Ana SayfaDünyaÇernobil nükleer felaketinin ardından 34 yıl

Çernobil nükleer felaketinin ardından 34 yıl

HABER MERKEZİ – Ukrayna’daki Çernobil felaketinin üzerinden 34 yıl geçti. Patlamanın etkileri hala sürerken, Türkiye’de Akkuyu nükleer santralinin çalışmaları tüm itirazlara rağmen sürüyor.

  1. yüzyılın en büyük felaketi olarak nitelendirilen Çernobil Faciası’nın üzerinden 34 yıl geçti.

26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna Pripyat şehrinin yaklaşık 15 kilometre uzağında bulunan Çernobil şehrinde konuşlu olan Çernobil Nükleer Santrali’nde patlama meydana geldi.

Hiroşima atom bombasının on katı etkiye sahip olan bu patlama, radyoaktif gazların ve tozların havaya karışmasına neden oldu ve rüzgar bu partikülleri üç kıta boyunca taşıdı.

Rusya’da 60 bin, Ukrayna ve Belerus’ta 140 bin kişi hayatını kaybetti. 3 bin 600 köy ve kasaba ile 2 milyon 650 bin insan etkilendi. 350 binden fazla insan da bölgeden uzaklaştırıldı.

Patlama sonrası radyoaktif yüklü bulutlar, coğrafi konum itibariyle Türkiye ve pek çok ülkeyi ciddi anlamda etkiledi.

Patlamanın etkileri nedeniyle yüz binlerce çocuk engelli olarak dünyaya geldi, kanser vakalarının arttığı belirtildi.

Patlamanın sorumlusu kim?

Sovyetler Birliği’nde o dönem kazanın sebeplerini araştırmak için kurulan devlet komisyonu, santral personelini ve yönetimini kazanın baş sorumlusu olarak cezalandırdı.

Güvenlik kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle santral müdürü Viktor Bryuhanov ve şef mühendis Nikolay Fomin 10’ar yıl, şef mühendis yardımcısı Anatoliy Dyatlov beş yıl, reaktör sorumlusu Aleksandr Kovalenko üç yıl, vardiya amiri Boris Rogojkin ve denetmen Yuriy Lauşkin ikişer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İlk incelemede bu karara katılan Uluslararası Nükleer Güvenlik Komitesi (INSAG) ise 1993 yılında hazırladığı nihai raporunda personel hatalarıyla ilgili daha önce varılan bazı tespitlerin yanlış olduğunu, kazanın reaktördeki tasarım hatası, reaktörün güvenlik standartlarını karşılamaması ve nükleer santraldeki genel güvenlik önlemlerinin yetersizliği nedeniyle meydana gelmiş olma ihtimalinin ağırlık kazandığını ifade etti.

O dönemde bu patlamanın uzun vadeli sonuçları olacağını vurgulayan bilim insanları haklı çıkarken, facianın üzerinden onlarca yıl geçmiş olmasına rağmen etkileri hala sürüyor.

Türkiye’deki nükleer projesi

Çernobil’in sorumlusu olan Rosatom şirketi, kazadan etkilenen ülkelerden biri olan Türkiye’de bugün bir nükleer santral kurmayı planlıyor.

Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Projesi için çalışmalar 2010’da başladı.

3 Nisan 2018’de ise santralin temeli düzenlenen tören ile gerçekleştirildi.

Yaşam savunucularının çok sayıda kişi nükleer santral projesine tüm canlılara ve doğaya vereceği zarar sebebiyle karşı çıkarak yapımının durdurulmasını talep ediyor.


Karınca, BBC Türkçe
Previous post
"İnfaz düzenlemesi siyasi tutuklular için 'ölüm fermanı' demek"
Next post
Canlı Blog | Covid-19 salgını: Türkiye ve dünyada son durum