Ana SayfaDünyaÇernobil’de 10 gündür süren yangın söndürüldü

Çernobil’de 10 gündür süren yangın söndürüldü

HABER MERKEZİ – Ukrayna’da 4 Nisan’da başlayan yangın, 34 yıl önceki felaket sonrası terk edilen Çernobil nükleer santraline birkaç kilometre kala söndürüldü.

Ukrayna’da bulunan ve 1986 yılında nükleer felaketin yaşandığı Çernobil’e yakın bölgede başlayan orman yangını söndürüldü.

Ukrayna Ekoloji Müfettişliği Geçici Başkanı Yego Firsov yaptığı açıklamada, “Kısaca söyleyecek olursak yağan yağmurlar sayesinde yangını söndürmeyi başardık. Radyasyon oranı sürekli kontrol ediliyor ve şuan normal seviyelerde” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi Başkanı Nikolay Çeçetkin de yangının kontrol altına alındığını doğruladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymr Zelensky ise durumun “yakından takip edildiğini” söyledi ve yangın ekiplerini “cesaretlerinden” dolayı kutladı.

10 gündür sürüyordu

4 Nisan’da başlayan yangın yaklaşık iki haftadır sürüyordu.

Ülkenin kuzeyinde günlerdir devam eden orman yangınları, yıllar önce yaşanan felaket sonrası terk edilen Çernobil nükleer santraline birkaç kilometre mesafedeki alana kadar sıçramıştı.

Yangın söndürme çalışmalarına 400’den fazla itfaiyeci, yaklaşık 100’e yakın itfaiye aracı, üç yangın söndürme uçağı ve üç yangın söndürme helikopteri katılırken nükleer santral çevresinde ağaçlık alanlar kazılarak yangının önüne geçmek için güvenlik koridorları oluşturulmuştu.

Yangında, büyük kısmı nükleer felaketin ardından tahliye edilmiş olan 12 köyün, mezarlıkların ve geniş ağaçlık alanların yandığı bildirildi.

Orman yangını nedeniyle bölgede radyasyon seviyesinin 16 buçuk kat arttığı bilgisi 6 Nisan’da basına yansımıştı

BBC’nin aktardığına göre, sivil toplum örgütü Greenpeace, alevlerin yetkililerin duyurduklarından çok daha büyük olduğunu söyledi.

Reuters’a konuşan Greenpeace Rusya sorumlusu en büyük yangının 34.000 hektarlık bir bölgeye yayıldığı, eski nükleer santralin yalnızca bir kilometre uzağında olan ikinci yangının da 12.000 hektarlık bir alana yayıldığı uyarısında bulundu.

Radyasyon seviyesi ne durumda?

Ukrayna devletinin ekolojik denetim biriminin başkan vekili Yegor Firsov 5 Nisan’da Facebook sayfasında paylaştığı mesajda bölgedeki radyasyon seviyesinin normalin üzerine çıktığı uyarısını yapmıştı.

Uzmanlar tarafından yapılan ölçümlerde de Çernobil kentinde radyasyonun normalin 16 buçuk kat üzerinde seyrettiği duyurulmuştu.

Çernobil’de ne olmuştu?

21’inci yüzyılın en büyük felaketi olarak nitelendirilen Çernobil faciasının üzerinden 34 yıl geçti.

26 Nisan 1986’da, Rosatom firmasının Ukrayna ve Belarus sınırında bulunan Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nin dördüncü reaktöründe meydana gelen patlama, Hiroşima atom bombasının on katı etkiye sahipti.

Patlama radyoaktif gazların ve tozların havaya karışmasına neden oldu ve rüzgar bu partikülleri üç kıta boyunca taşıdı.

Coğrafi konum itibariyle Türkiye’yi ciddi ölçülerde etkileyen patlamanın Rusya ve Türkiye tarafından üstü örtülmeye çalışılmış, dönemin hükümet yetkilileri her fırsatta ‘bir şey olmayacağını’ vurgulamıştı.

Ancak o dönemde Rusya’da 60 bin, Ukrayna ve Belerus’ta 140 bin kişi hayatını kaybetti. 3 bin 600 köy ve kasaba ile 2 milyon 650 bin insan etkilendi. 350 binden fazla insan da bölgeden uzaklaştırıldı.

O dönemde bu patlamanın uzun vadeli sonuçları olacağını vurgulayan bilim insanları haklı çıkarken, facianın üzerinden onlarca yıl geçmiş olmasına rağmen etkileri hala sürüyor.


Nükleer etkisi: Çernobil’de orman yangını 34 yıl sonra radyasyon seviyesini artırdı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
“Enfal açık bir yara olarak kanamaya devam ediyor”
Sonraki Haber
Doktora mezunları için ALES şartı kaldırıldı