Ana SayfaGüncelDemirtaş’a sekiz yıl önceki konuşmalarından yeni dava

Demirtaş’a sekiz yıl önceki konuşmalarından yeni dava

HABER MERKEZİ – Selahattin Demirtaş hakkında, 2012-2016 yıllarında yaptığı konuşmalar, verdiği röportajlar ve hakkında CİMER’e yapılan şikayet gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yeni bir dava açıldı.

HDP önceki dönem eş genel başkanlarından Selahattin Demirtaş hakkında, bundan sekiz yıl önceye kadar yaptığı konuşmalar, basına verdiği demeçler ve hakkındaki şikâyetler nedeniyle dava açıldı.

Demirtaş’a dava gerekçelerinden biri, BDP 2. Olağanüstü Kongresi’nde ve HDP’nin 2. Olağan Büyük Kongresi’nde yaptığı konuşmalar.

Bir diğeri, 3 Eylül 2016’da Alman Süddeutsche Zeitung Gazetesi’ne verdiği röportaj. Bir başkası da 12 Şubat 2019 tarihinde hakkında CİMER’e yapılan şikayet ile çözüm sürecinde Kandil’de çekilen fotoğraf.

Bunlar öne sürülerek Demirtaş hakkında 5 kez “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla hazırlanan iddianame, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İlk duruşma 14 Temmuz’da

İddianamede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay içtihatlarına da yer veriliyor.

İddia makamı Demirtaş’ın HDP ve BDP bünyesinde yapılan kongrelerde, gazete röportajları ve diğer konuşmalarında, “40 yıldır Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve vatandaşları aleyhine cebir, şiddet ve tehdit unsurları ile terör eylemlerinde bulunan PKK/KCK silahlı terör örgütünü meşru gösterdiğini” savunuyor.

Buna dayanarak da “3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesine muhalefet ettiği” iddiasıyla Demirtaş’ın cezalandırılması isteniyor.

İlk duruşma 14 Temmuz tarihinde görülecek.

Demirtaş: Cümlelerimin önünü arkasını kestiler

MA’dan Berivan Altan’ın haberine göre, Demirtaş hakkında hazırlanan 54 sayfalık iddianamede olay olay detaylandırılma yapılırken, 27 sayfa PKK/KCK yapılanmasına yer verildi ve suçlamalar sıralandı.

Demirtaş ise Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden gönderdiği yazılı savunmada, suçlama konusu yapılan konuşmaların partinin eşbaşkanı sıfatıyla, Kürt sorunu başta olmak üzere parti programında ifadesini bulan görüşler temel alınarak yapıldığını vurguladı.

İddia edildiğinin aksine konuşmalarının çözüm yöntemine ilişkin öneriler ve iktidara yönelik eleştiriler içerdiğini vurgulayan Demirtaş, cümlelerinin ‘önü ve arkasının kesildiğini’ belirtti.

Demirtaş, “Yapılan alıntılarla soruşturma yürütülmesi adil ve etkin soruşturma ilkesinin ihlali olur. Her iki konuşmamın da bütünü incelendiğinde, şiddete açıkça karşı olduğum ve kınadığımı belirttiğim görülecektir” dedi.

Demirtaş, kendisi hakkında şikayetçi olan Orhan Kaya isimli kişinin şizofreni hastası olduğuna da dikkat çekerek, “Adının, varsa bilgisayarının başkaları tarafından kullanılmış olması da muhtemeldir” dedi.


Berivan Altan’ın MA’daki haberinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Basın özgürlüğü listesi: Türkiye 180 ülke arasında 154’üncü
Sonraki Haber
BM'den bulunacak ilaç ve aşılara adil erişim için çağrı