Ana SayfaCezaevleri‘Corona’ günlerinde cezaevleri: Tutuklulara temizlik ürünleri verilmiyor

‘Corona’ günlerinde cezaevleri: Tutuklulara temizlik ürünleri verilmiyor

HABER MERKEZİ – MED TUHAD-FED, ‘Corona’ günlerinde cezaevinde yaşanan hak ihlallerini açıkladı. Buna göre cezaevlerinin çoğunda temizlik ve dezenfektan ürünleri verilmedi, kantinlerde satılan ürünlerin fiyatları arttırıldı.

Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), cezaevlerinde Corona virüsüne karşı yeterli önlemlerin alınmadığını belirterek, hak ihlallerini raporladı.

Gündeme gelen yeni infaz düzenlemesinde siyasi tutukluların kapsam dışı bırakıldığını hatırlatan MED TUHAD-FED, cezaevlerinde yaptıkları gözlemleri şöyle sıraladı:

  • Diyarbakır D tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülere verilen yemek içerisinde eldiven vb. yabancı maddelerin çıktığı, yemeklerin hijyen koşullarına uygun olmadığı ve yemeklerin kalitesinin düşürüldüğü, gerekli vitamin ve protein içeriyi olmadığı gibi içerisindeki yabancı maddeler sebebiyle yenilemez hale gelmiş olduğu, yine aynı cezaevinde kantinde satılan ürünlerin fiyatlarının önceki fiyata göre iki kata çıkarıldığı, elektrik faturalarının çok yüksek geldiği tarafımıza bildirilmiştir. Bu cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülerin aileleri söz konusu sorunları içeren şikayet dilekçelerini yazıp ilgili kurumlara teslim etmeye gitmişler ancak işlemler durdurulmuş gerekçesiyle ailelerin dilekçeleri işleme alınmamış
  • Seydişehir T Tipi Cezaevi’nde koronavirüse karşı yeterince tedbir alınmadığı gibi tutuklu ve hükümlülerde hiçbir temizlik malzemesi verilmemektedir.
  • Şakran Kapalı Cezaevi’nde gerekli sağlık tedbirleri alınmamış tutuklu ve hükümlülere sabun bile verilmemektedir.
  • Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan Mustafa Geylani mahkeme için götürüldüğü Gümüşhane E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tekli hücrede tutuluyor ve hiçbir temizlik malzemesi kendisine verilmiyor.
  • Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülerde öksürük, boğazda yanma gibi şikayetlerin olduğu, bu şikayetlerden dolayı test yapılmadığı, infaz kurum memurların bazıları da maske, eldiven takmadıkları, ailelerin gönderdikleri paraların hesaplarına geç yatırıldığı, bundan dolayı kantinde alışveriş yapamadıkları, koğuşların çok kısıtlı bir şekilde dezenfektan edildiği, kantinde satılan ürünlerin de çok fahiş fiyatla satıldığı, odalara verilen çamaşır suyuna da 1 litre su katılarak verildiği, verilen yemeklerin de eskiye oranla aynı şekilde hijyen kurallarına dikkat edilmeden verildiği ve Covid 19 salgınıyla ilgili sadece infaz koruma memurları tarafından tutuklu ve hükümlülere sözlü bir anlatım yapıldığı kurumumuza bildirilmiştir.
  • Basına da yansıtıldığı gibi Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde bir kısım tutuklu ve hükümlü bulunan koğuşlarda infaz eşitsizliğine karşı tepkilerini getirmek amacıyla yangın çıkarmışlardır.
  • Ancak tüm cezaevlerinde benzer sorunların olduğu ve bilgisi elimize ulaşmayan sorunların çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Bu temelde başta Adalet Bakanlığı olmak üzere devletin ilgili kurumlarını acil tedbir almaya ve cezaevlerindeki sorunları çözmeye çağırıyoruz. Yine başta çocukları cezaevlerinde olan ailelerimiz olmak üzere vicdan sahibi tüm demokratik kamuoyunu duyarlı olmaya ve infaz yasasını eşit ve adil uygulanması için sesini yükseltmeye çağırıyoruz.



Önceki Haber
93 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Sonraki Haber
Kamplar alarm veriyor, hükümet izliyor: Malakasa kampında virüs vakası