Ana SayfaBilim ve TeknolojiCovid-19’da yeni nörolojik semptomlar tartışması

Covid-19’da yeni nörolojik semptomlar tartışması

HABER MERKEZİ – Öksürük, ateş, yorgunluk, nefes almada zorlanma… Bunlar Covid-19’un bilinen semptomları. Ancak Çin’de yapılan yeni bir araştırmaya göre Covid-19 ağır hastaların yaklaşık yarısında, tüm vakaların ise üçte birinde beyin ve sinir sisteminde hasara neden oluyor. Buradan yola çıkan uzmanlar ise salgın esnasında tökezleme, konuşma bozukluğu ya da nöbet geçirme belirtileri gösteren hastalarda da Covid-19 testlerinin yapılması gerektiğini belirtiyor. Ancak Çin’li uzmanlara Britanya ve Almanya’daki bilim insanlarından itirazlar da var.

Çin’in Wuhan kentinde bulunan Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeni tip Corona virüsünün ağır hastaların yaklaşık yarısında, tüm vakaların ise üçte birinde beyin ve sinir sistemine zarar verdiğini ortaya koydu.

Bu kapsamda, Covid-19 tökezleme, konuşma bozukluğu ve nöbet geçirme gibi semptomların nedeni olduğu belirtildi.

Nörolojik kategoriler

Araştırmacılar Ocak ayı ortasından Şubat ortasına kadar, salgının ortaya çıktığı  Wuhan’da 214 Covid-19 hastasını inceledi.

NTV’nin aktardığına göre, uzmanlar görülen nörolojik semptomları üç kategoriye ayırdı; bunlardan birincisi baş dönmesi, baş ağrısı, bilinç bozukluğu, akut serebrovasküler hastalık, atak ve nöbet dahil olmak üzere merkezi sinir sistemiyle ilişkili belirtiler olarak tanımlandı.

Diğer kategoriler ise periferik sinir sistemi belirtileri (tat bozukluğu, koku bozukluğu, görme bozukluğu ve sinir ağrısı) ile iskelet kası yaralanması olarak ikiye ayrıldı.

Araştırmacılar, “Toplamda 78 hastanın (yüzde 36,4) nörolojik belirtileri vardı” ifadelerini kullanarak şiddetli enfeksiyonlarda nörolojik belirtilerin artış gösterdiğini söyledi.

“Daha ciddi enfeksiyonu olan hastalarda akut serebrovasküler hastalıklar (5’te 1), bilinç bozukluğu (13’te 3) ve iskelet kası yaralanması (17’de 6) gibi nörolojik belirtiler görüldü. Doktorlar, Covid-19 salgını döneminde, nörolojik belirtileri olan hastaları değerlendirirken, ayırıcı tanı olarak yeni tip corona virüs enfeksiyonundan şüphelenmelidir” diye belirtildi.

Araştırmacılar, böylelikle sağlık uzmanlarının gecikmiş tanı veya yanlış tanıdan kaçınarak Covid-10 hastalarının tedavi edileceğini ve hastalığın daha fazla yayılmasını engelleyeceklerini ifade etti.

Britanya ve Almanya: Araştırma yeterince veri sağlamıyor

Öte yandan, Britanya’daki Reading Üniversitesi’nden Virolog Ian Jones, araştırmaya şerh düştü.

Jones, “Covid-19 hastalarının bir alt kümesinde nörolojik komplikasyonların bulunması kayda değer, ancak araştırmada açıklanan hastaların neredeyse yarısının farklı sağlık sorunları da bulunuyor” dedi. Ona göre, Çin’de yapılan araştırma yeterli veri sağlamıyor.

Almanya’daki Regensburg Üniversitesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bernd Salzberger de yaptığı açıklamada, bu semptomların beynin de hastalıktan etkilendiğini ortaya koyduğunu belirtiyor. Ancak Salzberger de, “Hastaların beyinleri üzerinde yapılmış çok az araştırma var. Bu konuda henüz tam olarak emin değiliz” diyor.

SARS ve MERS sinir sistemine zarar vermişti

SARS ve MERS gibi Corona virüsü ailesinden gelen hastalıkların sinir sistemine zarar verebildiği biliniyordu.

Her iki hastalıkta da virüsün burun boşluğundaki koku alma sinirleri üzerinden beyne ulaşabildiği deneysel olarak kanıtlanmıştı.

Şimdi Covid-19’a yakalanan bazı insanlarda rastlanan solunum durmasının, solunum, yutkunma ve kalp ritminin düzenlenmesi gibi önemli beyin fonksiyonlarının gerçekleştiği beyin sapındaki nörolojik bir hasarın sonucu olup olmadığı tartışılıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
LGBTİ+'lar soruyor: Ben neredeyim?
Sonraki Haber
ABD'nin güneyinde kasırga: En az 32 kişi yaşamını yitirdi