüsü salgını süresince evde kalmanın tek yolunun işlerin durdurulması olduğunu söyledi. Hükümete seslenen Çerkezoğlu, “İnsanlar can derdindeyken, işçiler ve aileleri risk altındayken ‘Üretim ve hizmet kapasitemizi koruyarak üretmeye devam edelim’ diyorlar. Bu zincirlerinden boşalmış kapitalist zihniyeti reddediyoruz” dedi ve yapılması gerekenleri sıraladı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), sosyal medya hesapları üzerinden “İşçiler ve ailelerini gözden çıkararak salgınla mücadele olmaz!” konu başlığı altında basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçilerin ve ailelerinin Corona virüsü salgınından korunması için alınması gereken önlemleri anlattı, bu konuda tedbir almayan hükümete seslendi

Salgınla mücadelenin bir halk sağlığı mücadelesi olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, “Öncelik halkın sağlığının korunmasıdır ve en baştan hatırlatmamız gerekirse milyonlarca işçi ve ailesi de halkın büyük kısmını oluşturmaktadır. Ancak başından beri vurguladığımız gibi salgınla mücadele tıbbi olduğu kadar sosyal bir mücadeleyi de gerektiriyor” dedi.

Covid-19 pandemisinin Türkiye ve dünyada çok sayıda işçinin işsiz kalmasına neden olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, Türkiye tarihinin en büyük işsizlik felaketi ile yüz yüze olunduğunu ifade etti.

Yetkilileri bu konuda uyardıklarını ancak onların kendilerini ciddiye almadığını belirten Çerkezoğlu, Çerkezoğlu, sendika olarak önerdikleri talepleri açıkladı.

  • İşten çıkarmalar yasaklanmalı
  • Zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında ücretli izin uygulanmalı
  • Tüm çalışanların gelirleri güvence altına alınmalı
  • İşsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı
  • Fatura ve kredi borçları ertelenmeli
  • En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmeli

Çerkezoğlu, hükümetin salgına karşı etkin önlemler almakta geç kaldığını, bu yüzden geçen her gün tehlikenin büyüdüğünü dile getirdi.

Salgınla mücadele etmenin yolunun evde kalmaktan geçtiğini ancak işçiler için bu imkanların sağlanmadığını vurgulayan Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

“Bilim evde kalın diyor. Evde kalmanın yegane yolu zorunlu ve acil işler dışındaki işleri durdurmak ve işten çıkarmaları yasaklamaktır. Ancak maalesef işveren örgütleri bilimin gösterdiği yolu göz ardı ediyor. İnsanlar can derdindeyken, işçiler ve aileleri risk altındayken ‘Üretim ve hizmet kapasitemizi koruyarak üretmeye devam edelim’ diyorlar. Bu yaklaşım, ölen ölür kalan sağlar bizimdir demekten farklı değildir. Bu zincirlerinden boşalmış kapitalist zihniyeti reddediyoruz.”

Acil atılması gereken adımlar

Hükümete seslenen Çerkezoğlu, atılması gereken acil adımları ise şu şekilde sıraladı:

  • Zorunlu ve acil işler dışında mal ve hizmet üretimi salgın süresince durdurulmalı ve yurttaşların böylece evde kalması sağlanmalıdır.
  • İşten çıkarmalar yasaklanmalı ve tüm çalışanların geliri güvence altına alınmalıdır. Halen işten çıkarılan işçilerin işsizlik sigortasından koşulsuz yaralanması sağlanmalı. İşlerin durmasıyla gelir kaybına uğrayan işçilere kısa çalışma ödeneğinden koşulsuz destek sağlanmalıdır.
  • Başta büyük kentler olmak üzere etkili bir karantina uygulanmalı
  • Karantina ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle işini ve gelirini kaybedenlerinin kendilerinin ve ailelerinin geçimi devlet tarafından sağlanmalıdır.
  • Karantina sürecinde kadına yönelik artan şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır.
  • Hanelerin temel tüketim faturaları ve borçları ertelenmelidir.
  • En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.



Önceki Haber
Kürtçe gazete Xwebûn dijital yayına geçti
Sonraki Haber
11 siyasi parti: Ayrımcı ve insanlık dışı tutuma karşı adaletin sesini yükseltelim